Varkenshouderij

Foto & video 4621 x bekeken 4 reacties

PED weren met strakke hygiënemaatregelen

Maatschap Boenink doet al het mogelijke om hun varkens te beschermen tegen PED. Daarover zijn ze duidelijk naar bezoekers. Gerrit Boenink (64) heeft in maatschap met zijn vrouw Willy een bedrijf met 4.500 vleesvarkens. Ze boeren in Zelhem (Gld.).

Foto

 • Sinds de eerste PED-uitbraken heeft de varkenshouder samen met zijn adviseurs gewerkt aan een hygiëneprotocol om de ziekte buiten de stal te houden. Tot dusver met succes.

  Sinds de eerste PED-uitbraken heeft de varkenshouder samen met zijn adviseurs gewerkt aan een hygiëneprotocol om de ziekte buiten de stal te houden. Tot dusver met succes.

  Foto: Henk Riswick
 • Vrachtverkeer dat het erf op wil dient te stoppen voor het gesloten en hek. Daar staat een container met rugspuit en overschoenen.

  Vrachtverkeer dat het erf op wil dient te stoppen voor het gesloten en hek. Daar staat een container met rugspuit en overschoenen.

  Foto: Henk Riswick
 • Transporteur Marco Brouwer desinfecteert de wielen voor hij het erf op rijdt. Ook trekt hij overshoenen aan die in grote hoeveelheid in de container zitten.

  Transporteur Marco Brouwer desinfecteert de wielen voor hij het erf op rijdt. Ook trekt hij overshoenen aan die in grote hoeveelheid in de container zitten.

  Foto: Henk Riswick
 • Na het desinfecteren rijdt hij over de ontsmettingsmat, richting het erf.

  Na het desinfecteren rijdt hij over de ontsmettingsmat, richting het erf.

  Foto: Henk Riswick
 • Op het erf trekt hij bedrijfskleding aan en laat zijn eigen klompschoenen achter in de omkleedruimte.

  Op het erf trekt hij bedrijfskleding aan en laat zijn eigen klompschoenen achter in de omkleedruimte.

  Foto: Henk Riswick
 • De varkenshouders zijn duidelijk naar bezoekers. Ook hebben zij alle hulpmiddelen om het risico op ziekte-insleep te beperken voorhanden. Deze houding leidt er toe dat je als bezoeker ook niet wilt afwijken van het protocol.

  De varkenshouders zijn duidelijk naar bezoekers. Ook hebben zij alle hulpmiddelen om het risico op ziekte-insleep te beperken voorhanden. Deze houding leidt er toe dat je als bezoeker ook niet wilt afwijken van het protocol.

  Foto: Henk Riswick
 • Voor personenauto’s is er een parkeerplaats, voor het gesloten hek. Voor zover mogelijk werken zij volgens het protocol van de Gezondheidsdienst voor Dieren om het PED-virus te weren. Dit blijkt uit de aanwezigheid van voldoende en schone bedrijfskleding, zeep en desinfectiemiddel, schoon materiaal en een schoon opgeruimd erf.

  Voor personenauto’s is er een parkeerplaats, voor het gesloten hek. Voor zover mogelijk werken zij volgens het protocol van de Gezondheidsdienst voor Dieren om het PED-virus te weren. Dit blijkt uit de aanwezigheid van voldoende en schone bedrijfskleding, zeep en desinfectiemiddel, schoon materiaal en een schoon opgeruimd erf.

  Foto: Henk Riswick
 • Dierenarts Arjan Schuttert van De Oosthof heeft ook een afspraak op het bedrijf. Voor hij de stal in mag werkt hij het protocol voor zijn beroepsgroep af. Dit houdt het gebruik van bedrijfskleding en laarzen in. Maar ook douchen, de handen desinfecteren en het aantrekken van handschoentjes en een haarnetje.

  Dierenarts Arjan Schuttert van De Oosthof heeft ook een afspraak op het bedrijf. Voor hij de stal in mag werkt hij het protocol voor zijn beroepsgroep af. Dit houdt het gebruik van bedrijfskleding en laarzen in. Maar ook douchen, de handen desinfecteren en het aantrekken van handschoentjes en een haarnetje.

  Foto: Henk Riswick
 • Er is juist een vracht wei gelost. De chauffeur kiest ervoor om bij het verlaten van het erf de wielen nogmaals te desinfecteren. Wat ontbreekt is een splitsing tussen vuile en schone weg, erkent Boenink. Een gescheiden vuile weg is iets dat hij wel graag wil en er mogelijk op termijn mogelijk nog komt.

  Er is juist een vracht wei gelost. De chauffeur kiest ervoor om bij het verlaten van het erf de wielen nogmaals te desinfecteren. Wat ontbreekt is een splitsing tussen vuile en schone weg, erkent Boenink. Een gescheiden vuile weg is iets dat hij wel graag wil en er mogelijk op termijn mogelijk nog komt.

  Foto: Henk Riswick
 • Ondanks het ontbreken van een vuile weg hebben de varkenshouders niet de houding van 'het maakt toch niks uit wat wij doen'. Ze werken juist gedisciplineerd en maken er het beste van. Een voorbeeld zijn de kadavers. Deze brengen ze aan de doorgaande weg.

  Ondanks het ontbreken van een vuile weg hebben de varkenshouders niet de houding van 'het maakt toch niks uit wat wij doen'. Ze werken juist gedisciplineerd en maken er het beste van. Een voorbeeld zijn de kadavers. Deze brengen ze aan de doorgaande weg.

  Foto: Henk Riswick
 • Gerrit Boenink is realist: "Ik doe alles wat in mijn vermogen ligt om de ziekte weren. Dat biedt echter geen garantie dat mijn varkens niet ziek worden. Mocht het toch misgaan dan hoef ik mezelf niets te verwijten."

  Gerrit Boenink is realist: "Ik doe alles wat in mijn vermogen ligt om de ziekte weren. Dat biedt echter geen garantie dat mijn varkens niet ziek worden. Mocht het toch misgaan dan hoef ik mezelf niets te verwijten."

  Foto: Henk Riswick
 • De familie Boenink werkte altijd al netjes. Nieuw is dat het toegangshek dicht zit, de kliko met overschoentjes en rugspuit, een ontsmettingsmat en dat ze investeren in gereedschap. De voerleverancier lost het voer voortaan door een slang die op het bedrijf blijft. Ook is er voor de stalreiniger een spuitoverall aangeschaft en een hogedrukslang die ook op het bedrijf blijft.

  De familie Boenink werkte altijd al netjes. Nieuw is dat het toegangshek dicht zit, de kliko met overschoentjes en rugspuit, een ontsmettingsmat en dat ze investeren in gereedschap. De voerleverancier lost het voer voortaan door een slang die op het bedrijf blijft. Ook is er voor de stalreiniger een spuitoverall aangeschaft en een hogedrukslang die ook op het bedrijf blijft.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • Burnetti

  Mooi overzicht van hygiënische bedrijfsmaatregelen. Compliment.
  Hoe gaat u om met de toegang van toezichthouders van de ODA tot de stal?

 • masmas

  Mooi in theorie, maar bezoekers nemen al snel een loopje met het protocol.

 • brabantsduitserke

  het grootste gevaar zit bij de zeugenhouder die zijn biggen brengt.

 • W Geverink

  Klopt#3. Met een transport dat op talloze andere varkensbedrijven en slachterijen komt. Voor het goed schoonmaken en ontsmetten van de binnenkant is hij afhankelijk van anderen die hopelijk gemotiveerd genoeg zijn om hun werk naar behoren te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.