Varkenshouderij

Foto & video

Strak afgewerkte stal met warmteterugwinning

Francis Oosterlaken bouwde een ruime en lichte vleesvarkensstal. De warmte uit de afgewerkte lucht wordt teruggewonnen.

Foto

 • Francis Oosterlaken (47) uit Beers (N.-Br.) investeerde in een nieuwe vleesvarkensstal met 2.900 dierplaatsen. Het bedrijf heeft een vergunning voor 4.000 vleesvarkens en 300 zeugen. Daarnaast is er 40 hectare akkerbouw met bieten, aardappelen en graan.

  Francis Oosterlaken (47) uit Beers (N.-Br.) investeerde in een nieuwe vleesvarkensstal met 2.900 dierplaatsen. Het bedrijf heeft een vergunning voor 4.000 vleesvarkens en 300 zeugen. Daarnaast is er 40 hectare akkerbouw met bieten, aardappelen en graan.

 • De nieuwe stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). In 2011 zijn de oude zeugenstal en afmeststal gesloopt, waarvoor de nieuwe stal in de plaats kwam.

  De nieuwe stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). In 2011 zijn de oude zeugenstal en afmeststal gesloopt, waarvoor de nieuwe stal in de plaats kwam.

 • De ondernemer haalt de lucht binnen via kanaalventilatie. Met het winddrukgordijn en het haaientandprofiel is de grootte van de luchtinlaat te regelen. Over de volle lengte van de stal is een lichtstraat geïnstalleerd. Het geïsoleerde HR++ glas houdt de warmte buiten de stal.

  De ondernemer haalt de lucht binnen via kanaalventilatie. Met het winddrukgordijn en het haaientandprofiel is de grootte van de luchtinlaat te regelen. Over de volle lengte van de stal is een lichtstraat geïnstalleerd. Het geïsoleerde HR++ glas houdt de warmte buiten de stal.

 • Door de witte kunststof inrichting en ramen oogt de stal ruim en licht. Er zijn 14 afdelingen met 16 hokken, voor 13 dieren per hok.

  Door de witte kunststof inrichting en ramen oogt de stal ruim en licht. Er zijn 14 afdelingen met 16 hokken, voor 13 dieren per hok.

 • De varkenshouder koos voor droogvoerbakken. In de vorige stal voerde hij met brijbakken, maar niet tot tevredenheid. Hij stoorde zich vooral aan het geknoei. “Baggerbakken noem ik ze”.

  De varkenshouder koos voor droogvoerbakken. In de vorige stal voerde hij met brijbakken, maar niet tot tevredenheid. Hij stoorde zich vooral aan het geknoei. “Baggerbakken noem ik ze”.

 • Een sensor registreert de hoeveelheid daglicht in de afdeling. Op basis daarvan wordt de TL-verlichting bijgeschakeld indien nodig. Vanwege het vele daglicht zullen de TL-lampen in de praktijk weinig branden. De verlichting is door de aannemer ontwikkeld. De voorschakelaar zit in een transparante buis. De lamp is volgens Oosterlaken stof-, water- en luchtdicht. Daardoor verwacht de ondernemer dat de lamp 10 jaar meegaat.

  Een sensor registreert de hoeveelheid daglicht in de afdeling. Op basis daarvan wordt de TL-verlichting bijgeschakeld indien nodig. Vanwege het vele daglicht zullen de TL-lampen in de praktijk weinig branden. De verlichting is door de aannemer ontwikkeld. De voorschakelaar zit in een transparante buis. De lamp is volgens Oosterlaken stof-, water- en luchtdicht. Daardoor verwacht de ondernemer dat de lamp 10 jaar meegaat.

 • In de stal zit een inweekinstallatie die in de zomer ook voor verkoeling kan zorgen. Dit is via de klimaatcomputer geregeld.

  In de stal zit een inweekinstallatie die in de zomer ook voor verkoeling kan zorgen. Dit is via de klimaatcomputer geregeld.

 • Met dit deurtje zijn twee hokken met elkaar te verbinden. Daardoor is het makkelijk om de varkens op één vierkante meter te leggen. In eerste instantie liggen de dieren op 0,8 vierkante meter. Oosterlaken wil Piétrains produceren voor de Duitse markt. Dat is volgens hem momenteel het meest rendabel. De biggen komen van zijn broer Gerbert, die ook in Beers woont en boert.

  Met dit deurtje zijn twee hokken met elkaar te verbinden. Daardoor is het makkelijk om de varkens op één vierkante meter te leggen. In eerste instantie liggen de dieren op 0,8 vierkante meter. Oosterlaken wil Piétrains produceren voor de Duitse markt. Dat is volgens hem momenteel het meest rendabel. De biggen komen van zijn broer Gerbert, die ook in Beers woont en boert.

 • In het midden van de centrale gang is een weegschaal geplaatst. Dit om tussentijds te kunnen wegen. Momenteel weegt Oosterlaken al zijn dieren individueel. Met deze weegschaal boekt hij flink wat tijdswinst. Het apparaat kost €4.500.

  In het midden van de centrale gang is een weegschaal geplaatst. Dit om tussentijds te kunnen wegen. Momenteel weegt Oosterlaken al zijn dieren individueel. Met deze weegschaal boekt hij flink wat tijdswinst. Het apparaat kost €4.500.

 • De overdekte laad- en losruimte geeft de mogelijkheid om droog te werken. Er is ruimte om een volle vracht zware varkens klaar te zetten.

  De overdekte laad- en losruimte geeft de mogelijkheid om droog te werken. Er is ruimte om een volle vracht zware varkens klaar te zetten.

 • In de laad- en losruimte staat ook een bronwaterinstallatie. Deze kost volgens Oosterlaken €7.000 à €8.000. Vanwege stijgende kosten voor leidingwater koos de varkenshouder ervoor om zelf een bron aan te leggen.

  In de laad- en losruimte staat ook een bronwaterinstallatie. Deze kost volgens Oosterlaken €7.000 à €8.000. Vanwege stijgende kosten voor leidingwater koos de varkenshouder ervoor om zelf een bron aan te leggen.

 • Alle technische apparaten staan in één ruimte, en deze is 60 minuten brandwerend. Daarbij is er een aggregaat aanwezig voor noodstroomvoorziening. De stalinrichting en de isolatie hebben brandklasse B.

  Alle technische apparaten staan in één ruimte, en deze is 60 minuten brandwerend. Daarbij is er een aggregaat aanwezig voor noodstroomvoorziening. De stalinrichting en de isolatie hebben brandklasse B.

 • De biologische luchtwasser is volgens de ondernemer beter voor de omgeving. Het geeft minder stof-, geur- en ammoniakuitstoot. Om de hoeveelheid spuiwater te beperken, hangt de installateur nog lamellen op. Via de lamellen verdampt een deel van het spuiwater.

  De biologische luchtwasser is volgens de ondernemer beter voor de omgeving. Het geeft minder stof-, geur- en ammoniakuitstoot. Om de hoeveelheid spuiwater te beperken, hangt de installateur nog lamellen op. Via de lamellen verdampt een deel van het spuiwater.

 • De warmtewisselaar staat schuin boven de wasser. Een deel van de uitgaande lucht van de luchtwasser gaat via de wisselaar naar buiten. Op hetzelfde moment stroomt ingaande lucht via de wisselaar naar binnen om op te warmen.

  De warmtewisselaar staat schuin boven de wasser. Een deel van de uitgaande lucht van de luchtwasser gaat via de wisselaar naar buiten. Op hetzelfde moment stroomt ingaande lucht via de wisselaar naar binnen om op te warmen.

 • Om de buizen heen stroomt buitenlucht de stal in, door de buizen heen gaat stallucht naar buiten. Zo mengt uitgaande lucht nooit met binnenkomende lucht. Door koude lucht op te warmen bespaart Oosterlaken wat op de stookkosten. Hij verwacht vooral een beter klimaat in de stal te hebben. Door continu goed te ventileren zonder dat het koud wordt, is de diergezondheid beter te borgen.

  Om de buizen heen stroomt buitenlucht de stal in, door de buizen heen gaat stallucht naar buiten. Zo mengt uitgaande lucht nooit met binnenkomende lucht. Door koude lucht op te warmen bespaart Oosterlaken wat op de stookkosten. Hij verwacht vooral een beter klimaat in de stal te hebben. Door continu goed te ventileren zonder dat het koud wordt, is de diergezondheid beter te borgen.

 • Via deze buizen gaat de lucht vanuit de wisselaar naar de centrale gang. De buizen zijn extra geïsoleerd om condensvorming in het centrale afzuigkanaal te voorkomen.

  Via deze buizen gaat de lucht vanuit de wisselaar naar de centrale gang. De buizen zijn extra geïsoleerd om condensvorming in het centrale afzuigkanaal te voorkomen.

 • Hier de twee buizen van waaruit de lucht de centrale gang binnenkomt. De lucht wordt door de roosters geblazen naar de ruimte onder de centrale gang. In deze ruimte hangen extra ventilatoren om de lucht helemaal naar voren te brengen. Vanuit deze ruimte stroomt de lucht de afdelingen binnen. Op het moment dat dit systeem in werking is, zitten de gordijnen aan de zijkant van de stal dicht. Op die manier wordt de lucht via één van beide wegen binnengehaald.

  Hier de twee buizen van waaruit de lucht de centrale gang binnenkomt. De lucht wordt door de roosters geblazen naar de ruimte onder de centrale gang. In deze ruimte hangen extra ventilatoren om de lucht helemaal naar voren te brengen. Vanuit deze ruimte stroomt de lucht de afdelingen binnen. Op het moment dat dit systeem in werking is, zitten de gordijnen aan de zijkant van de stal dicht. Op die manier wordt de lucht via één van beide wegen binnengehaald.

 • Overzicht van het centrale luchtkanaal.

  Overzicht van het centrale luchtkanaal.

 • De muren van de centrale gang bestaan uit lamellen van 10 cm dik. Deze zijn volgegoten met beton. Het resultaat: strakke, zeer degelijke wanden.

  De muren van de centrale gang bestaan uit lamellen van 10 cm dik. Deze zijn volgegoten met beton. Het resultaat: strakke, zeer degelijke wanden.

 • Het bedrijf heeft een vergunning voor een zeugenstal. Deze gaat er in de toekomst ook komen volgens Francis. Echter, hier zijn nog geen concrete plannen voor gemaakt. De ondernemer wil dat het eerst in de nieuwe stal goed draait.

  Het bedrijf heeft een vergunning voor een zeugenstal. Deze gaat er in de toekomst ook komen volgens Francis. Echter, hier zijn nog geen concrete plannen voor gemaakt. De ondernemer wil dat het eerst in de nieuwe stal goed draait.

Of registreer je om te kunnen reageren.