Varkenshouderij

Foto & video 5 reacties

Kraamzorg op maat voor zeug en big

Meer levend geboren biggen en de noodzaak terughoudend antibiotica te gebruiken vragen om steeds beter kraamstalmanagement.

Foto

 • Lisette Tuenter (45) uit Doetinchem (Gld.) werkt voor twee varkenshouders en is eigenaar van het bedrijf Advies Varkenszorg. Advies Varkenszorg staat zeugenhouders bij om de verzorging en het dierenwelzijn van dieren te verbeteren en coacht indien gewenst het personeel.

  Lisette Tuenter (45) uit Doetinchem (Gld.) werkt voor twee varkenshouders en is eigenaar van het bedrijf Advies Varkenszorg. Advies Varkenszorg staat zeugenhouders bij om de verzorging en het dierenwelzijn van dieren te verbeteren en coacht indien gewenst het personeel.

  Foto: Henk Riswick
 • Tuenter is opgeleid als kraamverzorgster, heeft een landbouwopleiding gevolgd en is paraveterinair. Haar handelsmerk is een diergerichte aanpak. Deze benadering komt tot zijn recht bij de zorg voor kraamzeugen en pasgeboren biggen. Hoewel ze over een groot arsenaal tools beschikt om biggen en zeugen gezond te krijgen en te houden, wil ze bij voorkeur zo weinig mogelijk ingrijpen bij de varkens.

  Tuenter is opgeleid als kraamverzorgster, heeft een landbouwopleiding gevolgd en is paraveterinair. Haar handelsmerk is een diergerichte aanpak. Deze benadering komt tot zijn recht bij de zorg voor kraamzeugen en pasgeboren biggen. Hoewel ze over een groot arsenaal tools beschikt om biggen en zeugen gezond te krijgen en te houden, wil ze bij voorkeur zo weinig mogelijk ingrijpen bij de varkens.

  Foto: Henk Riswick
 • Lichte biggen (geboortegewicht < 1 kilo) trekken helemaal bij van extra biest uit een speenflesje. De verzorgers in de opfokstal kennen ze niet meer terug, ervaart Tuenter. De fles is gemaakt voor kinderen. Biest geeft de pasgeboren biggen niet allen afweerstoffen, maar ook energie. Een verkleumde big opwarmen in warm water heeft geen zin zonder het dier ook biest te verstrekken.

  Lichte biggen (geboortegewicht < 1 kilo) trekken helemaal bij van extra biest uit een speenflesje. De verzorgers in de opfokstal kennen ze niet meer terug, ervaart Tuenter. De fles is gemaakt voor kinderen. Biest geeft de pasgeboren biggen niet allen afweerstoffen, maar ook energie. Een verkleumde big opwarmen in warm water heeft geen zin zonder het dier ook biest te verstrekken.

  Foto: Henk Riswick
 • Een zeug laat zich goed melken en blijft daarbij rustig liggen. Het best voor een big is biest van de eigen moeder. Dit in verband met de zogenoemde celgebonden of actieve immuniteit, waarbij een big kant-en-klare afweercellen binnenkrijgt van zijn moeder. Als het niet anders kan, mag de biest ook van een andere zeug afkomstig zijn.

  Een zeug laat zich goed melken en blijft daarbij rustig liggen. Het best voor een big is biest van de eigen moeder. Dit in verband met de zogenoemde celgebonden of actieve immuniteit, waarbij een big kant-en-klare afweercellen binnenkrijgt van zijn moeder. Als het niet anders kan, mag de biest ook van een andere zeug afkomstig zijn.

  Foto: Henk Riswick
 • Overleggen van biggen doet Tuenter zo min mogelijk. Als het niet anders kan, gebeurt het 12 tot 24 uur na de geboorte en bij voorkeur bij een tweedeworps zeug. Deze zeug heeft doorgaans een toegankelijke uier en een hoog grootbrengend vermogen.

  Overleggen van biggen doet Tuenter zo min mogelijk. Als het niet anders kan, gebeurt het 12 tot 24 uur na de geboorte en bij voorkeur bij een tweedeworps zeug. Deze zeug heeft doorgaans een toegankelijke uier en een hoog grootbrengend vermogen.

  Foto: Henk Riswick
 • Een zeug die haar voer laat staan, is niet in orde. De eerst stap is de bak leegmaken en er water in laten lopen, zodat de zeug in elk geval weer kan drinken. Met een schep biggenvoer is een zeug soms wel over te halen om te gaan eten. Inspelen op de nieuwsgierigheid van varkens en biggen werkt goed om ze aan het vreten te krijgen. Als een zeug ziek is, is behandeling nodig.

  Een zeug die haar voer laat staan, is niet in orde. De eerst stap is de bak leegmaken en er water in laten lopen, zodat de zeug in elk geval weer kan drinken. Met een schep biggenvoer is een zeug soms wel over te halen om te gaan eten. Inspelen op de nieuwsgierigheid van varkens en biggen werkt goed om ze aan het vreten te krijgen. Als een zeug ziek is, is behandeling nodig.

  Foto: Henk Riswick
 • Nippels die voldoende water afgeven voor de kraamzeug, zijn geen gemeengoed in de sector. Afgifte van 2,5 liter per minuut is de ondergrens, zelfs als meerdere zeugen tegelijk drinken. Tuenter laat altijd water in de bak lopen als zij in een kraamhok moet zijn met een zeug en pasgeboren biggen. “Een kraamvrouw breng je toch ook eten en drinken in bed”, luidt de logische verklaring.

  Nippels die voldoende water afgeven voor de kraamzeug, zijn geen gemeengoed in de sector. Afgifte van 2,5 liter per minuut is de ondergrens, zelfs als meerdere zeugen tegelijk drinken. Tuenter laat altijd water in de bak lopen als zij in een kraamhok moet zijn met een zeug en pasgeboren biggen. “Een kraamvrouw breng je toch ook eten en drinken in bed”, luidt de logische verklaring.

  Foto: Henk Riswick
 • Als zeug en biggen in orde zijn, wordt volop gedronken en vindt veel interactie plaats. Dat uit zich in een bepaalde wijze van knorren van moeder en biggen en neuscontact. Tuenter komt nogal eens in kraamstallen waar het angstvallig stil is en van geknor geen sprake is. Een slecht teken. De zeug ligt ook ontspannen als zij zich goed voelt, nog een indicator.

  Als zeug en biggen in orde zijn, wordt volop gedronken en vindt veel interactie plaats. Dat uit zich in een bepaalde wijze van knorren van moeder en biggen en neuscontact. Tuenter komt nogal eens in kraamstallen waar het angstvallig stil is en van geknor geen sprake is. Een slecht teken. De zeug ligt ook ontspannen als zij zich goed voelt, nog een indicator.

  Foto: Henk Riswick
 • Een zeug die zich niet lekker voelt, kan veel baat hebben bij het toedienen van een pijnstiller. Deze werkt pijn verlagend en ontstekingsremmend. Na behandeling van een zieke zeug met antibiotica is het vaak ook zinvol een pijnstiller toe te dienen. Dat vermindert de acute klachten, zodat het herstel van de zeug versnelt. Het is goed voor het welzijn van de zeug en beperkt verdere productiedaling.

  Een zeug die zich niet lekker voelt, kan veel baat hebben bij het toedienen van een pijnstiller. Deze werkt pijn verlagend en ontstekingsremmend. Na behandeling van een zieke zeug met antibiotica is het vaak ook zinvol een pijnstiller toe te dienen. Dat vermindert de acute klachten, zodat het herstel van de zeug versnelt. Het is goed voor het welzijn van de zeug en beperkt verdere productiedaling.

  Foto: Henk Riswick
 • Schoon werken is van groot belang, zeker in de kraamstal. Handschoenen dragen bij aan de hygiëne. Wissel deze op een vast moment, bijvoorbeeld bij verplaatsing naar een andere afdeling. Zo voorkomt u overdracht van schadelijke kiemen. Er is voor ieder een geschikte handschoen, vindt Tuenter. Vinyl is geschikt bij het aanbrengen van tape bij een big met spreidzit, het plakt niet.

  Schoon werken is van groot belang, zeker in de kraamstal. Handschoenen dragen bij aan de hygiëne. Wissel deze op een vast moment, bijvoorbeeld bij verplaatsing naar een andere afdeling. Zo voorkomt u overdracht van schadelijke kiemen. Er is voor ieder een geschikte handschoen, vindt Tuenter. Vinyl is geschikt bij het aanbrengen van tape bij een big met spreidzit, het plakt niet.

  Foto: Henk Riswick
 • Door een big met spreidzit vast te pakken met de wijsvinger op de knie en duim achter de staart, strekt deze zich. Eens stukje fysiotherapie, want de spieren rekken zich alvast. Deze greep is tevens het meest praktisch om de tape aan te brengen.

  Door een big met spreidzit vast te pakken met de wijsvinger op de knie en duim achter de staart, strekt deze zich. Eens stukje fysiotherapie, want de spieren rekken zich alvast. Deze greep is tevens het meest praktisch om de tape aan te brengen.

  Foto: Henk Riswick
 • Vervolgens moet het aanbrengen van de tape juist gebeuren en zo snel mogelijk na de geboorte. De tape wordt vaak onjuist en onnodig omslachtig aangebracht, is de ervaring van Tuenter, met als gevolg dat het effect van de handeling nul is.

  Vervolgens moet het aanbrengen van de tape juist gebeuren en zo snel mogelijk na de geboorte. De tape wordt vaak onjuist en onnodig omslachtig aangebracht, is de ervaring van Tuenter, met als gevolg dat het effect van de handeling nul is.

  Foto: Henk Riswick
 • Tanden slijpen van pasgeboren biggen is geen structurele oplossing, maar een vorm van symptoombestrijding. Als het goed draait op het bedrijf en genoeg melk onder de zeugen zit, zullen biggen de uier niet beschadigen met hun tanden. Vaak is de voeding een probleem. Tuenter adviseert te zoeken naar de oorzaak van het probleem en dat te verhelpen, zodat het aantal ingrepen beperkt blijft.

  Tanden slijpen van pasgeboren biggen is geen structurele oplossing, maar een vorm van symptoombestrijding. Als het goed draait op het bedrijf en genoeg melk onder de zeugen zit, zullen biggen de uier niet beschadigen met hun tanden. Vaak is de voeding een probleem. Tuenter adviseert te zoeken naar de oorzaak van het probleem en dat te verhelpen, zodat het aantal ingrepen beperkt blijft.

  Foto: Henk Riswick
 • Het voorkomen van stress en lichamelijk ongemak bij zeugen is van groot belang voor een goede biest- en melkproductie. Mits rustig uitgevoerd, is een zeug die zich goed voelt altijd te benaderen en aan te raken. Meer achtergronden over de aanpak en werkwijze van Lisette Tuenter, in Boerderij, vakdeel Varkenshouderij van 1 april.

  Het voorkomen van stress en lichamelijk ongemak bij zeugen is van groot belang voor een goede biest- en melkproductie. Mits rustig uitgevoerd, is een zeug die zich goed voelt altijd te benaderen en aan te raken. Meer achtergronden over de aanpak en werkwijze van Lisette Tuenter, in Boerderij, vakdeel Varkenshouderij van 1 april.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • Khalid en zijn maten

  Een part-time gezondheidsmanager voor varkens dus...,geen gek idee!

 • joannes

  Waarom wordt die eerste foto en het verhaal niet in de landelijke pers overgenomen? Zoals destijds met die levens reddende aktie om biggetjes op te warmen in een emmer warm water. Omdat met zoveel aandacht dieren grootbrengen en begeleiden geen nieuws is? Varkenshouders creëren zelfs nieuwe beroepen om de gezondheid van hun vee te begeleiden zo blijkt. Niet alleen een diervriendelijk initiatief maar ook nog eens een sociaal economisch.

 • John*

  bijscholing voor personeel en boer op eigen locatie zal in de toekomst steeds meer gebruikelijk worden.

 • charkamman

  Misschien eens een mooie handleiding plaatsen voor het juist aanbrengen van de tape bij spreidzitters - blijkbaar gaat dat nog vaak fout. Er zijn verschillende systemen, maar welke is dan het beste? Verder leuk artikel, informatief!

 • varkensdierenartsen.com

  Dat laten de varkensdierenarts en voervoorlichter dan liggen ? De belangrijkste taak op een modern varkensbedrijf !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.