Varkenshouderij

Foto & video

Basic varkensstal zonder tierelantijntjes

Gino Schrijver bouwde in 2012 nieuw voor 1.344 vleesvarkens. De ervaringen tot nu toe zijn erg goed. Al zijn er aandachtspunten, zoals kalkaanslag op de ramen door nevelkoeling.

Foto

 • Gino Schrijver (48) heeft in Wijhe (Ov.) in maatschap met zijn vrouw Petra (48) een gemengd bedrijf. De maatschap houdt op twee locaties 70 melkkoeien en 2.740 vleesvarkens. In 2012 bezocht Boerderij Schrijver voor het eerst. De aanleiding was toen een nieuwe stal voor 1.344 vleesvarkens, die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Dit jaar ging Boerderij opnieuw langs en vroeg Schrijver naar zijn ervaringen.

  Gino Schrijver (48) heeft in Wijhe (Ov.) in maatschap met zijn vrouw Petra (48) een gemengd bedrijf. De maatschap houdt op twee locaties 70 melkkoeien en 2.740 vleesvarkens. In 2012 bezocht Boerderij Schrijver voor het eerst. De aanleiding was toen een nieuwe stal voor 1.344 vleesvarkens, die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Dit jaar ging Boerderij opnieuw langs en vroeg Schrijver naar zijn ervaringen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de stal met capaciteit voor 1.344 vleesvarkens. Links is de biologische luchtwasser nog net zichtbaar. Schrijver bouwde in 2012 nieuw tegen relatief lage bouwkosten: €400 per varkensplaats. Zowel qua voersysteem, luchtinlaat als hokinrichting koos hij voor basic. Daarvan had hij nog geen moment spijt. “Omdat ik mijn aandacht over twee bedrijven moet verdelen, waren arbeidsgemak en niet overdreven veel automatisering essentieel. Die keuze pakt goed uit. Ik houd tijd over voor mijn andere bedrijfstak en er gaat zelden iets kapot.”

  Een overzicht van de stal met capaciteit voor 1.344 vleesvarkens. Links is de biologische luchtwasser nog net zichtbaar. Schrijver bouwde in 2012 nieuw tegen relatief lage bouwkosten: €400 per varkensplaats. Zowel qua voersysteem, luchtinlaat als hokinrichting koos hij voor basic. Daarvan had hij nog geen moment spijt. “Omdat ik mijn aandacht over twee bedrijven moet verdelen, waren arbeidsgemak en niet overdreven veel automatisering essentieel. Die keuze pakt goed uit. Ik houd tijd over voor mijn andere bedrijfstak en er gaat zelden iets kapot.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de centrale gang. Ook hier was basic bouwen het uitgangspunt. De wanden zijn van kunststof en zijn zodoende eenvoudig en snel schoon te maken. Een groot voordeel, stelt Schrijver.

  Een overzicht van de centrale gang. Ook hier was basic bouwen het uitgangspunt. De wanden zijn van kunststof en zijn zodoende eenvoudig en snel schoon te maken. Een groot voordeel, stelt Schrijver.

  Foto: Ronald Hissink
 • Om de 6 meter zitten deze roestvrijstalen balken in de vloer van de centrale gang. Ook hier geldt: arbeidsgemak. Het is eenvoudig schoon te maken.

  Om de 6 meter zitten deze roestvrijstalen balken in de vloer van de centrale gang. Ook hier geldt: arbeidsgemak. Het is eenvoudig schoon te maken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Schrijver koos in het tweede jaar na de bouw alsnog voor zonnepanelen op het dak van de stal. Daar was hij tijdens de bouw echter niet van uitgegaan. De stroomkabel (zie foto) die hij bij de bouw koos, blijkt nu te dun. Met deze kabel kon hij slechts 125 zonnepanelen leggen, terwijl hij er met een dikkere kabel 450 had kunnen leggen. Schrijver: “Een aandachtspunt. Het was geen echte fout, maar ik heb wel onvoldoende geanticipeerd op zonne-energie.”

  Schrijver koos in het tweede jaar na de bouw alsnog voor zonnepanelen op het dak van de stal. Daar was hij tijdens de bouw echter niet van uitgegaan. De stroomkabel (zie foto) die hij bij de bouw koos, blijkt nu te dun. Met deze kabel kon hij slechts 125 zonnepanelen leggen, terwijl hij er met een dikkere kabel 450 had kunnen leggen. Schrijver: “Een aandachtspunt. Het was geen echte fout, maar ik heb wel onvoldoende geanticipeerd op zonne-energie.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit zijn die 125 zonnepanelen. Ze zijn samen goed voor een energieopbrengst van 27.000 kilowattuur per jaar. Schrijver schafte de panelen aan via de collectieve LTO-inkoop. Op termijn wil de varkenshouder nog eens 125 panelen plaatsen. Doordat de stroomkabel nu de beperkende factor is, komen die noodgedwongen op naastgelegen stal te liggen. Als Schrijver straks 250 zonnepanelen heeft, is zijn bedrijf precies energieneutraal.

  Dit zijn die 125 zonnepanelen. Ze zijn samen goed voor een energieopbrengst van 27.000 kilowattuur per jaar. Schrijver schafte de panelen aan via de collectieve LTO-inkoop. Op termijn wil de varkenshouder nog eens 125 panelen plaatsen. Doordat de stroomkabel nu de beperkende factor is, komen die noodgedwongen op naastgelegen stal te liggen. Als Schrijver straks 250 zonnepanelen heeft, is zijn bedrijf precies energieneutraal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van één van de basic opgezette afdelingen. Elke afdeling telt vijf ramen. Dat staat gelijk aan 2 procent van de vloeroppervlakte, genoeg om aan de maatlat te voldoen. Let ook op het voersysteem, een sleepketting met aanvoervijzel. Een simpel systeem, en het gaat ook niet kapot. Schrijver is er tevreden over. Basic voeren kan in zijn geval ook, omdat hij Piétrains heeft. Met Tempo-dieren zou dat minder gemakkelijk zijn.

  Een overzicht van één van de basic opgezette afdelingen. Elke afdeling telt vijf ramen. Dat staat gelijk aan 2 procent van de vloeroppervlakte, genoeg om aan de maatlat te voldoen. Let ook op het voersysteem, een sleepketting met aanvoervijzel. Een simpel systeem, en het gaat ook niet kapot. Schrijver is er tevreden over. Basic voeren kan in zijn geval ook, omdat hij Piétrains heeft. Met Tempo-dieren zou dat minder gemakkelijk zijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • De voercomputer is ook geen hightech apparaat. De bediening is eenvoudig: aan en uit. Geen tierelantijntjes. Schrijver: “Een dure, uitgebreide voercomputer is prachtig, maar je moet die ook optimaal kunnen gebruiken. Anders moet je het niet doen. En daarbij moet ik de stal ook terugverdienen.”

  De voercomputer is ook geen hightech apparaat. De bediening is eenvoudig: aan en uit. Geen tierelantijntjes. Schrijver: “Een dure, uitgebreide voercomputer is prachtig, maar je moet die ook optimaal kunnen gebruiken. Anders moet je het niet doen. En daarbij moet ik de stal ook terugverdienen.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de Piétrain-dieren in één van de hokken. Er staan veertien dieren in een hok. In de stal zijn de dieren in twee leeftijdsgroepen verdeeld. In totaal zijn op het bedrijf drie leeftijdsgroepen aanwezig. Dit betekent dat er vrij grote werkpieken zijn. In de praktijk is Schrijver twee uur per dag met de varkens bezig en tijdens de pieken komt er iemand bij. De beste oplossing voor Schrijver, aangezien arbeid op zijn gemengde bedrijf toch de grootste beperkende factor is.

  Een overzicht van de Piétrain-dieren in één van de hokken. Er staan veertien dieren in een hok. In de stal zijn de dieren in twee leeftijdsgroepen verdeeld. In totaal zijn op het bedrijf drie leeftijdsgroepen aanwezig. Dit betekent dat er vrij grote werkpieken zijn. In de praktijk is Schrijver twee uur per dag met de varkens bezig en tijdens de pieken komt er iemand bij. De beste oplossing voor Schrijver, aangezien arbeid op zijn gemengde bedrijf toch de grootste beperkende factor is.

  Foto: Ronald Hissink
 • De groei van de varkens is in de afgelopen twee jaar gelijk gebleven: 800 gram groei per dag. En aan afleidingsmateriaal is ook gedacht.

  De groei van de varkens is in de afgelopen twee jaar gelijk gebleven: 800 gram groei per dag. En aan afleidingsmateriaal is ook gedacht.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een handigheidje dat goed uitpakt: een 10 centimeter brede mestspleet aan het einde van de afdelingen. Zo kan Schrijver de hokken eenvoudig schoonspuiten.

  Een handigheidje dat goed uitpakt: een 10 centimeter brede mestspleet aan het einde van de afdelingen. Zo kan Schrijver de hokken eenvoudig schoonspuiten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit geeft een duidelijk beeld van hoe de lucht in de stal circuleert. Via de ramen gaat de lucht door een verbrede spouw onder de bolle vloer door de voergang in. Ook qua luchtinlaat koos Schrijver voor basic. De ervaringen zijn goed. Voor de zekerheid laat hij de luchtinlaat twee tot drie keer per jaar bijstellen.

  Dit geeft een duidelijk beeld van hoe de lucht in de stal circuleert. Via de ramen gaat de lucht door een verbrede spouw onder de bolle vloer door de voergang in. Ook qua luchtinlaat koos Schrijver voor basic. De ervaringen zijn goed. Voor de zekerheid laat hij de luchtinlaat twee tot drie keer per jaar bijstellen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Boven de ramen, aan de buitenkant van de stal, is de nevelkoeling te zien. Die slaat vanaf 27 graden aan. De koeling, die €6.000 kostte, zorgt voor een 4 graden lagere temperatuur. Een groot voordeel, omdat zware varkens boven 30 graden niet meer vreten. Met de koeling doen ze dat wel en blijft de groei dus constant. Daarbij zouden de dieren zonder koeling bij onderbroken groei nadien kunnen vervetten. Schrijver moest wel even zoeken naar de juiste afstelling. Hij drukte de temperatuur in het begin zelfs met 8 graden en koos dan voor minder ventilatie. Dat leidde echter tot een te hoge luchtvochtigheid.

  Boven de ramen, aan de buitenkant van de stal, is de nevelkoeling te zien. Die slaat vanaf 27 graden aan. De koeling, die €6.000 kostte, zorgt voor een 4 graden lagere temperatuur. Een groot voordeel, omdat zware varkens boven 30 graden niet meer vreten. Met de koeling doen ze dat wel en blijft de groei dus constant. Daarbij zouden de dieren zonder koeling bij onderbroken groei nadien kunnen vervetten. Schrijver moest wel even zoeken naar de juiste afstelling. Hij drukte de temperatuur in het begin zelfs met 8 graden en koos dan voor minder ventilatie. Dat leidde echter tot een te hoge luchtvochtigheid.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het enige nadeel van de nevelkoeling: de ramen eronder verkalken. Dit komt doordat het water nu te hard is. Schrijver gaat het water later nog ontharden. Dan moet het probleem van de kalkaanslag voorbij zijn.

  Het enige nadeel van de nevelkoeling: de ramen eronder verkalken. Dit komt doordat het water nu te hard is. Schrijver gaat het water later nog ontharden. Dan moet het probleem van de kalkaanslag voorbij zijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bovenin de afdelingen zit deze meetwaaier met automatische diafragmaschuif naar het centrale afzuigkanaal.

  Bovenin de afdelingen zit deze meetwaaier met automatische diafragmaschuif naar het centrale afzuigkanaal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De achterkant van de stal. Met in het midden drie silo’s en rechts ervan de biologische luchtwasser. De wasser bevalt Schrijver erg goed. Een chemische luchtwasser wilde hij niet, omdat er te veel werk in zou gaan zitten. Deze biologische wasser hoeft hij niet schoon te maken. Problemen waren er ook niet; lekkage heeft de varkenshouder niet gehad.

  De achterkant van de stal. Met in het midden drie silo’s en rechts ervan de biologische luchtwasser. De wasser bevalt Schrijver erg goed. Een chemische luchtwasser wilde hij niet, omdat er te veel werk in zou gaan zitten. Deze biologische wasser hoeft hij niet schoon te maken. Problemen waren er ook niet; lekkage heeft de varkenshouder niet gehad.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een opmaat naar landschappelijke inpassing Voor een beter aangezicht van de stal heeft Schrijver meerdere boompjes geplant. Over een paar jaar moet de stal al behoorlijk minder zichtbaar zijn.

  Een opmaat naar landschappelijke inpassing Voor een beter aangezicht van de stal heeft Schrijver meerdere boompjes geplant. Over een paar jaar moet de stal al behoorlijk minder zichtbaar zijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het verhoogde laaddek voor de stal. Vanwege de aangepaste regels voor de klepkeuring moet Schrijver hier een extra investering doen: vier of vijf extra hokken. Dat kost hem toch al snel €1.500 tot €2.000. Schrijver: “Ik verwacht snel weer een stalkeuring. Slecht voor het welzijn van het varken en voor de boer. Tijd is bepalend. Als de wind bijvoorbeeld op de staldeur staat en de varkens minder goed naar buiten willen, kost dit extra tijd en krijg je nog een boete ook, omdat je over de afgesproken tijd gaat.”

  Het verhoogde laaddek voor de stal. Vanwege de aangepaste regels voor de klepkeuring moet Schrijver hier een extra investering doen: vier of vijf extra hokken. Dat kost hem toch al snel €1.500 tot €2.000. Schrijver: “Ik verwacht snel weer een stalkeuring. Slecht voor het welzijn van het varken en voor de boer. Tijd is bepalend. Als de wind bijvoorbeeld op de staldeur staat en de varkens minder goed naar buiten willen, kost dit extra tijd en krijg je nog een boete ook, omdat je over de afgesproken tijd gaat.”

  Foto: Ronald Hissink

Of registreer je om te kunnen reageren.