Varkenshouderij

Foto & video 43 reacties

Hoe bereik je een productie van 40 biggen/per zeug/per jaar?

De Deense varkenshouder Claes Erlang behaalde vorig jaar de magische grens van 40 biggen per zeug per jaar. Tijdens Eurotier in Hannover vertelde de Deense varkenshouder aan Pig Progress welke managementstappen hij heeft genomen om dit resultaat te bereiken. 

Madelon de Lepper

Laatste reacties

 • varkenshaasje

  Wat word hier nou eigenlijk verteld in dit filmpje ??
  nul onderbouwing allemaal algemene thermen.

 • John*

  productieve zeugen en een groot aantal flink gemotiveerde personeelleden . Ben vooral benieuwd hoe de biggen in de mesterij presteren. Dan kan dat fabeltje hier in nederland misschien ook eindelijk een de prullenbak in..

 • Ishtar

  Mooi, op naar de 50 of 79!
  Mooie inovatie van de sector!!

 • frankrooi

  Dit bedrijf zal in NL ongetwijfeld onder 'mega' vallen, maar de dieren worden hier wel op en top verzorgd met veel aandacht en liefde!! Megagoed dus.

 • Tearpoal

  Voor de publieke opinie is het natuurlijk een totaal verkeerd signaal. Hij zal zichzelf natuurlijk een hele piet vinden, maar de gehele bevolking gaat op deze manier over de sector heen vallen. Wellicht zullen er ook nog wel een aantal adviseurs rondlopen die dit geweldig vinden, maar ja, het is hun broodwinning he`.

 • joannes

  @Tearpoal, of 40 goed of goed fout is moet je nooit door een leek laten beoordelen. Onderbouwen waarom die biggen blijven leven en gezond zijn met beroepstrots is véél belangrijker en zinniger. Hoe kan een leek beoordelen dat 40 veel is? Alleen als die Fokkers er spanned over gaan doen! Denk aan een voorbeeld in de Natuur bv: Een Nijl Krokedil legt 40 eieren in een Nest, is dit veel of weinig? Wanneer je ze moet opeten is het veel, maar die Nijl krokedil legt al mijoenen jaren veel eieren zonder moeite! http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003886.html

 • alco1

  Muizen in Friesland produceren nog veel meer nakomelingen in één jaar.
  Zielig hé. Isthar.

 • John*

  als 40 nu gehaald wordt is het over 10 jaar normaal.. biggenhokken bijbouwen dus..

 • M. Taken

  Wij als sector zeggen altijd hoe belangrijk onze uitstraling naar de consument is. Er van uitgaande dat in de komende jaren zeugen in het kraamhok vrij moeten kunnen lopen, maxiaal 13 biggetjes gemiddelt kunnen spenen (als dit dan überhaupt al mogelijk is in vrijloop) betekent dit met 28 dagen zoogperiode (dit is namelijk verplicht) bij een daarbij horende worpindex van 2,40 zo 31 biggetjes bij de moeder worden groot gebracht. Betekent dat weer veel moederlose grootgebrachte biggen ( wat niet mag ).
  Kort samengevat dat het enige waar de varkenshouderij zich met bezig houdt is altijd Maar weer redenen verzinnen om meer uit het dier te halen tegen alle geoorloofde genetische middelen die dan over kunstmatige ingrepen gecorrigeerd worden waarbij totaal geen rekening wordt gehouden met het dier zelf. En dat noemt zich dan verantwoord produceren, moeten transpirant zijn bla bla bla.
  Deze trendt die bij zeer veel varkenshouders er door de vertegenwoordigers ingestampt is, zal er meer meer voor zorgen dat wetgeving tegen gaat sturen onder druk van de partijen waar Geld zit. Daarmee draait de Sektor zichzelf de nek om. Wat is dan de reactie van de Sektor? wij nederlandse boeren zijn toch de beste biggen producenten van de wereld. Waarom wordt ons dit leed aangedaan.

 • masmas

  het vleespercentage van die nakomelingen stelt precies weinig voor.

 • veldzicht

  Waarom kunnen ze in de agrarische sector nou nooit eens normaal doen!!
  bedrijven met duizend melkkoeien,duizende zeugen,tuinders met 10 tallen ha glas, jongens kijk mij eens goed en ondernemend bezig zijn.
  hoe het is voor de totale sector en hoe de afzet is geregeld(prijsvorming)
  daar wordt niet over nagedacht,onderhand licht de hele landbouwsector op apagapen maar deze geweldige ondernemer zal het wel overleven
  (als knechie van de rabobank!!)

 • slutter

  Goed gezien Veldzicht,ze kunnen niet NORMAAL doen.

 • minasblunders1

  Veldzicht, dit was allemaal mogelijk door de stijgende grondprijzen (luchtbel). Nu het feest afgelopen is, komt men de keerzijde van het verhaal tegen. Als je nu al denkt dat de hele landbouwsector op z'n gat ligt, dan wil ik je over een paar jaar nog wel eens spreken. Als je jarenlang teveel van de belastingvoordelen profiteert (zo weet iedereen), dan krijg je het vanzelf een keer voor de kiezen. Het zal binnenkort heel hard gaan!

 • Tearpoal

  Joannes, een grote worp is wat anders dan veel biggen groot brengen.
  Jouw Nijl Krokodil brengt z'n jongen ook niet allemaal groot, maar als we in de varkenshouderij met een hoog percentage uitval komen te zitten , werkt dat totaal tegen ons. Overigens, ik zou ook wel eens willen weten wat nou de kostprijs is van die grote aantallen biggen.

 • alco1

  Eenzijdige getallen zeggen me niets.
  Het gaat om alle cijfers.
  Aantal grootgebracht.
  Sterfte percentage.
  Aantal levensjaren van de zeug.
  Extra arbeidskosten.
  Medicijn gebruik..
  Er is wel een stelling dat er een optimum is waar alles om gaat en die hoeft zeer zeker niet te liggen bij het aantal geboren biggen.

 • joannes

  @Tearpoal, ik probeer je met die beschrijving duidelijk te maken dat je je niet moet verliezen als boer in het waarderen van dat aantal. Dat nemen die Burgers van je over om je er vervolgens mee om de oren te slaan als Dieronvriendelijk. Natuurlijk zijn de ken getallen interessant want hij zal voor de 12 biggen extra op het NL gemiddelde ook veel meer kosten maken zoals hij zelf al met managementaandacht en organisatie aangeeft. Maar naar die cijfers moeten we zeer waarschijnlijk gissen want hij verteld net zoveel als dat ie kwijt wil. Hij gooit de keukengeheimen niet op straat!

 • John*

  De nl consument wil vooral veel en goedkoop.. die extra biggen passen daar precies bij! En die 40 biggen haal je door met het dier bezig te zijn. als je met het SYSTEEM bezig blijft zal het idd rond die 30 blijven hangen maar of het dier er beter van wordt is maar de vraag.

 • veldzicht

  John#17,en wat verdien je er met z,n allen mee? ,helemaal niks en ,n hoop scheve gezichten vanuit de samen leving.40 jaar terug hadden we zoals veel melkveehouders in Z.H naast melkkoeien ook ,n aantal zeugen
  ,vaak verdiende je aan 1 zeug meer dan aan 1 melkkoe, 1 big bracht tussen de 85 en 120 gulden op moet je nu eens om komen.als varkenshouder zou ik eerst maar eens leren mijn beesten beter te verwaarden inplaats van steeds maar meer en groter.

 • joannes

  @John de consument eet al jaren de zelfde hoeveel heid of zelfs iets minder. Alles wat je meer produceert gaat dus ten koste van de opbrengst omdat de producenten nu met elkaar concurreren voor die consumenten bestedingen. En voor buiten de EU produceren levert ook niets meer op wanneer de productiekosten +transport in de EU hoger liggen dan op ander continenten. Erger wanneer je exporteert moet je de grens ook nog openhouden voor goedkope importen. (Denk aan de Ukrainse kooieitjes) Kortom de productiviteit verhoging moet in lijn gaan met het aantal stoppers om je prijsniveau te behouden. Nu, met nu al te lage prijzen zou ik opschalen van productie maar even in de ijskast zetten om de prijzen in de benen te houden en mogelijk wat op te hogen.

 • alco1

  Er zijn twee richtingen die je niet met elkaar moet vergelijken:
  Ten eerste de prijsstelling die gezien de vraag en aanbod nu dramatisch is.
  Ten tweede hoe een individuele boer zijn eigen kop boven water probeert te houden.

 • John*

  met elke big erbij daalt de kostprijs van het vleesvarken met 1 tot 1,5 cent per kg geslacht gewicht. 10 biggen meer is dus een 10 tot 15 cent lagere kostprijs. De markt is verzadigd daarom is de grote vraag hoe blijf je als boer concurrerend en houd je een toekomst? En juist omdat er bij de zeugen nog zoveel ruimte voor verbetering is hebben zeugenhouders die kunnen en willen een toekomst.

 • veldzicht

  O.K.Als meer varkenshouders aan40 biggen komen zal je misschien wel mee moeten,maar wie er allemaal beter van wordt dat weet ik niet in ieder geval de boer en ook niet de zeug.zelf heb ik al lang geen varkens meer hoor, vroeger met m,n (nu overleden)Vader had ik ze.

 • joannes

  John*. teveel produceren betekent prijs bederf. Concurreren met je collegas heeft óók een grens. Deze Deen is trots op zijn vermogen en zijn team maar dit gaat hem opbreken, varkens fokken en houden is geen sport! Met goedkoop geld kan je zo groot bouwen als de overheid toestaat en management is overal te koop dat bewijst die http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2015/1/Chinees-bedrijf-groeit-van-14000-naar-24000-koeien-1684844W/
  of http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2015/1/Nederlander-start-grootste-melkveebedrijf-van-Brazilie-1683424W/#239734
  Nederlandse productie is van export afhankelijk en wordt Politiek flink achter de vodden gezeten. In die ontwikkelingslanden is het precies andersom. De Politiek financiert en faciliteert om beroeps trotse buitenlanders hun dromen te laten verwezenlijken. De grootste farms met goedkope gespecialiseerde medewerkers die het 1) moeten leren en 2) nog blij zijn tussen het vee te werken. En alles met de beste genetica waar jij ook mee werkt. Meer produceren in Nederland is en wordt zeker Prijsbederf!

 • alco1

  John. Ik snap je wel. Jezelf beperken is ruimte geven voor je buurman, waar je HELEMAAL niets aan hebt.
  Alles is simpelweg een dood lopende weg voor velen.

 • Abalo

  Steeds lagere prijzen zijn het gevolg van een stijgend aanbod bij een dalende vraag. Het laatste varken teveel drukt de prijs van alle varkens zodat de totale vergoeding van alle varkens daalt. Besluit: hoe meer productie zonder toename van de vraag ,des te minder inkomen voor de producent-boer!

 • John*

  @joannes,

  waar jij over praat is de varkenscyclus en deze komt elke 5 jaar terug. Alleen de bedrijven met de beste winstmarges overleven. Niet meedoen is op termijn stoppen.. En ja de genetica van nu werpt zonder kunst en vliegwerk al 40 biggen per jaar. Waarom mag je dan je niet je best doen om de biggen groot te krijgen?

 • John*

  @Abalo

  van zaadje tot karbonaadje duurt een jaar. Om te beseffen dat de productie naar beneden moet ook een half jaar. Het gevolg is 1,5 jaar lang lage prijzen. Zo duurt de productie opvoeren ook 1,5 jaar voordat de extra varkens er zijn. Dit proces zal altijd zo doorgaan. Of we moeten echt in integratieverband gaan werken en niet meer biggen produceren dan er aan vlees verkocht is. De boeren die vrij willen blijven vangen dan de klappen op. Hoge pieken maar ook diepe dalen.

  In de varkenshouderij wordt goed ondernemerschap nog echt beloond met een toekomst. Daar moet je de waardering uit halen voor de inzet die je levert!.

 • joannes

  @John* alleen de krimp in NL vullen met concentreren in grotere bedrijven is genoeg omdat je anders gezamenlijk teveel produceerd om de prijs in de benen te houden. En.... je best doen, mag in NL niet ten koste gaan van de leefkwaliteit van het Dier. Zo´n verhaal als hierboven met Topsporters krijgen Top aandacht wordt zeer waarschijnlijk als onnatuurlijke leefomstandigheden voor die Varkens gezien. Daar kan jij trots op zijn maar de Burger die het vlees van jouw biggen eet is het daar, naar ik uit allerlei publicatie lees, niet mee eens! Je zal eerst je imago op moeten poetsen.

 • John*

  ik las vandaag een stuk over te vette huis- en dierentuin dieren.. niet echt iets om vrolijk van te worden. Een hoop verwennerij en de echte behoeftes van het dier worden vergeten.

  Maargoed als ik denk dat burgers die een bedrijf bezoeken waar 40 biggen geproduceerd worden na een rondleiding positiever naar buiten lopen dan op een bedrijf wat nu nog 23 of 24 biggen produceert. 40 biggen produceren lukt echt niet als je geen oog voor het dier hebt en aan alle behoeftes van het dier voldoet.

  En juist op deze bedrijven zal de zeugenhouderij zich concentreren. De tijd van 1000 zeugen in een stal stoppen en een dikke toeslag krijgen is ook geweest. Ook deze bedrijven moeten de productie halen en kwaliteit leveren. Het is niet voor niets dat deze bedrijven volop aangeboden worden!.

 • joannes

  Dus John* een skybox in de stal en rondleidingen voor het Imago. Dan kan je ze en pasant ook uitleggen dat ze beter op de voeding en beweging van hun eigen huisdieren moeten letten. Doe het niet bij die Zeug in de kooi want daar confronteren ze je mee!

 • John*

  ow daar heb ik geen problemen mee, iedereen is welkom

 • John*

  trouwens met onze hoog productieve zeugenhouderij hebben we een goede concurrentiepositie in Europa. In slechte tijden verdwijnen er meer zeugen in de landen om ons heen waardoor onze afzetmarkt weer groter wordt.


 • W Geverink

  En dan te bedenken dat er ook tegenwoordig nog bedrijven zijn die tien of meer biggen per zeug per jaar minder draaien...

 • joannes

  Precies @W Grevink, het is zelfs de norm
  Overige uitgangspunten (o.b.v. KWIN-Veehouderij en prijzen afgelopen half jaar) 2013

  aantal grootgebrachte biggen per zeug per jaar 27,5

  Zie
  http://www.verantwoordeveehouderij.nl/upload_mm/1/b/3/2c8a1e77-36fa-43dc-acda-7f0465d3651c_Waarderingsnormen-zeugenhouderij-2013.pdf

  1 extra levert ook op: € 64,00 per 1 hogere worpgrootte per zeug per jaar

  In bovenstaand geval dus 12,5 x 64€ is 800€ per zeug

  Bij een ¨klein¨ intensief bedrijf van 600 is dat 48000 €

  Berekend met de standaarden, dus los van eventuele andere inkoop en opbrengst voor of nadelen.

 • alco1

  Is 600 zeugen x €800 geen €480.000,-?

 • veldzicht

  In boerderij vandaag staat geen prijs van €64 maar van €24

 • joannes

  Prima de oplettende en wakkere @Alco1 Het zijn óók zoveel nullen!

 • joannes

  Zelfs 30% van dat bedag is véél @Veldzicht! Óók wanneer het minder verlies is! Dat is waarom @John* naar die 40 wil!

 • John*

  @ joannes,

  Dit heeft niets met willen te maken maar het gaat gewoon gebeuren. Levend geboren tikt hier al de met enige regelmaat de 40 biggen aan. dan is het alleen nog zaak om ze groot te krijgen. Doe je er niet aan mee dan is het op termjn einde bedrijf. Voor die 10 extra biggen is ongeveer 100 euro voer nodig. Bij een biggenprijs van 45 euro betekent 350 euro per zeug per jaar die hard nodig is om personeel te betalen en stallen renoveren of vervangen. In slechte tijden kom je pas in de problemen bij een biggenprijs van 35 euro. Op dat moment hebben al vele concurrenten besloten te stoppen.

 • Abalo

  Zelfs eigen belang kennen jullie niet en zeker geen economie. Doe maar en aan het einde van de rit verkopen de veevoederleveranciers nog meer voer voor een nog hoger prijs. Alleen jullie varken daalt verder in prijs en dat heeft niets met de varkenscyclus te maken. Leve de managers ,de banken,de constructiebedrijven, de slachthuizen en versnijders ,de groothandelaars en heb medelijden met de collega die de strijd staakt

 • John*

  @ abalo

  Dat zijn de kenmerken van een verzadigde markt met veel spelers. Opbrengstprijs volgt kostprijs van de beste 20% en dat zal echt niet veranderen.

 • veldzicht

  John* :Dat de Deen Claes Erlang staat te springen om het 'resultaat'
  van 40 biggen vind ik overdreven,als je straks op €20 per big zit moet je dan naar 45 biggen? ik zou pas juichen als ik een dikke ton per jaar overhou.

 • landboer

  Minasblunder ik snap niet wat een zeug met 40 biggen met de stijgende grondprijs heeft te maken? Denk trouwens dat de sector beter af was als er maar 20 biggen uit zo n zeug kwamen!

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.