Varkenshouderij

Foto & video

Wit dak en conditionering voor topklimaat

Van Sleuwen bouwde een opmerkelijke nieuwe stal. Ondanks luxe opties wisten ze de bouwkosten binnen de perken te houden.

Foto

 • 
Jeroen (28), Chris (61) en Joan (31) van Sleuwen houden rondom thuisbasis Zijtaart (N.-Br.) zo’n 1.200 zeugen en ruim 15.000 vleesvarkens. Deels in eigen stallen, deels op huurlocaties.

Er zijn locaties in Zijtaart, Boxtel, Haaren en Baarland (Zld.). Deze nieuwe stal staat in Sint-Oedenrode en telt 4.560 plaatsen.

  Jeroen (28), Chris (61) en Joan (31) van Sleuwen houden rondom thuisbasis Zijtaart (N.-Br.) zo’n 1.200 zeugen en ruim 15.000 vleesvarkens. Deels in eigen stallen, deels op huurlocaties. Er zijn locaties in Zijtaart, Boxtel, Haaren en Baarland (Zld.). Deze nieuwe stal staat in Sint-Oedenrode en telt 4.560 plaatsen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Er zijn locaties in Zijtaart, Boxtel, Haaren en Baarland (Z.). Deze nieuwe stal staat in Sint-Oedenrode en telt 4.560 plaatsen.

  Er zijn locaties in Zijtaart, Boxtel, Haaren en Baarland (Z.). Deze nieuwe stal staat in Sint-Oedenrode en telt 4.560 plaatsen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
Het was een bestaande locatie met 280 zeugen en 1.000 vleesvarkens (links) die van Sleuwen in 1993 in gebruik nam. Nu is deze dus uitgebreid.

  Het was een bestaande locatie met 280 zeugen en 1.000 vleesvarkens (links) die van Sleuwen in 1993 in gebruik nam. Nu is deze dus uitgebreid.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

Het witte dak en de betonnen zijgevels vallen op. Joan: “Het witte dak is wel onderwerp van discussie. Niet iedereen vindt het mooi. We kozen ervoor omdat dit voor het dierenwelzijn absoluut het beste is.” Het witte dak reflecteert het zonlicht, waardoor de stal enkele graden koeler blijft. Omdat de gemeente de Welstandscommissie heeft wegbezuinigd, kregen de ondernemers deze bouwwijze rond.

  Het witte dak en de betonnen zijgevels vallen op. Joan: “Het witte dak is wel onderwerp van discussie. Niet iedereen vindt het mooi. We kozen ervoor omdat dit voor het dierenwelzijn absoluut het beste is.” Het witte dak reflecteert het zonlicht, waardoor de stal enkele graden koeler blijft. Omdat de gemeente de Welstandscommissie heeft wegbezuinigd, kregen de ondernemers deze bouwwijze rond.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
Over de stalen gordingen liggen spandekens welke de stal isoleren

  Over de stalen gordingen liggen spandekens welke de stal isoleren

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het luchtkanaal is iets aparts. Het is getrapt, en groeit met het te verplaatsen luchtvolume. Aan het begin van de stal is het kanaal laag en smal, richting de luchtwasser neemt het in omvang toe.

  Het luchtkanaal is iets aparts. Het is getrapt, en groeit met het te verplaatsen luchtvolume. Aan het begin van de stal is het kanaal laag en smal, richting de luchtwasser neemt het in omvang toe.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
Hier het begin van het kanaal. Deze bouwwijze heeft een reden: de verse lucht die via de kopgevel de stal binnenkomt, kan zich op deze manier mooi over de hele kap verdelen.

  Hier het begin van het kanaal. Deze bouwwijze heeft een reden: de verse lucht die via de kopgevel de stal binnenkomt, kan zich op deze manier mooi over de hele kap verdelen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De lucht komt via de drie roosters binnen.

  De lucht komt via de drie roosters binnen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
In de stal staan enorme industriële radiateurs, ofwel warmtewisselaars. In totaal 40 vierkante meter. Door de radiateurs stroomt grondwater. In de winter is dat 12 graden en warmt het de koude lucht op, in de zomer is het water 8 graden en koelt het de inkomende lucht. Volgens leverancier Genugten Agri koelt het systeem bij 35 graden buitentemperatuur de inkomende lucht terug tot 27,5 graden. In de winter warmt de lucht bij minus 18 juist op tot 8 graden.

  In de stal staan enorme industriële radiateurs, ofwel warmtewisselaars. In totaal 40 vierkante meter. Door de radiateurs stroomt grondwater. In de winter is dat 12 graden en warmt het de koude lucht op, in de zomer is het water 8 graden en koelt het de inkomende lucht. Volgens leverancier Genugten Agri koelt het systeem bij 35 graden buitentemperatuur de inkomende lucht terug tot 27,5 graden. In de winter warmt de lucht bij minus 18 juist op tot 8 graden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
Links de luchtinlaat, rechts de warmtewisselaars. Het systeem kost zo’n €150.000. Joan: “In de zomer kun je de stal koel houden en blijven de varkens goed aan het voer. Ook biedt het de mogelijkheid om in de winter met meer volume te blijven ventileren. Dat geeft jaarrond een superklimaat en minder ziektedruk. Zeker met het oog op het antibioticaverbruik is dat een grote plus.”

  Links de luchtinlaat, rechts de warmtewisselaars. Het systeem kost zo’n €150.000. Joan: “In de zomer kun je de stal koel houden en blijven de varkens goed aan het voer. Ook biedt het de mogelijkheid om in de winter met meer volume te blijven ventileren. Dat geeft jaarrond een superklimaat en minder ziektedruk. Zeker met het oog op het antibioticaverbruik is dat een grote plus.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

Een detail van de koperen buisjes met koelribben.

  Een detail van de koperen buisjes met koelribben.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
De combiwasser heeft een capaciteit van 280.000 kuub per uur. Hij staat semi-inpandig aan de achtergevel. De gevelbeplating is, net als het dak, van polyester.

  De combiwasser heeft een capaciteit van 280.000 kuub per uur. Hij staat semi-inpandig aan de achtergevel. De gevelbeplating is, net als het dak, van polyester.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

De voorzijde van de stal is gereserveerd voor de voerkeuken. De roldeur rechtsboven geeft toegang tot het bunkercomplex. Via de roldeur zijn twee bunkers straks ook als voormenger te gebruiken.

  De voorzijde van de stal is gereserveerd voor de voerkeuken. De roldeur rechtsboven geeft toegang tot het bunkercomplex. Via de roldeur zijn twee bunkers straks ook als voormenger te gebruiken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De voerinstallatie.

  De voerinstallatie.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

Er zijn 11 bunkers met een totale inhoud van 550 kuub. In totaal heeft het bedrijf 2.800 kuub opslag, en eigen transportcapaciteit voor zowel droge grondstoffen als vloeibare producten. Dat maakt de ondernemers flexibel bij het inkopen, en ze kunnen zo ook grotere partijen ineens aankopen. Joan: “Leveranciers weten dat wij ruimte hebben, ook wanneer ze 10 vrachten ineens kwijt moeten.”

  Er zijn 11 bunkers met een totale inhoud van 550 kuub. In totaal heeft het bedrijf 2.800 kuub opslag, en eigen transportcapaciteit voor zowel droge grondstoffen als vloeibare producten. Dat maakt de ondernemers flexibel bij het inkopen, en ze kunnen zo ook grotere partijen ineens aankopen. Joan: “Leveranciers weten dat wij ruimte hebben, ook wanneer ze 10 vrachten ineens kwijt moeten.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

Van Sleuwen koos voor bunkers vanwege het overzicht, én omdat ze gemakkelijk te reinigen zijn. Ook warmt het voer in de zomer minder snel op, en is het minder koud in de winter. Het is wel duurder dan silo’s. Inclusief de extra stalkosten becijfert aannemer Mari van Genugten het op een totaalinvestering van €90.000.

  Van Sleuwen koos voor bunkers vanwege het overzicht, én omdat ze gemakkelijk te reinigen zijn. Ook warmt het voer in de zomer minder snel op, en is het minder koud in de winter. Het is wel duurder dan silo’s. Inclusief de extra stalkosten becijfert aannemer Mari van Genugten het op een totaalinvestering van €90.000.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

De bunkers zijn voorzien van een polyester coating.

  De bunkers zijn voorzien van een polyester coating.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Opmerkelijk: Van Sleuwen heeft een eigen drinkwaterbron op deze locatie, maar koos toch voor een nieuwe aansluiting op het leidingwaternet. Dat is volgens de ondernemers per saldo niet duurder, en het geeft zekerheid op goed water. Deze 15-kuubs tank dient als buffer en breektank.

  Opmerkelijk: Van Sleuwen heeft een eigen drinkwaterbron op deze locatie, maar koos toch voor een nieuwe aansluiting op het leidingwaternet. Dat is volgens de ondernemers per saldo niet duurder, en het geeft zekerheid op goed water. Deze 15-kuubs tank dient als buffer en breektank.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal is 122 meter lang en 38,5 meter breed.

  De stal is 122 meter lang en 38,5 meter breed.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
De stal is 122 meter lang en 38,5 meter breed.

Alle afdelingen zijn voorzien van gebruikte stalinrichting. Er zijn 14 reguliere afdelingen en 6 ‘biggenafdelingen’. De biggen worden op 25 kilo opgelegd en blijven tot ze 50 kilo wegen in dezelfde afdeling. Dan worden ze geselecteerd en verzet. Dat geeft uniforme koppels en een hoge bezettingsgraad. Het houdt wel in dat ze de biggenafdelingen relatief vaak moeten schoonspuiten. Joan: “Het is meer werk, maar de voordelen zijn er. Ook het laden gaat bijzonder vlot omdat de varkens al een keer verzet zijn: ze kennen het dan. Omdat de groepen uniformer zijn, zijn de hokken na twee keer afleveren leeg.”

  De stal is 122 meter lang en 38,5 meter breed. Alle afdelingen zijn voorzien van gebruikte stalinrichting. Er zijn 14 reguliere afdelingen en 6 ‘biggenafdelingen’. De biggen worden op 25 kilo opgelegd en blijven tot ze 50 kilo wegen in dezelfde afdeling. Dan worden ze geselecteerd en verzet. Dat geeft uniforme koppels en een hoge bezettingsgraad. Het houdt wel in dat ze de biggenafdelingen relatief vaak moeten schoonspuiten. Joan: “Het is meer werk, maar de voordelen zijn er. Ook het laden gaat bijzonder vlot omdat de varkens al een keer verzet zijn: ze kennen het dan. Omdat de groepen uniformer zijn, zijn de hokken na twee keer afleveren leeg.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

Om voldoende voerplaatsen te hebben, zijn alle troggen dubbel uitgevoerd. De kleppen dienen als hokafscheiding en voorkomen dat varkens de trog bevuilen als deze leeg is.

  Om voldoende voerplaatsen te hebben, zijn alle troggen dubbel uitgevoerd. De kleppen dienen als hokafscheiding en voorkomen dat varkens de trog bevuilen als deze leeg is.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
Eén afdeling is als proef uigevoerd met plateaus. Dat vergroot het vloeroppervlak met 25 procent. Er wordt getest met twee hoogtes.

  Eén afdeling is als proef uigevoerd met plateaus. Dat vergroot het vloeroppervlak met 25 procent. Er wordt getest met twee hoogtes.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
In de hoek een gietijzeren varkenstoiletrooster, om de hokken schoon te houden.

  In de hoek een gietijzeren varkenstoiletrooster, om de hokken schoon te houden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
De afdeling bestaat uit vier grote groepen. Per groep is er een loopplank naar boven.

  De afdeling bestaat uit vier grote groepen. Per groep is er een loopplank naar boven.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

De plateaus zijn niet zomaar in elkaar gezet. Ze zijn berekend op een bouwtechnische last van 200 kilo per vierkante meter.

  De plateaus zijn niet zomaar in elkaar gezet. Ze zijn berekend op een bouwtechnische last van 200 kilo per vierkante meter.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

De betonroosters rusten op een staalconstructie die deels uit rvs bestaat. Deze steunt op de putmuur. De hele stal is voorbereid op de komst van de plateau’s. De putmuren staan op de juiste plek, er zijn voldoende vreetplaatsen, én de plafondhoogte is ruim aangehouden voor voldoende volume. Ook de koelcapaciteit en luchtwasser hebben nu overcapaciteit, zodat ze bij de eventuele komst van plateaus geen beperkende factor zijn.

  De betonroosters rusten op een staalconstructie die deels uit rvs bestaat. Deze steunt op de putmuur. De hele stal is voorbereid op de komst van de plateau’s. De putmuren staan op de juiste plek, er zijn voldoende vreetplaatsen, én de plafondhoogte is ruim aangehouden voor voldoende volume. Ook de koelcapaciteit en luchtwasser hebben nu overcapaciteit, zodat ze bij de eventuele komst van plateaus geen beperkende factor zijn.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

Vandaag , 13 juni, is er een open dag van 14.00u tot 18.00 u aan de Zijtaartseweg 14 in Sint-Oedenrode. Lees over onder andere de bouwkosten en de voerstrategie van dit bedrijf binnenkort meer in Boerderij.

  Vandaag , 13 juni, is er een open dag van 14.00u tot 18.00 u aan de Zijtaartseweg 14 in Sint-Oedenrode. Lees over onder andere de bouwkosten en de voerstrategie van dit bedrijf binnenkort meer in Boerderij.

  Foto: Matthijs Verhagen

Of registreer je om te kunnen reageren.