Varkenshouderij

Foto & video 13 reacties

Mestscheiden vergroot afzetmogelijkheden

Varkenshouder André Braam investeerde vorig jaar in een mestscheidingsinstallatie. Hij kon toen nog niet voorspellen dat de installatie dit voorjaar al zo goed van pas zou komen. “De afzet van mest verloopt rampzalig. Koeienboeren drukken ons van de markt. Wij moeten als varkenshouders versneld op zoek naar alternatieven om onze varkensmest goed kwijt te kunnen.”

Foto

 • <p>André Braam (53) heeft in het Gelderse Gendringen een gesloten varkensbedrijf. Vorig jaar investeerde de varkenshouder in een mestscheidingsinstallatie van Jovas Agro International. De installatie komt goed van pas nu de mestafzet voor varkenshouders een groot probleem is. Braam poseert op de foto met zijn vader en zijn medewerker Menno Snelting, die op termijn het bedrijf overneemt.</p>

  André Braam (53) heeft in het Gelderse Gendringen een gesloten varkensbedrijf. Vorig jaar investeerde de varkenshouder in een mestscheidingsinstallatie van Jovas Agro International. De installatie komt goed van pas nu de mestafzet voor varkenshouders een groot probleem is. Braam poseert op de foto met zijn vader en zijn medewerker Menno Snelting, die op termijn het bedrijf overneemt.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Op het erf van Braam staan twee installaties opgesteld. Links staat de installatie die Braam vorig jaar kocht en nu gebruikt. Rechts staat een uitgebreidere demo-opstelling van Jovas.</p>

  Op het erf van Braam staan twee installaties opgesteld. Links staat de installatie die Braam vorig jaar kocht en nu gebruikt. Rechts staat een uitgebreidere demo-opstelling van Jovas.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Jovas' eigenaar John van Schriek laat zien hoe het proces van mestscheiding in zijn werk gaat. Hij vertelt dat er verschillende manieren zijn om varkensmest te scheiden in een dikke en een dunne fractie. Het uiteindelijke doel is hetzelfde: een dunne fractie overhouden met een laag fosfaatgehalte en een betere verhouding tussen stikstof en fosfaat. Bouwland kan daarmee op maat worden bemest en er kunnen meer kuubs mest per hectare worden uitgereden.</p>

  Jovas' eigenaar John van Schriek laat zien hoe het proces van mestscheiding in zijn werk gaat. Hij vertelt dat er verschillende manieren zijn om varkensmest te scheiden in een dikke en een dunne fractie. Het uiteindelijke doel is hetzelfde: een dunne fractie overhouden met een laag fosfaatgehalte en een betere verhouding tussen stikstof en fosfaat. Bouwland kan daarmee op maat worden bemest en er kunnen meer kuubs mest per hectare worden uitgereden.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>"Hoe verser en homogener de mest, hoe beter deze te scheiden is", vertelt Van Schriek. Op de foto is de installatie van Braam te zien. Terwijl de demo-opstelling draait, staat deze installatie stil. Normaliter wordt de mest vanuit de put in deze mestscheider gepompt. Een hellende zeef filtert al een groot deel van de dunne fractie, zonder dat dit energie kost. Vervolgens gaat de dikke fractie door een schroefpers, om stapelbare mest te realiseren. De dunne fractie gaat naar een silo.</p>

  "Hoe verser en homogener de mest, hoe beter deze te scheiden is", vertelt Van Schriek. Op de foto is de installatie van Braam te zien. Terwijl de demo-opstelling draait, staat deze installatie stil. Normaliter wordt de mest vanuit de put in deze mestscheider gepompt. Een hellende zeef filtert al een groot deel van de dunne fractie, zonder dat dit energie kost. Vervolgens gaat de dikke fractie door een schroefpers, om stapelbare mest te realiseren. De dunne fractie gaat naar een silo.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>De hellende zeef zorgt ervoor dat de dunne fractie zonder kracht te gebruiken wordt gescheiden van de dikke fractie. Volgens Van Schriek komt dat het bezinkingsproces ten goede. "Bij een schroefpers of centrifuge wordt organisch materiaal stuk geperst of geslingerd. Bezinken van dunne fractie na een hellende zeef geeft een veel beter resultaat dan bezinken na een schroefpers."</p>

  De hellende zeef zorgt ervoor dat de dunne fractie zonder kracht te gebruiken wordt gescheiden van de dikke fractie. Volgens Van Schriek komt dat het bezinkingsproces ten goede. "Bij een schroefpers of centrifuge wordt organisch materiaal stuk geperst of geslingerd. Bezinken van dunne fractie na een hellende zeef geeft een veel beter resultaat dan bezinken na een schroefpers."

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Het is ook mogelijk om mest te scheiden met enkel een hellende zeef. "Zonder gebruik van een schroefpers dient de dikke fractie afgevoerd te worden als vloeibare mest, met een drogestofgehalte van 14 tot 20 procent", aldus Van Schriek.</p>

  Het is ook mogelijk om mest te scheiden met enkel een hellende zeef. "Zonder gebruik van een schroefpers dient de dikke fractie afgevoerd te worden als vloeibare mest, met een drogestofgehalte van 14 tot 20 procent", aldus Van Schriek.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Braam laat de gescheiden dunne fractie bezinken in een tijdelijke opslagsilo. Hoe minder vaste delen de mest bevat, hoe beter en sneller het bezinken werkt. Van Schriek: "Met deze methode lukt het om het fosfaatgehalte tot 85 procent te reduceren. Het stikstofgehalte wordt 30 tot 50 procent gereduceerd. Bij het uitrijden van drijfmest is fosfaat de beperkende factor. In de dunne fractie die overblijft na mestscheiden werkt vaak het stikstofgehalte beperkend."</p>

  Braam laat de gescheiden dunne fractie bezinken in een tijdelijke opslagsilo. Hoe minder vaste delen de mest bevat, hoe beter en sneller het bezinken werkt. Van Schriek: "Met deze methode lukt het om het fosfaatgehalte tot 85 procent te reduceren. Het stikstofgehalte wordt 30 tot 50 procent gereduceerd. Bij het uitrijden van drijfmest is fosfaat de beperkende factor. In de dunne fractie die overblijft na mestscheiden werkt vaak het stikstofgehalte beperkend."

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Rechts is de bezinksilo te zien. Braam heeft voldoende opslagcapaciteit. Hij is van plan jaarrond mest te scheiden, zodat hij in het voorjaar – als de vraag groot is – een grote hoeveelheid dunne mest aan kan bieden aan afnemers in de regio. Het grootste gedeelte van de mest kan hij kwijt op eigen grond. "Ik heb redelijk wat grond en kan ook mest in de buurt afzetten. Dat was voor mij reden hieraan te beginnen. Anders was het voor mij minder interessant geweest."</p>

  Rechts is de bezinksilo te zien. Braam heeft voldoende opslagcapaciteit. Hij is van plan jaarrond mest te scheiden, zodat hij in het voorjaar – als de vraag groot is – een grote hoeveelheid dunne mest aan kan bieden aan afnemers in de regio. Het grootste gedeelte van de mest kan hij kwijt op eigen grond. "Ik heb redelijk wat grond en kan ook mest in de buurt afzetten. Dat was voor mij reden hieraan te beginnen. Anders was het voor mij minder interessant geweest."

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Een tweede methode om de fosfaat- en stikstofgehaltes in de dunne fractie met deze installatie te reduceren en beter op elkaar af te stemmen, is mestscheiden met behulp van een vlokmiddel. Door voorafgaand aan het scheidingsproces een afbreekbaar vlokmiddel (polymeer) te gebruiken, verandert de structuur van de mest. De lijmachtige substantie zorgt ervoor dat vezels samenklonteren. Nadat de mest over de hellende zeef en door de schroefpers is gegaan, is bezinken niet meer nodig.</p>

  Een tweede methode om de fosfaat- en stikstofgehaltes in de dunne fractie met deze installatie te reduceren en beter op elkaar af te stemmen, is mestscheiden met behulp van een vlokmiddel. Door voorafgaand aan het scheidingsproces een afbreekbaar vlokmiddel (polymeer) te gebruiken, verandert de structuur van de mest. De lijmachtige substantie zorgt ervoor dat vezels samenklonteren. Nadat de mest over de hellende zeef en door de schroefpers is gegaan, is bezinken niet meer nodig.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>De demo-installatie is uitgerust met een buizensysteem. Voordat de mest de hellende zeef opgaat, wordt het vlokmiddel hierin aan de mest toegevoegd. Door de lijmende werking van het vlokmiddel klonteren de vezels in het buizensysteem samen en hechten fosfaat. Via diverse doorzichtige buizen in de mestleiding is de werking van het vlokmiddel goed zichtbaar. De demo-installatie kan ook draaien zonder vlokmiddel.</p>

  De demo-installatie is uitgerust met een buizensysteem. Voordat de mest de hellende zeef opgaat, wordt het vlokmiddel hierin aan de mest toegevoegd. Door de lijmende werking van het vlokmiddel klonteren de vezels in het buizensysteem samen en hechten fosfaat. Via diverse doorzichtige buizen in de mestleiding is de werking van het vlokmiddel goed zichtbaar. De demo-installatie kan ook draaien zonder vlokmiddel.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Bovenaan de hellende zeef is goed te zien wat het verschil is tussen het wel of niet gebruiken van vlokmiddel in het buizensysteem. Wanneer in het buizensysteem een vlokmiddel aan de mest wordt toegevoegd, zie je de bovenaan de hellende zeef meteen een dikkere substantie mest ontstaan. De dunne fractie loopt over de samengeklonterde mest heen. Zonder vlokmiddel vindt de schifting pas op de hellende zeef plaats.</p>

  Bovenaan de hellende zeef is goed te zien wat het verschil is tussen het wel of niet gebruiken van vlokmiddel in het buizensysteem. Wanneer in het buizensysteem een vlokmiddel aan de mest wordt toegevoegd, zie je de bovenaan de hellende zeef meteen een dikkere substantie mest ontstaan. De dunne fractie loopt over de samengeklonterde mest heen. Zonder vlokmiddel vindt de schifting pas op de hellende zeef plaats.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Jovas merkt dat er een groeiende interesse is onder varkenshouders voor het scheiden van mest op bedrijfsniveau. André Braam beaamt dat. "De afzet van mest verloopt rampzalig. Koeienboeren drukken ons van de markt. Wij moeten als varkenshouders versneld op zoek naar alternatieven om onze varkensmest goed kwijt te kunnen."</p>

  Jovas merkt dat er een groeiende interesse is onder varkenshouders voor het scheiden van mest op bedrijfsniveau. André Braam beaamt dat. "De afzet van mest verloopt rampzalig. Koeienboeren drukken ons van de markt. Wij moeten als varkenshouders versneld op zoek naar alternatieven om onze varkensmest goed kwijt te kunnen."

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>De mestscheidingsinstallatie op het bedrijf van Braam is eenvoudig te bedienen. De installatie stopt automatisch op het moment dat de bak onderaan de hellende zeef vol zit. Een sensor houdt dit in de gaten. Zonder gebruik van een vlokmiddel kan de installatie per uur 20 kuub vleesvarkensmest scheiden. "Wie vlokmiddel wil gebruiken, is gebonden aan het buizensysteem. De capaciteit is dan 3 tot 4 kuub per uur", aldus Van Schriek.</p>

  De mestscheidingsinstallatie op het bedrijf van Braam is eenvoudig te bedienen. De installatie stopt automatisch op het moment dat de bak onderaan de hellende zeef vol zit. Een sensor houdt dit in de gaten. Zonder gebruik van een vlokmiddel kan de installatie per uur 20 kuub vleesvarkensmest scheiden. "Wie vlokmiddel wil gebruiken, is gebonden aan het buizensysteem. De capaciteit is dan 3 tot 4 kuub per uur", aldus Van Schriek.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>De bedieningskast van de installatie in beeld. Jovas heeft tot dusverre enkele installaties verkocht. De kosten van een mestscheider verschillen per bedrijf, vertelt Van Schriek. "Een eenvoudige installatie is verkrijgbaar vanaf €15.000. Wie geen silo heeft voor het bezinken van mest en met een vlokmiddel wil werken, kan kiezen voor een uitgebreidere installatie. Die kost €50.000 tot €60.000."</p>

  De bedieningskast van de installatie in beeld. Jovas heeft tot dusverre enkele installaties verkocht. De kosten van een mestscheider verschillen per bedrijf, vertelt Van Schriek. "Een eenvoudige installatie is verkrijgbaar vanaf €15.000. Wie geen silo heeft voor het bezinken van mest en met een vlokmiddel wil werken, kan kiezen voor een uitgebreidere installatie. Die kost €50.000 tot €60.000."

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>De dikke fractie wordt verwarmd en vrijgemaakt van ziektekiemen en gaat als gehygiëniseerde mest op export naar Duitsland. "Het liefst zou ik het proces van hygiëniseren ook in eigen beheer doen. Die wens blijft staan voor de toekomst. Helaas ontbreekt het in onze sector momenteel aan liquide middelen", vertelt André Braam.</p>

  De dikke fractie wordt verwarmd en vrijgemaakt van ziektekiemen en gaat als gehygiëniseerde mest op export naar Duitsland. "Het liefst zou ik het proces van hygiëniseren ook in eigen beheer doen. Die wens blijft staan voor de toekomst. Helaas ontbreekt het in onze sector momenteel aan liquide middelen", vertelt André Braam.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Export van dikke fractie naar Duitsland is geen probleem. Daar kan het op de kopakkers worden opgeslagen, vertelt Van Schriek.  "Export van dunne fractie is wel problematisch. In Duitsland hebben ze daarvoor simpelweg geen opslagcapaciteit."</p>

  Export van dikke fractie naar Duitsland is geen probleem. Daar kan het op de kopakkers worden opgeslagen, vertelt Van Schriek.  "Export van dunne fractie is wel problematisch. In Duitsland hebben ze daarvoor simpelweg geen opslagcapaciteit."

 • <p>Het scheiden van mest op bedrijfsniveau is vooral interessant voor varkenshouders met eigen grond of plaatsingsruimte in de nabije omgeving. Hoe meer varkens er zijn, hoe interessanter het is te investeren in een installatie. Er zijn ook varkenshouders die via de loonwerker gebruikmaken van een mobiele mestscheider. Meer achtergronden over dit onderwerp binnenkort in Boerderij magazine.</p>

  Het scheiden van mest op bedrijfsniveau is vooral interessant voor varkenshouders met eigen grond of plaatsingsruimte in de nabije omgeving. Hoe meer varkens er zijn, hoe interessanter het is te investeren in een installatie. Er zijn ook varkenshouders die via de loonwerker gebruikmaken van een mobiele mestscheider. Meer achtergronden over dit onderwerp binnenkort in Boerderij magazine.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • fvdboomen1


  Hoi simpele en betaalbare installatie voor op bedrijfsniveau ziet er goed uit ,en  Menno veel succes in de toekomst grt Willy en Sanra Verdonschot.

 • matos_abilio

  My name is Abilio Matos and I am a student of Language and Communication at the Universidade Atlantica, Oeiras, Portugal. Right now I am preparing my B.A. thesis and due to this fact I kindly ask for your help. In my thesis I want to check some traits of communication in social media. I would like to find out how people perceive posts on popular social media platforms like Facebook and others. If you have a spare 5 minutes I would appreciate your response. It's completely anonymous too. So if you are interested please follow the link below: <> Thanks.

 • hertha


  Wat kost het afvoeren van de dikke fractie per ton? Dan kunnen we een rekensommetje maken.

 • eenvoudige boer


  Gaat er op de hellende zeef geen stikstof verloren (vervluchtiging)

  Dat zou jammer zijn.

 • Tearpoal

  Lijkt me een zeer belovend systeem. 

 • John*

  2 euro per kg fosfaat  incl. vvo.

  80% van de fosfaat zit in de dikke fractie.

  4000 vleesvarkens. geven 16 000 kg fosfaat waarvan 12800 kg in de dikke fractie komt. zeg maar een goeie 25.000 euro.

  In de dunne fractie zit ongeveer 0,8 kg fosfaat per m3. Daarmee kan er 100 m3 dunne per hectare gereden worden. 40 hectare in de directe omgeving is dan voldoende om de dunne fractie kwijt te raken.

  Met andere woorden:

  met scheiding op het bedrijf is er 5 keer minder oppervlak nodig in Nederland voor t plaatsen van de varkensmest.

 • eenvoudige boer


  Volgens mij heb je zelf niet veel land John, anders wist je wel dat er max. 170 kg N uit dierlijke mest op bouwland mag. In de dunne fractie zit ongeveer 6 kg N oftewel 28 m3 dunne fractie per ha.

 • John*


  hebben hier 0,7 kg fosfaat en 1,8 kg stikstof in de dunne fractie gehaald. Heb idd nauwelijks eigen grond dus alles bemonsterd.

 • LUCTOR


  De goedkoopste oplossing zou zijn om de landsgrenzen te verleggen het voer voor de varkens komt van buiten NL de karkassen of zowel het vlees moet buiten de landsgrenzen worden afgezet vrachten levende varkens de grens over en nu zien we toekomst om de mest in te dikken om de dikke fractie ook over de grens te krijgen. Ik denk dat de meesten het niet door hebben dat ze zich op een zinkend schip bevinden dat het beloofde land niet zal halen.

 • Mels

  idd Luctor. Slepen met voer dieren en uiteiondelijk ook nog eens de stront  hoe kan je dan nog over kostprijs praten als je zel die kostprijs met factor transport aan het verhogen bent? Houd de varkens daar waar ze opgegeten worden en je bent van een hoop problemen af.

 • KGB

  Mels en Luctor,
  DAF Trucks bouwt ook veel meer vrachtwagens dan we in Nederland nodig hebben en zo zijn er nog heel wat voorbeelden te noemen. Neemt niet weg dat we zeker niet meer vee in Nederland moeten willen dus flink uitbreiden met koeien is zeker niet gewenst.                                                                                                 Jammer John;was het maar waar die 1,8 kg N.De eenvoudige boer heeft  gelijk,we hebben zelf ook 2000 m3 (vleesvarkensmest)met een decanter gescheiden en hebben 0.75 fosfaat en rond 6 kg stikstof in dunne fractie.
  wel mooi 50m3/ha gereden trouwens.....

 • j.verstraten1

  Hoeveel organische stof breng je nog op je land met die dunne fractie? En hoe uitspoelingsgevoelig is die dunne fractie? Ik denk dat mestscheiden slechts een  tussenoplossing is. Uiteindelijk moeten we naar totaalverwerking.

 • eenvoudige boer


  Allemaal leuk en aardig die totaalverwerking, maar simpel mestscheiden, dikke afoeren, dunne op eigen land (5 euro) en plaatsingsruimte die verloren gaat kom je al gauw aan 21 euro per m3

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.