Varkenshouderij

Foto & video 6104 x bekeken 5 reacties

Gelten wegen en later behandelen van biggen

Bart Jannink werkt aan optimale resultaten in de kraamstal. Hij neemt een aantal maatregelen, zoals het wegen van gelten en het een paar dagen later behandelen van biggen.

Foto

 • <p>Op het bedrijf van Jos Eeltink in Ambt-Delden (Ov.) is veel aandacht voor zeugen en biggen in de kraamstal. Eeltink heeft een bedrijf met 460 zeugen, bijbehorende vleesvarkens en 440 rosékalveren. Zijn bedrijfsleider Bart Jannink noemt het 'Vitamine A'. Het resultaat daarvan is duidelijk in de kraamstal te zien: gezonde uiers met veel melk eronder en mooi ontwikkelde biggen. Met 11 procent is de uitval tot spenen ondergemiddeld; de biestkwaliteit is volgens onderzoek van voerfabrikant ForFarmers Hendrix bovengemiddeld. Dat geldt ook voor de kwaliteit van de big, gezien de goede resultaten in de vleesvarkenshouderij.</p>

  Op het bedrijf van Jos Eeltink in Ambt-Delden (Ov.) is veel aandacht voor zeugen en biggen in de kraamstal. Eeltink heeft een bedrijf met 460 zeugen, bijbehorende vleesvarkens en 440 rosékalveren. Zijn bedrijfsleider Bart Jannink noemt het 'Vitamine A'. Het resultaat daarvan is duidelijk in de kraamstal te zien: gezonde uiers met veel melk eronder en mooi ontwikkelde biggen. Met 11 procent is de uitval tot spenen ondergemiddeld; de biestkwaliteit is volgens onderzoek van voerfabrikant ForFarmers Hendrix bovengemiddeld. Dat geldt ook voor de kwaliteit van de big, gezien de goede resultaten in de vleesvarkenshouderij.

  Foto: Joris Telders
 • <p>De biggen liggen beschermt onder een doorzichtig onderkomen met een jutezak als nestmateriaal. Dat zijn twee ideeën die vanuit Pro Dromi zijn doorvertaald naar de rest van het bedrijf. Op het bedrijf is één afdeling ingericht met deze bijzondere kraamhokken waar de zeugen los kunnen lopen.</p>

  De biggen liggen beschermt onder een doorzichtig onderkomen met een jutezak als nestmateriaal. Dat zijn twee ideeën die vanuit Pro Dromi zijn doorvertaald naar de rest van het bedrijf. Op het bedrijf is één afdeling ingericht met deze bijzondere kraamhokken waar de zeugen los kunnen lopen.

  Foto: Joris Telders
 • <p>Jannink is secuur op het voeren van de zeugen in de kraamstal. In de kraamstal krijgen de zeugen overgangsvoer voor werpen en hij schakelt na het werpen pas over op lactovoer als de zeug eraan toe is. Meestal is dat op de tweede dag, maar gelten voert hij een dag langer door. Met name de spanning op de uier, mestcontinentie en levendigheid van de biggen zijn daarbij belangrijke indicatoren.</p>

  Jannink is secuur op het voeren van de zeugen in de kraamstal. In de kraamstal krijgen de zeugen overgangsvoer voor werpen en hij schakelt na het werpen pas over op lactovoer als de zeug eraan toe is. Meestal is dat op de tweede dag, maar gelten voert hij een dag langer door. Met name de spanning op de uier, mestcontinentie en levendigheid van de biggen zijn daarbij belangrijke indicatoren.

  Foto: Joris Telders
 • <p>Sinds een aantal maanden worden de biggen een paar dagen later behandeld. Op de dag van de behandeling zijn biggen wat rustiger. En juist rond de tweede dag is een goede stimulatie van de uier belangrijk, is zijn ervaring. De melkgift begint dan immers goed op gang te komen en een dag minder activiteit leidt eerder tot problemen, is de achterliggende gedachte. Jannink heeft het idee dat de biggen het sindsdien beter doen.</p>

  Sinds een aantal maanden worden de biggen een paar dagen later behandeld. Op de dag van de behandeling zijn biggen wat rustiger. En juist rond de tweede dag is een goede stimulatie van de uier belangrijk, is zijn ervaring. De melkgift begint dan immers goed op gang te komen en een dag minder activiteit leidt eerder tot problemen, is de achterliggende gedachte. Jannink heeft het idee dat de biggen het sindsdien beter doen.

  Foto: Joris Telders
 • <p>Een optimale biest- en melkproductie maakt ook dat het aandeel pleegzeugen minimaal is. Moederloze opfok vindt in deze stal niet plaats. Er zijn altijd wel een paar biggen die teruggezet worden. Maar het uitgangspunt is om koppels qua leeftijd zoveel mogelijk bij elkaar te houden.</p>

  Een optimale biest- en melkproductie maakt ook dat het aandeel pleegzeugen minimaal is. Moederloze opfok vindt in deze stal niet plaats. Er zijn altijd wel een paar biggen die teruggezet worden. Maar het uitgangspunt is om koppels qua leeftijd zoveel mogelijk bij elkaar te houden.

  Foto: Joris Telders
 • <p>De basis voor een gezonde kraamstalperiode wordt al in de opfok gelegd. Om de ontwikkeling van de gelten te volgen, gaan alle gelten voor het dekken, voor het werpen en na het spenen over de weegschaal. Voorheen werden gelten wel eens te licht aangedekt. Nu moeten ze minimaal 160 tot 165 kilo wegen. Hij ziet sindsdien veel minder problemen met het 'second litter syndrom'.</p>

  De basis voor een gezonde kraamstalperiode wordt al in de opfok gelegd. Om de ontwikkeling van de gelten te volgen, gaan alle gelten voor het dekken, voor het werpen en na het spenen over de weegschaal. Voorheen werden gelten wel eens te licht aangedekt. Nu moeten ze minimaal 160 tot 165 kilo wegen. Hij ziet sindsdien veel minder problemen met het 'second litter syndrom'.

  Foto: Joris Telders
 • <p>Het wegen van de gelten kost volgens de ondernemer hooguit 20 minuten extra per week. De weger staat in de centrale gang waar de gelten meestal toch doorheen moeten. Het liefste zou Jannink alle zeugen wegen, maar dat kost hem te veel tijd.  Af en toe gaat er wel een zeug op, maar dat is vooral om zichzelf te ijken. Het structureel meten van de spekdikte volgen, blijft voorlopig de belangrijkste informatiebron over de conditie van de zeugen.</p>
<p> </p>
<p>Lees meer over het bedrijf in Boerderij magazine van woensdag 27 mei.</p>

  Het wegen van de gelten kost volgens de ondernemer hooguit 20 minuten extra per week. De weger staat in de centrale gang waar de gelten meestal toch doorheen moeten. Het liefste zou Jannink alle zeugen wegen, maar dat kost hem te veel tijd.  Af en toe gaat er wel een zeug op, maar dat is vooral om zichzelf te ijken. Het structureel meten van de spekdikte volgen, blijft voorlopig de belangrijkste informatiebron over de conditie van de zeugen.

   

  Lees meer over het bedrijf in Boerderij magazine van woensdag 27 mei.

  Foto: Joris Telders

Rene Stevens

Laatste reacties

 • bart van osch

  mooie kraamhokken

 • Tearpoal

  En vooral een verhaal houden dat de negatieve rendementen momenteel buiten de aandacht houdt.

 • el

  Voerprijzen gaan omlaag misschien valt er dan iets te verdienen!

 • agro1


  een tak die slechts kan bestaan door gratis gronstoffen zal verdwijnen.

 • agro1


  grondstoffen, dus.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.