Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Biggen knuffelen tijdens Vallei Boert Bewust-week

Zeugenhouder Jan Overeem in Nijkerk (Gld.) is een van de initiatiefnemers van Vallei Boert Bewust. Deze organisatie werkt aan een beter imago van de agrarische sector. Tijdens de eerste Vallei Boert Bewust-week zetten 25 veehouders hun staldeuren open. Enkele tientallen basisschoolkinderen brachten een bezoek aan het varkensbedrijf van Overeem.

Foto

 • Jan Overeem houdt in Nijkerk 1.000 zeugen. Zes jaar geleden verplaatste hij zijn bedrijf. De vermeerderaar werkt met de combinatie Topigs 20 x  Tempo.

  Jan Overeem houdt in Nijkerk 1.000 zeugen. Zes jaar geleden verplaatste hij zijn bedrijf. De vermeerderaar werkt met de combinatie Topigs 20 x  Tempo.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Overeem is een van de initiatiefnemers van Vallei Boert Bewust, dat in april 2013 werd opgericht. De vermeerderaar streeft naar een beter imago van de agrarische sector. "Veel mensen weten niet wat er in onze stallen gebeurt. Om die onwetendheid weg te nemen en meer waardering van burgers te krijgen, moeten we laten zien wat we doen", stelt Overeem.

  Overeem is een van de initiatiefnemers van Vallei Boert Bewust, dat in april 2013 werd opgericht. De vermeerderaar streeft naar een beter imago van de agrarische sector. "Veel mensen weten niet wat er in onze stallen gebeurt. Om die onwetendheid weg te nemen en meer waardering van burgers te krijgen, moeten we laten zien wat we doen", stelt Overeem.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Inmiddels zijn vijftig veehouders aangesloten bij Vallei Boert Bewust. De deelnemende boeren zijn te herkennen aan dit bedrijfsbord.

  Inmiddels zijn vijftig veehouders aangesloten bij Vallei Boert Bewust. De deelnemende boeren zijn te herkennen aan dit bedrijfsbord.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Van 1 tot en met 5 juni wordt de eerste Vallei Boert Bewust-week georganiseerd. 25 aangesloten veehouders zetten hun staldeuren open voor bezoekers. Op donderdag 4 juni brengen enkele tientallen basisschoolleerlingen uit Voorthuizen een bezoek aan drie boerenbedrijven. Ze doen onder meer het bedrijf van Overeem aan. De fiets is een prima vervoermiddel om de korte afstanden tussen de bedrijven te overbruggen.

  Van 1 tot en met 5 juni wordt de eerste Vallei Boert Bewust-week georganiseerd. 25 aangesloten veehouders zetten hun staldeuren open voor bezoekers. Op donderdag 4 juni brengen enkele tientallen basisschoolleerlingen uit Voorthuizen een bezoek aan drie boerenbedrijven. Ze doen onder meer het bedrijf van Overeem aan. De fiets is een prima vervoermiddel om de korte afstanden tussen de bedrijven te overbruggen.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Jan Overeem verwelkomt de eerste groep kinderen 's ochtends om 9.00 uur.

  Jan Overeem verwelkomt de eerste groep kinderen 's ochtends om 9.00 uur.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De kinderen hebben lijstjes met vragen meegekregen.

  De kinderen hebben lijstjes met vragen meegekregen.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Voordat ze stallen ingaan, krijgen de kinderen in de hygiënesluis overschoentjes en een stofjas.

  Voordat ze stallen ingaan, krijgen de kinderen in de hygiënesluis overschoentjes en een stofjas.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De rondleiding begint in de kraamstal. Overeem leidt de basisschoolleerlingen vervolgens langs de dekstal, de dragendezeugenstal en de gespeende biggen. De varkenshouder vertelt onder meer dat volwassen zeugen ruim 200 kilo wegen, geïnsemineerd worden met een pipet en 14 biggen per worp krijgen.

  De rondleiding begint in de kraamstal. Overeem leidt de basisschoolleerlingen vervolgens langs de dekstal, de dragendezeugenstal en de gespeende biggen. De varkenshouder vertelt onder meer dat volwassen zeugen ruim 200 kilo wegen, geïnsemineerd worden met een pipet en 14 biggen per worp krijgen.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • "Ik vind dit hartstikke leuk om te doen. Het is mooi om kinderen iets bij te brengen over onze sector. Je merkt toch wel dat er veel onwetendheid is. Ik vind het belangrijk dat ze weten waar hun voedsel vandaan komt."

  "Ik vind dit hartstikke leuk om te doen. Het is mooi om kinderen iets bij te brengen over onze sector. Je merkt toch wel dat er veel onwetendheid is. Ik vind het belangrijk dat ze weten waar hun voedsel vandaan komt."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De 11-jarige D-Shawn geniet met volle teugen van het vasthouden en knuffelen van een van de biggetjes in de kraamstal. "Ik vind dit erg leuk."

  De 11-jarige D-Shawn geniet met volle teugen van het vasthouden en knuffelen van een van de biggetjes in de kraamstal. "Ik vind dit erg leuk."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Het knuffelen van de biggetjes valt bij veel kinderen in de smaak. Sommige basisschoolleerlingen keren echter snel terug naar de centrale gang, terwijl ze hun neus dichtknijpen. Overeem maakt zich er niet druk om. "Natuurlijk moeten sommige kinderen wennen aan de geur. Ik zeg altijd: het stinkt hier niet, maar de varkens geven wel een geur af.  Dat sommige kinderen snel weglopen, hoort natuurlijk ook een beetje bij de leeftijd."

  Het knuffelen van de biggetjes valt bij veel kinderen in de smaak. Sommige basisschoolleerlingen keren echter snel terug naar de centrale gang, terwijl ze hun neus dichtknijpen. Overeem maakt zich er niet druk om. "Natuurlijk moeten sommige kinderen wennen aan de geur. Ik zeg altijd: het stinkt hier niet, maar de varkens geven wel een geur af.  Dat sommige kinderen snel weglopen, hoort natuurlijk ook een beetje bij de leeftijd."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De rondleiding eindigt in de voerkeuken. Overeem voert brijvoer aan zijn dieren. Onder meer kaaswei en stoomschillen worden in het voer verwerkt. "Mooi om afvalproducten uit de humane voedingsindustrie hier te kunnen gebruiken", vertelt Overeem. Lees in Boerderij binnenkort meer over het bedrijf van Overeem en Vallei Boert Bewust.

  De rondleiding eindigt in de voerkeuken. Overeem voert brijvoer aan zijn dieren. Onder meer kaaswei en stoomschillen worden in het voer verwerkt. "Mooi om afvalproducten uit de humane voedingsindustrie hier te kunnen gebruiken", vertelt Overeem. Lees in Boerderij binnenkort meer over het bedrijf van Overeem en Vallei Boert Bewust.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie

Eén reactie

 • Klomp

  Geweldig mooi om te zien hoe die kinderen genieten. Heel goed voor de pr van de sector. Valt wel op dat er geen enkele reactie komt. We zijn blijkbaar zover gekomen dat goed en positief nieuws niet meer belangrijk is. Zonde!! 

Of registreer je om te kunnen reageren.