Varkenshouderij

Foto & video 14 reacties

Zeugenhouders blijven tobben met vierdageneis

Groepshuisvesting in de vroege dracht leidt tot problemen bij de gebroeders Holleman. Zeugen verwonden elkaar, waardoor meer antibiotica nodig is.

Foto

 • Eric (44) en René (41) Holleman hebben in Elst (Gld.) een vermeerderingsbedrijf met 300 Topigs 20-zeugen x Tybor G-eindbeer.

  Eric (44) en René (41) Holleman hebben in Elst (Gld.) een vermeerderingsbedrijf met 300 Topigs 20-zeugen x Tybor G-eindbeer.

  Foto: Henk Riswick
 • Bij het bedrijf hoort 12,5 hectare grasland en de gebroeders houden 50 ooien, zuivere Texelaars. De zeugen speenden in 2013 30,9 biggen. Het vervangingspercentage ligt laag, tussen de 30 en 35 procent. De vrees bestaat dat dit stijgt door de vierdageneis. Men voert nu ook zeugen af die qua gedrag ongeschikt zijn voor groepshuisvesting in de vroege dracht.

  Bij het bedrijf hoort 12,5 hectare grasland en de gebroeders houden 50 ooien, zuivere Texelaars. De zeugen speenden in 2013 30,9 biggen. Het vervangingspercentage ligt laag, tussen de 30 en 35 procent. De vrees bestaat dat dit stijgt door de vierdageneis. Men voert nu ook zeugen af die qua gedrag ongeschikt zijn voor groepshuisvesting in de vroege dracht.

  Foto: Henk Riswick
 • De gebroeders Holleman hebben niks tegen groepshuisvesting van drachtige zeugen, maar dan vanaf dag 28 in de dracht, zoals Europa dat voorschrijft. De vierdageneis die in Nederland van kracht is en waarop sinds 1 januari dit jaar wordt gehandhaafd, ervaren zij als een onwerkbare, slechte maatregel.

  De gebroeders Holleman hebben niks tegen groepshuisvesting van drachtige zeugen, maar dan vanaf dag 28 in de dracht, zoals Europa dat voorschrijft. De vierdageneis die in Nederland van kracht is en waarop sinds 1 januari dit jaar wordt gehandhaafd, ervaren zij als een onwerkbare, slechte maatregel.

  Foto: Henk Riswick
 • Het is daarentegen niet zo dat de varkenshouders onwillig zijn en de maatregel geen kans geven te implementeren in de bedrijfsvoering. Eerder het tegenovergestelde. Ze hebben een afdeling, die vrij kwam na de bouw van hun nieuwe biggenstal vorig jaar, ingericht als ruimte voor zeugen om te wennen aan het groepsleven.

  Het is daarentegen niet zo dat de varkenshouders onwillig zijn en de maatregel geen kans geven te implementeren in de bedrijfsvoering. Eerder het tegenovergestelde. Ze hebben een afdeling, die vrij kwam na de bouw van hun nieuwe biggenstal vorig jaar, ingericht als ruimte voor zeugen om te wennen aan het groepsleven.

  Foto: Henk Riswick
 • De wenafdeling, die naast de dekstal ligt, heeft een dichte vloer en langs de wand is lange trog gemonteerd met daarboven voerdosators. Op basis van de oppervlaktenormen biedt de ruimte plaats aan 30 zeugen. Dat is royaal omdat een weekgroep op het bedrijf uit hooguit 20 zeugen bestaat.

  De wenafdeling, die naast de dekstal ligt, heeft een dichte vloer en langs de wand is lange trog gemonteerd met daarboven voerdosators. Op basis van de oppervlaktenormen biedt de ruimte plaats aan 30 zeugen. Dat is royaal omdat een weekgroep op het bedrijf uit hooguit 20 zeugen bestaat.

  Foto: Henk Riswick
 • De varkenshouders zijn begonnen om de zeugen direct na spenen los te laten in de wenruimte, zodat ze na inseminatie aan elkaar gewennen wanneer ze als groep de zeugenstal in gaan.

  De varkenshouders zijn begonnen om de zeugen direct na spenen los te laten in de wenruimte, zodat ze na inseminatie aan elkaar gewennen wanneer ze als groep de zeugenstal in gaan.

  Foto: Henk Riswick
 • De varkenshouders hadden verwacht dat in grote ruimte met voldoende vluchtgelegenheid en een stabiele ondergrond met stro de vorming van groepen soepel zou verlopen. Temeer daar de zeugen flushvoer krijgen na spenen dat samen met stro voor een verzadigd gevoel zou moeten zorgen. Het blijkt allemaal niet vanzelf te gaan.

  De varkenshouders hadden verwacht dat in grote ruimte met voldoende vluchtgelegenheid en een stabiele ondergrond met stro de vorming van groepen soepel zou verlopen. Temeer daar de zeugen flushvoer krijgen na spenen dat samen met stro voor een verzadigd gevoel zou moeten zorgen. Het blijkt allemaal niet vanzelf te gaan.

  Foto: Henk Riswick
 • De net gespeende zeugen bijten elkaar in de hals en vang. Daarbij worden ook de achterste, nog volle uierpakketten geraakt met dikke, ontstoken uiers als gevolg. Bij een groot aantal zeugen die zijn gebeten in de uier leidt dit tot onherstelbare schade en het veroorzaakt veel leed.

  De net gespeende zeugen bijten elkaar in de hals en vang. Daarbij worden ook de achterste, nog volle uierpakketten geraakt met dikke, ontstoken uiers als gevolg. Bij een groot aantal zeugen die zijn gebeten in de uier leidt dit tot onherstelbare schade en het veroorzaakt veel leed.

  Foto: Henk Riswick
 • Omdat groepen vormen direct na spenen niet werkt, is besloten de zeugen nu na het dekken enkele dagen aan elkaar te laten wennen in het ruime groepshok met stro. Met deze aanpak wordt nu ervaring opgedaan.

  Omdat groepen vormen direct na spenen niet werkt, is besloten de zeugen nu na het dekken enkele dagen aan elkaar te laten wennen in het ruime groepshok met stro. Met deze aanpak wordt nu ervaring opgedaan.

  Foto: Henk Riswick
 • Ook het beenwerk lijdt er onder. Onder invloed van de grote hoeveelheid aanwezige hormonen in de zeug net na spenen, zijn ze onrustiger en bespringen en bijten elkaar meer dan wanneer ze na 28 dagen dracht in de groep gaan en alles in de zeug weer in balans is. Door schade aan uiers en beenwerk zijn de varkenshouders vaker genoodzaakt antibiotica te gebruiken. De dierdagdosering over 2012 bedroeg 3,71.

  Ook het beenwerk lijdt er onder. Onder invloed van de grote hoeveelheid aanwezige hormonen in de zeug net na spenen, zijn ze onrustiger en bespringen en bijten elkaar meer dan wanneer ze na 28 dagen dracht in de groep gaan en alles in de zeug weer in balans is. Door schade aan uiers en beenwerk zijn de varkenshouders vaker genoodzaakt antibiotica te gebruiken. De dierdagdosering over 2012 bedroeg 3,71.

  Foto: Henk Riswick
 • De drachtstal uit 1998 met voerligboxen is ruim opgezet. Tussen de boxen is 3 meter ruimte, zodat de zeugen elkaar normaal kunnen passeren. Dat zit wel goed. Niettemin is door de vierdageneis het op maat voeren van zeugen in de eerste maand van de dracht onmogelijk.

  De drachtstal uit 1998 met voerligboxen is ruim opgezet. Tussen de boxen is 3 meter ruimte, zodat de zeugen elkaar normaal kunnen passeren. Dat zit wel goed. Niettemin is door de vierdageneis het op maat voeren van zeugen in de eerste maand van de dracht onmogelijk.

  Foto: Henk Riswick
 • De vierdageneis blijft een gedrocht in de ogen van de gebroeders Holleman die in bestaande stallen, zoals bij hen, niet uitvoerbaar is zonder nadelige effecten op het welzijn en de productie. Naar de burger toe heeft de vierdageneis mogelijk een goede uitstraling, erkennen de varkenshouders. Ze staan dan wel invoering voor van deze maatregel op bedrijven die daar voor kiezen en wanneer de kostprijsstijging via een concept uit de markt komt.

  De vierdageneis blijft een gedrocht in de ogen van de gebroeders Holleman die in bestaande stallen, zoals bij hen, niet uitvoerbaar is zonder nadelige effecten op het welzijn en de productie. Naar de burger toe heeft de vierdageneis mogelijk een goede uitstraling, erkennen de varkenshouders. Ze staan dan wel invoering voor van deze maatregel op bedrijven die daar voor kiezen en wanneer de kostprijsstijging via een concept uit de markt komt.

  Foto: Henk Riswick
 • Meer achtergronden over dit bedrijf in relatie tot de vierdageneis in Boerderij nummer 28, verschijndatum 8 april.

  Meer achtergronden over dit bedrijf in relatie tot de vierdageneis in Boerderij nummer 28, verschijndatum 8 april.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Waarom brengt Sterksel geen statement naar buiten dat de 4 dagen eis nog helemaal niet praktijkrijp is ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  Uit de 4 dagen eis volgen faillisementen en Sharon Dijksma houd haar poot stijf. Ongelooflijk want dit heeft niets meer met dierwelzijn te maken.

 • w v gemert

  Dijksma is verantwoordelijk voor dit onnodige dierenleed (alleen in Nederland) en het extra medicijn gebruik. Wie gaat haar stoppen ?

 • alco1

  @w v gemert. Dit komt niet uit de hoge hoed van Dijksma, maar van al die ambtenaren die er ondanks alle verkiezingen gewoon blijven zitten. Dijksma is slechts een marionet.

 • schoenmakers1

  alco1, als Dijksma verstand van zaken had zou ze hierin toch wel iets kunnen betekenen, maar ze is ook maar op die post gaan zitten voor het makkelijke geld en geen enkel risico, heel wat anders als de mensen die onder haar bewind lijden

 • minasblunders1

  Zitten ze daar in Den Haag niet allemaal voor het makkelijke geld? De bijbehorende kennis en verantwoordelijkheid is er niet, dus het is inderdaad zonder enig risico, hoe groot de bende ook wordt.

 • Pieterv1

  In België is de 4 dagen eis nog niet van toepassing. Toch voeren wij dit al 5 jaar uit. In het begin was het zoeken. De zeugen gaan vanuit de dekstal per 100 zeugen naar de groepshuisvesting met de voederstations. Er wordt altijd met stabiele groepen gewerkt. Gelten gaan praktisch nooit in deze groep mee. Bij de gelten werken we met dynamische groepen.

  Bij het 'lossen' van de zeugen uit de dekstal krijgen ze ongeveer 1u voor verplaatsen een portie voeder. Vlak voor het verplaatsen worden ze behandeld met 4cc stresnil/zeug.

  Sinds we dit zo doen scheelt het heel wat in de beenwerkproblemen. Vooral klauwkreupelheden zijn het probleem.

 • W Geverink

  Ben het met de voorgangers eens dat vierdagen absoluut niks te maken heeft met welzijn. Echter als de overheid het oplegd dan moet je wat. Ik denk ook dat werken met stabiele groepen in dit geval belangrijk is. Ik stopte de zeugen vier dagen na het spenen bij elkaar en de meesten werden geinsemineerd op dag vijf nadat de rust lang en breed was weder gekeerd. Als ze geinsemineerd zijn wil je ze daarna alleen nog als groep verhuizen naar de hokken waar ze de rest van de dracht verblijven en voor de rest absoluut geen stressmomenten meer. Op die manier was er goed mee te werken. Natuurlijk kunnen jullie ook geduldig wachten tot Wageningen en Sterksel het wiel opnieuw uitvinden.

 • steenbok1

  ik kan er ook niet mee werken MAAR, LTO en NVV hebben in het begin zitten slapen, konden geen 10 bedrijven aanwijzen waar het totaal niet liep. Ene het volgende klopt, niet Dijksma maar de ambtenaren bepalen het beleid

 • w v gemert

  Bleker heeft de regeling ingevoerd maar Dijksma had op basis van voortschrijdend inzicht op basis van signalen van deskundigen en praktijk bedrijven, de regeling op zijn minst moeten opschorten tot duidelijkheid was gegeven in het nu lopende onderzoek. Dijksma is nu verantwoordelijk voor het extra dierenleed wat alleen in Nederland plaats vind en het extra extramedicijn gebruik.

 • zwijntje

  jongens toch niet zou piepen het is wel degelijk te doen.
  ik hoop dat het van kracht blijft, die bedrijven die er in geinversteerd hebben zijn anders weer de lul.
  schaf die dierrechten maar af is veel beter.

 • w v gemert

  Zwijntje, ik hoop voor jouw dat de vierdagen problemen zich niet gaan voordoen op jouw bedrijf, maar als het wel gebeurd en je vindt geen oplossing dan zou toch anders reageren. Er zijn ook varkenshouders die net als jij geïnvesteerd hebben als jij en dan toch veel verwerpers .Van collega's mag je toch enige nuance verwachten

 • boerkebrabant

  zwijntje, ik hoop dat de dierrechten van kracht blijven, heb er namelijk net veel in geinvesteerd

 • evanderpasch1

  zwijnntje inversteren in zeugen los is minder dan zeugen 4 wkn vast en als het goed loopt bij jou wat is het probleem? of ben je erg egoistisch

 • Mtstermors1

  Iedereen wist dat de regel er aan kwam, maar er niks op uit doen. en nou gaan lopen zeuren dat het niet loopt. wij hebben voor 6 jaar terug al geinvesteerd in een nieuwe stal. zit helemaal geen boxen in. hebben geen problemen gehad. maar jullie moeten vooral de kop in het zand steken dat heeft zin. regel word toch niet weer terug gedraait.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.