Varkenshouderij

Foto & video laatste update:15 okt 2015

Varkensstal voordelig warm met houtkachel

Varkensbedrijf Walvoort-Peters is in 2012 overgestapt van gaskachels naar een houtkachel voor de verwarming van hun varkensstallen. De cv's in de stallen waren dringend aan vervanging toe. Na een half jaar is ook het woonhuis aangesloten op de installatie, omdat ook die cv-kachel vervangen moest worden. Johan (45) en Geert (73) Peters en Nancy (42) Walvoort-Peters in het Gelderse Loerbeek hebben nog geen moment spijt gehad van de omschakeling van cv naar houtkachel.

Na een halfjaar is ook het woonhuis aangesloten op de installatie, omdat ook die cv-kachel vervangen moest worden. Johan (45) en Geert (73) Peters en Nancy (42) Walvoort-Peters in het Gelderse Loerbeek hebben nog geen moment spijt gehad van de omschakeling van cv naar houtkachel.

Lees meer hierover in dit uitgebreidere artikel.

Foto

 • De varkenshouders Walvoort-Peters, die in maatschap boeren, plaatsten de houtkachel in een container buiten de stallen. Dit vergroot de brandveiligheid en scheelt in de verzekeringspremie.

  De varkenshouders Walvoort-Peters, die in maatschap boeren, plaatsten de houtkachel in een container buiten de stallen. Dit vergroot de brandveiligheid en scheelt in de verzekeringspremie.

  Foto: Henk Riswick
 • Als brandstof gebruiken ze houtsnippers. Hierdoor verwarmen ze hun bedrijf CO2-neutraal. De CO2-uitstoot door de kachel wordt gecompenseerd door de bomen die als brandstof dienen.

  Als brandstof gebruiken ze houtsnippers. Hierdoor verwarmen ze hun bedrijf CO2-neutraal. De CO2-uitstoot door de kachel wordt gecompenseerd door de bomen die als brandstof dienen.

 • De verse snippers zijn te nat om meteen te stoken. Eerst moeten ze drogen. Dat doet Walvoort in drie fasen. Ze worden tot een hoogte van 3 meter los gestort in een sleufsilo. Er ontstaat door broei een temperatuur van 70 graden. Hierdoor verdampt veel vocht. Zo blijven de snippers zes maanden liggen om in te drogen.

  De verse snippers zijn te nat om meteen te stoken. Eerst moeten ze drogen. Dat doet Walvoort in drie fasen. Ze worden tot een hoogte van 3 meter los gestort in een sleufsilo. Er ontstaat door broei een temperatuur van 70 graden. Hierdoor verdampt veel vocht. Zo blijven de snippers zes maanden liggen om in te drogen.

 • Na die zes maanden wordt de silo met snippers afgedekt met een vliesdoek. Dit doek laat geen regenwater door. Het doek ademt wel, waardoor waterdamp uit de bult weg kan. Zo drogen de snippers in zes maanden tijd nog verder in. Daarna rijdt Walvoort ze naar de overdekte opslag vlakbij.

  Na die zes maanden wordt de silo met snippers afgedekt met een vliesdoek. Dit doek laat geen regenwater door. Het doek ademt wel, waardoor waterdamp uit de bult weg kan. Zo drogen de snippers in zes maanden tijd nog verder in. Daarna rijdt Walvoort ze naar de overdekte opslag vlakbij.

 • Het vliesdoek met daaronder de snippers.

  Het vliesdoek met daaronder de snippers.

 • Walvoort schept een bak snippers uit de overdekte opslag om de voorraadbunker van de kachel te vullen. Bij het opscheppen komt een stofwolk vrij. Dat ziet de varkenshouder graag, want dan zijn ze goed gedroogd.

  Walvoort schept een bak snippers uit de overdekte opslag om de voorraadbunker van de kachel te vullen. Bij het opscheppen komt een stofwolk vrij. Dat ziet de varkenshouder graag, want dan zijn ze goed gedroogd.

 • De voorraadbunker van de kachel wordt van bovenaf gevuld. Hiervoor schafte de maatschap een voorlader aan. De trekker was al in hun bezit.

  De voorraadbunker van de kachel wordt van bovenaf gevuld. Hiervoor schafte de maatschap een voorlader aan. De trekker was al in hun bezit.

 • De kachel in de zeecontainer. De voorraadbunker zit achter de tussenwand. De grote zwarte buis is het rookgas afvoerkanaal. Het horizontale deel wordt periodiek gereinigd met de stofzuiger.

  De kachel in de zeecontainer. De voorraadbunker zit achter de tussenwand. De grote zwarte buis is het rookgas afvoerkanaal. Het horizontale deel wordt periodiek gereinigd met de stofzuiger.

 • Deze vijzel transporteert de brandstof uit de voorraadbunker naar de kachel.

  Deze vijzel transporteert de brandstof uit de voorraadbunker naar de kachel.

 • Op de foto is te zien dat de vijzel grof is uitgevoerd. Dit verkleint de kans op verstoppingen. De meeste storingen worden veroorzaakt door taai hout dat vastloopt.

  Op de foto is te zien dat de vijzel grof is uitgevoerd. Dit verkleint de kans op verstoppingen. De meeste storingen worden veroorzaakt door taai hout dat vastloopt.

 • Tijdens het bezoek brandt de kachel op onderhoudsniveau. Achterin is een klein vlammetje te zien.

  Tijdens het bezoek brandt de kachel op onderhoudsniveau. Achterin is een klein vlammetje te zien.

 • De as verzamelt zich in deze rvs bak. 's Zomers moet Walvoort deze eens per drie weken leeg maken. In de winter is dat vaker; ongeveer één keer per zes dagen.

  De as verzamelt zich in deze rvs bak. 's Zomers moet Walvoort deze eens per drie weken leeg maken. In de winter is dat vaker; ongeveer één keer per zes dagen.

 • De besturing van de kachel zit op de tussenwand. Hierop kan Walvoort de waarden aflezen en de instellingen van de kachel wijzigen.

  De besturing van de kachel zit op de tussenwand. Hierop kan Walvoort de waarden aflezen en de instellingen van de kachel wijzigen.

 • De aanvoer- en retourleiding van de kachel gaan door deze schutbuis de stal in.

  De aanvoer- en retourleiding van de kachel gaan door deze schutbuis de stal in.

 • De varkenshouders verzamelen zelf een deel van de benodigde snippers. Hiertoe schaften ze zelf een versnipperaar aan. Het zelf halen en versnipperen zien ze als een aangename vrijetijdsbesteding.

  De varkenshouders verzamelen zelf een deel van de benodigde snippers. Hiertoe schaften ze zelf een versnipperaar aan. Het zelf halen en versnipperen zien ze als een aangename vrijetijdsbesteding.

 • Om makkelijk te kunnen werken bouwde Walvoort zelf een laadkraan op deze voormalige opraapwagen. Hiermee laden en halen ze de snippers.

  Om makkelijk te kunnen werken bouwde Walvoort zelf een laadkraan op deze voormalige opraapwagen. Hiermee laden en halen ze de snippers.

Of registreer je om te kunnen reageren.