Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Onderzoeksaccommodatie Wageningen UR in beeld

Wageningen UR investeerde de afgelopen jaren €12 miljoen in een nieuwe onderzoeksaccommodatie. Deze heeft in totaal een oppervlakte van 4.983 vierkante meter, waarvan 1.137 vierkante meter is gereserveerd voor varkensproeven.

Foto

 • Carus (Latijn voor ‘dierbaar’) is de naam van de nieuwe onderzoeksfaciliteiten van het Departement Dierwetenschappen, onderdeel van Wageningen UR.

  Carus (Latijn voor ‘dierbaar’) is de naam van de nieuwe onderzoeksfaciliteiten van het Departement Dierwetenschappen, onderdeel van Wageningen UR.

  Foto: Koos Groenewold
 • De onderzoeksaccommodatie heeft in totaal een oppervlakte van 4.983 vierkante meter, waarvan 1.137 vierkante meter is gereserveerd voor varkensproeven.

  De onderzoeksaccommodatie heeft in totaal een oppervlakte van 4.983 vierkante meter, waarvan 1.137 vierkante meter is gereserveerd voor varkensproeven.

  Foto: Koos Groenewold
 • De centrale gang geeft toegang tot vijftien afdelingen die zijn ingericht voor varkensonderzoek.

  De centrale gang geeft toegang tot vijftien afdelingen die zijn ingericht voor varkensonderzoek.

  Foto: Koos Groenewold
 • De afdelingen kunnen naar eigen inzicht worden ingericht. Afhankelijk van het onderzoek zijn de afdelingen ingericht met hokken voor vleesvarkens, zeugen en/of biggen.

  De afdelingen kunnen naar eigen inzicht worden ingericht. Afhankelijk van het onderzoek zijn de afdelingen ingericht met hokken voor vleesvarkens, zeugen en/of biggen.

  Foto: Koos Groenewold
 • De universiteit beschikt niet over eigen varkens; die worden voor elk onderzoek aangekocht en gaan na afloop naar het slachthuis.

  De universiteit beschikt niet over eigen varkens; die worden voor elk onderzoek aangekocht en gaan na afloop naar het slachthuis.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de gedragstestruimte wordt onder andere het leervermogen van varkens onderzocht. Hier is een opstelling van de ‘holeboard test’ te zien; alle emmers hebben een dubbele bodem met daaronder een chocoladerozijn. In vier emmers ligt de beloning bovenop de bodem, zodat het varken deze kan opeten; voor ieder varken steeds in dezelfde emmer. Er wordt onderzocht hoe snel de dieren de vier beloningen vinden zonder fouten te maken en vanaf vier verschillende ingangen. Hoe sneller de big de rozijn vindt zonder fouten te maken, des te groter het leervermogen.

  In de gedragstestruimte wordt onder andere het leervermogen van varkens onderzocht. Hier is een opstelling van de ‘holeboard test’ te zien; alle emmers hebben een dubbele bodem met daaronder een chocoladerozijn. In vier emmers ligt de beloning bovenop de bodem, zodat het varken deze kan opeten; voor ieder varken steeds in dezelfde emmer. Er wordt onderzocht hoe snel de dieren de vier beloningen vinden zonder fouten te maken en vanaf vier verschillende ingangen. Hoe sneller de big de rozijn vindt zonder fouten te maken, des te groter het leervermogen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Boven elk hok zijn camera’s gemonteerd, zodat de varkens de gehele dag in de gaten worden gehouden. De camerabeelden worden geanalyseerd voor onderzoek.

  Boven elk hok zijn camera’s gemonteerd, zodat de varkens de gehele dag in de gaten worden gehouden. De camerabeelden worden geanalyseerd voor onderzoek.

  Foto: Koos Groenewold
 • De camera’s zijn aangesloten op digitale recorders en computers, waarop analyse van de beelden plaatsvindt.

  De camera’s zijn aangesloten op digitale recorders en computers, waarop analyse van de beelden plaatsvindt.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het afnemen van speeksel gebeurt door varkens op een wattenstaaf te laten kauwen; dit vinden ze leuk om te doen. Het afnemen van monsters (bloed en speeksel) gebeurt op nauwkeurig vastgestelde tijdstippen, vaak ook in de avonden en in het weekend.

  Het afnemen van speeksel gebeurt door varkens op een wattenstaaf te laten kauwen; dit vinden ze leuk om te doen. Het afnemen van monsters (bloed en speeksel) gebeurt op nauwkeurig vastgestelde tijdstippen, vaak ook in de avonden en in het weekend.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het echoapparaat wordt gebruikt bij reproductieonderzoek, bijvoorbeeld voor het scannen van de eierstokken om de ontwikkeling van de follikels te volgen of het moment van de eisprong.

  Het echoapparaat wordt gebruikt bij reproductieonderzoek, bijvoorbeeld voor het scannen van de eierstokken om de ontwikkeling van de follikels te volgen of het moment van de eisprong.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het type en de hoeveelheid voer wordt per proef bepaald. Ook de voertijden zijn flexibel.

  Het type en de hoeveelheid voer wordt per proef bepaald. Ook de voertijden zijn flexibel.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het voer voor de varkens komt standaard van Rijnvallei, maar het kan voorkomen dat proeven ander voer vereisen.

  Het voer voor de varkens komt standaard van Rijnvallei, maar het kan voorkomen dat proeven ander voer vereisen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Varkens in een verrijkte omgeving vertonen minder manipulatief gedrag zoals staart- en oorbijten. Een jutezak kan volgens onderzoek goed dienen als verrijkingsmateriaal.

  Varkens in een verrijkte omgeving vertonen minder manipulatief gedrag zoals staart- en oorbijten. Een jutezak kan volgens onderzoek goed dienen als verrijkingsmateriaal.

  Foto: Koos Groenewold
 • Simpel en goedkoop is dit speelmateriaal. Het is een ketting met een aantal bouten en moeren, die voor een deel op de dichte vloer ligt. Volgens onderzoekster Fleur Bartels is dit het favoriete speeltje van de varkens. Doordat de schroeven bewegen en de varkens met de ketting op de grond kunnen wroeten, is het speeltje elke keer weer een nieuwe uitdaging voor de varkens.

  Simpel en goedkoop is dit speelmateriaal. Het is een ketting met een aantal bouten en moeren, die voor een deel op de dichte vloer ligt. Volgens onderzoekster Fleur Bartels is dit het favoriete speeltje van de varkens. Doordat de schroeven bewegen en de varkens met de ketting op de grond kunnen wroeten, is het speeltje elke keer weer een nieuwe uitdaging voor de varkens.

  Foto: Koos Groenewold
 • De accommodatie beschikt ook over een euthanasie- en sectieruimte en een operatiekamer.

  De accommodatie beschikt ook over een euthanasie- en sectieruimte en een operatiekamer.

  Foto: Koos Groenewold
 • De beren zijn de enige varkens die vast aanwezig zijn op de accommodatie. Ze worden gebruikt als zoekbeer en voor een studentenpracticum waarin berensperma wordt beoordeeld.
Meer over de onderzoeksaccommodatie in Boerderij 48 editie Varkenshouderij.

  De beren zijn de enige varkens die vast aanwezig zijn op de accommodatie. Ze worden gebruikt als zoekbeer en voor een studentenpracticum waarin berensperma wordt beoordeeld. Meer over de onderzoeksaccommodatie in Boerderij 48 editie Varkenshouderij.

  Foto: Koos Groenewold

Eén reactie

 • markt

  2408 euro per m2 !! die aannemer kan meteen met pensioen

Of registreer je om te kunnen reageren.