Varkenshouderij

Foto & video 4693 x bekeken

Voerinstallatie in eigen loods

Van Spreuwel legt de laatste hand aan hun nieuwe stal voor 1.820 vleesvarkens. Al met al verwachten ze uit te komen op een investering van zo'n €425 tot €450 per plaats.

Foto

 • Jan (56), Helma (54) en Adrie (26) van Spreuwel leggen in Oostelbeers (N.-Br.) de laatste hand aan hun nieuwe stal voor 1.820 vleesvarkens.

  Jan (56), Helma (54) en Adrie (26) van Spreuwel leggen in Oostelbeers (N.-Br.) de laatste hand aan hun nieuwe stal voor 1.820 vleesvarkens.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Van Spreuwel kocht de locatie op nog geen 100 meter van het thuisbedrijf enkele jaren geleden bij. Dit maakt de bedrijfopzet flexibeler, mochten de ondernemers om welke reden dan ook willen minderen, dan is met deze opzet gemakkelijk afscheid te nemen van een gedeelte van het bedrijf.

  Van Spreuwel kocht de locatie op nog geen 100 meter van het thuisbedrijf enkele jaren geleden bij. Dit maakt de bedrijfopzet flexibeler, mochten de ondernemers om welke reden dan ook willen minderen, dan is met deze opzet gemakkelijk afscheid te nemen van een gedeelte van het bedrijf.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de bestaande stallen is ruimte voor 1.850 vleesvarkens. Op de thuislocatie zijn 280 rosékalveren en 650 vleesvarkens gehuisvest.

  In de bestaande stallen is ruimte voor 1.850 vleesvarkens. Op de thuislocatie zijn 280 rosékalveren en 650 vleesvarkens gehuisvest.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal was van een vooruitstrevende ondernemer. Reeds midden jaren ’90 was de stal voorzien van een chemische luchtwasser en luchtconditionering in combinatie met koude- en warmteopslag. Dat systeem bevalt van Spreuwel perfect. “Het geeft een jaarrond constant klimaat”, zegt Adrie. Bij de nieuwbouw was de investering echter niet rond te rekenen. “Het is nu simpelweg te duur”, zegt Jan.

  De stal was van een vooruitstrevende ondernemer. Reeds midden jaren ’90 was de stal voorzien van een chemische luchtwasser en luchtconditionering in combinatie met koude- en warmteopslag. Dat systeem bevalt van Spreuwel perfect. “Het geeft een jaarrond constant klimaat”, zegt Adrie. Bij de nieuwbouw was de investering echter niet rond te rekenen. “Het is nu simpelweg te duur”, zegt Jan.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Als alternatief kozen ze voor een directe luchtinlaat aan de noordzijde van de stal, de schaduwzijde. De lucht gaat onder de dichte vloer door en komt via de controlegang in de afdelingen.

  Als alternatief kozen ze voor een directe luchtinlaat aan de noordzijde van de stal, de schaduwzijde. De lucht gaat onder de dichte vloer door en komt via de controlegang in de afdelingen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De nieuwbouw is niet het enige waarin van Spreuwel investeerde. Het hele bedrijf werd aangepakt. Alle bestaande gebouwen kregen nieuwe hokinrichting en een nieuwe voerinstallatie. Een nieuw gezette loods herbergt de droogvoerkeuken en biedt ruime mogelijkheid om in de toekomst onder dak grondstoffen te mengen.

  De nieuwbouw is niet het enige waarin van Spreuwel investeerde. Het hele bedrijf werd aangepakt. Alle bestaande gebouwen kregen nieuwe hokinrichting en een nieuwe voerinstallatie. Een nieuw gezette loods herbergt de droogvoerkeuken en biedt ruime mogelijkheid om in de toekomst onder dak grondstoffen te mengen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De voerkeuken beslaat beperkte ruimte.

  De voerkeuken beslaat beperkte ruimte.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De noodstroomvoorziening is nu permanent en schakelt automatisch in als de netspanning wegvalt. De bouwvakkers ervoeren al dat deze perfect werkt. Adrie: “Voorheen hadden we een aggregaat achter de trekker, maar dat is niet praktisch. Als ik van huis ben en de stroom valt uit, dan duurt het naar onze zin te lang voordat ik thuis ben, de trekker gestart heb, het aggregaat achter uit de schuur heb gehaald en bij de stal ben. Ook zou het trekkeragregaat met de uitbreiding te licht zijn. Zo is het goed opgelost.”

  De noodstroomvoorziening is nu permanent en schakelt automatisch in als de netspanning wegvalt. De bouwvakkers ervoeren al dat deze perfect werkt. Adrie: “Voorheen hadden we een aggregaat achter de trekker, maar dat is niet praktisch. Als ik van huis ben en de stroom valt uit, dan duurt het naar onze zin te lang voordat ik thuis ben, de trekker gestart heb, het aggregaat achter uit de schuur heb gehaald en bij de stal ben. Ook zou het trekkeragregaat met de uitbreiding te licht zijn. Zo is het goed opgelost.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De afdelingen zijn relatief smal en liefst 26 meter diep. Elke twee hokken delen een groepsfeeder met aan weerszijden drie vreetplekken. De afdelingen zijn licht. De ondernemers kozen bewust voor lichtgekleurde materialen om dat te bereiken.

  De afdelingen zijn relatief smal en liefst 26 meter diep. Elke twee hokken delen een groepsfeeder met aan weerszijden drie vreetplekken. De afdelingen zijn licht. De ondernemers kozen bewust voor lichtgekleurde materialen om dat te bereiken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de zijgevel valt de hoge lichtstraat op, deze heeft een bovenwettelijk oppervlak van 3 procent van het vloeroppervlak. De minimumeis is 2 procent. Van Spreuwel hecht hier zelf belang aan, zowel voor het dag- nachtritme van de dieren als voor het prettig werken voor hen zelf. Adrie: “Als je meekrijgt dat het buiten regent is bijvoorbeeld al prettig.”

  In de zijgevel valt de hoge lichtstraat op, deze heeft een bovenwettelijk oppervlak van 3 procent van het vloeroppervlak. De minimumeis is 2 procent. Van Spreuwel hecht hier zelf belang aan, zowel voor het dag- nachtritme van de dieren als voor het prettig werken voor hen zelf. Adrie: “Als je meekrijgt dat het buiten regent is bijvoorbeeld al prettig.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Door de afdelingen loopt een inweekleiding, op de steuntjes is nog ruimte voor de nog te plaatsen waterleidingen.

  Door de afdelingen loopt een inweekleiding, op de steuntjes is nog ruimte voor de nog te plaatsen waterleidingen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De inweekleiding, in combinatie met de van primer voorziene roosters, gecoate vloeren en kunststof wanden maken dat reinigen straks snel gaat. De kosten gaan voor de baten uit; Adrie rekent snel voor: “Je bespaart zo een kwartier per afdeling bij het reinigen, maal drie rondes, maal 13 afdelingen. Dat is al bijna 10 uur per jaar besparing van niet alleen tijd, maar ook water. Op deze manier verdien je de meerprijs van coaten snel terug denken wij.”

  De inweekleiding, in combinatie met de van primer voorziene roosters, gecoate vloeren en kunststof wanden maken dat reinigen straks snel gaat. De kosten gaan voor de baten uit; Adrie rekent snel voor: “Je bespaart zo een kwartier per afdeling bij het reinigen, maal drie rondes, maal 13 afdelingen. Dat is al bijna 10 uur per jaar besparing van niet alleen tijd, maar ook water. Op deze manier verdien je de meerprijs van coaten snel terug denken wij.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Zowel klimaat, voerinstallatie, watermeters als de genoemde inweekinstallatie zijn allemaal aangesloten op dezelfde kast van Fancom. Via een app is straks ook alles op afstand uit te lezen en te besturen. Adrie: “Ik ben als zzp’er vaak overdag weg. Op weg naar huis kan ik op mijn telefoon de inweekinstallatie alvast aanzetten in een bepaalde afdeling. Wanneer ik dan thuis ben kan ik direct aan de slag.”

  Zowel klimaat, voerinstallatie, watermeters als de genoemde inweekinstallatie zijn allemaal aangesloten op dezelfde kast van Fancom. Via een app is straks ook alles op afstand uit te lezen en te besturen. Adrie: “Ik ben als zzp’er vaak overdag weg. Op weg naar huis kan ik op mijn telefoon de inweekinstallatie alvast aanzetten in een bepaalde afdeling. Wanneer ik dan thuis ben kan ik direct aan de slag.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het luchtkanaal van de centrale afzuiging loopt door de gehele nok.

  Het luchtkanaal van de centrale afzuiging loopt door de gehele nok.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Vanwege de dubbele kapconstructie aan de voorzijde van de stal, maakte de aannemer twee kleine luchtkokers naar de eerste afdeling. Deze afdeling aan de straatzijde is ook voorzien van raampartijen in de eindgevel, om samen met de dubbele kap tegemoet te komen aan de eisen van de Welstandscommissie.

  Vanwege de dubbele kapconstructie aan de voorzijde van de stal, maakte de aannemer twee kleine luchtkokers naar de eerste afdeling. Deze afdeling aan de straatzijde is ook voorzien van raampartijen in de eindgevel, om samen met de dubbele kap tegemoet te komen aan de eisen van de Welstandscommissie.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Achterin de stal staat de biologische combiwasser. Deze wast zowel de lucht uit de nieuwe als uit een van de bestaande stallen. Om de luchtstromen niet te laten mengen en met verschillende drukken te kunnen werken, plaatst de installateur hier een tussenschot in de wasser.

  Achterin de stal staat de biologische combiwasser. Deze wast zowel de lucht uit de nieuwe als uit een van de bestaande stallen. Om de luchtstromen niet te laten mengen en met verschillende drukken te kunnen werken, plaatst de installateur hier een tussenschot in de wasser.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Alle betonvloeren en het spantwerk is waterdicht beschermd met dakbedekking.

  Alle betonvloeren en het spantwerk is waterdicht beschermd met dakbedekking.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Medewerkers zijn druk met het plaatsen van de waspakketten.

  Medewerkers zijn druk met het plaatsen van de waspakketten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ook de ketting van de voerinstallatie wordt getrokken.

  Ook de ketting van de voerinstallatie wordt getrokken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Iedere bouw kent mee- en tegenvallers. De benodigde 3 x 160A verzwaarde stroomaansluiting en een verplichte brandput (40 meter diep, à €3.700) als eigen bluswatervoorziening waren extra kostenposten waar de ondernemers in eerste instantie niet mee rekenden. Al met al verwachten ze uit te komen op een investering van zo’n €425 tot €450 per plaats. Op vrijdag 2 mei is er van 14.00 tot 18.00 uur een open dag aan de Maneschijn 5 in Oostelbeers.

  Iedere bouw kent mee- en tegenvallers. De benodigde 3 x 160A verzwaarde stroomaansluiting en een verplichte brandput (40 meter diep, à €3.700) als eigen bluswatervoorziening waren extra kostenposten waar de ondernemers in eerste instantie niet mee rekenden. Al met al verwachten ze uit te komen op een investering van zo’n €425 tot €450 per plaats. Op vrijdag 2 mei is er van 14.00 tot 18.00 uur een open dag aan de Maneschijn 5 in Oostelbeers.

  Foto: Matthijs Verhagen

Of registreer je om te kunnen reageren.