Varkenshouderij

Foto & video

Stal om in te werken en te wonen

Rouveen - Klaas Mijnheer bouwde een nieuwe stal voor 350 zeugen. De varkenshouder streeft een hoge gezondheidsstatus na. Dat is terug te zien in de bedrijfsopzet. Hij begint met een nieuwe SPF-zeugenstapel en gaat werken met het vijfwekensysteem. 16 september houdt hij een open dag. Bezoekers zijn welkom tussen 14.00 en 19.00 uur aan de Koezenkooiweg in Rouveen. Bezoekers worden verzocht niet in bedrijfskleding te komen.

Foto

 • De voersilo's zijn voorzien van een transparante uitloop. Onrechtmatigheden in het voer zijn makkelijk op te merken.

  De voersilo's zijn voorzien van een transparante uitloop. Onrechtmatigheden in het voer zijn makkelijk op te merken.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kantine is met een complete inbouwkeuken van alle gemakken voorzien.

  De kantine is met een complete inbouwkeuken van alle gemakken voorzien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Boven in de stal komen een slaapkamer en een archiefruimte. De varkenshouder wil in de werpweek prettig in de stal kunnen overnachten.

  Boven in de stal komen een slaapkamer en een archiefruimte. De varkenshouder wil in de werpweek prettig in de stal kunnen overnachten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Links op de foto de ruimte met de slaapkamer en archiefruimte, gezien vanuit het luchtkanaal. Om de slaapkamer boven te kunnen realiseren is het plafond ter plekke verlaagd. De volledige ruimte tussen plafond en dak doet dienst als luchtkanaal.

  Links op de foto de ruimte met de slaapkamer en archiefruimte, gezien vanuit het luchtkanaal. Om de slaapkamer boven te kunnen realiseren is het plafond ter plekke verlaagd. De volledige ruimte tussen plafond en dak doet dienst als luchtkanaal.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de centrale gang is een doorvoerluik naar buiten gemaakt voor afvoer van destructiemateriaal. Dit valt in een kruiwagen die buiten staat. Aan het eind van de dag wordt deze geleegd in de ondergrondse kadaveropslag.

  In de centrale gang is een doorvoerluik naar buiten gemaakt voor afvoer van destructiemateriaal. Dit valt in een kruiwagen die buiten staat. Aan het eind van de dag wordt deze geleegd in de ondergrondse kadaveropslag.

  Foto: Ronald Hissink
 • De besturingskasten van het volautomatische kraamstalvoersysteem van Nedap. Ze zijn gekoppeld aan een centrale pc. Er zijn meerder voercurves in te stellen. Per zeug kan de curve naar behoefte met een percentage verhoogd of verlaagd worden.

  De besturingskasten van het volautomatische kraamstalvoersysteem van Nedap. Ze zijn gekoppeld aan een centrale pc. Er zijn meerder voercurves in te stellen. Per zeug kan de curve naar behoefte met een percentage verhoogd of verlaagd worden.

  Foto: Ronald Hissink
 • De doseervijzel doseert 100 gram voer per minuut uit. De hoeveelheid voer per voerbeurt is te regelen door de tijdsduur in te stellen. Daarnaast is het aantal voerbeurten per dag in te stellen. Voeren in de kraamstal gebeurt volledig automatisch.

  De doseervijzel doseert 100 gram voer per minuut uit. De hoeveelheid voer per voerbeurt is te regelen door de tijdsduur in te stellen. Daarnaast is het aantal voerbeurten per dag in te stellen. Voeren in de kraamstal gebeurt volledig automatisch.

  Foto: Ronald Hissink
 • De zeug in de kraamstal heeft de beschikking over een gescheiden vreet- en drinkbak. Een zieke zeug die niet eet kan toch onbelemmerd drinken en het voer blijft langer vers.

  De zeug in de kraamstal heeft de beschikking over een gescheiden vreet- en drinkbak. Een zieke zeug die niet eet kan toch onbelemmerd drinken en het voer blijft langer vers.

  Foto: Ronald Hissink
 • De frisse lucht komt de kraamstal binnen door een kanaal onder de gang. Buizen brengen de verse lucht van het kanaal naar de kop van de zeug. Dit systeem zorgt er voor dat windinvloeden zijn uitgeschakeld en de zeug altijd frisse lucht heeft.

  De frisse lucht komt de kraamstal binnen door een kanaal onder de gang. Buizen brengen de verse lucht van het kanaal naar de kop van de zeug. Dit systeem zorgt er voor dat windinvloeden zijn uitgeschakeld en de zeug altijd frisse lucht heeft.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de kraamstal zijn stortkokers geplaatst om de mest makkelijk weg te kunnen halen.

  In de kraamstal zijn stortkokers geplaatst om de mest makkelijk weg te kunnen halen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het biggenvoerbakje in de kraamstal is geschikt om zowel nat als droog te kunnen bijvoeren.

  Het biggenvoerbakje in de kraamstal is geschikt om zowel nat als droog te kunnen bijvoeren.

  Foto: Ronald Hissink
 • De lucht komt de stal in via kanalen onder de stal. In de centrale gang liggen roosters om de frisse lucht aan te voeren uit de kanalen.

  De lucht komt de stal in via kanalen onder de stal. In de centrale gang liggen roosters om de frisse lucht aan te voeren uit de kanalen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De lucht komt in de zeugenafdeling door automatisch geregelde inlaatventielen.

  De lucht komt in de zeugenafdeling door automatisch geregelde inlaatventielen.

  Foto: Ronald Hissink
 • In deze afdeling kunnen 70 dragende zeugen worden gehuisvest. De uitvoering is robuust en sober.

  In deze afdeling kunnen 70 dragende zeugen worden gehuisvest. De uitvoering is robuust en sober.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het voerstation voor de dragende zeugen. Er kunnen drie verschillende soorten drachtvoer worden gegeven in het voerstation.

  Het voerstation voor de dragende zeugen. Er kunnen drie verschillende soorten drachtvoer worden gegeven in het voerstation.

  Foto: Ronald Hissink
 • De dragende zeugen kunnen kiezen waar ze willen drinken. Uit de drinkbak..........

  De dragende zeugen kunnen kiezen waar ze willen drinken. Uit de drinkbak..........

  Foto: Ronald Hissink
 • ............ of uit de bijtnippels.

  ............ of uit de bijtnippels.

  Foto: Ronald Hissink

Of registreer je om te kunnen reageren.