Varkenshouderij

Foto & video

Halve dag rijden deert speenbiggen niet

Transportbedrijf Evers&Posthouwer rijdt wekelijks duizenden biggen naar Duitsland. Dit zijn voornamelijk speenbiggen.

Foto

 • Menno Hemmink van transportbedrijf Evers&Posthouwer lost biggen bij een opfokstal in Duitsland. Wekelijks vervoert het bedrijf 5.500 speenbiggen naar Duitsland en 2.500 25-kilobiggen, alle afkomstig van vermeerderaars die deelnemen aan het <a href="http://www.elitevarkens.nl/" target="_blank">Eliteprogramma</a>.

  Menno Hemmink van transportbedrijf Evers&Posthouwer lost biggen bij een opfokstal in Duitsland. Wekelijks vervoert het bedrijf 5.500 speenbiggen naar Duitsland en 2.500 25-kilobiggen, alle afkomstig van vermeerderaars die deelnemen aan het Eliteprogramma.

  Foto: Henk Riswick
 • In de auto zitten 1.650 biggen. De vierdeks oplegger is daarmee niet geheel gevuld.

  In de auto zitten 1.650 biggen. De vierdeks oplegger is daarmee niet geheel gevuld.

  Foto: Henk Riswick
 • De biggen slapen nog als een blok wanneer de laadruimte wordt geopend om de dieren te lossen. Ze hebben een reis van 350 kilometer achter de rug. De reis vormt geen enkele belasting voor de babybiggen, zo is te zien.

  De biggen slapen nog als een blok wanneer de laadruimte wordt geopend om de dieren te lossen. Ze hebben een reis van 350 kilometer achter de rug. De reis vormt geen enkele belasting voor de babybiggen, zo is te zien.

  Foto: Henk Riswick
 • Het lossen duurt een goed uur en gaat relaxt. Hoewel ze versuft zijn van de lange reis hebben de biggen weer opmerkelijk snel de benen eronder.

  Het lossen duurt een goed uur en gaat relaxt. Hoewel ze versuft zijn van de lange reis hebben de biggen weer opmerkelijk snel de benen eronder.

  Foto: Henk Riswick
 • In de stal heeft varkenshouder Hans-Hermann Penshorn in Bergen (Nedersaksen) alles gereed voor de ontvangst van de biggen. Penshorn fokt de biggen alleen op. Zodra deze 30 kilo wegen gaan ze naar een vleesvarkenshouder.

  In de stal heeft varkenshouder Hans-Hermann Penshorn in Bergen (Nedersaksen) alles gereed voor de ontvangst van de biggen. Penshorn fokt de biggen alleen op. Zodra deze 30 kilo wegen gaan ze naar een vleesvarkenshouder.

  Foto: Henk Riswick
 • De ruimtetemperatuur bedraagt 27 graden bij ontvangst van de biggen. Onder de onderkruip zitten vlinderbuizen voor verwarming. Daar is het 32 graden.

  De ruimtetemperatuur bedraagt 27 graden bij ontvangst van de biggen. Onder de onderkruip zitten vlinderbuizen voor verwarming. Daar is het 32 graden.

  Foto: Henk Riswick
 • Zodra de biggen in het hok zitten gaan ze direct aan het vreten. Per hok zijn 2 feeders. In de eerste week staat er ook nog een voerkom in het hok.

  Zodra de biggen in het hok zitten gaan ze direct aan het vreten. Per hok zijn 2 feeders. In de eerste week staat er ook nog een voerkom in het hok.

  Foto: Henk Riswick
 • Twee à drie dagen na opleg wordt de voergift gereduceerd, zodat geen diarreeproblemen ontstaan. De EW-waarde van de prestarter is 1,23. Het voer bevat extra ruwe­ celstof om de darmen gezond te houden.

  Twee à drie dagen na opleg wordt de voergift gereduceerd, zodat geen diarreeproblemen ontstaan. De EW-waarde van de prestarter is 1,23. Het voer bevat extra ruwe­ celstof om de darmen gezond te houden.

  Foto: Henk Riswick
 • In het ideale plaatje zijn de biggen op 4 weken leeftijd gespeend. Dan wegen ze gemiddeld 7,5 kilo en gaan direct goed aan het vreten in de opfokstal, is de ervaring van het handels- en transportbedrijf.

  In het ideale plaatje zijn de biggen op 4 weken leeftijd gespeend. Dan wegen ze gemiddeld 7,5 kilo en gaan direct goed aan het vreten in de opfokstal, is de ervaring van het handels- en transportbedrijf.

  Foto: Henk Riswick
 • Na zes weken is een kwart van de biggen op gewicht. De rest wordt een week later geleverd. Als de biggen voldoende zwaar zijn gespeend, komt de groei bij dieren van 7,5 tot 30 kilo uit op minimaal 500 gram per dag.

  Na zes weken is een kwart van de biggen op gewicht. De rest wordt een week later geleverd. Als de biggen voldoende zwaar zijn gespeend, komt de groei bij dieren van 7,5 tot 30 kilo uit op minimaal 500 gram per dag.

  Foto: Henk Riswick
 • Hygiëne weegt zwaar bij het transportbedrijf. In een bak onder de oplegger staan enkele plastic kratten. Daarin zitten schone kleding, handschoenen en laarzen. Na afleveren van de biggen gaat vuile kleding in een ander krat.

  Hygiëne weegt zwaar bij het transportbedrijf. In een bak onder de oplegger staan enkele plastic kratten. Daarin zitten schone kleding, handschoenen en laarzen. Na afleveren van de biggen gaat vuile kleding in een ander krat.

  Foto: Henk Riswick
 • De truck is gloednieuw. Tijdens de reis wordt de chauffeur in de cabine continu op de hoogte gehouden van het klimaat in de oplegger. Er kan zodoende weinig mis gaan met de biggen.

  De truck is gloednieuw. Tijdens de reis wordt de chauffeur in de cabine continu op de hoogte gehouden van het klimaat in de oplegger. Er kan zodoende weinig mis gaan met de biggen.

  Foto: Henk Riswick
 • De wagen is prachtig afgewerkt, met oog voor detail. Meer achtergronden over dit speenbiggentransport en informatie over prijzen in Boerderij Varkenshouderij nummer 39, van 23 juni.

  De wagen is prachtig afgewerkt, met oog voor detail. Meer achtergronden over dit speenbiggentransport en informatie over prijzen in Boerderij Varkenshouderij nummer 39, van 23 juni.

  Foto: Henk Riswick

Kees van Doorn

Of registreer je om te kunnen reageren.