Varkenshouderij

Foto & video 6049 x bekeken

Kraamzeugen los in bijzondere stal

Gerbert Oosterlaken bouwde een bijzondere nieuwe stal. Eén van de noviteiten is een praktische toepassing van het ProDromi-kraamhok.

Foto

 • Gerbert Oosterlaken heeft in Beers (N.-Br.) een bedrijf met 600 zeugen en 2.000 vleesvarkens en opfokgelten. Afhankelijk van de prijzen worden meer of minder biggen afgemest. Per zeug worden 28,8 biggen jaarlijks afgeleverd. De nieuwe stal die hij twee jaar geleden bouwde is een bijzonderheid, zowel van binnen als van buiten.

  Gerbert Oosterlaken heeft in Beers (N.-Br.) een bedrijf met 600 zeugen en 2.000 vleesvarkens en opfokgelten. Afhankelijk van de prijzen worden meer of minder biggen afgemest. Per zeug worden 28,8 biggen jaarlijks afgeleverd. De nieuwe stal die hij twee jaar geleden bouwde is een bijzonderheid, zowel van binnen als van buiten.

  Foto: Bert Jansen
 • Buiten valt het spitse dak direct op. Hij koos daarvoor omwille van de inhoud, maar ook om de stallen aan te laten sluiten bij de oorspronkelijke bebouwing. Daarnaast is van buiten te zien dat het er binnen ook anders aan toe gaat.

  Buiten valt het spitse dak direct op. Hij koos daarvoor omwille van de inhoud, maar ook om de stallen aan te laten sluiten bij de oorspronkelijke bebouwing. Daarnaast is van buiten te zien dat het er binnen ook anders aan toe gaat.

  Foto: Bert Jansen
 • Oosterlaken doet mee aan Stap in de Stal. De stal is voorzien van kijkramen aan de buitenkant. Bezoekers kunnen ook de informatieruimte met uitzicht over de dieren boven in de stal bezoeken. De ruimte wordt ook gebruik voor studieavonden of andere bijeenkomsten.

  Oosterlaken doet mee aan Stap in de Stal. De stal is voorzien van kijkramen aan de buitenkant. Bezoekers kunnen ook de informatieruimte met uitzicht over de dieren boven in de stal bezoeken. De ruimte wordt ook gebruik voor studieavonden of andere bijeenkomsten.

  Foto: Bert Jansen
 • Aan de binnenkant zijn de efficiënte opzet, het groepsgewijs werken en de aandacht voor hygiëne opvallend. Het bedrijf heeft geen afdelingen, maar alleen ruimtes waarin een hele groep zeugen tegelijkertijd geplaatst wordt.

  Aan de binnenkant zijn de efficiënte opzet, het groepsgewijs werken en de aandacht voor hygiëne opvallend. Het bedrijf heeft geen afdelingen, maar alleen ruimtes waarin een hele groep zeugen tegelijkertijd geplaatst wordt.

  Foto: Bert Jansen
 • De stallen zijn verdeeld in vier kleuren: blauw, rood, geel en groen, herkenbaar aan de deur in de centrale gang. Voor elke stal trekt Oosterlaken een eigen kleur overal aan. De laarzen trekt hij pas in de betreffende afdeling aan.

  De stallen zijn verdeeld in vier kleuren: blauw, rood, geel en groen, herkenbaar aan de deur in de centrale gang. Voor elke stal trekt Oosterlaken een eigen kleur overal aan. De laarzen trekt hij pas in de betreffende afdeling aan.

  Foto: Bert Jansen
 • Een draaischijf met de kleuren geeft aan wat nu de volgorde is om dieren te bezoeken.

  Een draaischijf met de kleuren geeft aan wat nu de volgorde is om dieren te bezoeken.

  Foto: Bert Jansen
 • Oosterlaken had met zijn nieuwe bedrijf de eerste grootschalige toepassing van het zogenoemde Prodromi-kraamhok. Dat is een samenwerking tussen VIC Sterksel en het bedrijfsleven om te komen tot een diervriendelijker en functioneler kraamhok.De belangrijkste reden dat een vrijlopend kraamhok nooit van de grond is gekomen, is de hogere uitval bij de biggen. Bij Oosterlaken ligt de uitval in de kraamstal inmiddels tussen de 11 en 13 procent. Op zijn bedrijf blijven zeugen altijd in groepen bij elkaar en kan hij daardoor met een kraamstal zonder afdelingen werken.

  Oosterlaken had met zijn nieuwe bedrijf de eerste grootschalige toepassing van het zogenoemde Prodromi-kraamhok. Dat is een samenwerking tussen VIC Sterksel en het bedrijfsleven om te komen tot een diervriendelijker en functioneler kraamhok.De belangrijkste reden dat een vrijlopend kraamhok nooit van de grond is gekomen, is de hogere uitval bij de biggen. Bij Oosterlaken ligt de uitval in de kraamstal inmiddels tussen de 11 en 13 procent. Op zijn bedrijf blijven zeugen altijd in groepen bij elkaar en kan hij daardoor met een kraamstal zonder afdelingen werken.

  Foto: Bert Jansen
 • De eerste drie dagen na werpen gaan alle zeugen vast; daarna alleen zeugen die in de eerste worpen te veel uitval hebben gehad. Dat doet hij via de opklapbare kraambox in elk hok. Dat was ook zijn escape: mocht het hele systeem niet succesvol zijn, dan kon hij altijd terugvallen op een gewone kraambox. Oosterlaken schat dat acht procent van de zeugen niet vrij in het kraamhok kan loslopen. Hij verwacht dat dit aandeel de komende tijd verder afneemt.

  De eerste drie dagen na werpen gaan alle zeugen vast; daarna alleen zeugen die in de eerste worpen te veel uitval hebben gehad. Dat doet hij via de opklapbare kraambox in elk hok. Dat was ook zijn escape: mocht het hele systeem niet succesvol zijn, dan kon hij altijd terugvallen op een gewone kraambox. Oosterlaken schat dat acht procent van de zeugen niet vrij in het kraamhok kan loslopen. Hij verwacht dat dit aandeel de komende tijd verder afneemt.

  Foto: Bert Jansen
 • Van alle zeugen houdt hij de historie bij hoe ze in het kraamhok presteren. Er zit volgens de ondernemer een relatie tussen het percentage uitval van moeder en dochter, dus bij de selectie van nieuwe fokgelten is overleving van biggen een belangrijk selectiekenmerk.

  Van alle zeugen houdt hij de historie bij hoe ze in het kraamhok presteren. Er zit volgens de ondernemer een relatie tussen het percentage uitval van moeder en dochter, dus bij de selectie van nieuwe fokgelten is overleving van biggen een belangrijk selectiekenmerk.

  Foto: Bert Jansen
 • De kraamhokken uitgerust met een frisseneuzensyssteem. De lucht komt via een grondkanaal door het voorfront bij de kop van de zeug.

  De kraamhokken uitgerust met een frisseneuzensyssteem. De lucht komt via een grondkanaal door het voorfront bij de kop van de zeug.

  Foto: Bert Jansen
 • Met een regelbare klep kan de lucht ook de ruimte in worden gestuurd. Lucht direct bij de kop van de zeug heeft ook effect op de biggen in het hok.

  Met een regelbare klep kan de lucht ook de ruimte in worden gestuurd. Lucht direct bij de kop van de zeug heeft ook effect op de biggen in het hok.

  Foto: Bert Jansen
 • Het biggennest is voor het kraamhok geplaatst en is omwille van een goed microklimaat met een draaibare klep aan de bovenkant afsluitbaar.

  Het biggennest is voor het kraamhok geplaatst en is omwille van een goed microklimaat met een draaibare klep aan de bovenkant afsluitbaar.

  Foto: Bert Jansen
 • Na het spenen blijven de biggen in het kraamhok liggen. Ze krijgen dan voer uit hetzelfde systeem als de zeugen kregen. De roosters zijn zodoende een compromis tussen mestdoorlatendheid, grip voor de zeug en voldoende overleving voor de biggen. De kunststofroosters zijn nu zeer geschikt voor de biggen, maar de grip voor de zeugen laat soms te wensen over.

  Na het spenen blijven de biggen in het kraamhok liggen. Ze krijgen dan voer uit hetzelfde systeem als de zeugen kregen. De roosters zijn zodoende een compromis tussen mestdoorlatendheid, grip voor de zeug en voldoende overleving voor de biggen. De kunststofroosters zijn nu zeer geschikt voor de biggen, maar de grip voor de zeugen laat soms te wensen over.

  Foto: Bert Jansen
 • Zeugen komen na het spenen zoveel mogelijk terug in de eigen groep. De zeugen staan namelijk in sociale groepen. Dat betekent dat zeugen zijn gegroepeerd per pariteit. Daardoor lijken zeugen qua conditie en ontwikkeling op elkaar en is de voerbehoefte meer gelijk. Ook zijn ze beter aan elkaar gewaagd. Volgens Oosterlaken geeft rust en heeft hij mede daardoor weinig last van meer terugkomers door de vierdageneis.

  Zeugen komen na het spenen zoveel mogelijk terug in de eigen groep. De zeugen staan namelijk in sociale groepen. Dat betekent dat zeugen zijn gegroepeerd per pariteit. Daardoor lijken zeugen qua conditie en ontwikkeling op elkaar en is de voerbehoefte meer gelijk. Ook zijn ze beter aan elkaar gewaagd. Volgens Oosterlaken geeft rust en heeft hij mede daardoor weinig last van meer terugkomers door de vierdageneis.

  Foto: Bert Jansen
 • Na de periode in de dekstal gaan de zeugen naar de dragende zeugenstal. Daar komen ze in hokken met flexibele aantallen. Daardoor is het gemakkelijker om zeugen bij elkaar te houden, zonder er nieuwe dieren bij te voegen.

  Na de periode in de dekstal gaan de zeugen naar de dragende zeugenstal. Daar komen ze in hokken met flexibele aantallen. Daardoor is het gemakkelijker om zeugen bij elkaar te houden, zonder er nieuwe dieren bij te voegen.

  Foto: Bert Jansen

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.