Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Gasrekening drukken met warmtewisselaar

Varkenshouder Henk ten Arve zag de stookkosten na nieuwbouw van zijn zeugenbedrijf de laatste jaren flink oplopen. De ondernemer investeerde daarom in een warmtewisselaar.

Foto

 • Henk ten Arve (37) heeft in Ruurlo (Gld.) een bedrijf met 250 Topigs 20-zeugen. In 1999 bouwde de ondernemer een nieuwe zeugenstal en begin 2014 investeerde hij in een warmtewisselaar.

  Henk ten Arve (37) heeft in Ruurlo (Gld.) een bedrijf met 250 Topigs 20-zeugen. In 1999 bouwde de ondernemer een nieuwe zeugenstal en begin 2014 investeerde hij in een warmtewisselaar.

  Foto: Henk Riswick
 • De ondernemer zag de stookkosten de laatste jaren oplopen en hing daarom in elke stal een gasmeter om het verbruik in kaart te brengen. “De nieuwste stal verbruikte meer dan verwacht, ongeveer net zoveel als de andere stallen bij elkaar.”

  De ondernemer zag de stookkosten de laatste jaren oplopen en hing daarom in elke stal een gasmeter om het verbruik in kaart te brengen. “De nieuwste stal verbruikte meer dan verwacht, ongeveer net zoveel als de andere stallen bij elkaar.”

  Foto: Henk Riswick
 • Om het verbruik te drukken smoort de varkenshouder de luchttoevoer naar de kraamzeugen door ringen te plaatsen op de ventilatiekokers boven de kop van de zeug.

  Om het verbruik te drukken smoort de varkenshouder de luchttoevoer naar de kraamzeugen door ringen te plaatsen op de ventilatiekokers boven de kop van de zeug.

  Foto: Henk Riswick
 • Dat flink wordt gestookt in de zeugenstal uit 1999 verbaast overigens niet. Zowel in de centrale gang als in de kraamafdelingen hangt een enorme capaciteit aan verwarmingselementen.

  Dat flink wordt gestookt in de zeugenstal uit 1999 verbaast overigens niet. Zowel in de centrale gang als in de kraamafdelingen hangt een enorme capaciteit aan verwarmingselementen.

  Foto: Henk Riswick
 • De aanpassingen aan het ventilatiesysteem gaven onvoldoende verbetering. Daarom investeerde Ten Arve in een warmtewisselaar. Deze is geplaatst in het centrale luchtkanaal. De installatie van Kleventa draait sinds begin januari.

  De aanpassingen aan het ventilatiesysteem gaven onvoldoende verbetering. Daarom investeerde Ten Arve in een warmtewisselaar. Deze is geplaatst in het centrale luchtkanaal. De installatie van Kleventa draait sinds begin januari.

  Foto: Henk Riswick
 • Om de warmte terug te winnen staan acht zogenoemde absorptieafgiftepanelen in het kanaal. De radiatoren nemen warmte op. Aan de onderkant stroomt er water in van 7 graden; de warme stallucht verwarmt dit naar 12 graden.

  Om de warmte terug te winnen staan acht zogenoemde absorptieafgiftepanelen in het kanaal. De radiatoren nemen warmte op. Aan de onderkant stroomt er water in van 7 graden; de warme stallucht verwarmt dit naar 12 graden.

  Foto: Henk Riswick
 • Het warme water stroomt naar de warmtepomp. Met het warmteverschil van 5 graden kan de warmtepomp, onder hoge druk, warm water maken van 44 graden. Dit water word opgeslagen in een buffervat van waaruit het de stal weer ingaat. De investeringskosten voor de warmtepomp en toebehoren zijn volgens Ten Arve €13.000.

  Het warme water stroomt naar de warmtepomp. Met het warmteverschil van 5 graden kan de warmtepomp, onder hoge druk, warm water maken van 44 graden. Dit water word opgeslagen in een buffervat van waaruit het de stal weer ingaat. De investeringskosten voor de warmtepomp en toebehoren zijn volgens Ten Arve €13.000.

  Foto: Henk Riswick
 • Op de regelkast zijn de temperaturen van het water in de wisselaar en in het buffervat af te lezen.

  Op de regelkast zijn de temperaturen van het water in de wisselaar en in het buffervat af te lezen.

  Foto: Henk Riswick
 • Het gasverbruik op het varkensbedrijf is sinds de ingebruikname van de installatie flink gedaald. Voorheen lag het verbruik op circa op circa 48 kuub gas per dag, dit is nu 15 kuub. Een besparing van 33 kuub per dag. Afhankelijk van de stroomkosten komt dit neer op een besparing van €4.000 tot €5.000 per jaar.

  Het gasverbruik op het varkensbedrijf is sinds de ingebruikname van de installatie flink gedaald. Voorheen lag het verbruik op circa op circa 48 kuub gas per dag, dit is nu 15 kuub. Een besparing van 33 kuub per dag. Afhankelijk van de stroomkosten komt dit neer op een besparing van €4.000 tot €5.000 per jaar.

  Foto: Henk Riswick
 • Om het systeem te optimaliseren plaats Ten Arve binnenkort twee extra panelen in het centrale kanaal. Vooral in de winter blijkt het moeilijk om voldoende warmte te onttrekken uit de lucht. Dit komt vooral door de dragendezeugenstal, waar weinig warmte vrijkomt.

  Om het systeem te optimaliseren plaats Ten Arve binnenkort twee extra panelen in het centrale kanaal. Vooral in de winter blijkt het moeilijk om voldoende warmte te onttrekken uit de lucht. Dit komt vooral door de dragendezeugenstal, waar weinig warmte vrijkomt.

  Foto: Henk Riswick
 • De biggen zijn gehuisvest in de oude stallen die nog wel worden verwarmd met een traditionele cv-ketel. De oude stallen lenen zich niet om daar ook een installatie te plaatsen “Aan de oude stallen ga ik niets meer doen. In een nieuwe stal zou zo’n installatie er zeker komen”, aldus Ten Arve.

In Boerderij 35 (dinsdag 27 mei) leest u meer over het bedrijf van Henk ten Arve.

  De biggen zijn gehuisvest in de oude stallen die nog wel worden verwarmd met een traditionele cv-ketel. De oude stallen lenen zich niet om daar ook een installatie te plaatsen “Aan de oude stallen ga ik niets meer doen. In een nieuwe stal zou zo’n installatie er zeker komen”, aldus Ten Arve. In Boerderij 35 (dinsdag 27 mei) leest u meer over het bedrijf van Henk ten Arve.

  Foto: Henk Riswick

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.