Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Internationaal gezelschap op Spaans bedrijf

De Spanjaard Josep Marsol heeft sinds kort Piétrains uit Oostenrijk. Hij verwacht daardoor betere slachtresultaten bij zijn vleesvarkens.

Foto

 • De Spanjaard Josep Puigpinos Marsol (38) heeft in Baronia de Rialb, in het noorden van Spanje, een bedrijf met 500 zeugen, 3.200 vleesvarkens en 65 hectare grond, voornamelijk granen. Zijn productie ligt met 32 biggen per zeug een stuk boven het Spaanse gemiddelde. Hij past bedrijfs-ki met de Duitse en sinds kort de Oostenrijkse Piétrain. toe Marsol mest een deel van de biggen bij een bedrijf met een voergeldconstructie.

  De Spanjaard Josep Puigpinos Marsol (38) heeft in Baronia de Rialb, in het noorden van Spanje, een bedrijf met 500 zeugen, 3.200 vleesvarkens en 65 hectare grond, voornamelijk granen. Zijn productie ligt met 32 biggen per zeug een stuk boven het Spaanse gemiddelde. Hij past bedrijfs-ki met de Duitse en sinds kort de Oostenrijkse Piétrain. toe Marsol mest een deel van de biggen bij een bedrijf met een voergeldconstructie.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een aantal stallen is gebouwd op een hoog plateau van zijn terrein, een aantal andere stallen liggen tientallen meters lager. Het is nergens vlak hier, dus het vraagt wel wat conditie om van de ene kant van het bedrijf naar de andere kant te lopen. De oudste stallen zijn ongeveer 15 jaar oud, de jongste vleesvarkensstal is vorig jaar gebouwd.

  Een aantal stallen is gebouwd op een hoog plateau van zijn terrein, een aantal andere stallen liggen tientallen meters lager. Het is nergens vlak hier, dus het vraagt wel wat conditie om van de ene kant van het bedrijf naar de andere kant te lopen. De oudste stallen zijn ongeveer 15 jaar oud, de jongste vleesvarkensstal is vorig jaar gebouwd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De geïsoleerde ligging in de bergen is een absoluut gezondheidsvoordeel. Er is in de verse verte hier geen ander varken te bekennen. Ook ligt het bedrijf ver van doorgaande wegen, dus ook contact via transport is nagenoeg uitgesloten. SPF zou op deze locatie goed mogelijk zijn en is een werkwijze die hem wel aanstaat. Maar de aanwezigheid van vleesvarkens maakt dat moeilijk hier.

  De geïsoleerde ligging in de bergen is een absoluut gezondheidsvoordeel. Er is in de verse verte hier geen ander varken te bekennen. Ook ligt het bedrijf ver van doorgaande wegen, dus ook contact via transport is nagenoeg uitgesloten. SPF zou op deze locatie goed mogelijk zijn en is een werkwijze die hem wel aanstaat. Maar de aanwezigheid van vleesvarkens maakt dat moeilijk hier.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het vruchtbaarheidsmanagement wordt ondersteund met bijzondere hulp; in de hokken bij de guste zeugen staat een donkere beer die op het eerste oog niet is thuis te brengen. Het is een Iberische beer. Dit varken, afkomstig uit het zuiden van Spanje, staat bekend om zijn voeding met eikels en productie van exclusieve hammen. Deze beer is volgens de ondernemer als zoekbeer beter geschikt dan witte varkens. Ze zijn volgens hem actief en hebben blijkbaar een meer typische berengeur bij zich.

  Het vruchtbaarheidsmanagement wordt ondersteund met bijzondere hulp; in de hokken bij de guste zeugen staat een donkere beer die op het eerste oog niet is thuis te brengen. Het is een Iberische beer. Dit varken, afkomstig uit het zuiden van Spanje, staat bekend om zijn voeding met eikels en productie van exclusieve hammen. Deze beer is volgens de ondernemer als zoekbeer beter geschikt dan witte varkens. Ze zijn volgens hem actief en hebben blijkbaar een meer typische berengeur bij zich.

  Foto: Ronald Hissink
 • Nu hij de zeugenstapel goed op orde heeft, ligt de focus van de ondernemer de komende tijd meer bij de vleesvarkens. Die doen het technisch wel goed, maar er kan volgens de Spanjaard nog wel een tandje bij. Tot een paar manden geleden werden de Deense zeugen geïnsemineerd met de Duitse Piétrain uit Duitsland. Marsol doet dat via bedrijfs-ki. Inmiddels hebben deze beren plaatsgemaakt voor twee Piétrains uit Oostenrijk.

  Nu hij de zeugenstapel goed op orde heeft, ligt de focus van de ondernemer de komende tijd meer bij de vleesvarkens. Die doen het technisch wel goed, maar er kan volgens de Spanjaard nog wel een tandje bij. Tot een paar manden geleden werden de Deense zeugen geïnsemineerd met de Duitse Piétrain uit Duitsland. Marsol doet dat via bedrijfs-ki. Inmiddels hebben deze beren plaatsgemaakt voor twee Piétrains uit Oostenrijk.

  Foto: Ronald Hissink
 • De Oostenrijke Piétrain is geen officiële naam, maar een richting binnen het ras door een aantal Oostenrijkse fokkers met meer nadruk op bespiering. De varkenshouder heeft twee verschillende typen gekocht; eentje is lang en groot, de ander meer gedrongen en zwaar bespierd in de achterhand. Marsol wil van beide typen kijken wat uiteindelijk de beste vleesvarkens oplevert. Op korte termijn wil hij nog een derde beer aanschaffen.

  De Oostenrijke Piétrain is geen officiële naam, maar een richting binnen het ras door een aantal Oostenrijkse fokkers met meer nadruk op bespiering. De varkenshouder heeft twee verschillende typen gekocht; eentje is lang en groot, de ander meer gedrongen en zwaar bespierd in de achterhand. Marsol wil van beide typen kijken wat uiteindelijk de beste vleesvarkens oplevert. Op korte termijn wil hij nog een derde beer aanschaffen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De eerste biggen van beide beren lopen inmiddels rond en de ontwikkeling van de biggen lijkt goed. Er zijn nog geen varkens van geslacht dus Marsol heeft nog geen resultaten. Overigens een aardig detail is dat één van de voorouders van de Piétrain waarschijnlijk uit Zuid-Spanje komt, namelijk het Iberische varken.

  De eerste biggen van beide beren lopen inmiddels rond en de ontwikkeling van de biggen lijkt goed. Er zijn nog geen varkens van geslacht dus Marsol heeft nog geen resultaten. Overigens een aardig detail is dat één van de voorouders van de Piétrain waarschijnlijk uit Zuid-Spanje komt, namelijk het Iberische varken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Niet alleen de kwaliteit van de vleesvarkens moet beter, ook het aantal varkens kan de komende jaren toenemen. Door de hoge biggenproductie moet de ondernemer een deel van de biggen in een voergeldconstructie op een andere locatie afmesten. Marsol heeft het voornemen om op termijn alles op de thuislocatie te kunnen houden. Wettelijk verwacht hij geen problemen er voldoende grond in de regio beschikbaar is voor de mestafzet.

  Niet alleen de kwaliteit van de vleesvarkens moet beter, ook het aantal varkens kan de komende jaren toenemen. Door de hoge biggenproductie moet de ondernemer een deel van de biggen in een voergeldconstructie op een andere locatie afmesten. Marsol heeft het voornemen om op termijn alles op de thuislocatie te kunnen houden. Wettelijk verwacht hij geen problemen er voldoende grond in de regio beschikbaar is voor de mestafzet.

  Foto: Ronald Hissink
 • Spanje kent veel dagen met hoge temperaturen. De zeugenstallen zijn daarom uitgevoerd met waterkoeling van binnenkomende lucht.

  Spanje kent veel dagen met hoge temperaturen. De zeugenstallen zijn daarom uitgevoerd met waterkoeling van binnenkomende lucht.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bij de vleesvarkens moeten grote luchtopeningen, pur tegen de golfplaten en natuurlijke ventilatie de hitte buitenhouden. Het is een veelvoorkomend systeem in dit deel van Spanje en Marsol ziet de voordelen: goedkoop bouwen, geen stroomkosten en het klimaat in de stal is ook in de zomer prima.

  Bij de vleesvarkens moeten grote luchtopeningen, pur tegen de golfplaten en natuurlijke ventilatie de hitte buitenhouden. Het is een veelvoorkomend systeem in dit deel van Spanje en Marsol ziet de voordelen: goedkoop bouwen, geen stroomkosten en het klimaat in de stal is ook in de zomer prima.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ondanks de hitte zijn er ook perioden dat warmte nodig is voor verwarming in de kraamstal en biggenopfok. Net als veel Spaanse bedrijven maakt Marsol gebruik van een houtkachel.</p>
<p> </p>
<p>Lees meer over het bedrijf van Josep Marsol in Boerderij Magazine van dinsdag 8 september.

  Ondanks de hitte zijn er ook perioden dat warmte nodig is voor verwarming in de kraamstal en biggenopfok. Net als veel Spaanse bedrijven maakt Marsol gebruik van een houtkachel.

   

  Lees meer over het bedrijf van Josep Marsol in Boerderij Magazine van dinsdag 8 september.

  Foto: Ronald Hissink

Eén reactie

 • aarthamstra1

  Creatief   moeten we zijn en in spelen op de behoefte in de wereld  duizenden zoeken onderdak ombouwen die stallan

Of registreer je om te kunnen reageren.