Varkenshouderij

Foto & video 4325 x bekeken 2 reacties

Asperges fundament onder varkenstak

De vier hectare asperges op het vleesvarkensbedrijf van Kroef is niet meer weg te denken. Het geeft de ondernemers een stabiel inkomen én direct contact met de consument.

Foto

 • <p>John (45) Kroef houdt samen met zijn echtgenote Martje 3.000 vleesvarkens in Sint Anthonis (N.-Br.). Op vier hectare telen de ondernemers asperges. Daarnaast is er de boerderijwinkel voor huisverkoop van eigen asperges en -sinds kort- ook varkensvlees. Tot slot is er nog 14 hectare mais ten behoeve van CCM.</p>

  John (45) Kroef houdt samen met zijn echtgenote Martje 3.000 vleesvarkens in Sint Anthonis (N.-Br.). Op vier hectare telen de ondernemers asperges. Daarnaast is er de boerderijwinkel voor huisverkoop van eigen asperges en -sinds kort- ook varkensvlees. Tot slot is er nog 14 hectare mais ten behoeve van CCM.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • <p> </p>
<p>Hoewel de rendementen in de varkenshouderij volgens Kroef de laatste vier jaar laag zijn, werd juist deze tak de laatste jaren flink opgeknapt. Mede dankzij de stabiele inkomsten uit de goed draaiende neventak. In 2006 bouwde breidde de ondernemers uit van 1.000 naar 2.000 dieren, in 2012 naar 3.000 dieren.</p>

   

  Hoewel de rendementen in de varkenshouderij volgens Kroef de laatste vier jaar laag zijn, werd juist deze tak de laatste jaren flink opgeknapt. Mede dankzij de stabiele inkomsten uit de goed draaiende neventak. In 2006 bouwde breidde de ondernemers uit van 1.000 naar 2.000 dieren, in 2012 naar 3.000 dieren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • <p> </p>
<p>Het varkensbedrijf is deels het visitekaartje van de boerderijwinkel. Dankzij de nieuwbouw kon een oude stal direct achter de woning worden gesloopt. Het erf ligt er snaarstrak bij. Kroef: "Dat is echt heel belangrijk, het kost veel tijd, maar daar hechten we veel waarde aan. Het is een must voor het segment klanten dat ons weet te vinden. "</p>

   

  Het varkensbedrijf is deels het visitekaartje van de boerderijwinkel. Dankzij de nieuwbouw kon een oude stal direct achter de woning worden gesloopt. Het erf ligt er snaarstrak bij. Kroef: "Dat is echt heel belangrijk, het kost veel tijd, maar daar hechten we veel waarde aan. Het is een must voor het segment klanten dat ons weet te vinden. "

  Foto: Matthijs Verhagen
 • <p> </p>
<p>Inmiddels ligt er vier hectare aspergebedden rondom de stallen. Kroef laat zien hoe ze gestoken worden. Elke ochtend zijn er zo'n 20 scholieren en medewerkers uit de regio aan het werk om de asperges te steken. Op piekdagen gaat er 1.000 kilo per dag weg.</p>

   

  Inmiddels ligt er vier hectare aspergebedden rondom de stallen. Kroef laat zien hoe ze gestoken worden. Elke ochtend zijn er zo'n 20 scholieren en medewerkers uit de regio aan het werk om de asperges te steken. Op piekdagen gaat er 1.000 kilo per dag weg.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • <p> </p>
<p>Buurtbewoners, vakantiegangers en andere passanten; met grote reclameborden in regio worden ze verleid om richting de Boerderijwinkel van Kroef te komen.</p>

   

  Buurtbewoners, vakantiegangers en andere passanten; met grote reclameborden in regio worden ze verleid om richting de Boerderijwinkel van Kroef te komen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • <p> </p>
<p>En het werkt, getuige de aanloop in de Boerderijwinkel op deze gewone maandagmiddag in de meivakantie. Geen vakantie voor familie Kroef. Daarbij willen de ondernemers zelf in de winkel staan. "Dat vinden de klanten belangrijk. Er zijn klanten bij die echt voor jou komen en een praatje willen maken, dat maakt de huisverkoop ook leuk."</p>

   

  En het werkt, getuige de aanloop in de Boerderijwinkel op deze gewone maandagmiddag in de meivakantie. Geen vakantie voor familie Kroef. Daarbij willen de ondernemers zelf in de winkel staan. "Dat vinden de klanten belangrijk. Er zijn klanten bij die echt voor jou komen en een praatje willen maken, dat maakt de huisverkoop ook leuk."

  Foto: Matthijs Verhagen
 • <p> </p>
<p>De winkel waarin ze de oogst deels verkopen is in het aspergeseizoen 7 dagen per week geopend. Kroef: "De meeste asperges gingen eerst naar de veiling. Het is vervolgens de tussenhandel die marges pakt. Nu we rechtstreeks verkopen halen we €1 tot €1,5  meerwaarde per kilo." Kroef regelt zijn eigen afzet via restauranthouders en lokale supermarkten van franchisenemers. Sinds vorig jaar verkopen de ondernemers ook eigen varkensvlees in de eigen winkel. Die verkoop staat nog aan het begin, maar lift in het seizoen wel mee op de verkoop van asperges. De ondernemers rekenen zich niet direct rijk. Kroef: "Of de klanten de winkel ook komen opzoeken speciaal voor het vlees moeten we afwachten."</p>

   

  De winkel waarin ze de oogst deels verkopen is in het aspergeseizoen 7 dagen per week geopend. Kroef: "De meeste asperges gingen eerst naar de veiling. Het is vervolgens de tussenhandel die marges pakt. Nu we rechtstreeks verkopen halen we €1 tot €1,5  meerwaarde per kilo." Kroef regelt zijn eigen afzet via restauranthouders en lokale supermarkten van franchisenemers. Sinds vorig jaar verkopen de ondernemers ook eigen varkensvlees in de eigen winkel. Die verkoop staat nog aan het begin, maar lift in het seizoen wel mee op de verkoop van asperges. De ondernemers rekenen zich niet direct rijk. Kroef: "Of de klanten de winkel ook komen opzoeken speciaal voor het vlees moeten we afwachten."

  Foto: Matthijs Verhagen
 • <p> </p>
<p>Kroef: "Voordat we het vlees zelf verkochten, waren we eigenlijk een leek van ons eigen product. Nu weten we hoe de consumenten erover denken en wat ze belangrijk vinden." Klantvriendelijkheid, verse producten en een goede kwaliteit staan hoog in het vaandel om de eigen afzet in stand te houden en uit te breiden. Een praatje met de klanten en een keer de stal laten zien hoort erbij.</p>

   

  Kroef: "Voordat we het vlees zelf verkochten, waren we eigenlijk een leek van ons eigen product. Nu weten we hoe de consumenten erover denken en wat ze belangrijk vinden." Klantvriendelijkheid, verse producten en een goede kwaliteit staan hoog in het vaandel om de eigen afzet in stand te houden en uit te breiden. Een praatje met de klanten en een keer de stal laten zien hoort erbij.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • <p> </p>
<p>Met de marktkennis vanuit de asperges kregen de ondernemers een beter beeld van hoe de prijzen tot stand komen.  Je zal Kroef om die reden niet horen vloeken op een slachterij vanwege slechte prijsvorming. "We zien zelf hoe de prijs van asperges fluctueert. Het is een kwestie van vraag en aanbod die zelfs binnen een week kan veranderen. Zo is het met varkens ook. De vraag, dus de retailers bepalen de prijs, niet de producent of slachterij."</p>

   

  Met de marktkennis vanuit de asperges kregen de ondernemers een beter beeld van hoe de prijzen tot stand komen.  Je zal Kroef om die reden niet horen vloeken op een slachterij vanwege slechte prijsvorming. "We zien zelf hoe de prijs van asperges fluctueert. Het is een kwestie van vraag en aanbod die zelfs binnen een week kan veranderen. Zo is het met varkens ook. De vraag, dus de retailers bepalen de prijs, niet de producent of slachterij."

  Foto: Matthijs Verhagen
 • <p> </p>
<p>Nu liggen er plannen voor een laatste uitbreiding met 1.700 plaatsen. Groeien in de asperges willen de ondernemers ondanks het rendement niet. "De huidige 4 hectare is de limiet om het nog lokaal rond te zetten zonder Poolse arbeid in te huren. We willen ook zelf in de winkel blijven staan."</p>

   

  Nu liggen er plannen voor een laatste uitbreiding met 1.700 plaatsen. Groeien in de asperges willen de ondernemers ondanks het rendement niet. "De huidige 4 hectare is de limiet om het nog lokaal rond te zetten zonder Poolse arbeid in te huren. We willen ook zelf in de winkel blijven staan."

  Foto: Matthijs Verhagen
 • <p> </p>
<p>Op 14 mei is er van 12.00 tot 17.00 uur een open dag aan de Sambeeksedijk 9.</p>

   

  Op 14 mei is er van 12.00 tot 17.00 uur een open dag aan de Sambeeksedijk 9.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • <p> </p>
<p>Kroef krijgt in de winkel regelmatig vragen over hoe de varkens vervoerd worden. Op de open dag zal daarom onder andere een moderne varkenswagen te zien zijn. Ook zijn er stands van toeleveranciers. Door de ramen kunnen bezoekers de varkens bekijken.</p>

   

  Kroef krijgt in de winkel regelmatig vragen over hoe de varkens vervoerd worden. Op de open dag zal daarom onder andere een moderne varkenswagen te zien zijn. Ook zijn er stands van toeleveranciers. Door de ramen kunnen bezoekers de varkens bekijken.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • koestal

  goede combinatie van productie

 • RudyTempel

  Fam Kroef het ziet er super goed uit succes met alles.

Of registreer je om te kunnen reageren.