Varkenshouderij

Foto & video 7 reacties

Amerikaanse zichtstal met 2.800 zeugen

Het valt vaak te beluisteren: Jan met de Pet heeft geen idee wat er zich zoal afspeelt op een varkensboerderij. Fair Oaks Farms, in de Amerikaanse staat Indiana, besloot daarom tot een radicaal plan. Het bouwde een vermeerderingsbedrijf voor 2.800 zeugen dat tegelijkertijd een dag uit is voor de hele familie. Boerderij nam een kijkje.

Foto

 • Koeien op een varkensbedrijf? Zeker – de ‘Pig Adventure’, tussen Chicago en Indianapolis, is de jongste telg in de Fair Oaks Farms-familie. Al jaren bestaat er een professioneel zuivelbedrijf dat ook dagjesmensen werft. Vandaar de melkkoeien bij aankomst.

  Koeien op een varkensbedrijf? Zeker – de ‘Pig Adventure’, tussen Chicago en Indianapolis, is de jongste telg in de Fair Oaks Farms-familie. Al jaren bestaat er een professioneel zuivelbedrijf dat ook dagjesmensen werft. Vandaar de melkkoeien bij aankomst.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Sarah Hoek is assistent-bedrijfsleider op de Pig Adventure en kan alles vertellen over het nieuwe varkens-initiatief.

  Sarah Hoek is assistent-bedrijfsleider op de Pig Adventure en kan alles vertellen over het nieuwe varkens-initiatief.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Een speciale Pig Bus neemt de toeristen mee naar de varkensboerderij.

  Een speciale Pig Bus neemt de toeristen mee naar de varkensboerderij.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Die staat zo’n 3 kilometer verderop.

  Die staat zo’n 3 kilometer verderop.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Bij aankomst worden alle dagjesmensen, veelal families met kinderen, welkom geheten in een ruim opgezette ontvangstruimte, vol met wetenswaardigheden over varkensproductie en tal van interactieve programma’s. Geschiedenis, getallen en hologrammen wachten iedereen op.

  Bij aankomst worden alle dagjesmensen, veelal families met kinderen, welkom geheten in een ruim opgezette ontvangstruimte, vol met wetenswaardigheden over varkensproductie en tal van interactieve programma’s. Geschiedenis, getallen en hologrammen wachten iedereen op.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Niet alleen Fair Oaks Farms zit achter dit avontuur.Het boerderijgedeelte wordt gerund door Belstra Milling, een veevoerbedrijf met ervaring in de varkenshouderij. Dit bedrijf zette speciaal voor het project ‘Legacy Farms’ op, dat de dagelijkse gang van zaken op de boerderij runt. President Malcolm DeKryger legt dit allemaal uit op video.

  Niet alleen Fair Oaks Farms zit achter dit avontuur.Het boerderijgedeelte wordt gerund door Belstra Milling, een veevoerbedrijf met ervaring in de varkenshouderij. Dit bedrijf zette speciaal voor het project ‘Legacy Farms’ op, dat de dagelijkse gang van zaken op de boerderij runt. President Malcolm DeKryger legt dit allemaal uit op video.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Tijd om wat varkens te zien. Een ‘douche’ leert bezoekers over het belang van bioveiligheid.

  Tijd om wat varkens te zien. Een ‘douche’ leert bezoekers over het belang van bioveiligheid.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Er zijn in totaal drie stallen te bezichtigen voor de 1.000 à 1200 bezoekers per dag. De werpstal wordt hier als ‘birthing’ (geboortestal) aangeduid. Men is zich er terdege van bewust dat niet iedereen bekend is met typisch boerderij-jargon.

  Er zijn in totaal drie stallen te bezichtigen voor de 1.000 à 1200 bezoekers per dag. De werpstal wordt hier als ‘birthing’ (geboortestal) aangeduid. Men is zich er terdege van bewust dat niet iedereen bekend is met typisch boerderij-jargon.

  Foto: Vincent ter Beek
 • De bezoekers lopen als het ware over het plafond van de stallen en door ruime ramen kunnen ze de varkens beneden bekijken. Een speciaal ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er geen lucht van mensen bij de varkens komt. Om deze reden vreest men niet echt voor Porcine Epidemic Diarrhoea (PED), een virus dat de Amerikaanse varkenshouderij al een jaar in zijn greep houdt. Last van stank hebben bezoekers evenmin.

  De bezoekers lopen als het ware over het plafond van de stallen en door ruime ramen kunnen ze de varkens beneden bekijken. Een speciaal ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er geen lucht van mensen bij de varkens komt. Om deze reden vreest men niet echt voor Porcine Epidemic Diarrhoea (PED), een virus dat de Amerikaanse varkenshouderij al een jaar in zijn greep houdt. Last van stank hebben bezoekers evenmin.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Dit zijn jonge gelten, die zullen worden geïnsemineerd als ze ongeveer zeven maanden oud zijn. De boerderij heeft twee van deze compartimenten.

  Dit zijn jonge gelten, die zullen worden geïnsemineerd als ze ongeveer zeven maanden oud zijn. De boerderij heeft twee van deze compartimenten.

  Foto: Vincent ter Beek
 • De oudere gelten bevinden zich in vier naastgelegen behuizingen. De gelten zijn PIC 1070, een kruising tussen Landras, Large White en een vleugje Duroc.

  De oudere gelten bevinden zich in vier naastgelegen behuizingen. De gelten zijn PIC 1070, een kruising tussen Landras, Large White en een vleugje Duroc.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Aan de muur is er continu uitleg te vinden over het leven van een varken. ‘TLC’ verwijst naar Tenderness (tederheid), Love (liefde) and Care (zorg).

  Aan de muur is er continu uitleg te vinden over het leven van een varken. ‘TLC’ verwijst naar Tenderness (tederheid), Love (liefde) and Care (zorg).

  Foto: Vincent ter Beek
 • Zonder twijfel de meest spectaculaire stal is die voor de dragende zeugen, met ruimte voor 2.400 zeugen. De zeugen zijn geïnsemineerd met sperma van een PIC 394-beer, een kruising tussen Yorkshire, Hampshire en Duroc.

  Zonder twijfel de meest spectaculaire stal is die voor de dragende zeugen, met ruimte voor 2.400 zeugen. De zeugen zijn geïnsemineerd met sperma van een PIC 394-beer, een kruising tussen Yorkshire, Hampshire en Duroc.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Bezoekers kunnen ook wat te weten komen over de medewerkers. Elke medewerker wordt voorgesteld en legt ze uit waarom hij het zo fascinerend vindt om juist in de varkenshouderij te werken.

  Bezoekers kunnen ook wat te weten komen over de medewerkers. Elke medewerker wordt voorgesteld en legt ze uit waarom hij het zo fascinerend vindt om juist in de varkenshouderij te werken.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Een stal met voerstations, nog geen alledaags verschijnsel in de Amerikaanse varkenshouderij, biedt een mooi uitzicht.

  Een stal met voerstations, nog geen alledaags verschijnsel in de Amerikaanse varkenshouderij, biedt een mooi uitzicht.

  Foto: Vincent ter Beek
 • n totaal staan er dertig voerstations in deze stal, verdeeld over zowel statische als dynamische groepen.

  n totaal staan er dertig voerstations in deze stal, verdeeld over zowel statische als dynamische groepen.

  Foto: Vincent ter Beek
 • De voerstations zijn geleverd door de Oostenrijkse firma Schauer.

  De voerstations zijn geleverd door de Oostenrijkse firma Schauer.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Speciaal voor jeugdige bezoekers – hoe werkt zoiets, een voerstation?

  Speciaal voor jeugdige bezoekers – hoe werkt zoiets, een voerstation?

  Foto: Vincent ter Beek
 • Op basis van de handelingssnelheid op het scherm, legt de computer uit wat voor ‘soort’ zeug de bezoeker is, dus bijvoorbeeld in vroege of late dracht.

  Op basis van de handelingssnelheid op het scherm, legt de computer uit wat voor ‘soort’ zeug de bezoeker is, dus bijvoorbeeld in vroege of late dracht.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Boxen worden uitsluitend gebruikt voor inseminatie; de zeugen gaan de groep in na vijf tot zeven dagen.

  Boxen worden uitsluitend gebruikt voor inseminatie; de zeugen gaan de groep in na vijf tot zeven dagen.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Genoeg mogelijkheden om de dagelijkse gang van zaken te leren kennen. Hier kunnen bezoekers zelf een drachtigheidstest uitvoeren,. Het resultaat rolt daarna uit de printer.

  Genoeg mogelijkheden om de dagelijkse gang van zaken te leren kennen. Hier kunnen bezoekers zelf een drachtigheidstest uitvoeren,. Het resultaat rolt daarna uit de printer.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Varkenskunst… Magritte heeft kennelijk ook varkens in zijn schilderijen verwerkt!

  Varkenskunst… Magritte heeft kennelijk ook varkens in zijn schilderijen verwerkt!

  Foto: Vincent ter Beek
 • Ook prominent aanwezig aan de muren: de allereerste worp in deze boerderij, nog niet zo lang geleden.

  Ook prominent aanwezig aan de muren: de allereerste worp in deze boerderij, nog niet zo lang geleden.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Bezoekers die naar beneden turen naar de werpstal. In totaal zijn er tien compartimenten met in elk plek voor 48 zeugen. De biggen worden gespeend na 21 dagen; de boerderij zit op 31 biggen per zeug per jaar.

  Bezoekers die naar beneden turen naar de werpstal. In totaal zijn er tien compartimenten met in elk plek voor 48 zeugen. De biggen worden gespeend na 21 dagen; de boerderij zit op 31 biggen per zeug per jaar.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Bezoekers kunnen bekijken hoe de medewerkers hulp verlenen bij het werpen. Met veel bezoek dat over hun schouders meekijkt, is men er zich extra van bewust dat transparantie belangrijk is en daar wordt dan ook naar geleefd. De stallen zien er schoon uit en vrijwel alles wordt uitgevoerd in het zicht van de bezoekers.

  Bezoekers kunnen bekijken hoe de medewerkers hulp verlenen bij het werpen. Met veel bezoek dat over hun schouders meekijkt, is men er zich extra van bewust dat transparantie belangrijk is en daar wordt dan ook naar geleefd. De stallen zien er schoon uit en vrijwel alles wordt uitgevoerd in het zicht van de bezoekers.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Een speciaal ‘Varkensraam’ op het niveau van de bezoekers stelt de toeristen in staat vragen te stellen en oog in oog te staan met een net geboren biggetje.

  Een speciaal ‘Varkensraam’ op het niveau van de bezoekers stelt de toeristen in staat vragen te stellen en oog in oog te staan met een net geboren biggetje.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Bij kinderen is de stal voor gespeende biggen populair. De biggen rennen rond en dat is een leuk tafereel voor velen. De net gespeende biggen blijven hier voor maximaal een week, totdat een vrachtwagen de dieren naar opfok- en vleesvarkensstallen brengt in de staten Indiana, Illinois of Ohio. In totaal worden er 80.000 biggen per jaar geproduceerd.

  Bij kinderen is de stal voor gespeende biggen populair. De biggen rennen rond en dat is een leuk tafereel voor velen. De net gespeende biggen blijven hier voor maximaal een week, totdat een vrachtwagen de dieren naar opfok- en vleesvarkensstallen brengt in de staten Indiana, Illinois of Ohio. In totaal worden er 80.000 biggen per jaar geproduceerd.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Een blik op de boerderij van de buitenzijde.

  Een blik op de boerderij van de buitenzijde.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Zodra de dagjesmensen hun bezoek voltooid hebben, komt de bus ze weer halen.

  Zodra de dagjesmensen hun bezoek voltooid hebben, komt de bus ze weer halen.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Vanaf volgend jaar zal ook het ‘Pork Education Center’ klaar zijn. Hier wordt bezoekers precies uitgelegd wat er gebeurt vanaf het moment dat de biggetjes de boerderij hebben verlaten en hoe uiteindelijk het eindproduct varkensvlees tot stand komt. Dit is een ‘artist’s impression’ van het gebouw.

  Vanaf volgend jaar zal ook het ‘Pork Education Center’ klaar zijn. Hier wordt bezoekers precies uitgelegd wat er gebeurt vanaf het moment dat de biggetjes de boerderij hebben verlaten en hoe uiteindelijk het eindproduct varkensvlees tot stand komt. Dit is een ‘artist’s impression’ van het gebouw.

  Foto: Vincent ter Beek

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  Schitterend, dit is echte Pr voor de varkenshouderij.

 • BoB de Bakker

  Wie neemt in Nederland het initiatief???

 • Gullef

  In duitsland heb je de prickingshoff, ongeveer hetzelfde alleen wel wat gedateerder

 • John*

  en dan eentje midden in amsterdam

 • j.verstraten1

  Los van het gegeven dat het geweldige PR is, ook qua dierenwelzijn, huisvesting etc. is dus niet alles in het buitenland vanzelfsprekend van minder niveau dan in NL terwijl ik dat hier op dit forum wel vaak verkondigd zie worden. In Canada heb ik trouwens 15 jaar geleden ook bedrijven gezien met zeugen in grote groepen.

 • W Geverink

  Beste j.verstraten. Dat Nederland voorop loopt is idd alleen met de regels en wetten. Voor de rest valt het wel mee. Begin tachtiger jaren deed een stage in Denemarken mij de ogen open. Niet alleen de houderij en de hoge gezondheidsstatus maar het gaf mij ook een glimps van hoe buitenlandse varkensboeren tegen Nederlandse colega's met hun mestoverschotten aankeken. Ik denk dat jullie daar in Nederland zo op jullie zelf gefocust zijn dat jullie niet meer zien dat in de rest van de wereld ook heel veel goede systemen worden gebruikt en uitgevonden. Het enige Nederlandse in mijn stal zijn de Vostermans Multifan ventilatoren. Die heb ik omdat ze goed zijn en als het nodig is ik ze zelf in drie kwartier kan reviseren.

 • frans1

  Een kleine 30 jaar geleden gingen we met onze kinderen naar de Flevohof in biddinghuizen,dit was een atraksiepark dat speels de land en tuinbouw en veeteeld liet zien en erg leerzaam was ,jammer dat onze sector dit destijds verloren liet gaan .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.