Varkenshouderij

Foto & video 12 reacties

Vlaming maakt van oogstresten gezond varkensvoer

Johan Lavens haalt in de regio gratis groenteresten op en verwerkt die via een fermentatiestap tot gezond varkensvoer. Het proces is na half jaar proefdraaien stabiel.

Foto

 • <p>Johan Lavens (45) heeft in het West-Vlaamse Westrozebeke een bedrijf met 300 zeugen, 3.000 vleesvarkens en 60 hectare akkerbouw. De vleesvarkens worden gevoerd met een brijvoerinstallatie met een hoog aandeel CCM; in de eindfase tot 60 procent van de drogestof. Sinds medio vorig jaar vinden de varkens een bijzondere grondstof in hun brijrantsoen: de varkenshouder verwerkt groenteresten uit de regio tot gezond varkensvoer. Ongeveer een jaar geleden is de installatie geplaatst en sinds een half jaar is het proces stabiel.</p>

  Johan Lavens (45) heeft in het West-Vlaamse Westrozebeke een bedrijf met 300 zeugen, 3.000 vleesvarkens en 60 hectare akkerbouw. De vleesvarkens worden gevoerd met een brijvoerinstallatie met een hoog aandeel CCM; in de eindfase tot 60 procent van de drogestof. Sinds medio vorig jaar vinden de varkens een bijzondere grondstof in hun brijrantsoen: de varkenshouder verwerkt groenteresten uit de regio tot gezond varkensvoer. Ongeveer een jaar geleden is de installatie geplaatst en sinds een half jaar is het proces stabiel.

  Foto: Foto: Peter Roek
 • <p>Een paar keer per week haalt Lavens de gevulde plastic bakken op bij een naburige teler. Ze zijn dan gevuld met witte en rode kolen, prei of spruiten. Hij kan de groenten gratis halen. In principe zijn alle groenten bruikbaar, maar elke groente heeft eigen nutritionele waarden en gebruikseigenschappen. In totaal verwerkt Lavens ongeveer vier ton product per dag.</p>

  Een paar keer per week haalt Lavens de gevulde plastic bakken op bij een naburige teler. Ze zijn dan gevuld met witte en rode kolen, prei of spruiten. Hij kan de groenten gratis halen. In principe zijn alle groenten bruikbaar, maar elke groente heeft eigen nutritionele waarden en gebruikseigenschappen. In totaal verwerkt Lavens ongeveer vier ton product per dag.

  Foto: Foto: Peter Roek
 • <p>De installatie is geplaatst in een loods, naast de bestaande brijvoerinstallatie. De installatie kost compleet ongeveer €70.000. Lavens rekent met €5 per ton product aan jaarkosten. Verder heeft hij €4 per ton aan operationele kosten en hanteert €3 per ton voor arbeid. Voor de nutritionele waarde van het voer vindt hij dat een lage prijs.</p>

  De installatie is geplaatst in een loods, naast de bestaande brijvoerinstallatie. De installatie kost compleet ongeveer €70.000. Lavens rekent met €5 per ton product aan jaarkosten. Verder heeft hij €4 per ton aan operationele kosten en hanteert €3 per ton voor arbeid. Voor de nutritionele waarde van het voer vindt hij dat een lage prijs.

  Foto: Foto: Peter Roek
 • <p>Het proces om van groenteafval varkensvoer te maken begint met het legen van kuubskisten met groenten in een stortbak. Om de paar uur moet hij de stortbak bijvullen. Lavens denkt daarom na over het plaatsen van een grotere stortbak.</p>

  Het proces om van groenteafval varkensvoer te maken begint met het legen van kuubskisten met groenten in een stortbak. Om de paar uur moet hij de stortbak bijvullen. Lavens denkt daarom na over het plaatsen van een grotere stortbak.

  Foto: Foto: Peter Roek
 • <p>Een opvoerbandje brengt de groenten naar de wasstraat. Daarachter staat een hamermolen om het goedje tot moes te slaan. Het mengsel heeft dan een drogestof van ongeveer 15 procent.</p>

  Een opvoerbandje brengt de groenten naar de wasstraat. Daarachter staat een hamermolen om het goedje tot moes te slaan. Het mengsel heeft dan een drogestof van ongeveer 15 procent.

  Foto: Foto: Peter Roek
 • <p>De volgende stap is het groentemengsel een uur verhitten tot 100 tot 120 graden Celsius. In die tijd worden vezels losgeweekt, wat gunstig is voor de vertering. Verder doodt het alle aanwezige kiemen.</p>

  De volgende stap is het groentemengsel een uur verhitten tot 100 tot 120 graden Celsius. In die tijd worden vezels losgeweekt, wat gunstig is voor de vertering. Verder doodt het alle aanwezige kiemen.

  Foto: Foto: Peter Roek
 • <p>Dat is belangrijk voor de volgende stap: de fermentatie. In een tank (rechts) worden aan het mengsel melkzuurbacteriën toegevoegd, waarna een continue stroom gefermenteerd voer naar een opslagtank pompt. Vanuit daar gaat het mengsel naar een voermenger (links). Het fermentatieproces duurt tot 24 uur. Het mengsel heeft dan een pH van ongeveer 3.</p>

  Dat is belangrijk voor de volgende stap: de fermentatie. In een tank (rechts) worden aan het mengsel melkzuurbacteriën toegevoegd, waarna een continue stroom gefermenteerd voer naar een opslagtank pompt. Vanuit daar gaat het mengsel naar een voermenger (links). Het fermentatieproces duurt tot 24 uur. Het mengsel heeft dan een pH van ongeveer 3.

  Foto: Foto: Peter Roek
 • <p>Vanuit de voormenger wordt het gefermenteerde product opgenomen in het brijvoerrantsoen. Het fermentatiemengsel maakt nu ongeveer 20 procent van het rantsoen uit. Andere bijproducten zijn CCM, kaaswei en een aardappelproduct. Hij onderzoekt momenteel de optimale hoeveelheid groentemengsel die in het rantsoen is op te nemen.</p>

  Vanuit de voormenger wordt het gefermenteerde product opgenomen in het brijvoerrantsoen. Het fermentatiemengsel maakt nu ongeveer 20 procent van het rantsoen uit. Andere bijproducten zijn CCM, kaaswei en een aardappelproduct. Hij onderzoekt momenteel de optimale hoeveelheid groentemengsel die in het rantsoen is op te nemen.

  Foto: Foto: Peter Roek
 • <p>De vleesvarkens kunnen via sensorvoedering onbeperkt brij vreten. Het grootste voordeel verwacht Lavens bij het medicijngebruik. Sinds de installatie draait, is dat nagenoeg nul.</p>

  De vleesvarkens kunnen via sensorvoedering onbeperkt brij vreten. Het grootste voordeel verwacht Lavens bij het medicijngebruik. Sinds de installatie draait, is dat nagenoeg nul.

  Foto: Foto: Peter Roek
 • <p>De fermentatie maakt het groentemengsel zuur en vol met gezonde melkzuurbacteriën. Dat is voor de varkens de grootste plus. De technische resultaten zijn (nog) niet veranderd. Wel lijkt de slachtkwaliteit beter en ligt het percentage stinkers bij de beren fors onder het gemiddelde. De voeropname lijkt iets hoger te liggen dan voorheen, wat te verklaren is door het smakelijke voer.</p>

  De fermentatie maakt het groentemengsel zuur en vol met gezonde melkzuurbacteriën. Dat is voor de varkens de grootste plus. De technische resultaten zijn (nog) niet veranderd. Wel lijkt de slachtkwaliteit beter en ligt het percentage stinkers bij de beren fors onder het gemiddelde. De voeropname lijkt iets hoger te liggen dan voorheen, wat te verklaren is door het smakelijke voer.

  Foto: Foto: Peter Roek
 • <p>De komende tijd wordt gespendeerd aan het verder optimaliseren van het proces. Lavens wil meer gegevens van de verteerbaarheid van diverse groenten. Ook zoekt hij een mogelijkheid om een jaarrond groentemengsel te voeren, ze zijn immers niet het hele jaar beschikbaar. Hij denkt aan het plaatsen van grote opslagtanks om productie en gebruik van het fermenatiemengsel in de tijd los te koppelen.</p>

  De komende tijd wordt gespendeerd aan het verder optimaliseren van het proces. Lavens wil meer gegevens van de verteerbaarheid van diverse groenten. Ook zoekt hij een mogelijkheid om een jaarrond groentemengsel te voeren, ze zijn immers niet het hele jaar beschikbaar. Hij denkt aan het plaatsen van grote opslagtanks om productie en gebruik van het fermenatiemengsel in de tijd los te koppelen.

  Foto: Foto: Peter Roek

Rene Stevens

Laatste reacties

 • Burnetti

  Mooi initiatief dat kan helpen bij antibioticareductie. Benieuwd of het systeem kan voldoen aan de Nederlandse eisen en of er plaatsen in Nederland zijn waar de combinatie van varkens en akkerbouw kan worden benut.

 • rood1234


  Die Belg is nog nie zo dom! Groente zoals kool zit boordevol anti-oxidanten. Vol met vitaminen E en C.

   

 • johan lavens

  mooie reportage :D

 • John*

  als dit lukt kunnen we toch ook complete mais planten fermeteren en aan de varkens voeren?

 • Burnetti

  @ John. Het verschil is dat mais voer is en deze Belgische boer afval verwerkt dat gratis te verkrijgen is. Van een gratis restproduct maakt hij verzuurde brei die bacteriegroei remt.

 • John*

  @ burnetti

  voor ccm en korrelmais wordt alleen de kolf benut. misschien dat de plant ook gefermenteerd en toegevoegd kan worden aan de brij?

 • Hogman1

  #6 dat schijnt te kunnen
  https://cdn.bigdutchman.com/fileadmin/content/pig/products/en/pig-production-liquid-feeding-PEF-System-Big-Dutchman-en.pdf
  In Duitsland heb ik de voorloper gespot , complete mais met plant gehakseld ,gekookt (volop wamte vd biogasinstallatie) en dan door de macerator.
  Ik vond de hokken 'nat'ondanks de volle rooster vloer.
  Was wel lekker goedkoop in zijn situatie ,de beste mais voor de zeugen en de mindere kwalitiet in de biogasinstalatie

 • husky

  wat is er mis met organische stof in de bodem brengen? of wil je over een aantal jaren geen mais meer kunnen telen?

 • daantje

  zouden de varkens het zo niet vreten hebben ze nog wat afleiding ook

 • John*

  als ik t de varkens zo geef krijgt varkensmest ook een zeer hoog organische stof %

 • Broes


  Wel jammer dat de groenteteelt nog zoveel 'oogstresten' oplevert. Misschien dat daar ook nog een verbeterslag gemaakt kan worden?

 • agro1


  mensen eten niet alles, kan ook niet. daar heb je beestjes (groot en klein) voor nodig. hoe meer veggies, hoe meer plantenafval, hoe meer beestjes nodig om dit te helpen wegwerken, hoe meer vlees er geproduceerd wordt. prima voor de normaal, niet ideologisch misleide, gevarieerd etende alleseter van de menselijke soort. veggies: doorgaan, vooral doorgaan!!!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.