Varkenshouderij

Foto & video 3816 x bekeken

Bedrijf met potentie, investeren is nodig

Dit varkensbedrijf bestaat uit twee locaties, in Didam en Azewijn. Na enkele stalaanpassingen voorziet de milieuvergunning straks in het houden van 600 zeugen, 80 opfokzeugen en ruim 2.000 biggen.

Foto

 • De eigenaar verkoopt twee bedrijfslocaties: een vleesvarkens-/biggentak in Didam (Gld.) en een zeugen-/opfokzeugen-/biggentak in Azewijn (Gld.). Beide bedrijven staan te koop, respectievelijk voor €298.000 en €409.000. De verkoper verkoopt de locaties het liefst samen, maar los kopen is een optie. Bij de bedrijven hoort 0,6 hectare (Didam) en 1 hectare (Azewijn) grond. Er kan echter in totaal 5,7 hectare land, aan huis, bijgekocht worden. Deze foto is van het woonhuis in Azewijn. De woning stamt uit de jaren vijftig en is in 2005 gerenoveerd. Datzelfde geldt voor het woonhuis in Didam. Beide woningen zijn ruim: 580 en 770 kuub inhoud.

  De eigenaar verkoopt twee bedrijfslocaties: een vleesvarkens-/biggentak in Didam (Gld.) en een zeugen-/opfokzeugen-/biggentak in Azewijn (Gld.). Beide bedrijven staan te koop, respectievelijk voor €298.000 en €409.000. De verkoper verkoopt de locaties het liefst samen, maar los kopen is een optie. Bij de bedrijven hoort 0,6 hectare (Didam) en 1 hectare (Azewijn) grond. Er kan echter in totaal 5,7 hectare land, aan huis, bijgekocht worden. Deze foto is van het woonhuis in Azewijn. De woning stamt uit de jaren vijftig en is in 2005 gerenoveerd. Datzelfde geldt voor het woonhuis in Didam. Beide woningen zijn ruim: 580 en 770 kuub inhoud.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De volgende foto’s zijn van de bedrijfslocatie in Azewijn. Dit is de zeugenstal, die is in 1997 gebouwd. Hier werden tot vorig jaar mei 428 zeugen gehouden. De huidige milieuvergunning voorziet voor beide locaties in 480 zeugen, 1.180 biggen, 80 opfokzeugen en 950 vleesvarkens.

  De volgende foto’s zijn van de bedrijfslocatie in Azewijn. Dit is de zeugenstal, die is in 1997 gebouwd. Hier werden tot vorig jaar mei 428 zeugen gehouden. De huidige milieuvergunning voorziet voor beide locaties in 480 zeugen, 1.180 biggen, 80 opfokzeugen en 950 vleesvarkens.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een overzicht in één van de zeugenafdelingen. Die staan sinds een jaar leeg (na ingrijpen van de bank). De verkoper wilde een paar jaar geleden nog graag uitbreiden, maar kampte met tegenslag. Daar kwamen de slechte jaren in de varkenssector en een moeizame verstandhouding met de bank bovenop. Hierdoor kan hij nu niet verder.

  Een overzicht in één van de zeugenafdelingen. Die staan sinds een jaar leeg (na ingrijpen van de bank). De verkoper wilde een paar jaar geleden nog graag uitbreiden, maar kampte met tegenslag. Daar kwamen de slechte jaren in de varkenssector en een moeizame verstandhouding met de bank bovenop. Hierdoor kan hij nu niet verder.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Doordat het bedrijf een jaar stil heeft gestaan, moeten kopers investeren om verder te kunnen. De belangrijkste investering is die in een emissiearme vloer in de zeugenafdelingen. Deze kost ruwweg €20.000 (exclusief arbeid). De totale aanpassingskosten berekende de verkoper eerder al op €50.000 à €55.000. Na de aanpassing zijn beide bedrijfslocaties weer startklaar. Dan ontstaan binnen de huidige milieuvergunning twee gesloten bedrijfslocaties: 600 zeugen en 80 opfokzeugen in Azewijn en ruim 2.000 biggen in Didam. De vleesvarkenstak wordt dan dus afgestoten.

  Doordat het bedrijf een jaar stil heeft gestaan, moeten kopers investeren om verder te kunnen. De belangrijkste investering is die in een emissiearme vloer in de zeugenafdelingen. Deze kost ruwweg €20.000 (exclusief arbeid). De totale aanpassingskosten berekende de verkoper eerder al op €50.000 à €55.000. Na de aanpassing zijn beide bedrijfslocaties weer startklaar. Dan ontstaan binnen de huidige milieuvergunning twee gesloten bedrijfslocaties: 600 zeugen en 80 opfokzeugen in Azewijn en ruim 2.000 biggen in Didam. De vleesvarkenstak wordt dan dus afgestoten.

  Foto: Theo Brummelaar
 • In de zeugenafdelingen is een automatische voervoorziening. De ventilatie (centrale afzuiging) werkt nog prima ondanks een jaar stilstand.

  In de zeugenafdelingen is een automatische voervoorziening. De ventilatie (centrale afzuiging) werkt nog prima ondanks een jaar stilstand.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een overzicht in één van de kraamhokken. Ook deze afdelingen staan leeg.

  Een overzicht in één van de kraamhokken. Ook deze afdelingen staan leeg.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Aan de kraamhokken hoeft niet veel te gebeuren. Dat geldt wel voor enkele andere onderdelen in de stal. Een voorbeeld daarvan is een nieuwe groepenkast (stroom). De investering valt binnen het eerder genoemde bedrag dat kopers extra moeten meenemen.

  Aan de kraamhokken hoeft niet veel te gebeuren. Dat geldt wel voor enkele andere onderdelen in de stal. Een voorbeeld daarvan is een nieuwe groepenkast (stroom). De investering valt binnen het eerder genoemde bedrag dat kopers extra moeten meenemen.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een overzicht in één van de biggenafdelingen. Kopers moeten in twee afdelingen nog investeren in langere hokken. Ook hier geldt: dat zit al binnen het extra kostenplaatje van €50.000 à €55.000. De biggenstal stamt uit 1990 en werd in 1997, tijdens de bouw van de zeugenstal, gerenoveerd.

  Een overzicht in één van de biggenafdelingen. Kopers moeten in twee afdelingen nog investeren in langere hokken. Ook hier geldt: dat zit al binnen het extra kostenplaatje van €50.000 à €55.000. De biggenstal stamt uit 1990 en werd in 1997, tijdens de bouw van de zeugenstal, gerenoveerd.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De omgeving van Didam en Azewijn (zie foto) is erg fraai. Beide bedrijven liggen in de regio Montfertland. Basisvoorzieningen zijn dichtbij en steden (Doetinchem en Arnhem) zijn niet ver weg. De bereikbaarheid is prima door de nabijgelegen snelwegen A12 en A18. Ook Duitsland is vlakbij. Het bedrijf in Azewijn ligt slechts 600 meter van de grens af. Dat kan een voordeel voor de handel zijn.

Meer over het bedrijf leest u in Boerderij 37 (woensdag 11 juni).
Makelaar: Maalderink Lutke Willink, Terborg (Gld.), www.maalderinklutkewillink.nl

  De omgeving van Didam en Azewijn (zie foto) is erg fraai. Beide bedrijven liggen in de regio Montfertland. Basisvoorzieningen zijn dichtbij en steden (Doetinchem en Arnhem) zijn niet ver weg. De bereikbaarheid is prima door de nabijgelegen snelwegen A12 en A18. Ook Duitsland is vlakbij. Het bedrijf in Azewijn ligt slechts 600 meter van de grens af. Dat kan een voordeel voor de handel zijn. Meer over het bedrijf leest u in Boerderij 37 (woensdag 11 juni). Makelaar: Maalderink Lutke Willink, Terborg (Gld.), www.maalderinklutkewillink.nl

  Foto: Theo Brummelaar

Of registreer je om te kunnen reageren.