Varkenshouderij

Foto & video 3 reacties

Enorm volume in uitgekiende varkensstal

Varkensbedrijf Workel-Doeschot bouwt een nieuwe stal met efficiënte indeling en grote afdelingen.

Foto

 • Engelbert (68) en Ria (65) Workel, dochter Caroline Doeschot (39) en haar echtgenoot Jan (36) Doeschot houden in Ambt-Delden (Ov.) in maatschap  1.000 vleesvarkens; daarnaast zijn er 1.200 speenbiggenplaatsen. De ondernemers bouwen een nieuwe stal voor 2.952 vleesvarkens. Tevens is er 22 hectare grond.</p>
<p> 

  Engelbert (68) en Ria (65) Workel, dochter Caroline Doeschot (39) en haar echtgenoot Jan (36) Doeschot houden in Ambt-Delden (Ov.) in maatschap  1.000 vleesvarkens; daarnaast zijn er 1.200 speenbiggenplaatsen. De ondernemers bouwen een nieuwe stal voor 2.952 vleesvarkens. Tevens is er 22 hectare grond.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De nieuwe stal. Deze beschikt over zes afdelingen. Drie naast elkaar aan deze zijde, en drie naast elkaar in de achterhelft. In het midden is een centrale dwarsgang die aan de rechterzijde aansluit op de bestaande stal. Daar worden de varkens centraal geladen.

  De nieuwe stal. Deze beschikt over zes afdelingen. Drie naast elkaar aan deze zijde, en drie naast elkaar in de achterhelft. In het midden is een centrale dwarsgang die aan de rechterzijde aansluit op de bestaande stal. Daar worden de varkens centraal geladen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Vanwege de indeling zou een lichtstraat in de zijgevel de middelste afdelingen niet bereiken. Daarop kozen de ondernemers voor vier lichtstraten in het dak.

  Vanwege de indeling zou een lichtstraat in de zijgevel de middelste afdelingen niet bereiken. Daarop kozen de ondernemers voor vier lichtstraten in het dak.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het volume in met name de middelste afdelingen is ongekend in de varkenshouderij. De afdelingen zijn ruim 35 meter diep, geschikt voor 492 dieren, die elk een bovenwettelijke 0,94 vierkante meter ter beschikking hebben.  De stal is dus vergund en gebouwd volgens de Beter Leven-eisen. Insteek was om te produceren volgens het Star-concept van Vion, maar dat is inmiddels vol. Er geldt een wachtlijst. Jan Doeschot: "Hiermee hebben we wel een risico genomen. We zouden graag beter leven-varkens houden, dat leek ons financieel interessant. Daarop investeerden we in de lichtstraat en de plateaus voor extra ruimte." Dat de vraag er nu niet is, steekt de varkenshouders een beetje.

  Het volume in met name de middelste afdelingen is ongekend in de varkenshouderij. De afdelingen zijn ruim 35 meter diep, geschikt voor 492 dieren, die elk een bovenwettelijke 0,94 vierkante meter ter beschikking hebben.  De stal is dus vergund en gebouwd volgens de Beter Leven-eisen. Insteek was om te produceren volgens het Star-concept van Vion, maar dat is inmiddels vol. Er geldt een wachtlijst. Jan Doeschot: "Hiermee hebben we wel een risico genomen. We zouden graag beter leven-varkens houden, dat leek ons financieel interessant. Daarop investeerden we in de lichtstraat en de plateaus voor extra ruimte." Dat de vraag er nu niet is, steekt de varkenshouders een beetje.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De keuze voor grote afdelingen is gestoeld op lagere bouwkosten en het feit dat per afdeling een weekgroep biggen te plaatsen is. De stal is geheel uitgevoerd met brandklasse B-materialen, volgens de eisen van het nieuwe Bouwbesluit. Met een krappe 2.500 vierkante meter is deze stal het maximale dat nog als een enkel compartiment te bouwen is.

  De keuze voor grote afdelingen is gestoeld op lagere bouwkosten en het feit dat per afdeling een weekgroep biggen te plaatsen is. De stal is geheel uitgevoerd met brandklasse B-materialen, volgens de eisen van het nieuwe Bouwbesluit. Met een krappe 2.500 vierkante meter is deze stal het maximale dat nog als een enkel compartiment te bouwen is.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De nieuwe stal past binnen het totaalplaatje van twee familiebedrijven die elkaar versterken. Caroline: "Mijn man houdt in maatschap met zijn broer Marcel en zijn moeder 1.000 zeugen. Het gros van de biggen gaat naar Duitsland, maar eigen afzet is toch het prettigst. Tegen de zomer loop je er nu telkens tegenaan dat de prijs zakt. Met de nieuwe stal kunnen we meer biggen zelf plaatsen."

  De nieuwe stal past binnen het totaalplaatje van twee familiebedrijven die elkaar versterken. Caroline: "Mijn man houdt in maatschap met zijn broer Marcel en zijn moeder 1.000 zeugen. Het gros van de biggen gaat naar Duitsland, maar eigen afzet is toch het prettigst. Tegen de zomer loop je er nu telkens tegenaan dat de prijs zakt. Met de nieuwe stal kunnen we meer biggen zelf plaatsen."

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Klimaattechnisch is een afdeling van 35 meter lang de limiet volgens Jan Doeschot. Zijn broer Marcel werkt als bedrijfstechnisch adviseur en dacht met de maatschap mee over de nieuw te bouwen stal. De lucht komt via beide eindgevels de stal binnen. Een op onderdruk gestuurd gordijn regelt de inlaat.

  Klimaattechnisch is een afdeling van 35 meter lang de limiet volgens Jan Doeschot. Zijn broer Marcel werkt als bedrijfstechnisch adviseur en dacht met de maatschap mee over de nieuw te bouwen stal. De lucht komt via beide eindgevels de stal binnen. Een op onderdruk gestuurd gordijn regelt de inlaat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tussen de prefab-eindgevel en de afdelingen zit aan weerszijden van de stal ongeveer een meter. De inkomende lucht verspreid zich via kanalen onder de dichte vloeren onder de stal. Een nog te plaatsen roostervloer maakt dat deze ruimte straks ook dienst doet als gang, om snel van afdeling naar afdeling te kunnen gaan.

  Tussen de prefab-eindgevel en de afdelingen zit aan weerszijden van de stal ongeveer een meter. De inkomende lucht verspreid zich via kanalen onder de dichte vloeren onder de stal. Een nog te plaatsen roostervloer maakt dat deze ruimte straks ook dienst doet als gang, om snel van afdeling naar afdeling te kunnen gaan.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De put onder beide dichte vloeren vormt een luchtkanaal.

  De put onder beide dichte vloeren vormt een luchtkanaal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Via ingestorte buizen met 20 centimeter diameter komt de lucht onder het gangpad, waarna deze de afdeling ingaat.

  Via ingestorte buizen met 20 centimeter diameter komt de lucht onder het gangpad, waarna deze de afdeling ingaat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De maatschap koos voor plateaus.

  De maatschap koos voor plateaus.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De loopbruggen zijn opklapbaar.

  De loopbruggen zijn opklapbaar.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met opgelaste kokers zijn deze loopbruggen degelijk uitgevoerd en bieden ze voldoende grip voor de dieren.

  Met opgelaste kokers zijn deze loopbruggen degelijk uitgevoerd en bieden ze voldoende grip voor de dieren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Twee hokken zijn samen te voegen tot een groepshok met 41 dieren. Het tussendeurtje is zo gemaakt dat deze snel te sluiten is, wat handig is bij het laden van de varkens.

  Twee hokken zijn samen te voegen tot een groepshok met 41 dieren. Het tussendeurtje is zo gemaakt dat deze snel te sluiten is, wat handig is bij het laden van de varkens.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De opgeklapte deur is snel te vergrendelen aan het plateau.

  De opgeklapte deur is snel te vergrendelen aan het plateau.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Zowel spanten als stalen gordingen zijn verzonken. Hoewel hier wisselende ervaringen mee zijn, zijn de ondernemers niet bang voor corrosie. "Er zitten verschillen in kwaliteit van het verzinken. Deze stalen gordingen zijn thermisch verzonken en we verwachten er geen problemen mee. Wij hebben er op ons ouderlijk bedrijf geen problemen mee", zegt adviseur Marcel Doeschot.

  Zowel spanten als stalen gordingen zijn verzonken. Hoewel hier wisselende ervaringen mee zijn, zijn de ondernemers niet bang voor corrosie. "Er zitten verschillen in kwaliteit van het verzinken. Deze stalen gordingen zijn thermisch verzonken en we verwachten er geen problemen mee. Wij hebben er op ons ouderlijk bedrijf geen problemen mee", zegt adviseur Marcel Doeschot.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De dichte vloer ligt onder een forse 8 procent afschot. Vader Engelbert is er content mee dat de nieuwe generatie dit idee, uit zijn koker, heeft overgenomen. Engelbert:"Dat hebben we ook in de bestaande stal en hierdoor zijn de vloeren altijd mooi droog."

  De dichte vloer ligt onder een forse 8 procent afschot. Vader Engelbert is er content mee dat de nieuwe generatie dit idee, uit zijn koker, heeft overgenomen. Engelbert:"Dat hebben we ook in de bestaande stal en hierdoor zijn de vloeren altijd mooi droog."

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De voerlijnen lopen van eindgevel tot eindgevel. Door elke afdeling loopt een enkele vijzel. De luchtwasser beperkt de hoogte in de middelste afdelingen, waardoor hier gekozen is voor een dubbele vijzel, anders zouden de valbuizen te horizontaal lopen.

  De voerlijnen lopen van eindgevel tot eindgevel. Door elke afdeling loopt een enkele vijzel. De luchtwasser beperkt de hoogte in de middelste afdelingen, waardoor hier gekozen is voor een dubbele vijzel, anders zouden de valbuizen te horizontaal lopen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een vijzel, gedragen door een Truss-constructie, brengt het voer vanuit de bestaande voerkeuken naar het nieuwe bedrijf. Op de achtergrond de extra bijgeplaatste silo's.

  Een vijzel, gedragen door een Truss-constructie, brengt het voer vanuit de bestaande voerkeuken naar het nieuwe bedrijf. Op de achtergrond de extra bijgeplaatste silo's.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Centraal in de nieuwe stal staat de biologische luchtwasser. De opbouw is erg compact. In de ruimte rond de wasser komt alle lucht samen. Rechts is de drukkamer te zien. In de zijwanden de meetwaaiers met smoorkleppen die rechtstreeks de afdelingen afzuigen.

  Centraal in de nieuwe stal staat de biologische luchtwasser. De opbouw is erg compact. In de ruimte rond de wasser komt alle lucht samen. Rechts is de drukkamer te zien. In de zijwanden de meetwaaiers met smoorkleppen die rechtstreeks de afdelingen afzuigen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Vlakliggende drukventilatoren stuwen de lucht naar beneden, waar deze omkeert en verticaal omhoog door het waspakket de stal verlaat.

  Vlakliggende drukventilatoren stuwen de lucht naar beneden, waar deze omkeert en verticaal omhoog door het waspakket de stal verlaat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Terwijl op 14 februari de eerste schop pas in de grond ging, is de stal nu bijna klaar. De volledige bovenbouw inclusief spanten, dak en prefab-zijwanden stond er zelfs in 9 werkdagen. "Bouwen moet snel gaan", zegt Jan Doeschot. "Om op arbeid te besparen en snel te werken hebben we binnenin alles hetzelfde gehouden." Op arbeidskosten is meer te halen dan besparen op de materiaalkwaliteit, is de overtuiging van de maatschap, die tegen scherpe kosten wel een degelijk stal wilde bouwen die vlot 30 jaar meekan.

  Terwijl op 14 februari de eerste schop pas in de grond ging, is de stal nu bijna klaar. De volledige bovenbouw inclusief spanten, dak en prefab-zijwanden stond er zelfs in 9 werkdagen. "Bouwen moet snel gaan", zegt Jan Doeschot. "Om op arbeid te besparen en snel te werken hebben we binnenin alles hetzelfde gehouden." Op arbeidskosten is meer te halen dan besparen op de materiaalkwaliteit, is de overtuiging van de maatschap, die tegen scherpe kosten wel een degelijk stal wilde bouwen die vlot 30 jaar meekan.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • "We hebben niet op kwaliteit van het bouwmateriaal bezuinigd." Daarom zijn de gevels geïsoleerd met 10 centimeter isolatie, waar normaal doorgaans voor 6 of 8 centimeter gekozen wordt. Ook de dakisolatie is extra dik. "Dat kost nu nauwelijks meer, het is evenveel werk, maar je hebt er wel plezier van."</p>
<p>Op vrijdag 10 juli is er van 15.00 tot 19.00 uur een open dag aan de Rijksweg 30 in Ambt Delden.

  "We hebben niet op kwaliteit van het bouwmateriaal bezuinigd." Daarom zijn de gevels geïsoleerd met 10 centimeter isolatie, waar normaal doorgaans voor 6 of 8 centimeter gekozen wordt. Ook de dakisolatie is extra dik. "Dat kost nu nauwelijks meer, het is evenveel werk, maar je hebt er wel plezier van."

  Op vrijdag 10 juli is er van 15.00 tot 19.00 uur een open dag aan de Rijksweg 30 in Ambt Delden.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • Tearpoal

  En er licht een geweldige toekomst voor de Nederlandse varkenshouderij, suuses Jan.

 • info389


  succes Jan!

  ziet er goed uit.

 • Lars

  Jan, dat ziet er goed uit. Veel succes! Groeten vanuit Canada van een oud klasgenoot. 

Of registreer je om te kunnen reageren.