Varkenshouderij

Foto & video

Kijkje in biggenvoerfabriek

De Heus voeders verbouwde vorige jaar de fabriek in Andel om tot biggenvoerfabriek. Cursisten van de training ‘voeding biggenopfok’ kregen een rondleiding door de nieuwe fabriek.

Foto

 • De biggenvoerfabriek van De Heus is vorig jaar gebouwd in de voormalige voerfabriek van Bouwman in Andel. De fabriek is volledig ingericht in het maken van alleen biggenvoer. Volgens Gertjan Ruis, productmanager sector varkens, vraagt dit om een andere manier van voer maken. “Hier worden alleen maar specifieke grondstoffen verwerkt, de granen worden opgeschoond en de maalfijnheid en het oplossend vermogen zijn anders. Daarnaast gaat het doseren, mixen en persen op een andere manier.”

  De biggenvoerfabriek van De Heus is vorig jaar gebouwd in de voormalige voerfabriek van Bouwman in Andel. De fabriek is volledig ingericht in het maken van alleen biggenvoer. Volgens Gertjan Ruis, productmanager sector varkens, vraagt dit om een andere manier van voer maken. “Hier worden alleen maar specifieke grondstoffen verwerkt, de granen worden opgeschoond en de maalfijnheid en het oplossend vermogen zijn anders. Daarnaast gaat het doseren, mixen en persen op een andere manier.”

  Foto: Jan Sandee
 • Tijdens een cursus voeding biggenopfok krijgen cursisten een rondleiding door de gerenoveerde fabriek. De training werd georganiseerd door De Heus voerders en de Stichting kwalitatief personeel in de varkenshouderij. In de cursus lag de nadruk op de relatie tussen voeropname en (darm)gezondheid.

  Tijdens een cursus voeding biggenopfok krijgen cursisten een rondleiding door de gerenoveerde fabriek. De training werd georganiseerd door De Heus voerders en de Stichting kwalitatief personeel in de varkenshouderij. In de cursus lag de nadruk op de relatie tussen voeropname en (darm)gezondheid.

  Foto: Jan Sandee
 • De fabriek ligt aan de maas, er kunnen schepen aanmeren met een capaciteit van 1.500 ton. Deze capaciteit wordt niet volledig benut. Zo’n 30 procent van de producten komt per boot, voornamelijk tarwe en gerst. Het biggenvoer bestaat uit specifieke producten zoals vetten en oliën. Deze worden per vrachtwagen aangevoerd. De vrachtwagens lossen op deze plek op de foto de vetten en oliën in de silo’s.

  De fabriek ligt aan de maas, er kunnen schepen aanmeren met een capaciteit van 1.500 ton. Deze capaciteit wordt niet volledig benut. Zo’n 30 procent van de producten komt per boot, voornamelijk tarwe en gerst. Het biggenvoer bestaat uit specifieke producten zoals vetten en oliën. Deze worden per vrachtwagen aangevoerd. De vrachtwagens lossen op deze plek op de foto de vetten en oliën in de silo’s.

  Foto: Jan Sandee
 • De fabriek beschikt over een speciale machine om de binnengekomen granen te schonen. Volgens Gertjan Ruis, is de Heus de enige in Nederland met deze machine. De granen worden schoon geblazen en gezeefd. Dit zorgt voor minder smaakverschillen door onkruidzaden en een constante voederwaarde.

  De fabriek beschikt over een speciale machine om de binnengekomen granen te schonen. Volgens Gertjan Ruis, is de Heus de enige in Nederland met deze machine. De granen worden schoon geblazen en gezeefd. Dit zorgt voor minder smaakverschillen door onkruidzaden en een constante voederwaarde.

  Foto: Jan Sandee
 • De cursisten kijken naar de schoon geblazen en gezeefde granen. Granen worden altijd uit dezelfde regio in Frankrijk gekocht, dit zorgt voor constante kwaliteit. Ook is de maalfijnheid anders dan in een gangbare fabriek. Ruis: “De juiste balans tussen fijne en grove delen is voor een big belangrijk. Eiwitten malen we zeer fijn, dit bevordert de vertering. Vezelrijke producten hebben een grovere maling.”

  De cursisten kijken naar de schoon geblazen en gezeefde granen. Granen worden altijd uit dezelfde regio in Frankrijk gekocht, dit zorgt voor constante kwaliteit. Ook is de maalfijnheid anders dan in een gangbare fabriek. Ruis: “De juiste balans tussen fijne en grove delen is voor een big belangrijk. Eiwitten malen we zeer fijn, dit bevordert de vertering. Vezelrijke producten hebben een grovere maling.”

  Foto: Jan Sandee
 • In de fabriek is ruimte voor gebruik van specifieke grondstoffen als rijst, havermout, zuivelkernen en gezuiverde oliën. Deze grondstoffen worden alleen in het biggenvoer gebruikt. De installatie rechts op de foto is een mengunit, waarin 500 kilo melkvervangers worden gemengd.

  In de fabriek is ruimte voor gebruik van specifieke grondstoffen als rijst, havermout, zuivelkernen en gezuiverde oliën. Deze grondstoffen worden alleen in het biggenvoer gebruikt. De installatie rechts op de foto is een mengunit, waarin 500 kilo melkvervangers worden gemengd.

  Foto: Jan Sandee
 • Het biggenvoer wordt geleverd als korrel en meel. Verpakt in zakken, big bags en bulk. In de opslagloods is niet veel voorraad aanwezig. Gertjan Ruis: “We hebben weinig voorraad, omdat we de versheid willen waarborgen.” De fabriek heeft een productiecapaciteit van 50.000 ton voer, deze wordt nog niet volledig benut.

  Het biggenvoer wordt geleverd als korrel en meel. Verpakt in zakken, big bags en bulk. In de opslagloods is niet veel voorraad aanwezig. Gertjan Ruis: “We hebben weinig voorraad, omdat we de versheid willen waarborgen.” De fabriek heeft een productiecapaciteit van 50.000 ton voer, deze wordt nog niet volledig benut.

  Foto: Jan Sandee
 • In de nieuwe biggenvoerfabriek maakt De Heus alle voeders uit het assortiment voor biggen tot circa 15 kilo gewicht.

  In de nieuwe biggenvoerfabriek maakt De Heus alle voeders uit het assortiment voor biggen tot circa 15 kilo gewicht.

  Foto: Jan Sandee
 • Het grootste deel van het biggenvoer verlaat de fabriek als zakgoed, maar er gaat ook een deel met bulkwagens naar de klant.

  Het grootste deel van het biggenvoer verlaat de fabriek als zakgoed, maar er gaat ook een deel met bulkwagens naar de klant.

  Foto: Jan Sandee

Of registreer je om te kunnen reageren.