Varkenshouderij

Foto & video 5100 x bekeken

Biggenopfok als volwaardige tak

Geert van Lanen en compagnon Markus Brüwer legden zich toe op de opfok van biggen. Met goed uitgangsmateriaal loopt dat uitstekend.

Foto

 • <p>Geert van Lanen (47) en Markus Brüwer (25) fokken jaarlijks 30.000 biggen op, afkomstig van de Limburgse vermeerderaar Gaston Ploumen in Klimmen. Daarnaast is Van Lanen eigenaar van Geert van Lanen Ferkelproduktion in Bramsche (D.). Binnen dat bedrijf heeft hij 1.200 Topigs 20-zeugen. De biggen van deze 1.200 zeugen verkoopt Van Lanen zelf en brengt ze ook bij de Duitse vleesvarkenshouders, zodat hij die persoonlijk kent.</p>

  Geert van Lanen (47) en Markus Brüwer (25) fokken jaarlijks 30.000 biggen op, afkomstig van de Limburgse vermeerderaar Gaston Ploumen in Klimmen. Daarnaast is Van Lanen eigenaar van Geert van Lanen Ferkelproduktion in Bramsche (D.). Binnen dat bedrijf heeft hij 1.200 Topigs 20-zeugen. De biggen van deze 1.200 zeugen verkoopt Van Lanen zelf en brengt ze ook bij de Duitse vleesvarkenshouders, zodat hij die persoonlijk kent.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Voor de opfoktak heeft Van Lanen met zijn medewerker Brüwer een aparte vennootschap opgericht.</p>

  Voor de opfoktak heeft Van Lanen met zijn medewerker Brüwer een aparte vennootschap opgericht.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>De biggen haalt van Lanen met zijn eigen vrachtwagen. Zijn dochter Esmee en medewerker Brüwer helpen bij het lossen. De opfok van de biggen vindt plaats in drie opfokstallen, allen in de omgeving van Bramsche. Dit is de stal in het buurtschap Linten.</p>

  De biggen haalt van Lanen met zijn eigen vrachtwagen. Zijn dochter Esmee en medewerker Brüwer helpen bij het lossen. De opfok van de biggen vindt plaats in drie opfokstallen, allen in de omgeving van Bramsche. Dit is de stal in het buurtschap Linten.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>In de stal in Linten met 1.800 plaatsen wordt zoveel mogelijk all in-all out gewerkt. De stal staat een week leeg tussen twee rondes. Bij opleg is deze droog en zit de temperatuur op 30 graden Celsius.</p>

  In de stal in Linten met 1.800 plaatsen wordt zoveel mogelijk all in-all out gewerkt. De stal staat een week leeg tussen twee rondes. Bij opleg is deze droog en zit de temperatuur op 30 graden Celsius.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Ondanks de lange reis pakken de biggen het goed op in de opfokstal en gaan goed aan het vreten. De reis is geen probleem, zegt Van Lanen: "Al moest ik met de biggen naar Berlijn rijden."</p>

  Ondanks de lange reis pakken de biggen het goed op in de opfokstal en gaan goed aan het vreten. De reis is geen probleem, zegt Van Lanen: "Al moest ik met de biggen naar Berlijn rijden."

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Er is veel aandacht voor darmgezondheid. De speenbiggen krijgen volledig mengvoer, in kruimvorm. De eerste vijf dagen is dit een speenvoer. Vanaf dag vijf tot afleveren opfokvoer. Het voer is van Duitse herkomst. Dit bevat de nodige aandeel ruwe celstof en gerst om de darmen gezond te houden.</p>

  Er is veel aandacht voor darmgezondheid. De speenbiggen krijgen volledig mengvoer, in kruimvorm. De eerste vijf dagen is dit een speenvoer. Vanaf dag vijf tot afleveren opfokvoer. Het voer is van Duitse herkomst. Dit bevat de nodige aandeel ruwe celstof en gerst om de darmen gezond te houden.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Het voer is ook niet gericht op de maximale groei of de laagste prijs. Het percentage ruw eiwit van het opfokvoer bedraagt 17, de EW-waarde is 1,12.</p>

  Het voer is ook niet gericht op de maximale groei of de laagste prijs. Het percentage ruw eiwit van het opfokvoer bedraagt 17, de EW-waarde is 1,12.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>De vertering van het voer gaat perfect. De mest ziet er mooi stevig en consistent uit.</p>

  De vertering van het voer gaat perfect. De mest ziet er mooi stevig en consistent uit.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>De voeding in de opfok is erop gericht dat de biggen volgens een geleidelijk stijgende lijn aan het vreten en groeien gaan, zonder dat ze darmschade oplopen en antibiotica nodig zijn om de boel te corrigeren. De daggroei in het traject van 7 kilo tot 29 kilo bij afleveren bedraagt 480 gram.</p>

  De voeding in de opfok is erop gericht dat de biggen volgens een geleidelijk stijgende lijn aan het vreten en groeien gaan, zonder dat ze darmschade oplopen en antibiotica nodig zijn om de boel te corrigeren. De daggroei in het traject van 7 kilo tot 29 kilo bij afleveren bedraagt 480 gram.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>De stal is doeltreffend ingericht en functioneert prima. De opfok gaat tamelijk moeiteloos. Van Lanen bezoekt een paar keer per week de opfokstal. "Meestal is het hier genieten", zegt hij. Belangrijk voor een vlotte opfok is dat de biggen een goede zoogperiode achter de rug hebben.</p>

  De stal is doeltreffend ingericht en functioneert prima. De opfok gaat tamelijk moeiteloos. Van Lanen bezoekt een paar keer per week de opfokstal. "Meestal is het hier genieten", zegt hij. Belangrijk voor een vlotte opfok is dat de biggen een goede zoogperiode achter de rug hebben.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Esmee, de 10-jarige dochter van Geert van Lanen helpt regelmatig in de stal. Van haar vader heeft ze daarvoor een overall gekregen, geheel in de juiste kleur.</p>

  Esmee, de 10-jarige dochter van Geert van Lanen helpt regelmatig in de stal. Van haar vader heeft ze daarvoor een overall gekregen, geheel in de juiste kleur.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>De voornaamste reden waarom de koppeling loopt tussen de vermeerderaar en opfokkers is dat allen eensgezind denken over het houden van varkens en één visie hebben op kwaliteitsbiggen. Van Lanen weet wat de Duitse mesters willen. Hij verkoopt immers zelf zijn eigen biggen.</p>

  De voornaamste reden waarom de koppeling loopt tussen de vermeerderaar en opfokkers is dat allen eensgezind denken over het houden van varkens en één visie hebben op kwaliteitsbiggen. Van Lanen weet wat de Duitse mesters willen. Hij verkoopt immers zelf zijn eigen biggen.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>De verkoop van de biggen van Ploumen is uitbesteed. Eerst deed de handelstak van slachterij Westfleisch de verkoop. Sinds kort doet Tönnies Livestock dat, de nieuwe veehandelstak van vleesverwerker Tönnies Fleisch.</p>

  De verkoop van de biggen van Ploumen is uitbesteed. Eerst deed de handelstak van slachterij Westfleisch de verkoop. Sinds kort doet Tönnies Livestock dat, de nieuwe veehandelstak van vleesverwerker Tönnies Fleisch.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>De truck met oplegger van Van Lanen. Meer over dit bedrijf en de opfokkosten van de biggen in Boerderij Varkenshouderij, nummer 33, verschijndatum 12 mei.</p>

  De truck met oplegger van Van Lanen. Meer over dit bedrijf en de opfokkosten van de biggen in Boerderij Varkenshouderij, nummer 33, verschijndatum 12 mei.

  Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.