Varkenshouderij

Foto & video

Biggen kijken, knuffelen en ruiken

Tijdens het Weekend van het Varken, op 12 en 13 september, konden burgers en belangstellenden een kijkje nemen in een van de 39 open stallen. Op 24 bedrijven waren extra activiteiten gepland, zo ook op het bedrijf van familie Bongers in Doetinchem (Gld.). Zeker 1.000 bezoekers hebben een kijkje genomen in de zeugenstal en rond 800 bezoekers hebben ook de biggen- en vleesvarkensstal bekeken.

Foto

 • Familie Bongers in Doetinchem (Gld.) zette zaterdag 12 september de deuren van de varkensstallen open om alle familie, buren, burgers en overige belangstellende te tonen wat het bedrijf de afgelopen drie jaar heeft bijgebouwd. De plannen vielen niet bij alle buurtbewoners in goede aarde, maar desondanks werden vorig jaar nadat de vleesvarkensstal klaar was 21 meibomen gezet om de familie een hart onder de riem te steken. Het varkensweekend was een mooie aangelegenheid om de uitbreiding naar 560 zeugen te vieren met een open dag van de nieuwe stallen.

  Familie Bongers in Doetinchem (Gld.) zette zaterdag 12 september de deuren van de varkensstallen open om alle familie, buren, burgers en overige belangstellende te tonen wat het bedrijf de afgelopen drie jaar heeft bijgebouwd. De plannen vielen niet bij alle buurtbewoners in goede aarde, maar desondanks werden vorig jaar nadat de vleesvarkensstal klaar was 21 meibomen gezet om de familie een hart onder de riem te steken. Het varkensweekend was een mooie aangelegenheid om de uitbreiding naar 560 zeugen te vieren met een open dag van de nieuwe stallen.

  Foto: Koos Groenewold
 • De rondleiding begon bij de kraamstal. Alle bezoekers werden verzocht de hygiëne in acht te nemen. Douchen is niet haalbaar met zoveel bezoekers, maar er waren voor iedereen overalls, haarnetjes en overschoentjes. Ook de handen werden ontsmet en dan konden bezoekers in groepjes van zo'n twintig personen naar binnen.

  De rondleiding begon bij de kraamstal. Alle bezoekers werden verzocht de hygiëne in acht te nemen. Douchen is niet haalbaar met zoveel bezoekers, maar er waren voor iedereen overalls, haarnetjes en overschoentjes. Ook de handen werden ontsmet en dan konden bezoekers in groepjes van zo'n twintig personen naar binnen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het bedrijf werkt met Topigs 20-zeugen en zorgt voor de eigen aanfok. De zeugen worden geïnsemineerd met een Piétrain-eindbeer. De zeugen krijgen brijvoer en de biggen worden op 3,5 week gespeend  en gaan dan naar de nieuwe biggenstal.

  Het bedrijf werkt met Topigs 20-zeugen en zorgt voor de eigen aanfok. De zeugen worden geïnsemineerd met een Piétrain-eindbeer. De zeugen krijgen brijvoer en de biggen worden op 3,5 week gespeend  en gaan dan naar de nieuwe biggenstal.

  Foto: Koos Groenewold
 • De kraamstallen zijn in drie keer gebouwd. Bij de laatste vernieuwing, in 2012, is de oude biggenstal verbouwd tot kraamstal. Niet vaak krijgen bezoekers de kans op biggen echt te voelen en ruiken; een unieke kans voor de burger, maar ook voor collega-varkenshouders die een kijkje kwamen nemen.

  De kraamstallen zijn in drie keer gebouwd. Bij de laatste vernieuwing, in 2012, is de oude biggenstal verbouwd tot kraamstal. Niet vaak krijgen bezoekers de kans op biggen echt te voelen en ruiken; een unieke kans voor de burger, maar ook voor collega-varkenshouders die een kijkje kwamen nemen.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de kraamstal was een ruimte ingericht waar kinderen (en volwassenen) met de biggetjes konden knuffelen. Een groot succes.

  In de kraamstal was een ruimte ingericht waar kinderen (en volwassenen) met de biggetjes konden knuffelen. Een groot succes.

  Foto: Koos Groenewold
 • Na de kraamstal ging de rondleiding verder naar de dekstal. Het insemineren en scannen besteedt Bongers uit aan zzp'er Fons Arends. Met het scannen van drie zeugen in verschillende stadia van de dracht konden de bezoekers op een groot scherm zien hoe het scannen in zijn werk gaat.

  Na de kraamstal ging de rondleiding verder naar de dekstal. Het insemineren en scannen besteedt Bongers uit aan zzp'er Fons Arends. Met het scannen van drie zeugen in verschillende stadia van de dracht konden de bezoekers op een groot scherm zien hoe het scannen in zijn werk gaat.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de dragendezeugenstal liggen de zeugen in een grote stal in groepen van 5 tot 7 zeugen per hok. De zeugen worden hier gescand op 3, 4 en 6 weken.  De zeugen krijgen tweemaal per dag brijvoer verstrekt. Om aan de milieunormen te voldoen heeft de dragendezeugenstal centrale afzuiging met een chemische luchtwasser achterin de stal.

  In de dragendezeugenstal liggen de zeugen in een grote stal in groepen van 5 tot 7 zeugen per hok. De zeugen worden hier gescand op 3, 4 en 6 weken.  De zeugen krijgen tweemaal per dag brijvoer verstrekt. Om aan de milieunormen te voldoen heeft de dragendezeugenstal centrale afzuiging met een chemische luchtwasser achterin de stal.

  Foto: Koos Groenewold
 • De open dag was goed verzorgd. Voor of na het bezoek van de zeugenstal was er koffie voor de volwassenen en ranja voor de kinderen, mét natuurlijk een varkensworst om te proeven.

  De open dag was goed verzorgd. Voor of na het bezoek van de zeugenstal was er koffie voor de volwassenen en ranja voor de kinderen, mét natuurlijk een varkensworst om te proeven.

  Foto: Koos Groenewold
 • Er waren veel activiteiten voor de bezoekers. De kinderen konden naast een bezoek in de stallen ook spelen in het luchtkussen, de maiszandbak en ze konden worden geschminkt. Voor de volwassenen was er koffie en worst.

  Er waren veel activiteiten voor de bezoekers. De kinderen konden naast een bezoek in de stallen ook spelen in het luchtkussen, de maiszandbak en ze konden worden geschminkt. Voor de volwassenen was er koffie en worst.

  Foto: Koos Groenewold
 • Op een tweede locatie, 150 meter verderop, zijn de biggen en vleesvarkens gehuisvest. Om de bezoekers van de ene naar de andere locatie te vervoeren konden ze gebruik maken van de huifkar achter de trekker.

  Op een tweede locatie, 150 meter verderop, zijn de biggen en vleesvarkens gehuisvest. Om de bezoekers van de ene naar de andere locatie te vervoeren konden ze gebruik maken van de huifkar achter de trekker.

  Foto: Koos Groenewold
 • Ook bij de biggen- en vleesvarkensstal moesten de bezoekers zich omkleden voordat ze de stal in konden. Ook hier gingen de vrijwilligers van de diverse organisaties mee om te vertellen over de varkens.

  Ook bij de biggen- en vleesvarkensstal moesten de bezoekers zich omkleden voordat ze de stal in konden. Ook hier gingen de vrijwilligers van de diverse organisaties mee om te vertellen over de varkens.

  Foto: Koos Groenewold
 • De biggen en vleesvarkens krijgen, net als de zeugen, driemaal per dag brijvoer. Een groot deel van het rantsoen bestaat uit de 30 hectare eigen geteelde CCM. De ruim opgezette voerkeuken is op de toekomst voorbereid en biedt nog plaats aan eventuele bronwaterinstallatie of een extra mengketel.

  De biggen en vleesvarkens krijgen, net als de zeugen, driemaal per dag brijvoer. Een groot deel van het rantsoen bestaat uit de 30 hectare eigen geteelde CCM. De ruim opgezette voerkeuken is op de toekomst voorbereid en biedt nog plaats aan eventuele bronwaterinstallatie of een extra mengketel.

  Foto: Koos Groenewold
 • De in 2013 gebouwde biggenstal biedt plaats aan 2.000 gespeende biggen van ongeveer 4 tot 11 weken oud. Dan gaan de dieren naar de in 2014 gebouwde vleesvarkensstal die ernaast gelegen is of naar de locatie in Aalten.

  De in 2013 gebouwde biggenstal biedt plaats aan 2.000 gespeende biggen van ongeveer 4 tot 11 weken oud. Dan gaan de dieren naar de in 2014 gebouwde vleesvarkensstal die ernaast gelegen is of naar de locatie in Aalten.

  Foto: Koos Groenewold
 • De biggen worden gescheiden opgelegd, de beren en zeugjes apart. De eigen aanfok komt ook zoveel mogelijk bij elkaar in het hok.

  De biggen worden gescheiden opgelegd, de beren en zeugjes apart. De eigen aanfok komt ook zoveel mogelijk bij elkaar in het hok.

  Foto: Koos Groenewold
 • De vleesvarkens gaan onder de vlag van Welfare Luxe richting de slachterij van Vion. Transportbedrijf Avarko, dat de handel en transport voor Bongers verzorgt, toonde op de open dag een geconditioneerde biggenvrachtwagen die na schoonmaak is te verhitten tot 70  graden, om alle bacteriën te doden. De vrachtwagen voelde nog lekker warm aan.

  De vleesvarkens gaan onder de vlag van Welfare Luxe richting de slachterij van Vion. Transportbedrijf Avarko, dat de handel en transport voor Bongers verzorgt, toonde op de open dag een geconditioneerde biggenvrachtwagen die na schoonmaak is te verhitten tot 70  graden, om alle bacteriën te doden. De vrachtwagen voelde nog lekker warm aan.

  Foto: Koos Groenewold
 • Bongers spreekt van een geslaagde dag, dankzij de hulp van onder anderen de voerleveranciers Forfarmers en AgruniekRijnvallei, Farmconsult, Schippers, Dierenartspraktijk Zelhem-Halle, TopigsNorsvin, Fons Arends, Avarko, eigen personeel en familie. Zonder al die hulp was het niet mogelijk geweest om de rondleidingen te verzorgen, vertelt Pascal Bongers, die met zijn familie naar eigen zeggen alleen maar positieve reacties ontvangen heeft van de bezoekers.

  Bongers spreekt van een geslaagde dag, dankzij de hulp van onder anderen de voerleveranciers Forfarmers en AgruniekRijnvallei, Farmconsult, Schippers, Dierenartspraktijk Zelhem-Halle, TopigsNorsvin, Fons Arends, Avarko, eigen personeel en familie. Zonder al die hulp was het niet mogelijk geweest om de rondleidingen te verzorgen, vertelt Pascal Bongers, die met zijn familie naar eigen zeggen alleen maar positieve reacties ontvangen heeft van de bezoekers.

  Foto: Koos Groenewold

Of registreer je om te kunnen reageren.