Varkenshouderij

Foto & video

Maatwerkbig voor elke mester

Vermeerderaar Michiel Taken levert biggen aan 5 vleesvarkenshouders en werkt daarvoor met 3 eindberen.

Foto

 • Michiel Taken (38) heeft in Glauzig (D.) een vermeerderingsbedrijf met 870 JSR-zeugen. De biggenopfok vindt op een ander bedrijf plaats. Daarnaast is Taken mede-eigenaar van fokkerijbedrijf JSR Hybrid-Deutschland in Ahaus, Noordrijn-Wesftalen.

  Michiel Taken (38) heeft in Glauzig (D.) een vermeerderingsbedrijf met 870 JSR-zeugen. De biggenopfok vindt op een ander bedrijf plaats. Daarnaast is Taken mede-eigenaar van fokkerijbedrijf JSR Hybrid-Deutschland in Ahaus, Noordrijn-Wesftalen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Het vermeerderingsbedrijf in Glauzig biedt plaats aan 870 zeugen, verdeeld over 8 verschillende stallen. De stallen zijn deels verbouwd en opnieuw ingericht. Van een ander deel is alleen de hokinrichting nieuw.

  Het vermeerderingsbedrijf in Glauzig biedt plaats aan 870 zeugen, verdeeld over 8 verschillende stallen. De stallen zijn deels verbouwd en opnieuw ingericht. Van een ander deel is alleen de hokinrichting nieuw.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Het aantal gespeende biggen zit op 29,5 per zeug per jaar. Gespeend wordt op 4 weken leeftijd. Taken: "Wij gaan voor bigkwaliteit en spenen aan de zeug." Dit betekent veel moedermelk en geen kunstmelk.

  Het aantal gespeende biggen zit op 29,5 per zeug per jaar. Gespeend wordt op 4 weken leeftijd. Taken: "Wij gaan voor bigkwaliteit en spenen aan de zeug." Dit betekent veel moedermelk en geen kunstmelk.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De biggenstallen. Op 4 weken spenen is voor dit bedrijf economisch het gunstigst, betoogt Taken. De ruimte in de biggenstal is beperkt en de biggen groeien voordeliger op melk dan op speenkorrel. Minpunt is de lagere worpindex. Het kost 1,2 big per zeug per jaar.

  De biggenstallen. Op 4 weken spenen is voor dit bedrijf economisch het gunstigst, betoogt Taken. De ruimte in de biggenstal is beperkt en de biggen groeien voordeliger op melk dan op speenkorrel. Minpunt is de lagere worpindex. Het kost 1,2 big per zeug per jaar.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De dekstal. Taken zet 3 eindberen in op zijn 870 vermeerderingszeugen. Een German Piétrain met het accent op groei en een met het accent op vlees. De derde eindbeer is de PIC 408. De biggen gaan naar 5 mesters, die elk hun eigen geneticawensen hebben.

  De dekstal. Taken zet 3 eindberen in op zijn 870 vermeerderingszeugen. Een German Piétrain met het accent op groei en een met het accent op vlees. De derde eindbeer is de PIC 408. De biggen gaan naar 5 mesters, die elk hun eigen geneticawensen hebben.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De kaarten boven de zeugen verraden naar welke mester de biggen gaan, of gingen na een vorige worp.

  De kaarten boven de zeugen verraden naar welke mester de biggen gaan, of gingen na een vorige worp.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • In de kraamstal werken drie vrouwen. Alles ziet er perfect uit. De zeugen zijn zeer zelfredzaam. Opvoelen gebeurt in maximaal 2 procent van de gevallen.

  In de kraamstal werken drie vrouwen. Alles ziet er perfect uit. De zeugen zijn zeer zelfredzaam. Opvoelen gebeurt in maximaal 2 procent van de gevallen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De zeugen krijgen droogvoer en water van het waterleidingbedrijf. De samenstelling van het droogvoer is stabiel. Tijdens de oogst eind juli kocht Taken voor 15 maanden grondstoffen in. De prijs van het lactovoer ligt tot oktober 2016 vast op €26,45 per 100 kilo. Mochten zich problemen voordoen in de stal weet de varkenshouder dat het niet aan het voer of het water ligt. Beide factoren zijn stabiel en van goede kwaliteit.

  De zeugen krijgen droogvoer en water van het waterleidingbedrijf. De samenstelling van het droogvoer is stabiel. Tijdens de oogst eind juli kocht Taken voor 15 maanden grondstoffen in. De prijs van het lactovoer ligt tot oktober 2016 vast op €26,45 per 100 kilo. Mochten zich problemen voordoen in de stal weet de varkenshouder dat het niet aan het voer of het water ligt. Beide factoren zijn stabiel en van goede kwaliteit.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De voergang is superbreed, 1,80 meter. De stallen en bedrijfsvoering blinken uit in eenvoud. Voor frisse lucht in de kraamstal wordt gewerkt met voerpadventilatie.

  De voergang is superbreed, 1,80 meter. De stallen en bedrijfsvoering blinken uit in eenvoud. Voor frisse lucht in de kraamstal wordt gewerkt met voerpadventilatie.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Na scannen gaan de drachtige zeugen in stabiele groepen. Er wordt gewerkt met 8 productiegroepen. De zeugen krijgen onbeperkt voer tijdens de dracht. Dit is de uitloop waar het water en voer is. Ze kunnen ook naar binnen in het stro.

  Na scannen gaan de drachtige zeugen in stabiele groepen. Er wordt gewerkt met 8 productiegroepen. De zeugen krijgen onbeperkt voer tijdens de dracht. Dit is de uitloop waar het water en voer is. Ze kunnen ook naar binnen in het stro.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De mest wordt met een tank naar de opslag op het erf gereden. De mestafzet is kosteloos. De afzetovereenkomst loopt nog tot 2021.

  De mest wordt met een tank naar de opslag op het erf gereden. De mestafzet is kosteloos. De afzetovereenkomst loopt nog tot 2021.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De F1-zeugen komen van het eigen fokbedrijf van Taken in het nabijgelegen Maasdorf. Op het vermeerderingsbedrijf worden ze in groepshokken opgevangen en blijven ze in een productiegroep met jonge zeugen.

  De F1-zeugen komen van het eigen fokbedrijf van Taken in het nabijgelegen Maasdorf. Op het vermeerderingsbedrijf worden ze in groepshokken opgevangen en blijven ze in een productiegroep met jonge zeugen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De binnenkant van de zeugenstal. Michiel Taken is spreker op het symposium <a href="http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Ondernemen-in-de-varkenshouderij/" target="_blank">Ondernemen in de varkenshouderij</a> van Boerderij, dinsdag 8 september in Heesch. Ga met Taken in discussie deze dag over marktgericht produceren.

  De binnenkant van de zeugenstal. Michiel Taken is spreker op het symposium Ondernemen in de varkenshouderij van Boerderij, dinsdag 8 september in Heesch. Ga met Taken in discussie deze dag over marktgericht produceren.

  Foto: Jan Willem Schouten

Of registreer je om te kunnen reageren.