Varkenshouderij

Foto & video 2981 x bekeken

Kraamstal naar eigen inzicht

Het echtpaar Wouters werkt met poliklinische kraamhokken. Na tien dagen gaan zeug en biggen het vrijloophok in.

Foto

 • Koen (40) en Charlotte (38) Wouters hebben in Bergeijk (N.-Br.) een vermeerderingsbedrijf met 830 Topigs 20-zeugen x Tempo-eindbeer. De biggenopfok vindt plaats bij een collega-varkenshouder.

  Koen (40) en Charlotte (38) Wouters hebben in Bergeijk (N.-Br.) een vermeerderingsbedrijf met 830 Topigs 20-zeugen x Tempo-eindbeer. De biggenopfok vindt plaats bij een collega-varkenshouder.

  Foto: Bert Jansen
 • Anderhalf jaar geleden voegden ze twee zeugenstapels samen op dit bedrijf. Het aantal zeugen ging van 500 naar 830.

  Anderhalf jaar geleden voegden ze twee zeugenstapels samen op dit bedrijf. Het aantal zeugen ging van 500 naar 830.

  Foto: Bert Jansen
 • De varkenshouders kozen voor ‘poliklinische’ kraamhokken. In dit systeem blijft de zeug met haar biggen tien dagen in deze kraamhokken. Vervolgens gaan ze via een deur achter in het hok naar de zooghokken, waar de zeug losloopt.

  De varkenshouders kozen voor ‘poliklinische’ kraamhokken. In dit systeem blijft de zeug met haar biggen tien dagen in deze kraamhokken. Vervolgens gaan ze via een deur achter in het hok naar de zooghokken, waar de zeug losloopt.

  Foto: Bert Jansen
 • De oppervlakte van het zooghok bedraagt 5,2 vierkante meter. Het ontwerp met poliklinische kraamhokken - waar ze nu ruim een jaar ervaring mee hebben - komt uit eigen koker.

  De oppervlakte van het zooghok bedraagt 5,2 vierkante meter. Het ontwerp met poliklinische kraamhokken - waar ze nu ruim een jaar ervaring mee hebben - komt uit eigen koker.

  Foto: Bert Jansen
 • In de hokken voor de eerste tien dagen van de lactatie zit veel techniek. Die is vooral gericht op een lage uitval en een voorspoedige start van de pasgeboren biggen. Naast de computergestuurde droogvoerinstallatie en de beweegbare gietijzeren vloer is er een frisseneuzensysteem, en aan beide kanten van de zeugen een verwarmd biggennest met onderkruip.

  In de hokken voor de eerste tien dagen van de lactatie zit veel techniek. Die is vooral gericht op een lage uitval en een voorspoedige start van de pasgeboren biggen. Naast de computergestuurde droogvoerinstallatie en de beweegbare gietijzeren vloer is er een frisseneuzensysteem, en aan beide kanten van de zeugen een verwarmd biggennest met onderkruip.

  Foto: Bert Jansen
 • Zodra de biggen enkele dagen oud zijn, gaat de onderkruip omhoog. Anders wordt het voor de biggen te warm in het nest, met als risico dat ze elders gaan liggen.

  Zodra de biggen enkele dagen oud zijn, gaat de onderkruip omhoog. Anders wordt het voor de biggen te warm in het nest, met als risico dat ze elders gaan liggen.

  Foto: Bert Jansen
 • De zeug met biggen verhuist via een deur van het poliklinische kraamhok naar het zooghok. De beste aanpak is om eerst de biggen naar het zooghok te drijven.

  De zeug met biggen verhuist via een deur van het poliklinische kraamhok naar het zooghok. De beste aanpak is om eerst de biggen naar het zooghok te drijven.

  Foto: Bert Jansen
 • Heeft de zeug na een etmaal haar draai gevonden, dan is het genieten. Er is veel interactie tussen moeder en biggen. Sommige zeugen tillen hun biggen met de neus even op, of duwen ze weg.

  Heeft de zeug na een etmaal haar draai gevonden, dan is het genieten. Er is veel interactie tussen moeder en biggen. Sommige zeugen tillen hun biggen met de neus even op, of duwen ze weg.

  Foto: Bert Jansen
 • Bewezen is het niet. Maar Koen Wouters vermoedt dat de verbetering van het dierenwelzijn de melkproductie van de zeugen stimuleert, en zo robuustere biggen geeft. Daarom kozen zij voor deze stalopzet.

  Bewezen is het niet. Maar Koen Wouters vermoedt dat de verbetering van het dierenwelzijn de melkproductie van de zeugen stimuleert, en zo robuustere biggen geeft. Daarom kozen zij voor deze stalopzet.

  Foto: Bert Jansen
 • Aan de nieuwe werkwijze kleven ook nadelen. Ten eerste verdubbelt de hoeveelheid schoonspuitwerk. Nog een minpunt: in het tweede deel van de lactatie is het niet mogelijk de biggen op te sluiten. Dat is lastig bij het behandelen van de dieren.

  Aan de nieuwe werkwijze kleven ook nadelen. Ten eerste verdubbelt de hoeveelheid schoonspuitwerk. Nog een minpunt: in het tweede deel van de lactatie is het niet mogelijk de biggen op te sluiten. Dat is lastig bij het behandelen van de dieren.

  Foto: Bert Jansen
 • De uitval in de zooghokken bedroeg in het eerste jaar met deze stal 3 procent. Echter, door de uitbreiding is de leeftijdsopbouw van de zeugenstapel nog scheef.

  De uitval in de zooghokken bedroeg in het eerste jaar met deze stal 3 procent. Echter, door de uitbreiding is de leeftijdsopbouw van de zeugenstapel nog scheef.

  Foto: Bert Jansen
 • De dragende zeugen lopen in een variabele groep met voerstations met separatieruimte. Meer achtergronden en cijfers over dit bedrijf in Boerderij nummer 38, die op dinsdag 17 juni 2014 verschijnt.

  De dragende zeugen lopen in een variabele groep met voerstations met separatieruimte. Meer achtergronden en cijfers over dit bedrijf in Boerderij nummer 38, die op dinsdag 17 juni 2014 verschijnt.

  Foto: Bert Jansen

Of registreer je om te kunnen reageren.