Varkenshouderij

Foto & video 4458 x bekeken 4 reactieslaatste update:26 sep 2016

De opvolger: ‘Met 4.500 vleesvarkens ben ik tevreden’

Opvolger Ronald van Leeuwen (27) heeft een vof met zijn ouders. Hij is fulltime actief in de varkenstak en daarnaast is hij lid van het dagelijks bestuur van NAJK. Hij heeft niet de ambitie de varkensstapel uit te breiden. Hij hoopt later flink te kunnen investeren in diergezondheid.

Het bedrijf in Deurne (Br.) telt 4.500 vleesvarkens en 30 hectare akkerbouw. Diergezondheid staat bij Ronald hoog in het vaandel. Het liefst is hij elke dag bezig om de gezondheid van zijn varkens op een nog hoger peil te brengen. "Als dat lukt, ben ik een blij mens."

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“Niet zo erg veel. In ieder geval ga ik niet gelijk de varkensstapel uitbreiden. Met 4.500 dieren heb ik goed overzicht. Dat wil ik graag zo houden. Op het gebied van diergezondheid wil ik verdere stappen vooruit zetten. Klimaatbeheersing, voeding, water, er kan overal nog wel een tandje bij. Dan gaan ook de technische resultaten omhoog. Daarvoor moet je investeren. Dat geld is er nu niet. Later hopelijk wel!”

Over vijf jaar ...

“Ik denk dat ik dan zelfstandig varkenshouder ben. Ik hoop dan genoeg financiële reserve te hebben om te investeren in technieken om bijvoorbeeld de inkomende lucht te conditioneren. Mits het betaalbaar is en de techniek bewezen is. Maar dan moet wel eerst de varkensprijs omhoog.”

Beweeg uw muis over de iconen voor meer informatie.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 2 van 6 oktober en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Mooi dat die jonge gasten nog bestaan die tevreden zijn met wat ze hebben.

 • mali

  Deze jongen heeft over 5 jaar een gesloten bedrijf, als hij echt denkt wat hij zegt.

 • jbb

  Als je dit leest heb ik het gevoel dat de jongeren meer verstand hebben dan pakweg de veertigers , die zijn kompleet mis opgevoed.

 • info36

  @jbb helemaal mee eens. Wat een verademing om dit te lezen en dat er toch nog mensen zijn met een gezond verstand!

Of registreer je om te kunnen reageren.