Varkenshouderij

Foto & video

Beter Leven-beurs in Hardenberg

De vraag naar varkens met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming groeit. Tijdens de vakbeurs Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) werden daar boeren voor gezocht.

Foto

 • De aanwezige varkenshandelaren op de LIV in Hardenberg zijn op zoek naar Beter Leven-varkens met 1 ster van de Dierenbescherming. De vraag vanuit de supermarkten naar dit varken groeit en handelaren zoeken daar producenten bij. Deelname is ook mogelijk voor boeren die naar Duitsland exporteren. Duitse slachterijen verwerken ook Beter Leven-dieren. De beurs van Hardenberg valt midden in de Beter Leven-week van de Dierenbescherming. Deze organisatie promoot tussen 19 en 26 oktober het Beter Leven-vlees en spoort consumenten aan dit te kopen.

  De aanwezige varkenshandelaren op de LIV in Hardenberg zijn op zoek naar Beter Leven-varkens met 1 ster van de Dierenbescherming. De vraag vanuit de supermarkten naar dit varken groeit en handelaren zoeken daar producenten bij. Deelname is ook mogelijk voor boeren die naar Duitsland exporteren. Duitse slachterijen verwerken ook Beter Leven-dieren. De beurs van Hardenberg valt midden in de Beter Leven-week van de Dierenbescherming. Deze organisatie promoot tussen 19 en 26 oktober het Beter Leven-vlees en spoort consumenten aan dit te kopen.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Handelsbedrijf Posthouwer Boerkamp heeft ook een stand. Zij vragen ook meer Beter Leven-varkens, verklaart commercieel medewerker Everhard Rozendaal. Hij legt uit dat het Beter Leven-varken gelijk wordt getrokken aan het Varken van Morgen, zodat slachterijen niet verschillende vleesstromen uit elkaar hoeven houden. Dat verhoogt de kostprijs. Voor het Varken van Morgen geldt wel dat er worden moet voldaan aan kwaliteitssysteem GlobalGAP.

  Handelsbedrijf Posthouwer Boerkamp heeft ook een stand. Zij vragen ook meer Beter Leven-varkens, verklaart commercieel medewerker Everhard Rozendaal. Hij legt uit dat het Beter Leven-varken gelijk wordt getrokken aan het Varken van Morgen, zodat slachterijen niet verschillende vleesstromen uit elkaar hoeven houden. Dat verhoogt de kostprijs. Voor het Varken van Morgen geldt wel dat er worden moet voldaan aan kwaliteitssysteem GlobalGAP.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Afleidingsmateriaal is belangrijk bij Beter Leven-productie. Daarom lanceerde voerbakkenfabrikant Verbakel een strobak voor vleesvarkens. De ruif is voor montage aan de hokafscheiding. De doorlaat van de ruif waar de varkens het stro pakken is verwisselbaar. Er is keus uit 4 ruiven, afhankelijk van de lengte van het stro. De prijs van één bak is €60.

  Afleidingsmateriaal is belangrijk bij Beter Leven-productie. Daarom lanceerde voerbakkenfabrikant Verbakel een strobak voor vleesvarkens. De ruif is voor montage aan de hokafscheiding. De doorlaat van de ruif waar de varkens het stro pakken is verwisselbaar. Er is keus uit 4 ruiven, afhankelijk van de lengte van het stro. De prijs van één bak is €60.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Volgens stalinrichter Eeftink-Rensing is er behoefte aan hokafscheiding met deurtjes. Voor groepen Beter Leven-varkens groter dan 40 dieren geldt een oppervlakte-eis van 0,9 vierkante meter per vleesvarken in plaats van een meter per dier. Met een afneembaar deurtje is snel een grote groep gemaakt. Voor biggen heeft het bedrijf een speciale hooikoker die kleiner is dan de strokoker voor vleesvarkens. Voor het afleveren kun je eenvoudig een hok varkens separeren.

  Volgens stalinrichter Eeftink-Rensing is er behoefte aan hokafscheiding met deurtjes. Voor groepen Beter Leven-varkens groter dan 40 dieren geldt een oppervlakte-eis van 0,9 vierkante meter per vleesvarken in plaats van een meter per dier. Met een afneembaar deurtje is snel een grote groep gemaakt. Voor biggen heeft het bedrijf een speciale hooikoker die kleiner is dan de strokoker voor vleesvarkens. Voor het afleveren kun je eenvoudig een hok varkens separeren.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Liprofeed, producent van vloeibaar biggenvoer, toont de Liprofeeder. Een feeder om zowel melk als droogvoer te verstrekken aan zogende biggen. In de feeder gaat gesteriliseerde melk die volgens de fabrikant tijdens de hele zoogperiode niet bederft. Tevens kan er zoveel pre-starter in de voerkom dat een zeugenhouder tijdens de zoogperiode van de biggen de feeder niet meer hoeft bij te vullen. Het vloeibare biggenvoer heet Sweet Pig. Dit jaar komt Liprofeed met een variant die 18 procent ruw eiwit bevat. De bestaande melk bevat 10 procent ruw eiwit. Sweet Pig is een voeder op basis van zuiveleiwitten met een PH rond de 4. Een zak melk voor in de Liprofeeder kost €69.

  Liprofeed, producent van vloeibaar biggenvoer, toont de Liprofeeder. Een feeder om zowel melk als droogvoer te verstrekken aan zogende biggen. In de feeder gaat gesteriliseerde melk die volgens de fabrikant tijdens de hele zoogperiode niet bederft. Tevens kan er zoveel pre-starter in de voerkom dat een zeugenhouder tijdens de zoogperiode van de biggen de feeder niet meer hoeft bij te vullen. Het vloeibare biggenvoer heet Sweet Pig. Dit jaar komt Liprofeed met een variant die 18 procent ruw eiwit bevat. De bestaande melk bevat 10 procent ruw eiwit. Sweet Pig is een voeder op basis van zuiveleiwitten met een PH rond de 4. Een zak melk voor in de Liprofeeder kost €69.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Onder invloed van veranderende wetgeving wordt ongediertebestrijding ook anders. De bestrijding van ratten en muizen begint met preventie, daarna mechanische bestrijding en als dat niet werkt kan voor chemische bestrijding gekozen worden. Het bedrijf Rentokil helpt veehouders bij ongediertebestrijding, vertelt productmanager Joan Schouten. Sinds 1 juli is een KBA-certificaat verplicht voor veehouders die met gif werken in hun stal. Vanaf 1 januari 2017 dient een veehouder zijn bedrijf te registreren bij IL&T en een opleiding te hebben gevolgd als hij ook buiten de stal ongedierte wil bestrijden. Het volgen van cursussen kan vanaf heden.

  Onder invloed van veranderende wetgeving wordt ongediertebestrijding ook anders. De bestrijding van ratten en muizen begint met preventie, daarna mechanische bestrijding en als dat niet werkt kan voor chemische bestrijding gekozen worden. Het bedrijf Rentokil helpt veehouders bij ongediertebestrijding, vertelt productmanager Joan Schouten. Sinds 1 juli is een KBA-certificaat verplicht voor veehouders die met gif werken in hun stal. Vanaf 1 januari 2017 dient een veehouder zijn bedrijf te registreren bij IL&T en een opleiding te hebben gevolgd als hij ook buiten de stal ongedierte wil bestrijden. Het volgen van cursussen kan vanaf heden.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Proflex betonproducten toont composietrooster voor biggenstallen. De doorlaat is 50 procent. Volgens Proflex is composiet onbrandbaar en slijtvast. De prijs begint vanaf €40 per vierkante meter en hangt af van de bestelde hoeveelheid. De eerste stallen met dit type rooster zijn in aanbouw.

  Proflex betonproducten toont composietrooster voor biggenstallen. De doorlaat is 50 procent. Volgens Proflex is composiet onbrandbaar en slijtvast. De prijs begint vanaf €40 per vierkante meter en hangt af van de bestelde hoeveelheid. De eerste stallen met dit type rooster zijn in aanbouw.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Duits voer is beter, luidt de slogan van het Duitse Raiffeisen Ems-Vechte. Op de beurs in Hardenberg die 22 oktober afloopt zijn meerder Duitse voerfabrikanten aanwezig. Er zijn inmiddels meerdere varkenshouders aan de grensstreek die voer in Duitsland kopen. Motieven zijn de lagere prijs en robuustere varkens.

  Duits voer is beter, luidt de slogan van het Duitse Raiffeisen Ems-Vechte. Op de beurs in Hardenberg die 22 oktober afloopt zijn meerder Duitse voerfabrikanten aanwezig. Er zijn inmiddels meerdere varkenshouders aan de grensstreek die voer in Duitsland kopen. Motieven zijn de lagere prijs en robuustere varkens.

  Foto: Ruud Ploeg

Of registreer je om te kunnen reageren.