Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

Engelse varkens in Limburgse wei

Familie Coolen heeft bijna tien jaar Saddleback-varkens en profiteert nu van de aantrekkende markt van scharrelvlees.

Foto

 • Geert Coolen (25) leidt in Heythuysen (L.) een outdoorbedrijf met met 250 varkens, waarvan 30 zeugen. Het bedrijf Flavours of the Farm is van de vader van Geert en twee Engelse zakenpartners en verkoopt exclusief vlees van Engelse varkens en Kelly Bronze-kalkoenen.

  Geert Coolen (25) leidt in Heythuysen (L.) een outdoorbedrijf met met 250 varkens, waarvan 30 zeugen. Het bedrijf Flavours of the Farm is van de vader van Geert en twee Engelse zakenpartners en verkoopt exclusief vlees van Engelse varkens en Kelly Bronze-kalkoenen.

  Foto: Bert Jansen
 • De varkens zijn van het ras Saddleback of Hamspire. De Saddleback is te herkennen aan zijn hangoren.

  De varkens zijn van het ras Saddleback of Hamspire. De Saddleback is te herkennen aan zijn hangoren.

  Foto: Bert Jansen
 • Vanaf drie dagen leeftijd mogen de biggen met hun moeder naar buiten. Voor warmte zijn de biggen aangewezen op biest en elkaar. Een dikke laag stro werkt niet bij de pasgeboren biggen. Dan zijn ze niet in staat tijdig te vluchten als de zeug gaat liggen en kunnen ook niet goed bij de uier om te drinken.

  Vanaf drie dagen leeftijd mogen de biggen met hun moeder naar buiten. Voor warmte zijn de biggen aangewezen op biest en elkaar. Een dikke laag stro werkt niet bij de pasgeboren biggen. Dan zijn ze niet in staat tijdig te vluchten als de zeug gaat liggen en kunnen ook niet goed bij de uier om te drinken.

  Foto: Bert Jansen
 • De zogende biggen kunnen onder de afrastering door en gaan dan op verkenning over het perceel. Ze komen altijd weer bij hun moeder terug, is de ervaring van Coolen.

  De zogende biggen kunnen onder de afrastering door en gaan dan op verkenning over het perceel. Ze komen altijd weer bij hun moeder terug, is de ervaring van Coolen.

  Foto: Bert Jansen
 • Een Engelse zakenpartner introduceerde in 2006 de varkens bij familie Coolen: drie zeugen en een beer. Daisy en Bitchy, twee zeugen van het eerste begin, zijn nog steeds aanwezig en liggen hier tegen elkaar. De eerste jaren waren de varkens vooral hobby en werd ervaring opgedaan met het houden van de dieren.

  Een Engelse zakenpartner introduceerde in 2006 de varkens bij familie Coolen: drie zeugen en een beer. Daisy en Bitchy, twee zeugen van het eerste begin, zijn nog steeds aanwezig en liggen hier tegen elkaar. De eerste jaren waren de varkens vooral hobby en werd ervaring opgedaan met het houden van de dieren.

  Foto: Bert Jansen
 • Sinds 2012 komt de varkenstak in stroomversnelling en groeit de vraag hard. De verkoop zit nu op wekelijks vijf slachtrijpe varkens, maar er is zeker markt voor het drievoudige aantal. De varkenstak gaat daarom groeien van 250 varkens nu naar 1.000 dieren in 2016. Dan bieden de varkens een volwaardig inkomen.

  Sinds 2012 komt de varkenstak in stroomversnelling en groeit de vraag hard. De verkoop zit nu op wekelijks vijf slachtrijpe varkens, maar er is zeker markt voor het drievoudige aantal. De varkenstak gaat daarom groeien van 250 varkens nu naar 1.000 dieren in 2016. Dan bieden de varkens een volwaardig inkomen.

  Foto: Bert Jansen
 • De varkens krijgen onbeperkt mengvoer. Ze mogen best iets vervetten, want dat geeft juist smaak aan het vlees.

  De varkens krijgen onbeperkt mengvoer. Ze mogen best iets vervetten, want dat geeft juist smaak aan het vlees.

  Foto: Bert Jansen
 • Vleesverwerker Tomassen in Someren slacht de varkens. Coolen levert vervolgens de karkassen met kop en al aan de slagers. De varkens brengen zo'n €3,60 per kilo geslacht gewicht op. De opbrengstprijs zit tussen gangbaar- en biologisch varkensvlees.

  Vleesverwerker Tomassen in Someren slacht de varkens. Coolen levert vervolgens de karkassen met kop en al aan de slagers. De varkens brengen zo'n €3,60 per kilo geslacht gewicht op. De opbrengstprijs zit tussen gangbaar- en biologisch varkensvlees.

  Foto: Bert Jansen
 • Coolen doet niet mee aan een concept en regelt de verkoop van zijn scharrelvarkens zelf. Het is denkbaar dat op termijn een collega-varkenshouder wordt gezocht om ook varkens volgens dit principe te houden. De vraag groeit namelijk hard.

  Coolen doet niet mee aan een concept en regelt de verkoop van zijn scharrelvarkens zelf. Het is denkbaar dat op termijn een collega-varkenshouder wordt gezocht om ook varkens volgens dit principe te houden. De vraag groeit namelijk hard.

  Foto: Bert Jansen
 • Gespeend wordt op gemiddeld vijf weken. In de winter later, in de zomer eerder. De beerbiggen zijn gecastreerd. Vlees van beren is te vet. Om thuis te raken op hun nieuwe stek blijven de biggen na spenen eerst een week opgesloten in hun hut.

  Gespeend wordt op gemiddeld vijf weken. In de winter later, in de zomer eerder. De beerbiggen zijn gecastreerd. Vlees van beren is te vet. Om thuis te raken op hun nieuwe stek blijven de biggen na spenen eerst een week opgesloten in hun hut.

  Foto: Bert Jansen
 • De kraamhut is goed geïsoleerd en biedt jaarrond een prettig klimaat voor de pasgeboren biggen met hun moeders.

  De kraamhut is goed geïsoleerd en biedt jaarrond een prettig klimaat voor de pasgeboren biggen met hun moeders.

  Foto: Bert Jansen
 • Ziekten zijn nauwelijks een probleem met de scharrelvarkens. Uitzondering is vorig jaar toen er hoest onder de varkens zat. Op aanraden van de dierenarts wordt sindsdien gevaccineerd tegen mycoplasma.

  Ziekten zijn nauwelijks een probleem met de scharrelvarkens. Uitzondering is vorig jaar toen er hoest onder de varkens zat. Op aanraden van de dierenarts wordt sindsdien gevaccineerd tegen mycoplasma.

  Foto: Bert Jansen
 • Een kraamhut voor zes zeugen met biggen. De zeugen kunnen niet bij elkaar komen, de zogende biggen wel.

  Een kraamhut voor zes zeugen met biggen. De zeugen kunnen niet bij elkaar komen, de zogende biggen wel.

  Foto: Bert Jansen
 • Jonge zeugen haalt Coolen uit Engeland. De gebruikte beer is een Duroc, Saddleback of Hampshire. De beerkeuze hangt af van de klantvraag.

  Jonge zeugen haalt Coolen uit Engeland. De gebruikte beer is een Duroc, Saddleback of Hampshire. De beerkeuze hangt af van de klantvraag.

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • petit

  1606 keer bekeken en geen enkele reactie , ik vind het een mooi project , doe zo voort !!!!

 • c.putten

  ik houd er ook enkele in de wei voor vlees in mijn boerderijwinkel,klanten kijken eerst naar prijs en kwaliteit,al zouden ze van mars of waar dan ook maakt 95 procent van de klant niks uit,de andere 5 procent eet geen varkensvlees,ik ga er toch mee verder want het geeft veel voldoening voor boer en varken.

Of registreer je om te kunnen reageren.