Varkenshouderij

Foto & video 5 reacties

Unieke proef: varkens wieden onkruid

De gemeente Renkum (Gld.) zet Bonte Bentheimers in bij de bestrijding van het onkruid Japanse duizendknoop.

Foto

 • <p>Nieuwsgierig betreden Bonte Bentheimer biggen hun nieuwe verblijf in Oosterbeek. Het komende half jaar gaan 6 varkens hier aan de slag als onkruidbestrijder. Het doel van de proef is om de plant Japanse duizendknoop te bestrijden.</p>

  Nieuwsgierig betreden Bonte Bentheimer biggen hun nieuwe verblijf in Oosterbeek. Het komende half jaar gaan 6 varkens hier aan de slag als onkruidbestrijder. Het doel van de proef is om de plant Japanse duizendknoop te bestrijden.

  Foto: Guus ten Hove
 • <p>De varkens lopen op een perceel van een halve hectare. Het onkruid dat daar groeit, verdringt de oorspronkelijke flora en kan op termijn schade opleveren aan infrastructuur en gebouwen.</p>

  De varkens lopen op een perceel van een halve hectare. Het onkruid dat daar groeit, verdringt de oorspronkelijke flora en kan op termijn schade opleveren aan infrastructuur en gebouwen.

  Foto: Guus ten Hove
 • <p>De varkens lopen op een perceel van een halve hectare. Het onkruid dat daar groeit, verdringt de oorspronkelijke flora en kan op termijn schade opleveren aan infrastructuur en gebouwen.</p>

  De varkens lopen op een perceel van een halve hectare. Het onkruid dat daar groeit, verdringt de oorspronkelijke flora en kan op termijn schade opleveren aan infrastructuur en gebouwen.

  Foto: Guus ten Hove
 • <p>De eerste middag dat de varkens er zijn, is er al de nodige belangstelling. Buurtbewoners hebben overigens een belangrijke rol binnen de proef. Buurtbewoners treden op als hulpboeren en controleren de dieren twee maal per dag.</p>

  De eerste middag dat de varkens er zijn, is er al de nodige belangstelling. Buurtbewoners hebben overigens een belangrijke rol binnen de proef. Buurtbewoners treden op als hulpboeren en controleren de dieren twee maal per dag.

  Foto: Guus ten Hove
 • <p>Om deze plant draait het allemaal, de Japanse duizendknoop. Het betreft de korte stengels met daartussen het rode blad. De plant vormt niet alleen in Oosterbeek een probleem. Vele onderzoeksinstituten in binnen- en buiteland verrichten hier onderzoek naar. In Nederland zoekt de NVWA naar een geschikte bestrijdingsmethode. De proef in Oosterbeek is daar een onderdeel van.</p>

  Om deze plant draait het allemaal, de Japanse duizendknoop. Het betreft de korte stengels met daartussen het rode blad. De plant vormt niet alleen in Oosterbeek een probleem. Vele onderzoeksinstituten in binnen- en buiteland verrichten hier onderzoek naar. In Nederland zoekt de NVWA naar een geschikte bestrijdingsmethode. De proef in Oosterbeek is daar een onderdeel van.

  Foto: Guus ten Hove
 • <p>Eigenaar van de dieren, Sjef Meijman, haalt een paar scheppen brok op voor de varkens om de dieren bij te voeren. Buurtbewoners hebben ook een sleutel van de kist om voer te kunnen pakken.</p>

  Eigenaar van de dieren, Sjef Meijman, haalt een paar scheppen brok op voor de varkens om de dieren bij te voeren. Buurtbewoners hebben ook een sleutel van de kist om voer te kunnen pakken.

  Foto: Guus ten Hove
 • <p>In de kist zit tevens een logboek om bij te houden hoe het met de varkens gaat. Het gele apparaatje linksonder is een stroommeter om te testen of er nog spanning staat op het schrikdraad.</p>

  In de kist zit tevens een logboek om bij te houden hoe het met de varkens gaat. Het gele apparaatje linksonder is een stroommeter om te testen of er nog spanning staat op het schrikdraad.

  Foto: Guus ten Hove
 • <p>Buurtbewoners en een gemeenteambtenaar kijken toe hoe de laatste afrastering wordt vastgezet.</p>

  Buurtbewoners en een gemeenteambtenaar kijken toe hoe de laatste afrastering wordt vastgezet.

  Foto: Guus ten Hove
 • <p>De dieren gaan onmiddellijk aan het wroeten in de grond. Daarbij is aanvankelijk weinig oog voor het onkruid. Vooralsnog zijn er wat kastanjes te vinden alsmede gras en wat andere zaden. De Japanse duizendknoop staat voor de varkens niet boven aan het lijstje met lekkernijen.</p>

  De dieren gaan onmiddellijk aan het wroeten in de grond. Daarbij is aanvankelijk weinig oog voor het onkruid. Vooralsnog zijn er wat kastanjes te vinden alsmede gras en wat andere zaden. De Japanse duizendknoop staat voor de varkens niet boven aan het lijstje met lekkernijen.

  Foto: Guus ten Hove
 • <p>Zoals dat hoort, hebben de dieren allemaal keurig een oornummer in.</p>

  Zoals dat hoort, hebben de dieren allemaal keurig een oornummer in.

  Foto: Guus ten Hove
 • <p>Meijman en de gemeenteambtenaar versterken nog een zwakke plek in de afrastering. Versteviging daarvan is sowieso nodig naarmate de dieren ouder worden. De twee draadjes die nu langs het perceel lopen zullen een makkelijk te nemen obstakel zijn voor zwaardere dieren.</p>

  Meijman en de gemeenteambtenaar versterken nog een zwakke plek in de afrastering. Versteviging daarvan is sowieso nodig naarmate de dieren ouder worden. De twee draadjes die nu langs het perceel lopen zullen een makkelijk te nemen obstakel zijn voor zwaardere dieren.

  Foto: Guus ten Hove
 • <p>Een extra balkje moet ervoor zorgen dat de dieren probleemloos hun hok in kunnen lopen. De kosten voor het verblijf en het bijvoeren van de dieren zijn voor rekening van de gemeente. Volgens de wethouder zijn de varkens uiteindelijk goedkoper dan de gebruikelijke aanpak. Op andere plekken in de gemeente wordt het onkruid bestreden door te maaien en bestrijdingsmiddelen te gebruiken.</p>

  Een extra balkje moet ervoor zorgen dat de dieren probleemloos hun hok in kunnen lopen. De kosten voor het verblijf en het bijvoeren van de dieren zijn voor rekening van de gemeente. Volgens de wethouder zijn de varkens uiteindelijk goedkoper dan de gebruikelijke aanpak. Op andere plekken in de gemeente wordt het onkruid bestreden door te maaien en bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

  Foto: Guus ten Hove
 • <p>Het water halen de dieren vooralsnog uit de sloot. Binnenkort wordt nog een drinkbak geplaatst. In het najaar worden de dieren geslacht. De buurtbewoners die de dieren verzorgen, hebben al een korting bedongen op de vleespakketten.</p>

  Het water halen de dieren vooralsnog uit de sloot. Binnenkort wordt nog een drinkbak geplaatst. In het najaar worden de dieren geslacht. De buurtbewoners die de dieren verzorgen, hebben al een korting bedongen op de vleespakketten.

  Foto: Guus ten Hove

Laatste reacties

 • pinkeltje


  Dat wordt smullen op de buurt-barbecue!

 • eppenzolder


  dat denk ik ook, mmmm....duizendknoop varkens

 • agpros

  Dit hele verhaal doet mij denken aan een bepaalde datum.

 • Case1056

  Op de Buurt-barbecue voor de éérste die in mijn tuin komt, of hebben ze GPS omgekregen. en hebben ze wel cursus gehad in ''duizendknoop herkenning''.
   Ëën fout en je kunt ze af schieten, anders leren ze het nooit om de jiuste keuze te maken!!!!!

 • J@gertje

  Als ze maar niet ontsnappen.
  Ik heb een vriend die in Renkum woont, en we delen een gemeenschappelijke passie.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.