Varkenshouderij

Foto & video 8 reacties

Biggenstal eerste stap van uitbreiding zeugenbedrijf

Vermeerderaar Klaas Tigchelaar in het Friese Wijnaldum breidt uit van 650 naar 1.100 zeugen. Met de bouw van een duurzame stal voor 1.900 gespeende biggen is de eerste stap van de uitbreiding gezet. De biggenstal is aangesloten op een warmtewisselaar en wordt verwarmd met behulp van zonne-energie en restwarmte. Er is geen gasaansluiting.

Foto

 • Klaas Tigchelaar (40)  heeft in Wijnaldum een varkensbedrijf met 650 zeugen en 1.800 vleesvarkens. Er is 30 hectare akkerbouw. Klaas runt het bedrijf samen met zijn broer Marten-Sipke (34), die in Oost-Duitsland zit. In Pappendorf houden de broers sinds enkele jaren 1.800 zeugen.

  Klaas Tigchelaar (40)  heeft in Wijnaldum een varkensbedrijf met 650 zeugen en 1.800 vleesvarkens. Er is 30 hectare akkerbouw. Klaas runt het bedrijf samen met zijn broer Marten-Sipke (34), die in Oost-Duitsland zit. In Pappendorf houden de broers sinds enkele jaren 1.800 zeugen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het bedrijf in Wijnaldum bevindt zich op een varkensarme locatie, onder de rook van Harlingen en op steenworpafstand van de Waddenzee. Het bedrijf staat voor een uitbreiding naar 1.100 zeugen.

  Het bedrijf in Wijnaldum bevindt zich op een varkensarme locatie, onder de rook van Harlingen en op steenworpafstand van de Waddenzee. Het bedrijf staat voor een uitbreiding naar 1.100 zeugen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De eerste stap van de bedrijfsuitbreiding is gezet. Onlangs nam Tigchelaar een stal voor 1.900 gespeende biggen in gebruik. Deze stal werd voorheen gebruikt als schapenhuisvesting. Tigchelaar verlengde de stal en plaatste een nieuw dak. Bovenop de bestaande mestkelder plaatste hij een nieuwe put van 50 centimeter om het emissiearme Sondag-systeem (groen label) toe te kunnen passen.

  De eerste stap van de bedrijfsuitbreiding is gezet. Onlangs nam Tigchelaar een stal voor 1.900 gespeende biggen in gebruik. Deze stal werd voorheen gebruikt als schapenhuisvesting. Tigchelaar verlengde de stal en plaatste een nieuw dak. Bovenop de bestaande mestkelder plaatste hij een nieuwe put van 50 centimeter om het emissiearme Sondag-systeem (groen label) toe te kunnen passen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De stal is aangesloten op een warmtewisselaar. Tigchelaar streeft naar een contant klimaat voor een betere en gezondere groei. De wisselaar verwarmt inkomende buitenlucht met de warmte van afgezogen stallucht. Via de lichtgrijze buis rechts op de foto wordt stallucht afgezogen. De buitenlucht komt de unit binnen via de zwarte koker op de voorgrond. De geconditioneerde lucht gaat links de stal in via de lichtgrijze buis.

  De stal is aangesloten op een warmtewisselaar. Tigchelaar streeft naar een contant klimaat voor een betere en gezondere groei. De wisselaar verwarmt inkomende buitenlucht met de warmte van afgezogen stallucht. Via de lichtgrijze buis rechts op de foto wordt stallucht afgezogen. De buitenlucht komt de unit binnen via de zwarte koker op de voorgrond. De geconditioneerde lucht gaat links de stal in via de lichtgrijze buis.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De warmtewisselaar verzorgt de minimumventilatie in de stal. Zodra er meer lucht van buiten nodig is, gaan de kleppen in de zijwand van de stal automatisch open om extra lucht aan te voeren.

  De warmtewisselaar verzorgt de minimumventilatie in de stal. Zodra er meer lucht van buiten nodig is, gaan de kleppen in de zijwand van de stal automatisch open om extra lucht aan te voeren.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De geconditioneerde lucht van de warmtewisselaar komt via het voerpad de afdelingen binnen. Tigchelaar heeft de stal in april in gebruik genomen. Zijn eerste ervaringen zijn positief.

  De geconditioneerde lucht van de warmtewisselaar komt via het voerpad de afdelingen binnen. Tigchelaar heeft de stal in april in gebruik genomen. Zijn eerste ervaringen zijn positief.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Zogenoemde Vita Lex-panelen zorgen voor de reguliere stalverwarming. In alle vijf afdelingen hangen vijf panelen, op zo'n twee meter hoogte. De stralingswarmte komt rechtstreeks bij de biggen terecht. De panelen werken op elektrisch en worden hoofdzakelijk gevoed door zelf opgewekte stroom van de zonnepanelen.

  Zogenoemde Vita Lex-panelen zorgen voor de reguliere stalverwarming. In alle vijf afdelingen hangen vijf panelen, op zo'n twee meter hoogte. De stralingswarmte komt rechtstreeks bij de biggen terecht. De panelen werken op elektrisch en worden hoofdzakelijk gevoed door zelf opgewekte stroom van de zonnepanelen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De stal draait hoofdzakelijk op restwarmte (hergebruik van warmte van afgezogen stallucht) en zonne-energie, aangevuld met netstroom. Een gasaansluiting is er niet.

  De stal draait hoofdzakelijk op restwarmte (hergebruik van warmte van afgezogen stallucht) en zonne-energie, aangevuld met netstroom. Een gasaansluiting is er niet.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Er zijn vijf afdelingen, met ieder tien hokken. De biggen gedijen goed in de omgebouwde stal. "Dankzij de warmtewisselaar lukt het om de staltemperatuur op peil te houden. De invloed van koude nachten vlakt af", aldus Klaas Tigchelaar.

  Er zijn vijf afdelingen, met ieder tien hokken. De biggen gedijen goed in de omgebouwde stal. "Dankzij de warmtewisselaar lukt het om de staltemperatuur op peil te houden. De invloed van koude nachten vlakt af", aldus Klaas Tigchelaar.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Een handigheidje: één waterleiding – met drinknippels aan beide zijden – is voldoende om twee hokken van water te voorzien.

  Een handigheidje: één waterleiding – met drinknippels aan beide zijden – is voldoende om twee hokken van water te voorzien.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Vanwege de extra put, die bovenop de bestaande mestkelder is gemetseld, is een opstap nodig om de stal in te komen. Op de achtergrond zijn windmolens zichtbaar. Een ervan is van Tigchelaar. De molen heeft een vermogen van 850 kilowatt. Voorheen stond er een turbine op het erf.

  Vanwege de extra put, die bovenop de bestaande mestkelder is gemetseld, is een opstap nodig om de stal in te komen. Op de achtergrond zijn windmolens zichtbaar. Een ervan is van Tigchelaar. De molen heeft een vermogen van 850 kilowatt. Voorheen stond er een turbine op het erf.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De zeugen in Wijnaldum komen uit Duitsland. Klaas en Marten-Sipke Tigchelaar fokken daar een zuivere zeugenlijn (Engels landras x York Z). De Friese broers hebben er ook een locatie met 2.500  gespeende biggen en een bedrijf met 3.000 gespeende biggen en 1.000 vleesvarkens. Lees in het vakdeel van Boerderij 36 van dinsdag 2 juni meer over dit onderwerp.

  De zeugen in Wijnaldum komen uit Duitsland. Klaas en Marten-Sipke Tigchelaar fokken daar een zuivere zeugenlijn (Engels landras x York Z). De Friese broers hebben er ook een locatie met 2.500  gespeende biggen en een bedrijf met 3.000 gespeende biggen en 1.000 vleesvarkens. Lees in het vakdeel van Boerderij 36 van dinsdag 2 juni meer over dit onderwerp.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie

Laatste reacties

 • Tearpoal

  Het is een interessante uitbreiding. Vraag is, hoe krijgt ie het gefinancierd.

 • Peetersagro

  bij de bank???

  Ieder bedrijf is anders en anders gefinancierd,geen of lage hypotheek, super draaien enz.

 • jan123123

  crowdfunding ?

 • John*

  biggenproductie voor export willen ze graag financieren bij de bank dankzij de hoge voerwinsten.

 • John*

  wordt ook t probleem voor de nederlande vleesvarkenshouders. de zeugenbedrijven die nog wel geld krijgen voor investeringen krijgen een hogere biggenprijs in het buitenland.. op termijn zullen vleesvarkenshouders bij deze bedrijven de biggen moeten kopen omdat de vermeerderaars die op binnenland leveren ter ziele gaan. t gevolg is dat de vleesvarkenshouderij erachteraan gaat...

 • joannes

  Waar de marge is, kan het bestaan, en mogelijk nog groeien @John*! Deze discussie speelt al sinds de tweespalt in het NVV tussen vermeerderaars en mesters. Het is alleen vervelend, zo niet irritant, voor de mester wanneer je, en zeker bij ruim gefinancieerd, biggen moet kopen waarvan je weet dat ze de voerwinst niet gaan maken. 

 • Hogman1

  Zal een mooi zooitje worden als er geen mesters meer zijn in NL
  Vanaf Maart moet geen Spanjool de biggen
  Vanaf Juli moet geen Duitser de biggen
  Als de subsidie blokkeert moet geen Oostblokker de biggen.
  Paar maanden per jaar dan maar dumpen in NL is dan toch wel makkelijk.

 • welgro

  jammer dat hij voor agrifim gekozen heeft, ik heb er slechte ervaringen mee.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.