Varkenshouderij

Foto & video 2123 x bekeken

Kennisupdate: Biggen vaccineren

Wat komt er allemaal kijken bij een juiste vaccinatiestrategie? MSD Animal Health ontwikkelde een vaccinatiechecklist voor biggen in het Nederlands en Pools. Boerderij vaccineerde een ochtend biggen om de checklist te doorlopen en te zien wat een juiste vaccinatiestrategie inhoudt.

Foto

 • <p>Een juiste vaccinatiestrategie begint met de goede spullen. Zorg voor een goed werkende spuit. Een versleten exemplaar kan ervoor zorgen dat de big niet de gehele dosis binnenkrijgt, omdat de spuit lucht opzuigt. Daarnaast is het handig verschillende soorten naalden op voorraad te hebben. De dikte van de naald is afhankelijk van de gewichtsklasse van de big. Zie tabel MSD in de <a title="folder" href="http://www.varkens-msd-animal-health.nl/actie/vaccinatiestrategie#vaccinatiechecklistbiggen%20" target="_blank">folder</a>.</p>

  Een juiste vaccinatiestrategie begint met de goede spullen. Zorg voor een goed werkende spuit. Een versleten exemplaar kan ervoor zorgen dat de big niet de gehele dosis binnenkrijgt, omdat de spuit lucht opzuigt. Daarnaast is het handig verschillende soorten naalden op voorraad te hebben. De dikte van de naald is afhankelijk van de gewichtsklasse van de big. Zie tabel MSD in de folder.

  Foto: Bart Nijs
 • <p>Monteer het juiste vaccin in de spuit en plaats de naald. Schat in hoeveel flacons er nodig zijn en neem er niet te veel mee de stal in. Als de flacons voor langere tijd in de zak van de overal worden bewaard, warmen ze op waardoor de werking van het vaccin afneemt.</p>

  Monteer het juiste vaccin in de spuit en plaats de naald. Schat in hoeveel flacons er nodig zijn en neem er niet te veel mee de stal in. Als de flacons voor langere tijd in de zak van de overal worden bewaard, warmen ze op waardoor de werking van het vaccin afneemt.

  Foto: Bart Nijs
 • <p>Ga hygiënisch te werk door handschoenen aan te doen en deze na elke toom te verwisselen.</p>

  Ga hygiënisch te werk door handschoenen aan te doen en deze na elke toom te verwisselen.

  Foto: Bart Nijs
 • <p>Het beste moment om biggen te vaccineren is vanaf twee weken leeftijd. Dan is het immuunsysteem van de big volgroeit en heeft deze de capaciteit om weerstand op te bouwen. Het is niet aan te raden biggen tijdens stressmomenten te vaccineren, zoals rondom het spenen of op de klep van de transportauto.</p>

  Het beste moment om biggen te vaccineren is vanaf twee weken leeftijd. Dan is het immuunsysteem van de big volgroeit en heeft deze de capaciteit om weerstand op te bouwen. Het is niet aan te raden biggen tijdens stressmomenten te vaccineren, zoals rondom het spenen of op de klep van de transportauto.

  Foto: Bart Nijs
 • <p>Om de werking van het vaccin te garanderen dient het op de juiste plaats in de spier te worden geïnjecteerd. Dit is in de zijkant van de nekspier, achter het oor vlak onder de halswervel. Vaccineer niet te hoog in de nek. De spuit moet loodrecht op de huid staan. Bij een schuine injectie bestaat de kans dat het vaccin in het vet- of bindweefstel terecht komt en daardoor in werking afneemt.</p>

  Om de werking van het vaccin te garanderen dient het op de juiste plaats in de spier te worden geïnjecteerd. Dit is in de zijkant van de nekspier, achter het oor vlak onder de halswervel. Vaccineer niet te hoog in de nek. De spuit moet loodrecht op de huid staan. Bij een schuine injectie bestaat de kans dat het vaccin in het vet- of bindweefstel terecht komt en daardoor in werking afneemt.

 • <p>Verwissel na elke toom van naald. Dit voorkomt kruisbesmetting. Daarnaast blijft de naald scherp, waardoor het vaccineren minder pijnlijk is voor de big.</p>

  Verwissel na elke toom van naald. Dit voorkomt kruisbesmetting. Daarnaast blijft de naald scherp, waardoor het vaccineren minder pijnlijk is voor de big.

  Foto: Bart Nijs
 • <p>Nog diervriendelijker is het naaldloos vaccineren. Bij naaldloze toediening is bij biggen het advies om net achter de oren in de nek of bij de rugspier bij de achterhand te vaccineren. Op deze plekken is de huid dunner en minder stug. Daarbij is het van belang om de druk van de injectieapparatuur goed af te stellen.</p>

  Nog diervriendelijker is het naaldloos vaccineren. Bij naaldloze toediening is bij biggen het advies om net achter de oren in de nek of bij de rugspier bij de achterhand te vaccineren. Op deze plekken is de huid dunner en minder stug. Daarbij is het van belang om de druk van de injectieapparatuur goed af te stellen.

  Foto: Bart Nijs
 • <p>Vaak worden gebruikte naalden en lege flacons bij het huisvuil weggegooid. Beter is om deze apart te verzamelen en aan de dierenarts mee te geven.</p>

  Vaak worden gebruikte naalden en lege flacons bij het huisvuil weggegooid. Beter is om deze apart te verzamelen en aan de dierenarts mee te geven.

  Foto: Bart Nijs
 • <p>Vaccins moeten in het donker worden bewaard bij een temperatuur van 2 tot 8 graden. In de praktijk blijkt dit nog weleens anders te gaan en staan flacons met levend vaccin voor het raam in de zon. Het vaccin neemt af in werkzaamheid als het niet op de juiste temperatuur word bewaard.</p>

  Vaccins moeten in het donker worden bewaard bij een temperatuur van 2 tot 8 graden. In de praktijk blijkt dit nog weleens anders te gaan en staan flacons met levend vaccin voor het raam in de zon. Het vaccin neemt af in werkzaamheid als het niet op de juiste temperatuur word bewaard.

  Foto: Bart Nijs
 • <p>Ook de dierenarts moet ervoor zorgen dat hij de vaccins op de juiste temperatuur vervoert en aflevert. Dit kan door de flacons te bewaren in een koelbox in de auto. Vervolgens is het aan de varkenshouder om de levering  meteen in de koelkast te zetten. Lees meer over het vaccineren van biggen in Boerderij magazine, nummer 30, 21 april 2015.</p>

  Ook de dierenarts moet ervoor zorgen dat hij de vaccins op de juiste temperatuur vervoert en aflevert. Dit kan door de flacons te bewaren in een koelbox in de auto. Vervolgens is het aan de varkenshouder om de levering  meteen in de koelkast te zetten. Lees meer over het vaccineren van biggen in Boerderij magazine, nummer 30, 21 april 2015.

  Foto: Bart Nijs

Of registreer je om te kunnen reageren.