Varkenshouderij

Foto & video 6495 x bekeken 1 reactie

Een eigen keten met Ibérico-varkens

Gerben Nooyen heeft in Spanje een varkensbedrijf en slacht en verwerkt de bijzondere Ibérico-varkens zelf. Zodoende creëert hij meerwaarde en houdt grip op de afzet. De komende jaren ligt zijn focus meer eigen verkoop van het vlees.

Foto

 • Gerben Nooyen (35) is een Nederlandse varkenshouders in Spanje. Nooyen heeft in Agramunt (Catalonië) 1.400 zeugen (waarvan 800 Ibérico en 600 Topigs 20) en 3.500 vleesvarkens. Op een tweede locatie staan 5.000 vleesvarkens. Met een compagnon heeft hij een eigen productie- en afzetketen voor de zwartgekleurde Ibérico-varkens opgezet. Het vlees wordt verkocht onder de naam El Porquero. Bedrijfsleider op het Spaanse bedrijf is Paul Ebbers.

  Gerben Nooyen (35) is een Nederlandse varkenshouders in Spanje. Nooyen heeft in Agramunt (Catalonië) 1.400 zeugen (waarvan 800 Ibérico en 600 Topigs 20) en 3.500 vleesvarkens. Op een tweede locatie staan 5.000 vleesvarkens. Met een compagnon heeft hij een eigen productie- en afzetketen voor de zwartgekleurde Ibérico-varkens opgezet. Het vlees wordt verkocht onder de naam El Porquero. Bedrijfsleider op het Spaanse bedrijf is Paul Ebbers.

  Foto: Ronald Hissink
 • De familie Nooyen, in Nederland vooral bekend van Nooyen Pig Flooring, startte 15 jaar geleden met een varkensbedrijf in Spanje. Qua constructie zijn de stallen net als veel varkensstallen in Spanje: witte buitenmuren, grote afdelingen, purschuim tegen het plafond, staand op een ruim opgezet erf. De verschillen zitten in de details.

  De familie Nooyen, in Nederland vooral bekend van Nooyen Pig Flooring, startte 15 jaar geleden met een varkensbedrijf in Spanje. Qua constructie zijn de stallen net als veel varkensstallen in Spanje: witte buitenmuren, grote afdelingen, purschuim tegen het plafond, staand op een ruim opgezet erf. De verschillen zitten in de details.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vanzelfsprekend zijn de kraamstallen uitgevoerd met het Balance-systeem van Nooyen. Op dit moment wordt een aantal afdelingen verbouwd. De hygiënesluis had ook in Deurne kunnen staan en de stalinrichting is net wat degelijker dan wat Spanjaarden gewend zijn. Het erf is opvallend opgeruimd, zeker voor Spaanse begrippen.

  Vanzelfsprekend zijn de kraamstallen uitgevoerd met het Balance-systeem van Nooyen. Op dit moment wordt een aantal afdelingen verbouwd. De hygiënesluis had ook in Deurne kunnen staan en de stalinrichting is net wat degelijker dan wat Spanjaarden gewend zijn. Het erf is opvallend opgeruimd, zeker voor Spaanse begrippen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Nog meer opvallend dan de stallen, zijn de varkens die in de afdelingen staan: het merendeel van de zeugen is niet wit, maar donker van huidskleur. Het zijn de bekende Spaanse Ibérico-varkens, die vooral in het zuiden van het land in bosrijke gebieden lopen. Van het vlees van deze varkens worden exclusieve gedroogde hammen gemaakt. Nooyen gelooft voor de lange termijn meer in dit segment dan in het standaard witte varken.

  Nog meer opvallend dan de stallen, zijn de varkens die in de afdelingen staan: het merendeel van de zeugen is niet wit, maar donker van huidskleur. Het zijn de bekende Spaanse Ibérico-varkens, die vooral in het zuiden van het land in bosrijke gebieden lopen. Van het vlees van deze varkens worden exclusieve gedroogde hammen gemaakt. Nooyen gelooft voor de lange termijn meer in dit segment dan in het standaard witte varken.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de verschillende afdelingen staan de witte en zwarte zeugen door elkaar heen. Volgens bedrijfsleider Paul Ebbers is de houderij niet veel anders dan van gewone varkens. Het grootste verschil tussen beide varkenssoorten is het aantal geboren biggen; bij een Ibérico-zeug zijn zeven levend geboren biggen al een flinke toom. Zelfs dat geringe aantal biggen is voor de zeug vanwege de slechte uiers te veel om zelf groot te brengen. De witte zeugen staan dus ten dienste van de Ibérico's.

  In de verschillende afdelingen staan de witte en zwarte zeugen door elkaar heen. Volgens bedrijfsleider Paul Ebbers is de houderij niet veel anders dan van gewone varkens. Het grootste verschil tussen beide varkenssoorten is het aantal geboren biggen; bij een Ibérico-zeug zijn zeven levend geboren biggen al een flinke toom. Zelfs dat geringe aantal biggen is voor de zeug vanwege de slechte uiers te veel om zelf groot te brengen. De witte zeugen staan dus ten dienste van de Ibérico's.

  Foto: Ronald Hissink
 • Beide type zeugen worden geïnsemineerd met de Deense Duroc. Dat is voor de kwaliteit van het vlees. Voor de hammenproductie moet het vlees voldoende vet zijn.

  Beide type zeugen worden geïnsemineerd met de Deense Duroc. Dat is voor de kwaliteit van het vlees. Voor de hammenproductie moet het vlees voldoende vet zijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een groot verschil tussen beide varkenssoorten is te zien bij de vleesvarkens. De vleesvarkens blijven zeven tot acht maanden in de vleesvarkenstal en wegen bij afleveren minimaal 145 kilo. De Ibérico-vleesvarkens mogen nu vanaf 115 kilo nog op één vierkante meter per varken. Vanaf 1 januari wordt dat opgerekt naar twee vierkante meter. Nooyen gaat nog bekijken hoe dit in te vullen.

  Een groot verschil tussen beide varkenssoorten is te zien bij de vleesvarkens. De vleesvarkens blijven zeven tot acht maanden in de vleesvarkenstal en wegen bij afleveren minimaal 145 kilo. De Ibérico-vleesvarkens mogen nu vanaf 115 kilo nog op één vierkante meter per varken. Vanaf 1 januari wordt dat opgerekt naar twee vierkante meter. Nooyen gaat nog bekijken hoe dit in te vullen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een paar kilometer van het varkensbedrijf heeft de ondernemer het kantoor van het bedrijfsonderdeel vleesverwerking. Ongeveer tien jaar geleden heeft hij samen met een compagnon een slachterij gekocht en slacht daar een paar honderd varkens per dag. Ook de verwerking van de karkassen gebeurt in eigen hand. De verkoop nog maar gedeeltelijk; het vlees wordt verkocht onder de naam El Porquero aan lokale slagerijen en restaurants. Hij heeft nu zelf vijf winkels maar wil dat aantal verder uitbreiden.

  Een paar kilometer van het varkensbedrijf heeft de ondernemer het kantoor van het bedrijfsonderdeel vleesverwerking. Ongeveer tien jaar geleden heeft hij samen met een compagnon een slachterij gekocht en slacht daar een paar honderd varkens per dag. Ook de verwerking van de karkassen gebeurt in eigen hand. De verkoop nog maar gedeeltelijk; het vlees wordt verkocht onder de naam El Porquero aan lokale slagerijen en restaurants. Hij heeft nu zelf vijf winkels maar wil dat aantal verder uitbreiden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bij het kantoor is een winkel met allerlei soorten hammen, worsten en andere vleeswaren. Het zijn stuk voor stuk hammen die zijn gezouten en jaren gedroogd; de hammen van witte varkens één jaar, die van Ibérico-varkens minimaal drie jaar. Op de gevel prijkt de naam El Porquero, naast een grote beenham.

  Bij het kantoor is een winkel met allerlei soorten hammen, worsten en andere vleeswaren. Het zijn stuk voor stuk hammen die zijn gezouten en jaren gedroogd; de hammen van witte varkens één jaar, die van Ibérico-varkens minimaal drie jaar. Op de gevel prijkt de naam El Porquero, naast een grote beenham.

  Foto: Ronald Hissink
 • Nooyen verkoopt de hammen van witte van zwarte varkens apart; ze zijn nog herkenbaar aan de kleur van de hoef. Daarnaast is er van beide soorten onderscheid in voor- en achterhammen. De zwarte gedroogde hammen heten in het algemeen Pata Negra (donkere poot).

  Nooyen verkoopt de hammen van witte van zwarte varkens apart; ze zijn nog herkenbaar aan de kleur van de hoef. Daarnaast is er van beide soorten onderscheid in voor- en achterhammen. De zwarte gedroogde hammen heten in het algemeen Pata Negra (donkere poot).

  Foto: Ronald Hissink
 • De varkens van Nooyen lopen niet buiten en krijgen geen eikels te eten. Het vlees van deze binnenvarkens draagt de naam Jamon Ibérico. Om een compleet assortiment aan te kunnen bieden, heeft Nooyen afspraken met houders van buitenvarkens. Die varkens hebben niet minder dan een hectare per varken ter beschikking en 10 procent van het voer bestaat uit eikels omwille van de vleeskwaliteit. Het vlees van deze dieren, die de meeste dure hammen opleveren, heet Jamón Ibérico de Bellota.</p>
<p> </p>
<p>Lees meer over het bedrijf van Gerben Nooyen in de speciale uitgave VarkensPlus die vrijdag 21 augustus bij abonnees van Boerderij Varkenshouderij is bezorgd in het kader van het event <a href="http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Ondernemen-in-de-varkenshouderij/" target="_blank">Ondernemen in de Varkenshouderij</a>.

  De varkens van Nooyen lopen niet buiten en krijgen geen eikels te eten. Het vlees van deze binnenvarkens draagt de naam Jamon Ibérico. Om een compleet assortiment aan te kunnen bieden, heeft Nooyen afspraken met houders van buitenvarkens. Die varkens hebben niet minder dan een hectare per varken ter beschikking en 10 procent van het voer bestaat uit eikels omwille van de vleeskwaliteit. Het vlees van deze dieren, die de meeste dure hammen opleveren, heet Jamón Ibérico de Bellota.

   

  Lees meer over het bedrijf van Gerben Nooyen in de speciale uitgave VarkensPlus die vrijdag 21 augustus bij abonnees van Boerderij Varkenshouderij is bezorgd in het kader van het event Ondernemen in de Varkenshouderij.

  Foto: Ronald Hissink

Eén reactie

 • Noordam2

  heerlijk die Iberico hammen, mooi bedrijf, succes!!!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.