Varkenshouderij

Foto & video

Luchtfilters op splinternieuw zeugenbedrijf

Op het nieuwe zeugenbedrijf installeerden Dries en Ilse Beck filters om virussen tegen te houden. Een forse investering, maar de voordelen zijn groter.

Meer over dit bedrijf is te lezen in Boerderij van 20 oktober, editie Varkenshouderij.

Foto

 • De ondernemende familie Beck-Vantillo in het Belgische Meer bouwt een nieuwe zeugenstal voor 1.800 zeugen tegenover de bestaande locatie van 1.200 zeugen en 6.000 vleesvarkens. De Danbred-zeugen worden geïnsemineerd met de Franse Piétrain. Over de laatste 12 maanden zijn 31,1 biggen per zeug geproduceerd. De groei van de vleesvarkens is 760 gram per dag; de EW-conversie 2,75 en het vleespercentage 62 procent. De vervanging gebeurt nu nog door rotatiekruising, maar de ondernemers gaan voortaan zelf zeugen fokken.

  De ondernemende familie Beck-Vantillo in het Belgische Meer bouwt een nieuwe zeugenstal voor 1.800 zeugen tegenover de bestaande locatie van 1.200 zeugen en 6.000 vleesvarkens. De Danbred-zeugen worden geïnsemineerd met de Franse Piétrain. Over de laatste 12 maanden zijn 31,1 biggen per zeug geproduceerd. De groei van de vleesvarkens is 760 gram per dag; de EW-conversie 2,75 en het vleespercentage 62 procent. De vervanging gebeurt nu nog door rotatiekruising, maar de ondernemers gaan voortaan zelf zeugen fokken.

  Foto: Peter Roek
 • Op het oog lijkt de nieuwe stal gangbaar, maar schijn bedriegt: aan de zijkant zijn drie grote overkapte constructies gemaakt. Dat is voor luchtinlaat. Achter de inlaat zit een groot raamwerk waar later deze week luchtfilters in geplaatst worden. Niet minder dan 3 x 116 filters gaan virussen in de (maximaal) 342.000 kuub lucht die er per uur doorheen trekt tegenhouden.

  Op het oog lijkt de nieuwe stal gangbaar, maar schijn bedriegt: aan de zijkant zijn drie grote overkapte constructies gemaakt. Dat is voor luchtinlaat. Achter de inlaat zit een groot raamwerk waar later deze week luchtfilters in geplaatst worden. Niet minder dan 3 x 116 filters gaan virussen in de (maximaal) 342.000 kuub lucht die er per uur doorheen trekt tegenhouden.

  Foto: Peter Roek
 • Het plaatsen van deze luchtfilters heeft te maken met SPF: zowel op de nieuwe als op de oude locatie starten de ondernemers op met SPF-gelten. Filters komen alleen op de nieuwe locatie. Bij de oude stallen is installeren van filters in de luchtinlaat omslachtiger dan in een nieuwbouwsituatie.

  Het plaatsen van deze luchtfilters heeft te maken met SPF: zowel op de nieuwe als op de oude locatie starten de ondernemers op met SPF-gelten. Filters komen alleen op de nieuwe locatie. Bij de oude stallen is installeren van filters in de luchtinlaat omslachtiger dan in een nieuwbouwsituatie.

  Foto: Peter Roek
 • In verband met de filtering is gekozen voor een combinatie van onderdruk en overdruk, ook wel pull-push genaamd. Enorme ventilatoren trekken de lucht door de filters.

  In verband met de filtering is gekozen voor een combinatie van onderdruk en overdruk, ook wel pull-push genaamd. Enorme ventilatoren trekken de lucht door de filters.

  Foto: Peter Roek
 • De lucht komt daarna in een indrukwekkend ondergronds luchtkanaal met overdruk. Sturing vindt plaats op basis van het gemeten drukverschil van binnen en buiten. De lucht gaat onder de dragende zeugenafdeling door en komt in de ruimte onder de centrale gang.

  De lucht komt daarna in een indrukwekkend ondergronds luchtkanaal met overdruk. Sturing vindt plaats op basis van het gemeten drukverschil van binnen en buiten. De lucht gaat onder de dragende zeugenafdeling door en komt in de ruimte onder de centrale gang.

  Foto: Peter Roek
 • In alle afdelingen, zoals bij de dragende zeugen, staan in de controlegangen inlaatkokers met automatisch gestuurde klep. Vervolgens gaat de lucht via het centraal luchtkanaal naar de luchtwasser. Een bijkomend voordeel van deze techniek is dat windinvloeden zijn uitgesloten en de ventilatie volledig stuurbaar is.

  In alle afdelingen, zoals bij de dragende zeugen, staan in de controlegangen inlaatkokers met automatisch gestuurde klep. Vervolgens gaat de lucht via het centraal luchtkanaal naar de luchtwasser. Een bijkomend voordeel van deze techniek is dat windinvloeden zijn uitgesloten en de ventilatie volledig stuurbaar is.

  Foto: Peter Roek
 • Ook in de kraamafdelingen, die elk plaats bieden aan 188 zeugen, komt de lucht via de stuurbare inlaatkokers binnen.

  Ook in de kraamafdelingen, die elk plaats bieden aan 188 zeugen, komt de lucht via de stuurbare inlaatkokers binnen.

  Foto: Peter Roek
 • Naast de zeugenstal bouwt Beck ook een nieuwe biggenstal. De kosten voor filtering kosten straks, inclusief de extra investering bij de biggen, circa €1,10 per big. Voor alleen de speenbiggen rekent Beck met €0,70 per big. De varkenshouder hoopt de meerkosten terug te verdienen door het produceren van SPF-biggen. Een deel van de biggen wordt op het eigen bedrijf gemest, maar veel biggen gaan naar afnemers.

  Naast de zeugenstal bouwt Beck ook een nieuwe biggenstal. De kosten voor filtering kosten straks, inclusief de extra investering bij de biggen, circa €1,10 per big. Voor alleen de speenbiggen rekent Beck met €0,70 per big. De varkenshouder hoopt de meerkosten terug te verdienen door het produceren van SPF-biggen. Een deel van de biggen wordt op het eigen bedrijf gemest, maar veel biggen gaan naar afnemers.

  Foto: Peter Roek
 • De nieuwe stal staat schuin tegenover de bestaande locatie met 1.200 zeugen en 6.000 vleesvarkens. Ook deze krijgt een flinke opknapbeurt. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een enorme voerkeuken en –opslag vlak aan straat. Zodoende hoeven de vrachtwagens het erf niet op.

  De nieuwe stal staat schuin tegenover de bestaande locatie met 1.200 zeugen en 6.000 vleesvarkens. Ook deze krijgt een flinke opknapbeurt. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een enorme voerkeuken en –opslag vlak aan straat. Zodoende hoeven de vrachtwagens het erf niet op.

  Foto: Peter Roek
 • Vanwege de afstand tot de nieuwe stal wordt ook dit bedrijf volledig SPF. Dat betekent dat alle zeugen worden afgevoerd, in de stallen waar nodig aanpassingen verricht in verband met de hygiëne en herbevolkt met SPF-gelten. Beck stapt dan over op het vijfwekensysteem. Dat past qua huisvesting het beste en sluit voor de arbeidsverdeling goed aan op de nieuwe locatie. Daar gaat namelijk gewerkt worden met een tweewekensysteem. Lees meer over dit bedrijf in de editie Varkenshouderij van deze week.

  Vanwege de afstand tot de nieuwe stal wordt ook dit bedrijf volledig SPF. Dat betekent dat alle zeugen worden afgevoerd, in de stallen waar nodig aanpassingen verricht in verband met de hygiëne en herbevolkt met SPF-gelten. Beck stapt dan over op het vijfwekensysteem. Dat past qua huisvesting het beste en sluit voor de arbeidsverdeling goed aan op de nieuwe locatie. Daar gaat namelijk gewerkt worden met een tweewekensysteem. Lees meer over dit bedrijf in de editie Varkenshouderij van deze week.

  Foto: Peter Roek

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.