Varkenshouderij

Foto & video

Constant klimaat varkens, constante voeropname

Gebroeders Theelen zetten begin 2014 een opfok- en vleesvarkensstal. Bijzonder hieraan waren de warmtewisselaars. Boerderij nam opnieuw een kijkje.

Foto

 • Gebroeders John (47) en Jack (50) Theelen hebben een varkensbedrijf met 2.300 biggenplaatsen, 3.500 opfokplaatsen en 3.200 vleesvarkensplaatsen. Deze dieren zijn over vier locaties in Limburg verdeeld: Beringe, Koningslust, Egchel en Meijel. Anderhalf jaar geleden bouwden de subfokkers een nieuwe opfok- en vleesvarkensstal op de locatie in Koningslust. Boerderij ging opnieuw kijken en vroeg naar de ervaringen in de stal.

  Gebroeders John (47) en Jack (50) Theelen hebben een varkensbedrijf met 2.300 biggenplaatsen, 3.500 opfokplaatsen en 3.200 vleesvarkensplaatsen. Deze dieren zijn over vier locaties in Limburg verdeeld: Beringe, Koningslust, Egchel en Meijel. Anderhalf jaar geleden bouwden de subfokkers een nieuwe opfok- en vleesvarkensstal op de locatie in Koningslust. Boerderij ging opnieuw kijken en vroeg naar de ervaringen in de stal.

 • Dit is de locatie in Koningslust die John Theelen bestiert. De jongste stal heeft capaciteit voor 3.000 dieren. De broers Theelen kozen begin 2014 voor een opvallende innovatie: luchtconditionering van R&R systems. Overigens hebben de broers dit systeem nu ook toegepast in de andere stallen op deze locatie.

  Dit is de locatie in Koningslust die John Theelen bestiert. De jongste stal heeft capaciteit voor 3.000 dieren. De broers Theelen kozen begin 2014 voor een opvallende innovatie: luchtconditionering van R&R systems. Overigens hebben de broers dit systeem nu ook toegepast in de andere stallen op deze locatie.

 • Een geopend luik biedt meer zicht op het systeem. De lucht komt via geperforeerd damwand (onder) de stal binnen en stroomt vervolgens naar de warmtewisselaar (boven) die over de hele lengte van de stal loopt. Via opgepompt grondwater word de lucht met koelvloeistof geconditioneerd tot een temperatuur van 13 graden.

  Een geopend luik biedt meer zicht op het systeem. De lucht komt via geperforeerd damwand (onder) de stal binnen en stroomt vervolgens naar de warmtewisselaar (boven) die over de hele lengte van de stal loopt. Via opgepompt grondwater word de lucht met koelvloeistof geconditioneerd tot een temperatuur van 13 graden.

 • Het hart van een constant stalklimaat: de technische ruimte met in het midden de groene 'warmtewisselaar'. De grijze leiding links is gevuld met koelvloeistof.

  Het hart van een constant stalklimaat: de technische ruimte met in het midden de groene 'warmtewisselaar'. De grijze leiding links is gevuld met koelvloeistof.

 • En dit zijn de aanvoerleidingen van het grondwater van de drie bronnen op het bedrijf. Doordat Theelen in de zomer koelt en in de winter opwarmt met warmtewisselaars haalt hij een optimaal energiesaldo: nul.

  En dit zijn de aanvoerleidingen van het grondwater van de drie bronnen op het bedrijf. Doordat Theelen in de zomer koelt en in de winter opwarmt met warmtewisselaars haalt hij een optimaal energiesaldo: nul.

 • Als de lucht door de warmtewisselaar is gegaan, gaat het naar de zolder boven de afdelingen. Hier ligt mineraalwol dat de lucht filtert en de luchtsnelheid naar beneden brengt. Via een gaatjesplafond komt de lucht vervolgens in de afdelingen terecht.

  Als de lucht door de warmtewisselaar is gegaan, gaat het naar de zolder boven de afdelingen. Hier ligt mineraalwol dat de lucht filtert en de luchtsnelheid naar beneden brengt. Via een gaatjesplafond komt de lucht vervolgens in de afdelingen terecht.

 • Een overzicht van een van de afdelingen. De warmtewisselaars hebben zich al duidelijk bewezen, stelt John Theelen. Op hete zomerdagen wordt de lucht tenminste 9 graden gekoeld, terwijl er bij min 5 zeker 10 graden bijkomt. De varkenshouder heeft nog niet meegemaakt dat bevroren lucht de stal inkwam.

  Een overzicht van een van de afdelingen. De warmtewisselaars hebben zich al duidelijk bewezen, stelt John Theelen. Op hete zomerdagen wordt de lucht tenminste 9 graden gekoeld, terwijl er bij min 5 zeker 10 graden bijkomt. De varkenshouder heeft nog niet meegemaakt dat bevroren lucht de stal inkwam.

 • Dit is een overzicht van een hete week in juli. Hier is het rendement van de warmtewisselaars goed te zien. De blauwe lijn is de buitentemperatuur, rood is de temperatuur na de conditionering. Op de heetste momenten van de dag was het binnen bijna 10 graden koeler. Veel beter voor de gezondheid en voeropname van de dieren. Het systeem van de warmtewisselaars kost overigens €50 tot €80 per varkensplaats. De prijshangt af van het aantal grondwaterbronnen en de bodemgesteldheid, aldus Theelen.

  Dit is een overzicht van een hete week in juli. Hier is het rendement van de warmtewisselaars goed te zien. De blauwe lijn is de buitentemperatuur, rood is de temperatuur na de conditionering. Op de heetste momenten van de dag was het binnen bijna 10 graden koeler. Veel beter voor de gezondheid en voeropname van de dieren. Het systeem van de warmtewisselaars kost overigens €50 tot €80 per varkensplaats. De prijshangt af van het aantal grondwaterbronnen en de bodemgesteldheid, aldus Theelen.

 • De koelkast staat nog vol met vaccinaties voor de opfokzeugen. Het constantere klimaat mist zijn effect niet op de gezondheid van de dieren. De dierdagdosering ging van 2 à 3 in de oude stal naar 1 in de nieuwe stal. Theelen noteert 5 tot 10% minder afkeuringen op ontwikkeling. Daarnaast zijn de verschillen tussen fokgelten kleiner. Vooral in de zomer.

  De koelkast staat nog vol met vaccinaties voor de opfokzeugen. Het constantere klimaat mist zijn effect niet op de gezondheid van de dieren. De dierdagdosering ging van 2 à 3 in de oude stal naar 1 in de nieuwe stal. Theelen noteert 5 tot 10% minder afkeuringen op ontwikkeling. Daarnaast zijn de verschillen tussen fokgelten kleiner. Vooral in de zomer.

 • Direct vooraan in de stal op zolder bevindt zich de computergestuurde droogvoerinstallatie.

  Direct vooraan in de stal op zolder bevindt zich de computergestuurde droogvoerinstallatie.

 • De voerbak wordt bijgevuld. Het constantere klimaat zorgt er ook voor dat de voeropname beter op peil blijft. Theelen hoeft op zeer warme dagen niet minder te voeren. Er is bijna geen zomerdip. Het beste bewijs dat de warmtewisselaars werken, stelt de varkenshouder.

  De voerbak wordt bijgevuld. Het constantere klimaat zorgt er ook voor dat de voeropname beter op peil blijft. Theelen hoeft op zeer warme dagen niet minder te voeren. Er is bijna geen zomerdip. Het beste bewijs dat de warmtewisselaars werken, stelt de varkenshouder.

 • Het duurde wel even voordat Theelen het systeem in de vingers had. Het finetunen kostte tijd. In het begin ventileerde hij te veel en te lang. De eerste ronde was niet goed, maar in de loop van de tweede begon het beter te lopen. Om de ventilatie te drukken, kneep Theelen de groene flap boven de gang in de afdelingen met wasknijpers af. Te veel luchtinlaat leidde tot bijterij. Nu gaat alles goed. Tijdens het opleggen van de biggen is de ventilatie 5 kuub per dier. In de laatste fase is dat maximaal 50 kuub.

  Het duurde wel even voordat Theelen het systeem in de vingers had. Het finetunen kostte tijd. In het begin ventileerde hij te veel en te lang. De eerste ronde was niet goed, maar in de loop van de tweede begon het beter te lopen. Om de ventilatie te drukken, kneep Theelen de groene flap boven de gang in de afdelingen met wasknijpers af. Te veel luchtinlaat leidde tot bijterij. Nu gaat alles goed. Tijdens het opleggen van de biggen is de ventilatie 5 kuub per dier. In de laatste fase is dat maximaal 50 kuub.

 • Theelen startte begin dit jaar naast Topigs 50 met de productie van Topigs 20. Een keuze die vooralsnog goed uitpakt. De varkenshouder is er tevreden over. Het is een rustige, duurzame zeug in de kraamstal, met goed beenwerk. De eerste worp viel Theelen ook niet tegen. "Je merkt in de opfok dat er een sterke gelt met prima beenwerk in de stal ligt. De prestaties zijn goed. Vooral de arbeid in de kraamstal is minder, doordat de zeug de biggen goed grootbrengt met duidelijk minder uitval."

  Theelen startte begin dit jaar naast Topigs 50 met de productie van Topigs 20. Een keuze die vooralsnog goed uitpakt. De varkenshouder is er tevreden over. Het is een rustige, duurzame zeug in de kraamstal, met goed beenwerk. De eerste worp viel Theelen ook niet tegen. "Je merkt in de opfok dat er een sterke gelt met prima beenwerk in de stal ligt. De prestaties zijn goed. Vooral de arbeid in de kraamstal is minder, doordat de zeug de biggen goed grootbrengt met duidelijk minder uitval."

 • De gang in de afdelingen valt op. Die is namelijk veel breder dan gemiddeld: liefst 1 meter.

  De gang in de afdelingen valt op. Die is namelijk veel breder dan gemiddeld: liefst 1 meter.

 • De hokken zijn aan de voorkant voor een kwart open. Dat is ventilatietechnisch een groot voordeel, merkt Theelen. De lucht stroomt zo mooi door tot de achterkant van het hok.

  De hokken zijn aan de voorkant voor een kwart open. Dat is ventilatietechnisch een groot voordeel, merkt Theelen. De lucht stroomt zo mooi door tot de achterkant van het hok.

 • De stal telt zestien afdelingen. Elke afdeling herbergt zestien hokken waar plek is voor twaalf dieren. Qua inrichting is deze stal overigens bijna een kopie van de vorige stal. Daar waren de ervaringen erg goed, stelt de boer.

  De stal telt zestien afdelingen. Elke afdeling herbergt zestien hokken waar plek is voor twaalf dieren. Qua inrichting is deze stal overigens bijna een kopie van de vorige stal. Daar waren de ervaringen erg goed, stelt de boer.

 • John Theelen kan per afdeling de sterkte en tijdsduur van de verlichting apart instellen. Zo creëert hij een optimaal dag-en-nachtritme.

  John Theelen kan per afdeling de sterkte en tijdsduur van de verlichting apart instellen. Zo creëert hij een optimaal dag-en-nachtritme.

 • De chemische combi-luchtwasser bevalt Theelen goed. Al was het ook een leerproces. Lekkage is er nooit geweest, maar de wasser wilde in het eerste jaar nog wel eens dichtslibben. Theelen maakte in die periode de kunststof wand onvoldoende schoon. Ook omdat hij de ervaring miste. Nu controleert de varkenshouder een à twee keer in de week of de gaten open blijven. Het dichtslibben is daarmee verleden tijd.

  De chemische combi-luchtwasser bevalt Theelen goed. Al was het ook een leerproces. Lekkage is er nooit geweest, maar de wasser wilde in het eerste jaar nog wel eens dichtslibben. Theelen maakte in die periode de kunststof wand onvoldoende schoon. Ook omdat hij de ervaring miste. Nu controleert de varkenshouder een à twee keer in de week of de gaten open blijven. Het dichtslibben is daarmee verleden tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.