Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

Hoge verwachtingen van Hy-Care Rendementstal

Bladel - Mart Smolders, Divisiemanager Varkens bij Schippers Bladel, en Victor van Wagenberg, Manager Onderzoek en Ontwikkeling, hebben hoge verwachtingen van de nieuwe Hy-Care Rendementstal voor vleesvarkens.

Zij rekenen op een 20 procent gunstigere voerconversie, 80 procent lager antibioticagebruik en een 40 procent grotere groei. Smolders en Wagenberg gaan ervan uit een dierdagdosering onder de 1 te halen.

Foto

 • Oprichter van MS Schippers, Martien Schippers, en burgemeester Swachten verrichten de officiële openingsdaad.

  Oprichter van MS Schippers, Martien Schippers, en burgemeester Swachten verrichten de officiële openingsdaad.

  Foto: Foto: Bert Jansen
 • Een traditionele afdeling in de stal. Deze dient als referentie afdeling voor de Hy-Care-afdelingen. De inrichting is exact hetzelfde. Deze afdeling is uitgevoerd zoals in de praktijk gangbaar is. Schoonmaken gebeurt met koud water en een vuilfrees met 200 bar, zoals vaak in de praktijk.

  Een traditionele afdeling in de stal. Deze dient als referentie afdeling voor de Hy-Care-afdelingen. De inrichting is exact hetzelfde. Deze afdeling is uitgevoerd zoals in de praktijk gangbaar is. Schoonmaken gebeurt met koud water en een vuilfrees met 200 bar, zoals vaak in de praktijk.

  Foto: Foto: Bert Jansen
 • De varkens in de Hy-Care-stal. In de hoek staat de weegschaal. De dieren worden continu gewogen. Vloer, roosters en wanden zijn gecoat. Hierdoor is de afdeling makkelijk schoon te maken. Dit gebeurt volgens een strikt protocol: inweken met inweekmiddel, reinigen met koud water met een vlakstraler met 100 bar en daarna ontsmetten.

  De varkens in de Hy-Care-stal. In de hoek staat de weegschaal. De dieren worden continu gewogen. Vloer, roosters en wanden zijn gecoat. Hierdoor is de afdeling makkelijk schoon te maken. Dit gebeurt volgens een strikt protocol: inweken met inweekmiddel, reinigen met koud water met een vlakstraler met 100 bar en daarna ontsmetten.

  Foto: Foto: Bert Jansen
 • Mark Schippers legt het verschil uit tussen de traditionele en Hy-Care-werkwijze bij de reiniging van de afdelingen. Na afleveren van de varkens zijn ongeveer 50 miljoen kiemen per vierkante centimeter aanwezig. In de traditionele stal zijn na reiniging 20 miljoen kiemen aanwezig. In de Hy-care-afdelingen zijn er dat minder dan 500 kiemen aanwezig.

  Mark Schippers legt het verschil uit tussen de traditionele en Hy-Care-werkwijze bij de reiniging van de afdelingen. Na afleveren van de varkens zijn ongeveer 50 miljoen kiemen per vierkante centimeter aanwezig. In de traditionele stal zijn na reiniging 20 miljoen kiemen aanwezig. In de Hy-care-afdelingen zijn er dat minder dan 500 kiemen aanwezig.

  Foto: Foto: Bert Jansen
 • In de Hy-Care stal is de drinkwatervoorziening zo uitgevoerd dat de varkens altijd schoon drinkwater hebben. De leidingen hebben een kleine diameter en zo aangelegd dat geen obstakels in de vorm van lijmresten aanwezig zijn. Ze zijn vlak aangelegd en er zitten geen dode stukken in.

  In de Hy-Care stal is de drinkwatervoorziening zo uitgevoerd dat de varkens altijd schoon drinkwater hebben. De leidingen hebben een kleine diameter en zo aangelegd dat geen obstakels in de vorm van lijmresten aanwezig zijn. Ze zijn vlak aangelegd en er zitten geen dode stukken in.

  Foto: Foto: Bert Jansen
 • De valkuilen bij de aanleg van drinkwatersystemen zijn in beeld gebracht.

  De valkuilen bij de aanleg van drinkwatersystemen zijn in beeld gebracht.

  Foto: Foto: Bert Jansen
 • Door de jaloezieën kunnen bezoekers een glimp opvangen van Project X. In deze afdeling zijn vleesvarkens gehuisvest die vanaf de geboorte zijn opgegroeid binnen het Hy-Care-concept. Op 11 weken leeftijd wegen de dieren al meer dan 35 kilo.

  Door de jaloezieën kunnen bezoekers een glimp opvangen van Project X. In deze afdeling zijn vleesvarkens gehuisvest die vanaf de geboorte zijn opgegroeid binnen het Hy-Care-concept. Op 11 weken leeftijd wegen de dieren al meer dan 35 kilo.

  Foto: Foto: Bert Jansen
 • Uit een goed aangelegd drinkwatersysteem kun je je kinderen laten drinken, vertelt Mark Schippers.

  Uit een goed aangelegd drinkwatersysteem kun je je kinderen laten drinken, vertelt Mark Schippers.

  Foto: Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • Vhouder

  zal vooral goed zijn voor de portomonee van m schippers kan ie doorgaan met heel bladel en omstreken op te kopen een slachterij gunnen we geen marge maar wat verdienen bedrijven als ms schippers aan de varkenssector.

 • Jan Brabant

  @Vhouder, miljoenen.

 • Jan Brabant

  De Hy-care stal moet zorgen voor grotere omzetten voor wat betreft coatings, gekleurde drijfschotten e.d. en automatisch wegen. En natuurlijk gaan die varkens harder groeien, bij voerproeven van voerfabrieken komt de onderzoekende partij ook altijd als beste uit de bus. Net als de resultaten vergelijking die voerfabrieken laten zien, hun klanten draaien altijd net iets beter als de rest.
  Tis een grote PR-campagne, met medewerking van de Boerderij.

 • Vhouder

  De proef wordt gehouden in een stal van schippers lekker onpartijdig al gaan ze allemaal dood het wordt een groot halleloejia verhaal

Of registreer je om te kunnen reageren.