Varkenshouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:11 apr 2015

Weinig voordeel van luxe fermenteerinstallatie

Peet-Jan van den Elzen begon vorig jaar met fermenteren. Hij bespaarde niet op de installatie om optimaal te kunnen werken. Voordelen ziet hij nog amper.

Foto

 • <p>Peet-Jan van den Elzen heeft in Venhorst (N.-Br.) een bedrijf met circa 7.500 vleesvarkensplaatsen en 10 hectare grond waarop mais voor CCM wordt geteeld. De varkens krijgen een brijvoerrantsoen met onder andere CCM, tarwegistconcentraat, tarwezetmeel en droge grondstoffen. Medio vorig jaar is de installatie uitgebreid met fermentatie. Nu bestaat ongeveer 40 procent van het rantsoen uit gefermenteerde producten.</p>

  Peet-Jan van den Elzen heeft in Venhorst (N.-Br.) een bedrijf met circa 7.500 vleesvarkensplaatsen en 10 hectare grond waarop mais voor CCM wordt geteeld. De varkens krijgen een brijvoerrantsoen met onder andere CCM, tarwegistconcentraat, tarwezetmeel en droge grondstoffen. Medio vorig jaar is de installatie uitgebreid met fermentatie. Nu bestaat ongeveer 40 procent van het rantsoen uit gefermenteerde producten.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>De loods waar Peet-Jan van den Elzen zijn installatie om te fermenteren heeft geplaatst, is groot, hoog en licht. Dat het een voormalige ligboxenstal is van slechts enkele jaren oud, is nauwelijks nog te zien. Op termijn wil hij ook de brijvoerinstallatie naar deze loods verplaatsen.</p>

  De loods waar Peet-Jan van den Elzen zijn installatie om te fermenteren heeft geplaatst, is groot, hoog en licht. Dat het een voormalige ligboxenstal is van slechts enkele jaren oud, is nauwelijks nog te zien. Op termijn wil hij ook de brijvoerinstallatie naar deze loods verplaatsen.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>De installatie is volledig geautomatiseerd en zichtbaar gemaakt van degelijke materialen. Van den Elzen heeft overcapaciteit om niet elke dag te hoeven fermenteren. Het geeft tevens een buffer als een keer een charge mislukt. Het is wel een dure installatie, met een totale investering van ongeveer een ton.</p>

  De installatie is volledig geautomatiseerd en zichtbaar gemaakt van degelijke materialen. Van den Elzen heeft overcapaciteit om niet elke dag te hoeven fermenteren. Het geeft tevens een buffer als een keer een charge mislukt. Het is wel een dure installatie, met een totale investering van ongeveer een ton.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Vooraf heeft hij bedrijven in Nederland en Duitsland bezocht en zich goed laten informeren. De crux voor succesvol fermenteren is hygiëne, daar draait het volgens de varkenshouder om. Daarom heeft hij RVS-tanks en leidingen die 100 procent reinigbaar zijn. Ook het gebruik van echt heet water van 75 graden draagt eraan bij.</p>

  Vooraf heeft hij bedrijven in Nederland en Duitsland bezocht en zich goed laten informeren. De crux voor succesvol fermenteren is hygiëne, daar draait het volgens de varkenshouder om. Daarom heeft hij RVS-tanks en leidingen die 100 procent reinigbaar zijn. Ook het gebruik van echt heet water van 75 graden draagt eraan bij.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Om op stookkosten te besparen, installeerde hij een houtkachel van 100 kW. De warmte van de houtkachel wordt gebruikt voor het fermentatieproces, maar ook om de vloerverwarming van zijn stallen te verwarmen.</p>

  Om op stookkosten te besparen, installeerde hij een houtkachel van 100 kW. De warmte van de houtkachel wordt gebruikt voor het fermentatieproces, maar ook om de vloerverwarming van zijn stallen te verwarmen.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>In het achterste gedeelte ligt een voorraad houtsnippers. Van den Elzen is ongeveer €3.000 per jaar aan houtsnippers kwijt.</p>

  In het achterste gedeelte ligt een voorraad houtsnippers. Van den Elzen is ongeveer €3.000 per jaar aan houtsnippers kwijt.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Achter de tanks staat nog een hamermolen om zelf granen te malen. Momenteel gebruikt hij tarwe, gerst en zonnepittenschroot. De granen komen uit één van de vijf silo's naast de loods. De gemalen granen gaan samen met warm water en een bacteriecultuur in de fermentatietank van 30 ton.</p>

  Achter de tanks staat nog een hamermolen om zelf granen te malen. Momenteel gebruikt hij tarwe, gerst en zonnepittenschroot. De granen komen uit één van de vijf silo's naast de loods. De gemalen granen gaan samen met warm water en een bacteriecultuur in de fermentatietank van 30 ton.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Van den Elzen controleert regelmatig handmatig de kwaliteit. Met een pH-meter kan hij vaststellen of er voldoende melkzuurbacteriën gevormd zijn. Ook proeft hij van het mengsel of het wel lekker genoeg is en er geen ongewenste stoffen zijn gevormd.</p>

  Van den Elzen controleert regelmatig handmatig de kwaliteit. Met een pH-meter kan hij vaststellen of er voldoende melkzuurbacteriën gevormd zijn. Ook proeft hij van het mengsel of het wel lekker genoeg is en er geen ongewenste stoffen zijn gevormd.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Ferment dat gereed is, wordt naar een van de twee opslagtanks naast de loods gepompt. Daarvandaan wordt het voer opgenomen in het brijvoerrantsoen. Door met twee tanks te werken, is de varkenshouder flexibel en bouwt hij een buffer in.</p>

  Ferment dat gereed is, wordt naar een van de twee opslagtanks naast de loods gepompt. Daarvandaan wordt het voer opgenomen in het brijvoerrantsoen. Door met twee tanks te werken, is de varkenshouder flexibel en bouwt hij een buffer in.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Ondanks dat hij het proces goed in de vingers heeft, ziet hij nog geen voordeel van fermentatie. Zo is de voerconversie niet lager en de voerkosten zijn niet gedaald. Dat komt ook omdat de tarwe nu relatief goedkoop is, zodat hij geen profijt heeft van alternatieve grondstoffen, zoals rogge. Ondanks de ervaringen tot nu toe, wil de ondernemer fermenteren wel een kans geven. Hij hoopt dat het nog een keer de beoogde €1,50 per varken gaat opbrengen.</p>
<p>Lees dinsdag 14 april een uitgebreide reportage in Boerderij Magazine.</p>

  Ondanks dat hij het proces goed in de vingers heeft, ziet hij nog geen voordeel van fermentatie. Zo is de voerconversie niet lager en de voerkosten zijn niet gedaald. Dat komt ook omdat de tarwe nu relatief goedkoop is, zodat hij geen profijt heeft van alternatieve grondstoffen, zoals rogge. Ondanks de ervaringen tot nu toe, wil de ondernemer fermenteren wel een kans geven. Hij hoopt dat het nog een keer de beoogde €1,50 per varken gaat opbrengen.

  Lees dinsdag 14 april een uitgebreide reportage in Boerderij Magazine.

  Foto: Henk Riswick

Rene Stevens

Eén reactie

 • RINAGRO

  Hoogst waarschijnlijk de verkeerde bacteriecultuur?!

Of registreer je om te kunnen reageren.