Varkenshouderij

Foto & video 4747 x bekeken 25 reacties

Een showroom voor de landbouw

Varkenshouder Roefs kiest voor een stadsboerderij op een ongewone locatie: op 500 meter van Bergen op Zoom, op de Brabantse Wal, omgeven door recreanten.

Foto

 • Henk Roefs (55) heeft in Woensdrecht (N-Br.) een SPF-varkensbedrijf met ruim 700 zeugen en 5.000 vleesvarkens. Maar hij zoekt een paar kilometer verderop verbreding met een stadsboerderij op korte afstand van Bergen op Zoom (zie achtergrond). De locatie is ook bijzonder omdat het op de Brabantse Wal ligt en naast landgoed Zoomland. Het is een bosrijk gebied, vol met recreanten. Voor zijn plannen wordt Roefs geholpen binnen het innovatieproject Het Nieuwe Veehouden.

  Henk Roefs (55) heeft in Woensdrecht (N-Br.) een SPF-varkensbedrijf met ruim 700 zeugen en 5.000 vleesvarkens. Maar hij zoekt een paar kilometer verderop verbreding met een stadsboerderij op korte afstand van Bergen op Zoom (zie achtergrond). De locatie is ook bijzonder omdat het op de Brabantse Wal ligt en naast landgoed Zoomland. Het is een bosrijk gebied, vol met recreanten. Voor zijn plannen wordt Roefs geholpen binnen het innovatieproject Het Nieuwe Veehouden.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Samenwerken is het credo. Roefs werkt voor de realisatie van de stadsboerderij nauw samen met Hans Schep (links), districtsbeheerder van Brabants Landschap. Het idee ontstond tijdens een bijeenkomst over het landschapsontwikkelingsplan in het gebied. Brabants Landschap zocht een maatschappelijk relevante invulling (biologische bedrijfsvoering), Roefs een locatie. Ze vonden elkaar in een boerderij, die in erfpacht uitgegeven kan worden. Dit is overigens een foto bij bezoekerscentrum Kraaijenberg op een heuvel op de rand van de Brabantse Wal.

  Samenwerken is het credo. Roefs werkt voor de realisatie van de stadsboerderij nauw samen met Hans Schep (links), districtsbeheerder van Brabants Landschap. Het idee ontstond tijdens een bijeenkomst over het landschapsontwikkelingsplan in het gebied. Brabants Landschap zocht een maatschappelijk relevante invulling (biologische bedrijfsvoering), Roefs een locatie. Ze vonden elkaar in een boerderij, die in erfpacht uitgegeven kan worden. Dit is overigens een foto bij bezoekerscentrum Kraaijenberg op een heuvel op de rand van de Brabantse Wal.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Op die heuvel staat een klimtoren, die een fraai beeld van de omgeving van de Brabantse Wal geeft. Dit is het uitzicht op het zuiden. Het gebied ten zuiden van Bergen op Zoom. Enkele kilometers zuidelijker bevindt zich ook het bedrijf van Roefs in Woensdrecht.

  Op die heuvel staat een klimtoren, die een fraai beeld van de omgeving van de Brabantse Wal geeft. Dit is het uitzicht op het zuiden. Het gebied ten zuiden van Bergen op Zoom. Enkele kilometers zuidelijker bevindt zich ook het bedrijf van Roefs in Woensdrecht.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Het uitzicht op het westen is totaal anders. Dit is het zicht op het Markiezaatsmeer met daarachter de Oosterschelde.

  Het uitzicht op het westen is totaal anders. Dit is het zicht op het Markiezaatsmeer met daarachter de Oosterschelde.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een kilometer of vijf noordelijker bevindt zich de beoogde bedrijfslocatie van Roefs. Het is voor veel recreanten ook het startpunt voor mountainbike- of wandeltochten.

  Een kilometer of vijf noordelijker bevindt zich de beoogde bedrijfslocatie van Roefs. Het is voor veel recreanten ook het startpunt voor mountainbike- of wandeltochten.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Dit is de plek waar de stadsboerderij in 2015 moet komen. Roefs wil hier (buiten) zeugen en koeien houden, kleinschalige akkerbouw en fruitteelt toepassen, kookworkshops geven en een streekproductenwinkel runnen. Samenwerking is daarbij het trefwoord. Samenwerken met lokale ondernemers om producten uit te wisselen (bijvoorbeeld honing en asperges), maar ook samenwerken met een zorginstelling. Dit laatste houdt in dat zorgcliënten op de stadsboerderij gaan helpen, terwijl ze tegelijkertijd een dagbesteding hebben.

  Dit is de plek waar de stadsboerderij in 2015 moet komen. Roefs wil hier (buiten) zeugen en koeien houden, kleinschalige akkerbouw en fruitteelt toepassen, kookworkshops geven en een streekproductenwinkel runnen. Samenwerking is daarbij het trefwoord. Samenwerken met lokale ondernemers om producten uit te wisselen (bijvoorbeeld honing en asperges), maar ook samenwerken met een zorginstelling. Dit laatste houdt in dat zorgcliënten op de stadsboerderij gaan helpen, terwijl ze tegelijkertijd een dagbesteding hebben.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Roefs moet wel flink investeren. In marketing en in een winkel. Maar hij moet ook mensen inhuren die straks workshops gaan geven. Bovendien zal het vee ook een keer geslacht moeten worden. Dit vlees wil hij op het bedrijf laten uitbenen. Ook die mensen moeten ingehuurd worden. Daarnaast is een koelruimte nodig. De bedrijfsgebouwen vormen echter de grootste kostenpost. Alle gebouwen zijn flink verouderd. De totale investering is berekend op €800.000. Echter, de banken zijn erg positief over dit plan, stelt Roefs. Ze zien het als een showroom voor de landbouw.

  Roefs moet wel flink investeren. In marketing en in een winkel. Maar hij moet ook mensen inhuren die straks workshops gaan geven. Bovendien zal het vee ook een keer geslacht moeten worden. Dit vlees wil hij op het bedrijf laten uitbenen. Ook die mensen moeten ingehuurd worden. Daarnaast is een koelruimte nodig. De bedrijfsgebouwen vormen echter de grootste kostenpost. Alle gebouwen zijn flink verouderd. De totale investering is berekend op €800.000. Echter, de banken zijn erg positief over dit plan, stelt Roefs. Ze zien het als een showroom voor de landbouw.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Rond het bedrijf ligt 3,5 hectare. Roefs wil straks 7 stuks vee gaan houden; 4 koeien en 3 zeugen. Die komen in deze veldjes aan de rand van het bos te staan. In de winter staan ze dan in de aangepaste stallen. Naast eerder genoemde bedrijfsactiviteiten ziet de varkenshouder nog meer kansen om te verbreden: een streekmarkt en/of een vergader- en educatieruimte.

  Rond het bedrijf ligt 3,5 hectare. Roefs wil straks 7 stuks vee gaan houden; 4 koeien en 3 zeugen. Die komen in deze veldjes aan de rand van het bos te staan. In de winter staan ze dan in de aangepaste stallen. Naast eerder genoemde bedrijfsactiviteiten ziet de varkenshouder nog meer kansen om te verbreden: een streekmarkt en/of een vergader- en educatieruimte.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De investering moet zich gestaag gaan terugverdienen. Het verdienmodel bestaat voor 90 procent uit inkomsten uit workshops en de streekproductenwinkel. Roefs gaat de stadsboerderij overigens niet zelf runnen. Dat gaan zijn dochter en haar vriend doen. Dat was in eerste instantie niet gepland. Ze boden het aan, terwijl Roefs nog op zoek was naar een geschikte kandidaat. "Ze zeggen hun banen er voor op en gaan er vol voor. Dat zegt iets over hun durf en ondernemerschap."

  De investering moet zich gestaag gaan terugverdienen. Het verdienmodel bestaat voor 90 procent uit inkomsten uit workshops en de streekproductenwinkel. Roefs gaat de stadsboerderij overigens niet zelf runnen. Dat gaan zijn dochter en haar vriend doen. Dat was in eerste instantie niet gepland. Ze boden het aan, terwijl Roefs nog op zoek was naar een geschikte kandidaat. "Ze zeggen hun banen er voor op en gaan er vol voor. Dat zegt iets over hun durf en ondernemerschap."

  Foto: Theo Brummelaar
 • Dit is de directe omgeving van het bedrijf. De Brabantse Wal is bosrijk en stikt van de fietsers. Allemaal beoogde bezoekers van de stadsboerderij.

  Dit is de directe omgeving van het bedrijf. De Brabantse Wal is bosrijk en stikt van de fietsers. Allemaal beoogde bezoekers van de stadsboerderij.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Horeca is er ook voldoende. Zoals hier, op nog geen halve kilometer afstand van het bedrijf.

  Horeca is er ook voldoende. Zoals hier, op nog geen halve kilometer afstand van het bedrijf.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Nog eens 200 meter verder begint de stad al. Met recht een stadsboerderij dus.

  Nog eens 200 meter verder begint de stad al. Met recht een stadsboerderij dus.

  Foto: Theo Brummelaar

Laatste reacties

 • Ferm

  Mooi project zo te zien. Zo ziet de burger het graag. De banken zien het als showroom voor de landbouw. Maar als je het goed bekijkt is het veel meer een zorg-en recreatiegebeuren. Als je het ziet als landbouw vergroot je mijns inziens alleen maar de kloof met de bestaande landbouw. Komt er nog meer druk van de maatschappij op de landbouw.
  Des al niet te min, succes toegewenst met deze nostalgische bedrijfsvoering.

 • pinkeltje

  Prima initiatief en ik hoop voor de ondernemers dat het gaat lukken. Maar het zal het begrip voor de moderne landbouw niet vergroten. Daarvoor is het Anton Pieck gehalte te hoog. Kleinschalig vindt iedereen mooi om te zien, zeker in zo'n landelijke omgeving als het Markiezaat. Jammer genoeg is dat niet de manier waarop we de wereldbevolking in de toekomst kunnen voeden.

 • w v gemert

  Geen realistische voorstelling voor grootschalige voedsel productie om de wereld te voeden, de uitbrieding dan , maar het is wel leuk en kan bijdrage leveren aan draagvlak vergroting als beide beentjes op de grond blijven.

 • ...............

  Een echt voorbeeld van subsidielandbouw.

 • joannes

  We bewegen letterlijk naar de Dierentuin! En noemen het Stadsboerderij voor de verzameling aanwezige dieren! Curieus!

 • Fermer

  @joannes, het wordt dierentuin of dierenfabriek (zie 480 koeien), de tussenweg wordt door onze afnemers (quantumtoeslagen en kortingen) en belangenbehartigers ('toekomstgericht') als doodlopende weg afgesneden .

 • Jan-Zonderland

  Hoe heten de dochter en haar vriend, Ot & Sien ?
  Ik zal het idee an sich niet afwijzen maar om dit nu een showroom voor de landbouw te noemen..........
  Dit staat zover buiten de werkelijkheid dat je mensen een compleet rad voor ogen draait. Zonder subsidies economisch volstrekt onhaalbaar, denk ik tenminste, maar toegegeven, zo is er wel meer in de landbouw. Het kan uiteindelijk ook tegen je gebruikt worden als het publiek een dergelijke bedrijfsopzet gaat idealiseren en daarmee nog kritischer aankijkt tegen de meer gangbare landbouwbedrijfsvoering. Vandaar dat het nog steeds jammer is dat het landbouwbedrijf van De Flevohof niet meer bestaat. Dat gaf de burger een realistische kijk op de landbouw. Voor al het andere hebben we kinderboerderijen.

 • vladeuze

  In Schalkhaar hadden ze een vergelijkbaar project.
  Was ook een groot succes...........................

 • joannes

  @emmerei, die dierenfabriek had de bedoeling van een mest verwerkings proefbedrijf. De melkerij wordt ondergeschikt aan overheids beleid. En probeert oplossingen te vinden!

 • bertes

  deze man is niet trots op zijn bedrijf. veel varkensboeren zijn niet trots.
  kijk maar naar het weekend van het varken. wat gebeurt er;;;
  de varkens gaan naar buiten. biggen knuffelen. zeug met biggen loopt ineens los. een weitje afgemaakt met wat biggen erin. een glijbaan met wat varkens eromheen. enz.

 • info361

  Ik kan het niet laten te reageren op de ( veelal anonieme) criticasters.
  Na ruim 25 jaar voor eigen rekening en risico in de varkenshouderij werkzaam, sta ik echt wel met beide benen op de grond. Tegen een aantal van diegenen die gereageerd hebben, wil ik zeggen: eerst denken, dan pas reageren. Het initiatief is ontstaan nadat mij duidelijk geworden is, dat het echt beroerd is gesteld met onze communicatie. Vooral tegenover niet-agrariërs weten we ons amper een houding te geven. Met dit initiatief pogen wij uitnodigend naar de burger te zijn en interessant voor voor vakmensen. Een ontmoetingsplaats, een vitrine, waar informatie verstrekt wordt voor niet/onjuist geïnformeerde belangstellenden, promotie bedrijven ten behoeve van de huidige land- en tuinbouw. Of bent u het eens met de stelling: heeft u een vraag over uw voedsel? vraag het uw supermarkt. Succes ermee.
  Henk Roefs

 • bertes

  als je het de burger wil uitleggen hoe het zit, dan bouw je een stads boerderij met gangbare uitgangs punten, maar dan kleinschalig. dus de zeug met biggen gewoon in een box. de biggen gewoon in een vierkant hok, volledig rooster, enz. daar is ook niks mis mee. daar kan je ook trots op zijn. elke manier van boeren heeft positieve en negatieve kanten.
  maar niet varkens in de wei, en dan zeggen dat je dat de burgers gaat uitleggen dat het de gangbare manier is. en zeug in de modder buiten. maar gewoon binnen in een groep. is ook niks mis mee. als je daar trots op bent.

 • Jan-Zonderland

  Henk Roefs, ik voel mij aangesproken door jouw kritiek op 'een aantal reageerders'. Het is allemaal prachtig wat je op wilt zetten, afgezien van het feit dat het mogelijk alleen kan draaien mbv laat ik zeggen, externe gelden, maar waarom probeer je het publiek niet gewoon uit te leggen hoe jij jouw 700 zeugen en 5000 vleesvarkens houdt ? Schaam je jezelf daarvoor ? Of ben je bang dat een hoop mensen het toch niet zo heel erg leuk vinden ? Als jij ervan overtuigd bent dat er niks mis is met jouw manier van (grootschalig) varkenshouden, probeer dat dan duidelijk te maken aan eenieder die daarin geinteresseerd is. Laat zien dat je trots bent op wat je doet en dat jouw beesten de beste plek hebben om te leven. Waarom alles romantiseren en angstvallig verbergen hoe het 'in real life' gaat ? Zet dan een op de gangbare praktijk gebaseerd kleinschalig bedrijf op waar mensen kunnen komen kijken en ervaren hoe het er toe gaat, net zoals Bertes ook al suggereerd.
  Mvg,

  Jan Zonderland

 • John*

  als je ziet dat een bedrijf van 2800 zeugen 2000 bezoekers per dag trekt. waarom nog varkenshouden volgens ot en sien? de burger snapt toch ook wel dat er vooruitgang is en wil graag de werkelijkheid zien. kopen doen ze het toch al.

 • koeboertje

  Mooi initiatief Henk
  En iedereen die hierboven kritiek heeft op de manier van comuniceren naar de burger zou ik willen vragen wat is jullie bijdrage om de sector te promoten?

 • peter van Mierlo

  Super goed idee !
  Fijn dat er ondernemers zijn in de agrarische sector die lef hebben.
  Ondernemen is kansen zien en benutten, dit is een uniek voorbeeld, eerst verplaatsen voor de stad Helmond en vervolgens weer de stad opzoeken.
  Veel succes!

 • info361

  Voor eenieder die nog twijfelt, google even op mijn naam en als het gaat over subsidie, dat is niet mijn ding. Al zal ik enige vorm van ondersteuning (fysiek of financieel) niet uit de weg gaan.
  De groeten,
  Henk Roefs

 • Han

  Henk mooi initiatief succes ermee en laat die azijnpissers toch niet je stemming bepalen.
  Ieder moet doen wat hij zelf wil en kan. Ik vind dit een mooi idee en hoop dat het gaat slagen voor jullie.
  En je zult zeker externe financiers niet voorbij laten lopen wie zou dat wel doen.

 • alco1

  @Bertes en Jan Zonderland. Ik geloof niet dat de intentie van jullie betoog niet begrepen wordt of niet begrepen wil worden.

 • varkenshouder1

  Mooi project maar waarom geen showroom in je gangbare bedrijf. De realiteit laten zien werkt veel beter dan een mooie stadsboerderij bouwen. Door dit soort projecten wordt de gangbare houderij nog steeds in een hoek gedrukt terwijl ze daar juist uit moeten vluchten.
  Inderdaad mooi voorbeeld vanuit Amerika met 2800 zeugen. Dat kan hier ook als trekpleister.!!!!!!!!

 • anton1937

  Henk je hebt volledig gelijk. In de varkenshouderij zijn teveel doemdenkers,die totaal onderschatten de negatieve balans die bij veel Nederlanders leeft over de situatie in de varkenshouderij. Toegegeven moet worden dat enkele rommelige varkensboeren er een zooitje van maken. Maar verre weg de meesten, waar jij bij hoort Henk verzorgen hun bedrijf voorbeeldig. De criticasters die je terecht van repliek hebben hun vizier nog steeds niet goed afgesteld. Veel succes ik ken je nog uit Mierlo,ook toen nam jij ,de bedrijfsvoering zoals het moet.

 • djschippers1

  Mijnheer Roefs U hebt een goed idee.Toch zou ik U willen adviseren enkele zeugen meer te gaan houden. U schrijft dat U een z.g boerderijwinkel wilt beginnen of beter gezegd Uw dochter en schoonzoon.Wil deze winkel gaan lopen dan zou ik , aansluitend op Uw idee deze winkel willen opzetten met de intentie van bv. 3 dagen in de week open te zijn. Als U dan elke week een paar eigen scharrelvarkens zou kunnen slachten.die op Uw bedrijf geboren en opgegroeid zijn zou voor de gedeeltelijke verzorging uit de zorg een veel grotere voldoening geven. Zowel voor Uw dochter en vriend als de andere verzorgers. Tevens zou het een inkomensbijdrage zijn. Hoe minder subsidie hoe beter.

  Ik wens U veel succes.
  D.J.S.

 • info389

  Henk kennende gaat dit echt wel iets worden! Als de personen uit de reacties de helft van de tijd die ze in deze reacties steken in positieve sector promotie stoppen dan komt het zeker goed.

 • alco1

  Info. We zullen heel eenvoudig uitleggen wat bedoeld wordt in de reacties:
  Als je varkenshouderij laat zien op de manier zoals nu voorgesteld wordt, is er een kans dat de burger al het andere als negatief gaat zien met alle gevolgen van dien.

 • W Geverink

  Ik vind ook dat als je het publiek wil informeren over de varkenshouderij je ook daadwerkelijk moet laten zien hoe de vork in de steel zit. De Amerikanen hebben het wat dat betreft bij het rechte eind. Laat een flink bedrijf van binnen zien en de 'azijnpissers' kunnen zichzelf overtuigen ook dat de varkens op grote moderne bedrijven een best leven hebben. Natuurlijk is een Ot en Sien kinderboerderij met boerderijwinkel op de juiste locatie goeie handel en wens ik de familie daarmee succes.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.