Varkenshouderij

Foto & video 5 reacties

Gestaag groeien in vleesvarkens

Familie Beulink bouwt haar vleesvarkensbedrijf gestaag uit, het telt nu 26.000 varkensplaatsen op drie locaties. Droogvoer, eigen CCM-teelt en mestafzet in eigen regie vormen de basis.

Foto

 • Rick (24), Carmen (24) en Olivier Beulink (13 weken). De ondernemers bouwden in Veendam (Gr.) een nieuwe vleesvarkensstal met 6.000 plaatsen. Rick runt het bedrijf samen met zijn ouders Wim (55) en Gerrie (53). In totaal heeft Beulink nu 26.000 vleesvarkens.

  Rick (24), Carmen (24) en Olivier Beulink (13 weken). De ondernemers bouwden in Veendam (Gr.) een nieuwe vleesvarkensstal met 6.000 plaatsen. Rick runt het bedrijf samen met zijn ouders Wim (55) en Gerrie (53). In totaal heeft Beulink nu 26.000 vleesvarkens.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ook is er een akkerbouwtak die niet stilstaat. Vorig jaar kocht Beulink nog 80 hectare grond bij; de akkerbouwtak groeide naar 170 hectare. In 1997 verhuisde het gezin vanuit de Achterhoek naar Nieuw-Weerdinge (Dr.); daar bouwden ze nieuw voor 7.000 vleesvarkens. In 2002 kwam er een derde stal bij en telt de locatie 10.000 plaatsen. In 2006 is een bedrijf in Sustrum (D.) gebouwd voor 5.000 vleesvarkens, in 2008 verdubbeld. Nu is er vergunning voor nogmaals 5.000 plaatsen.

  Ook is er een akkerbouwtak die niet stilstaat. Vorig jaar kocht Beulink nog 80 hectare grond bij; de akkerbouwtak groeide naar 170 hectare. In 1997 verhuisde het gezin vanuit de Achterhoek naar Nieuw-Weerdinge (Dr.); daar bouwden ze nieuw voor 7.000 vleesvarkens. In 2002 kwam er een derde stal bij en telt de locatie 10.000 plaatsen. In 2006 is een bedrijf in Sustrum (D.) gebouwd voor 5.000 vleesvarkens, in 2008 verdubbeld. Nu is er vergunning voor nogmaals 5.000 plaatsen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Recentste uitbreiding is dus deze nieuwe locatie in Veendam voor 6.000 vleesvarkens. Om gedoe voor te zijn, kocht Beulink bij nieuwvestiging daarom telkens een bouwblok met bestaande vergunning aan, om onverwachte tegenvallers te voorkomen.

  Recentste uitbreiding is dus deze nieuwe locatie in Veendam voor 6.000 vleesvarkens. Om gedoe voor te zijn, kocht Beulink bij nieuwvestiging daarom telkens een bouwblok met bestaande vergunning aan, om onverwachte tegenvallers te voorkomen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De ondernemers kiezen bewust voor droogvoer. Beulink: “Daar hebben we ervaring mee, we weten exact wat een varken ermee doet. Ook geeft het flexibiliteit omdat je niet per se tijdens het voeren de ronde hoeft te doen.”

  De ondernemers kiezen bewust voor droogvoer. Beulink: “Daar hebben we ervaring mee, we weten exact wat een varken ermee doet. Ook geeft het flexibiliteit omdat je niet per se tijdens het voeren de ronde hoeft te doen.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Varkens liggen volgens de Duitse Wellfare-norm op 1 vierkante meter en er zijn strokokers als afleidingsmateriaal. Ook wordt af en toe zaagsel gestrooid. Sinds de ondernemers overschakelden op dit concept, bouwden ze kunststofplateaus in de bestaande stallen, voor extra oppervlak.

  Varkens liggen volgens de Duitse Wellfare-norm op 1 vierkante meter en er zijn strokokers als afleidingsmateriaal. Ook wordt af en toe zaagsel gestrooid. Sinds de ondernemers overschakelden op dit concept, bouwden ze kunststofplateaus in de bestaande stallen, voor extra oppervlak.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bij de nieuwbouw in Veendam kwamen in de hele stal direct betonnen plateaus. Beulink: “Wij zijn van het beton. Dat is iets lastiger schoon te maken, maar veel sterker én brandveilig. Wij kiezen altijd voor betonnen stalinrichting.”

  Bij de nieuwbouw in Veendam kwamen in de hele stal direct betonnen plateaus. Beulink: “Wij zijn van het beton. Dat is iets lastiger schoon te maken, maar veel sterker én brandveilig. Wij kiezen altijd voor betonnen stalinrichting.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De plateaus en stal vormen echt een geheel. De betonnen tussenmuren lopen extra hoog door. De plateaus bevallen goed. Varkens kunnen zeker ook dankzij de plateaus op vier manieren vluchten als er onderling strijd is.

  De plateaus en stal vormen echt een geheel. De betonnen tussenmuren lopen extra hoog door. De plateaus bevallen goed. Varkens kunnen zeker ook dankzij de plateaus op vier manieren vluchten als er onderling strijd is.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Onder de droogvoerbakken ligt een extra betonplaatje. Dat beschermt niet alleen de roosters, maar belangrijker: het zorgt ervoor dat morsvoer niet direct in de put valt.

  Onder de droogvoerbakken ligt een extra betonplaatje. Dat beschermt niet alleen de roosters, maar belangrijker: het zorgt ervoor dat morsvoer niet direct in de put valt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op de drie locaties zijn de voerinstallaties identiek. Simpel, maar op bakniveau te sturen, om eventueel net wat eiwitrijker te voeren. Medewerkers passen de dosering of curve direct in de stal aan via een tabletcomputer of telefoon. Via de nippel voeren de ondernemers lekwei.

  Op de drie locaties zijn de voerinstallaties identiek. Simpel, maar op bakniveau te sturen, om eventueel net wat eiwitrijker te voeren. Medewerkers passen de dosering of curve direct in de stal aan via een tabletcomputer of telefoon. Via de nippel voeren de ondernemers lekwei.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ook staan op iedere locatie 100-kuubs vlakbodemsilo’s voor opslag van granen en korrelmais.

  Ook staan op iedere locatie 100-kuubs vlakbodemsilo’s voor opslag van granen en korrelmais.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • En is er telkens een hamermolen en een CCM-bak. De CCM, tarwe en mais worden aangevuld met raapschroot en soja en vormen met een kernvoeder het complete rantsoen.

  En is er telkens een hamermolen en een CCM-bak. De CCM, tarwe en mais worden aangevuld met raapschroot en soja en vormen met een kernvoeder het complete rantsoen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De ondernemers zitten middenin twee akkerbouwgebieden. Door mais en tarwe op stam aan te kopen, zelf te dorsen en grond te ruilen ontstaan korte lijnen met telers in de regio en weten ze wat die telers voor mest verlangen. Dat vergemakkelijkt de afzet.

  De ondernemers zitten middenin twee akkerbouwgebieden. Door mais en tarwe op stam aan te kopen, zelf te dorsen en grond te ruilen ontstaan korte lijnen met telers in de regio en weten ze wat die telers voor mest verlangen. Dat vergemakkelijkt de afzet.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op de andere locaties past Beulink directe luchtinlaat toe. Nu kiezen de ondernemers voor kanalen.

  Op de andere locaties past Beulink directe luchtinlaat toe. Nu kiezen de ondernemers voor kanalen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Via de centrale gang komt de verse lucht via voerpadventilatie bij de varkens.

  Via de centrale gang komt de verse lucht via voerpadventilatie bij de varkens.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De gehele kap is tevens afzuigkanaal.

  De gehele kap is tevens afzuigkanaal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Over de volle breedte van de stal staat een biologische combiwasser.

  Over de volle breedte van de stal staat een biologische combiwasser.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Hier de thuisbasis in Nieuw-Weerdinge (Dr.). Hier bevindt zich tevens de centrale CCM-opslag. In de sleufsilo’s is plek voor de oogst van 500 hectare.

  Hier de thuisbasis in Nieuw-Weerdinge (Dr.). Hier bevindt zich tevens de centrale CCM-opslag. In de sleufsilo’s is plek voor de oogst van 500 hectare.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Beulink streeft naar leveren van mest met mineralen op maat en kocht daarom onlangs een mestscheider. Om de mest te transporteren heeft het bedrijf zes trucks op de weg. Met twee tankopleggers rijden de ondernemers daarnaast lekwei: het enige bijproduct dat Beulink via de nippel voert.

  Beulink streeft naar leveren van mest met mineralen op maat en kocht daarom onlangs een mestscheider. Om de mest te transporteren heeft het bedrijf zes trucks op de weg. Met twee tankopleggers rijden de ondernemers daarnaast lekwei: het enige bijproduct dat Beulink via de nippel voert.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Sinds de 24-jarige in het bedrijf zit, groeide het machinepark flink. Met een eigen combine, een hamermolen van 800 pk om de korrelmais te dorsen, maar ook met een aantal trekker-mesttank-combinaties om zelf mest uit te rijden bij akkerbouwers.

  Sinds de 24-jarige in het bedrijf zit, groeide het machinepark flink. Met een eigen combine, een hamermolen van 800 pk om de korrelmais te dorsen, maar ook met een aantal trekker-mesttank-combinaties om zelf mest uit te rijden bij akkerbouwers.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Alles bij elkaar zijn er vijftien medewerkers en het werk wordt inmiddels ook voor derden verricht. De Beulinks richten zich op de grote lijnen en de toekomst. Die ligt duidelijk in verdere groei van de vleesvarkenstak. Beulink: “Zeugen is te arbeidsintensief en niet ons ding.”

  Alles bij elkaar zijn er vijftien medewerkers en het werk wordt inmiddels ook voor derden verricht. De Beulinks richten zich op de grote lijnen en de toekomst. Die ligt duidelijk in verdere groei van de vleesvarkenstak. Beulink: “Zeugen is te arbeidsintensief en niet ons ding.”

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • tewe

  Altijd leuk om zo,n reportage te lezen,mooi bedrijf

 • varkenshouder1

  Knappe bedrijfsvoering.

 • Goetstouwers

  Mooie reportage.
  Mooiste plaatje is de eerste.
  Wat een snoepje van een baby.
  Geniet ervan!

 • Lazeroms

  geen

 • Khalid en zijn maten

  Mooi om weer wat te lezen over deze van oorsprong streekgenoten, echte ondernemers die hun nek ook nog eens uit durven steken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.