Varkenshouderij

Foto & video 6230 x bekeken 8 reacties

Nieuwe stal is begin van eigen concept

Familie Ten Have – Mellema bouwde in Beerta (Gr.) een nieuwe zeugenstal als eerste stap naar een totaalconcept dat voldoet aan 2 sterren van Dierenbescherming.

Foto

 • Menno (57), Annechien (56) en Detmer (29) ten Have-Mellema hebben een varkensbedrijf met 2.500 vleesvarkens en 600 zeugen en een akkerbouwtak. Zij hebben hun varkensbedrijf uitgebreid met een nieuwe zeugenstal. Hierdoor kan de maatschap 300 extra zeugen houden. Vooralsnog gebruikt de familie Ten Have de nieuwe zeugenstal in hun normale bedrijfsopzet zoals ze al jaren doen. Als de twee geplande vleesvarkenstallen over enige tijd zijn gerealiseerd dan wordt het vlees verkocht in een eigen merkconcept onder de naam Lupinevarken. Door onder meer strohuisvesting en buitenuitloop krijgt het vlees dat tegen die tijd wordt geproduceerd twee sterren toegekend door de Dierenbescherming.

  Menno (57), Annechien (56) en Detmer (29) ten Have-Mellema hebben een varkensbedrijf met 2.500 vleesvarkens en 600 zeugen en een akkerbouwtak. Zij hebben hun varkensbedrijf uitgebreid met een nieuwe zeugenstal. Hierdoor kan de maatschap 300 extra zeugen houden. Vooralsnog gebruikt de familie Ten Have de nieuwe zeugenstal in hun normale bedrijfsopzet zoals ze al jaren doen. Als de twee geplande vleesvarkenstallen over enige tijd zijn gerealiseerd dan wordt het vlees verkocht in een eigen merkconcept onder de naam Lupinevarken. Door onder meer strohuisvesting en buitenuitloop krijgt het vlees dat tegen die tijd wordt geproduceerd twee sterren toegekend door de Dierenbescherming.

  Foto: Mark Pasveer
 • Links naast de bestaande zeugenstal is een identieke schuur opgetrokken. Hierin is net als in de oude stal een strohok met buitenuitloop voor de dragende zeugen gemaakt en een apart deel voor 60 gelten. De kraamafdelingen zijn voorzien van 80 Pro Dromi-kraamhokken. De in een later stadium te bouwen nieuwe vleesvarkenstallen krijgen een buitenuitloop.

  Links naast de bestaande zeugenstal is een identieke schuur opgetrokken. Hierin is net als in de oude stal een strohok met buitenuitloop voor de dragende zeugen gemaakt en een apart deel voor 60 gelten. De kraamafdelingen zijn voorzien van 80 Pro Dromi-kraamhokken. De in een later stadium te bouwen nieuwe vleesvarkenstallen krijgen een buitenuitloop.

  Foto: Mark Pasveer
 • Rechts de groepsafdeling voor de gelten, links het nieuwe zeugengroepshok met uitloop. Ten Have combineert al jaren naar volle tevredenheid een roostervloer met groepsstrohok. In het midden een berenhok voor gustdetectie. Bovenin hangt de oranje Van den Brink stroverdeler.

  Rechts de groepsafdeling voor de gelten, links het nieuwe zeugengroepshok met uitloop. Ten Have combineert al jaren naar volle tevredenheid een roostervloer met groepsstrohok. In het midden een berenhok voor gustdetectie. Bovenin hangt de oranje Van den Brink stroverdeler.

  Foto: Mark Pasveer
 • Aan weerszijden van het berenhok zitten snuffelgaten met een zeug-identificatiesysteem erboven. Komt een bepaalde zeug te vaak bij het snuffelgat dan verstuurt het systeem een automatische gust-waarschuwing.

  Aan weerszijden van het berenhok zitten snuffelgaten met een zeug-identificatiesysteem erboven. Komt een bepaalde zeug te vaak bij het snuffelgat dan verstuurt het systeem een automatische gust-waarschuwing.

  Foto: Mark Pasveer
 • Achter de voerstations is de doorgang naar de dekstal en kraamstallen. Deze centrale gang geeft korte looplijnen. Hierboven is de luchtwasser.

  Achter de voerstations is de doorgang naar de dekstal en kraamstallen. Deze centrale gang geeft korte looplijnen. Hierboven is de luchtwasser.

  Foto: Mark Pasveer
 • Alle zeugen kunnen door de gedeelde buitenuitloop in beide strostallen lopen. Ze moeten dan ook overal kunnen eten. Alle bestaande brijvoerstations zijn vervangen door deze van Big Dutchman zodat er via één systeem wordt gevoerd. Er kunnen 50 zeugen op 1 voerstation.

  Alle zeugen kunnen door de gedeelde buitenuitloop in beide strostallen lopen. Ze moeten dan ook overal kunnen eten. Alle bestaande brijvoerstations zijn vervangen door deze van Big Dutchman zodat er via één systeem wordt gevoerd. Er kunnen 50 zeugen op 1 voerstation.

  Foto: Mark Pasveer
 • Er kunnen twee grootpakken op de stroverdeler. Hiermee worden de strostallen in beide schuren ingestrooid. De laadplek is bij de stro-opslag in de oude schuur.

  Er kunnen twee grootpakken op de stroverdeler. Hiermee worden de strostallen in beide schuren ingestrooid. De laadplek is bij de stro-opslag in de oude schuur.

  Foto: Mark Pasveer
 • De stroverdeler gaat via een rail van de ene naar de andere schuur. De flappen voor het entreegat in de muur worden nog vervangen door schuifluiken. Op de achtergrond is de buitenuitloop zichtbaar. Zeugen van beide schuren delen die. Ze kunnen dan ook in beide strohokken terecht.

  De stroverdeler gaat via een rail van de ene naar de andere schuur. De flappen voor het entreegat in de muur worden nog vervangen door schuifluiken. Op de achtergrond is de buitenuitloop zichtbaar. Zeugen van beide schuren delen die. Ze kunnen dan ook in beide strohokken terecht.

  Foto: Mark Pasveer
 • De luchtwasser is hier inpandig bovenin de zeugenstal gesitueerd en zorgt voor 85% reductie van geur en ammoniak. Erachter ligt het centrale luchtkanaal waarop beide zeugenstallen zijn aangesloten inclusief dekstal en kraamstallen.

  De luchtwasser is hier inpandig bovenin de zeugenstal gesitueerd en zorgt voor 85% reductie van geur en ammoniak. Erachter ligt het centrale luchtkanaal waarop beide zeugenstallen zijn aangesloten inclusief dekstal en kraamstallen.

  Foto: Mark Pasveer
 • De kraamstallen in de nieuwe zeugenstal zijn van Pro Dromi. Er zijn 80 kraamhokken gebouwd, 16 hiervan zijn ter vervanging van oude kraamhokken. De biggennesten in de Pro Dromi-kraamstallen hebben een doorzichtige deksel voor goed zicht op de biggen.

  De kraamstallen in de nieuwe zeugenstal zijn van Pro Dromi. Er zijn 80 kraamhokken gebouwd, 16 hiervan zijn ter vervanging van oude kraamhokken. De biggennesten in de Pro Dromi-kraamstallen hebben een doorzichtige deksel voor goed zicht op de biggen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Aan de voorkant heeft het nest ronde hoeken in de hoop dat de biggen daar niet gaan mesten. De nesten zijn voorzien van vloerverwarming en rubber matten.

  Aan de voorkant heeft het nest ronde hoeken in de hoop dat de biggen daar niet gaan mesten. De nesten zijn voorzien van vloerverwarming en rubber matten.

  Foto: Mark Pasveer
 • Alle biggenpoortjes zijn voorzien van Easy Catch. Met luchtdruk kunnen alle poortjes centraal worden afgesloten zodat de biggen wel erin, maar niet eruit kunnen. Dat scheelt veel werk bij het spenen.

  Alle biggenpoortjes zijn voorzien van Easy Catch. Met luchtdruk kunnen alle poortjes centraal worden afgesloten zodat de biggen wel erin, maar niet eruit kunnen. Dat scheelt veel werk bij het spenen.

  Foto: Mark Pasveer
 • De ruimte voor de zeug heeft voor twee derde een dichte vloer. Het hek is beweegbaar zodat een verzorger in geval van een wilde zeug wél het hok in kan. Ten Have verwacht dit eigenlijk niet te gebruiken.

  De ruimte voor de zeug heeft voor twee derde een dichte vloer. Het hek is beweegbaar zodat een verzorger in geval van een wilde zeug wél het hok in kan. Ten Have verwacht dit eigenlijk niet te gebruiken.

  Foto: Mark Pasveer
 • De beugel aan de zijkant heeft de omgekeerde vorm van een varkensrug. De verwachting is dat de zeug hier graag tegenaan gaat liggen en dus met haar rug naar de muur ligt. Biggen kunnen dan goed bij de zeug en kunnen nog bij de muur wegkomen als ze gaat liggen.

  De beugel aan de zijkant heeft de omgekeerde vorm van een varkensrug. De verwachting is dat de zeug hier graag tegenaan gaat liggen en dus met haar rug naar de muur ligt. Biggen kunnen dan goed bij de zeug en kunnen nog bij de muur wegkomen als ze gaat liggen.

  Foto: Mark Pasveer
 • In de dekstal is ruimte voor 52 zeugen. De nieuwe dekstal vervangt de oude volledig. De oude dekstal is omgebouwd tot aanleer-ruimte voor gelten.

  In de dekstal is ruimte voor 52 zeugen. De nieuwe dekstal vervangt de oude volledig. De oude dekstal is omgebouwd tot aanleer-ruimte voor gelten.

  Foto: Mark Pasveer
 • Twee beren hebben in 2 hokken standaard plek achterin deze dekstal. Twee keer per dag lopen ze aan de voorkant langs de zeugen. Het systeem ‘Date Gate’ zorgt ervoor dat ze telkens vijf minuten bij één groep van drie zeugen staan waarna het hek automatisch opent en ze één compartiment verder lopen. Tussen beide beren zit telkens 1 leeg compartiment. Is de beer bij alle zeugen langs geweest dan komt hij weer in zijn eigen hok uit, daar krijgt hij wat lokbrok. Ook bij het insemineren wordt een beer voor de zeug geplaatst.

  Twee beren hebben in 2 hokken standaard plek achterin deze dekstal. Twee keer per dag lopen ze aan de voorkant langs de zeugen. Het systeem ‘Date Gate’ zorgt ervoor dat ze telkens vijf minuten bij één groep van drie zeugen staan waarna het hek automatisch opent en ze één compartiment verder lopen. Tussen beide beren zit telkens 1 leeg compartiment. Is de beer bij alle zeugen langs geweest dan komt hij weer in zijn eigen hok uit, daar krijgt hij wat lokbrok. Ook bij het insemineren wordt een beer voor de zeug geplaatst.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • tinus888

  meer van hetzelfde en natuurlijk nog meer varkens...........succes ermee

 • willem.van.den.akker1

  Mooie reportage, ik kan alleen niet bijhouden met lezen, jammer en irritant. Net zoals die cynische reactie van tinus888 trouwens.
  Verder wens ik de familie ten Have heel erg veel succes. Heel mooi!

 • Realist

  Willem, laat je de cursor op het rode bolletje onder de foto staan, of klik op het volgende bolletje, zo kun je zelf de snelheid bepalen.

  Mooie stal, veel succes

 • masmas

  sommige boeren in holland zijn slaaf geworden van de dierenbescherming. Hoeveel is de meerkost eigenlijk?

 • Jan Arthur

  Mooi en zeer functioneel. Proficiat met deze mooie stal!
  Ik wens jullie veel succes.

 • Wiegehts

  Beetje het idee van de Lange uit Dedemsvaart zoals het mij lijkt.

 • j_otten@quicknet.nl

  Mooie stal, veel succes.

 • boerke brabant

  veel poortjes en deurtjes die automatisch gaan , gaan ook automatisch storen over een paar jaar.Wordt automatisch een duur systeem.. Ziet er nu wel prachtig uit.

  het verspringen van de foto's gaat ook autoamtisch, dat is dan weer een stuk minder...

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.