Varkenshouderij

Foto & video

Stabiel klimaat met slimme luchtinlaat

De luchtinlaat van de vleesvarkensstal van familie Olieman in Reeuwijk (Z.-H.) is een combinatie van inlaatventielen en grondkanalen.

Foto

 • <p>De familie Olieman heeft in Reeuwijk (Z.-H.) een gemengd bedrijf met 100 melkkoeien en 1.000 vleesvarkens. Vader Wim (55) en zoon Bertus (28) doen voornamelijk het werk in de vleesvarkensstal.</p>

  De familie Olieman heeft in Reeuwijk (Z.-H.) een gemengd bedrijf met 100 melkkoeien en 1.000 vleesvarkens. Vader Wim (55) en zoon Bertus (28) doen voornamelijk het werk in de vleesvarkensstal.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • <p>De familie Olieman boert in waterrijk gebied. Het merendeel van de melk wordt verkaasd op het bedrijf. De wei wordt aan de varkens gevoerd.</p>

  De familie Olieman boert in waterrijk gebied. Het merendeel van de melk wordt verkaasd op het bedrijf. De wei wordt aan de varkens gevoerd.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • <p>De varkensstal is mei 2014 in gebruik genomen. De luchtwasser is inpandig gemonteerd, zodat een compact geheel ontstaat.</p>

  De varkensstal is mei 2014 in gebruik genomen. De luchtwasser is inpandig gemonteerd, zodat een compact geheel ontstaat.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • <p>Bijzonder is de centrale luchtinlaat. Een combinatie van inlaatventielen en grondkanalen. De elektronisch aangestuurde ventielen bepalen de doorlaat. Het idee voor het toepassen van inlaatventielen in de centrale luchtinlaat is afkomstig van Elbert Pater van het gelijknamige installatiebedrijf in Renswoude (U.) en verwerkt in het ventilatieplan van Frans van der Zanden van Microfan, fabrikant van klimaatsystemen in Horst (L.).</p>

  Bijzonder is de centrale luchtinlaat. Een combinatie van inlaatventielen en grondkanalen. De elektronisch aangestuurde ventielen bepalen de doorlaat. Het idee voor het toepassen van inlaatventielen in de centrale luchtinlaat is afkomstig van Elbert Pater van het gelijknamige installatiebedrijf in Renswoude (U.) en verwerkt in het ventilatieplan van Frans van der Zanden van Microfan, fabrikant van klimaatsystemen in Horst (L.).

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • <p>De lucht komt keurig gedoseerd in het voerpad terecht waar het opstijgt en over de hokafscheiding naar de ligplaatsen zakt. Van windinvloeden is geen sprake. Ook niet in de laatste maanden van 2014 toen er regelmatig veel wind was en tijdens de storm afgelopen maart. De onderdruk in de afdelingen blijft intact.</p>

  De lucht komt keurig gedoseerd in het voerpad terecht waar het opstijgt en over de hokafscheiding naar de ligplaatsen zakt. Van windinvloeden is geen sprake. Ook niet in de laatste maanden van 2014 toen er regelmatig veel wind was en tijdens de storm afgelopen maart. De onderdruk in de afdelingen blijft intact.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • <p>De hokken zijn droog. Er is geen waterkanaal in combinatie met een bolle vloer. Dat scheelt in de bouwkosten.</p>

  De hokken zijn droog. Er is geen waterkanaal in combinatie met een bolle vloer. Dat scheelt in de bouwkosten.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • <p>De centrale luchtinlaat van binnen bekeken. De aansturing van de kleppen gebeurd elektronisch. De betonnen constructie is onderhoudsvrij. Bovenop liggen geïsoleerde panelen. Dit voorkomt dat de ruimte - en daardoor de lucht - opwarmt in de zomer. De grondwaterstand is hoog in dit deel van Nederland. De constructie is tegen de waterdruk bestand.</p>

  De centrale luchtinlaat van binnen bekeken. De aansturing van de kleppen gebeurd elektronisch. De betonnen constructie is onderhoudsvrij. Bovenop liggen geïsoleerde panelen. Dit voorkomt dat de ruimte - en daardoor de lucht - opwarmt in de zomer. De grondwaterstand is hoog in dit deel van Nederland. De constructie is tegen de waterdruk bestand.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • <p>De maximale ventilatie is 60 kuub per uur per varkensplaats. De doorlaat in het voerpad is 1,25 vierkante centimeter per kuub luchtverplaatsing.</p>

  De maximale ventilatie is 60 kuub per uur per varkensplaats. De doorlaat in het voerpad is 1,25 vierkante centimeter per kuub luchtverplaatsing.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • <p>Per afdeling is één inlaatkanaal, onder het liggedeelte van de varkens. De openingen zorgen ervoor dat de lucht goed verdeeld onder het hele voerpad terechtkomt.</p>

  Per afdeling is één inlaatkanaal, onder het liggedeelte van de varkens. De openingen zorgen ervoor dat de lucht goed verdeeld onder het hele voerpad terechtkomt.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • <p>Voor de luchtafvoer zitten er ventielen in het plafond. De aansturing vindt plaats met elektronische luchtsnelheidsmeters. De sensor is het pvc-pijpje linksboven. Het energiegebruik met sensoren is lager dan met de meetwaaiers, claimt fabrikant Microfan.</p>

  Voor de luchtafvoer zitten er ventielen in het plafond. De aansturing vindt plaats met elektronische luchtsnelheidsmeters. De sensor is het pvc-pijpje linksboven. Het energiegebruik met sensoren is lager dan met de meetwaaiers, claimt fabrikant Microfan.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • <p>Het stalklimaat is naar wens van de varkenshouders. Luchtwegproblemen doen zich niet voor. Wat cijfers van de eerste ronde Piétrains, beren en gelten: gecorrigeerde groei tussen 25 en 120 kilo is 805 gram per dag, EW-conversie is 2,75 en uitval 0,6 procent. De varkens liggen op een vierkante meter per dier, Beter leven-keurmerk.</p>

  Het stalklimaat is naar wens van de varkenshouders. Luchtwegproblemen doen zich niet voor. Wat cijfers van de eerste ronde Piétrains, beren en gelten: gecorrigeerde groei tussen 25 en 120 kilo is 805 gram per dag, EW-conversie is 2,75 en uitval 0,6 procent. De varkens liggen op een vierkante meter per dier, Beter leven-keurmerk.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • <p>Meer achtergrond plus een berekening van de ventilatiekosten in Boerderij Varkenshouderij van dinsdag 21 april.</p>

  Meer achtergrond plus een berekening van de ventilatiekosten in Boerderij Varkenshouderij van dinsdag 21 april.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra

Of registreer je om te kunnen reageren.