Varkenshouderij

Foto & video 5009 x bekeken 2 reactieslaatste update:3 jun 2016

Biggen warm houden met wegwerponderkruip

Gerwin Groot Wassink uit Beltrum (Gld.) won met zijn wegwerponderkruip de innovati prijs van ForFarmers Hendrix. Een eenvoudig en tegen lage kosten te realiseren alternatief voor de biggenonderkruip.

Foto

 • Gerwin Groot Wassink won met de wegwerponderkruip de innovatieprijs van ForFarmers Hendrix een bedrag van €2.500.

  Gerwin Groot Wassink won met de wegwerponderkruip de innovatieprijs van ForFarmers Hendrix een bedrag van €2.500.

  Foto: Ronald Hissink
 • Meer dan een rol plastic is het niet. Eenvoudig, praktisch en goedkoop, zo omschrijft de varkenshouder zijn uitvinding. "Iedereen kan de folie aanbrengen, het is zo simpel.”

  Meer dan een rol plastic is het niet. Eenvoudig, praktisch en goedkoop, zo omschrijft de varkenshouder zijn uitvinding. "Iedereen kan de folie aanbrengen, het is zo simpel.”

  Foto: Ronald Hissink
 • De hokafscheiding van de dwars opgestelde kraamopfokhokken wordt voorzien van een strak gespannen stuk folie. Met één rol folie kan de varkenshouder 3,5 afdeling voorzien van een onderkruip. Dat komt neer op nog geen €2 per afdeling.

  De hokafscheiding van de dwars opgestelde kraamopfokhokken wordt voorzien van een strak gespannen stuk folie. Met één rol folie kan de varkenshouder 3,5 afdeling voorzien van een onderkruip. Dat komt neer op nog geen €2 per afdeling.

  Foto: Ronald Hissink
 • De ondernemer heeft nog niet zo lang geleden geïnvesteerd in een nieuwe stal. Wat er op de markt is aan onderkruipen is behoorlijk prijzig volgens de Groot Wassink, de folie is daarentegen een goedkope oplossing.

  De ondernemer heeft nog niet zo lang geleden geïnvesteerd in een nieuwe stal. Wat er op de markt is aan onderkruipen is behoorlijk prijzig volgens de Groot Wassink, de folie is daarentegen een goedkope oplossing.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het biggennest ligt in de kraamopfokhokken aan de voorkant. Hierdoor valt de koude lucht vanuit de voergang op de biggen. De folie zorgt ervoor dat de lucht over het biggennest heen trekt.

  Het biggennest ligt in de kraamopfokhokken aan de voorkant. Hierdoor valt de koude lucht vanuit de voergang op de biggen. De folie zorgt ervoor dat de lucht over het biggennest heen trekt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Gerwin Groot Wassink gebruikt de wegwerponderkruip sinds een half jaar. De varkenshouder merkt dat de biggen meer in het nest blijven liggen en de warmtelamp minder lang aan hoeft.

  Gerwin Groot Wassink gebruikt de wegwerponderkruip sinds een half jaar. De varkenshouder merkt dat de biggen meer in het nest blijven liggen en de warmtelamp minder lang aan hoeft.

  Foto: Ronald Hissink
 • De folie wordt na elke ronde opgeruimd en belemmert hierdoor de varkenshouder niet tijdens het reinigen van de afdeling. “De folie trek je er gemakkelijk af en het is mogelijk om er overheen stappen.” Daarnaast is het volgens de ondernemer ook hygiënischer, omdat de folie makkelijk kan worden vervangen.

  De folie wordt na elke ronde opgeruimd en belemmert hierdoor de varkenshouder niet tijdens het reinigen van de afdeling. “De folie trek je er gemakkelijk af en het is mogelijk om er overheen stappen.” Daarnaast is het volgens de ondernemer ook hygiënischer, omdat de folie makkelijk kan worden vervangen.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • agrigenugten

  Iedereen weet toch dat als je koude lucht vanuit de gang binnen laat, deze over de hokwand op de biggen valt. Dit is duidelijk een planningsfout van de architect / ontwerper van de stal. Ik kan me niet voorstellen dat Hendrix/Forfarmers dit bedacht heeft. Om dan toch een prijs te geven voor deze goedkope oplossing is misschien een goedmakertje. De folie lijkt me trouwens ook erg gemakkelijk als je de dieren moet behandelen.

 • Khalid en zijn maten

  @ agrigenugten,er staat toch dat er makkelijk over de folie is heen te stappen,dus effe je bril poetsen en nog een keer de laatste regel lezen!

Of registreer je om te kunnen reageren.