Varkenshouderij

Foto & video

Opfokstal met luchtconditionering

Subfokkers Jack en John Theelen investeerden in warmtewisselaars op hun opfoklocatie. Een constant topklimaat moet resulteren in meer werkplezier en kwaliteit van de opfokgelten.

Foto

 • Subfokkers Jack (48, links) en John (45) Theelen investeerden in warmtewisselaars op hun opfoklocatie. Een constant topklimaat moet resulteren in meer werkplezier en kwaliteit van de opfokgelten.

  Subfokkers Jack (48, links) en John (45) Theelen investeerden in warmtewisselaars op hun opfoklocatie. Een constant topklimaat moet resulteren in meer werkplezier en kwaliteit van de opfokgelten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op de locatie in Beringe (L.) is Jack verantwoordelijk voor het Topigs 20-subfokbedrijf met 600 zeugen. Deze nieuwe opfok- en vleesvarkensstal in Koningslust valt onder John en heeft ruimte voor ruim 3.000 dieren. Ook de bestaande stallen werden bij de tijd gebracht.

  Op de locatie in Beringe (L.) is Jack verantwoordelijk voor het Topigs 20-subfokbedrijf met 600 zeugen. Deze nieuwe opfok- en vleesvarkensstal in Koningslust valt onder John en heeft ruimte voor ruim 3.000 dieren. Ook de bestaande stallen werden bij de tijd gebracht.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Meest opvallend aan de nieuwe stal is de conditionering in de luchtinlaat. Via de geperforeerde damwand aan de onderzijde komt de lucht in de verbrede spouw terecht.

  Meest opvallend aan de nieuwe stal is de conditionering in de luchtinlaat. Via de geperforeerde damwand aan de onderzijde komt de lucht in de verbrede spouw terecht.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de 45 centimeter brede spouw stroomt de lucht tussen lamellen door. Hierdoorheen stroomt Glycol-koelvloeistof met een constante temperatuur van 13 graden.

  In de 45 centimeter brede spouw stroomt de lucht tussen lamellen door. Hierdoorheen stroomt Glycol-koelvloeistof met een constante temperatuur van 13 graden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Via drie bronnen pompt John Theelen grondwater op. De energie hiervan wordt met warmtewisselaars op de koelvloeistof overgebracht. Dat resulteert in lamellen die zowel zomer als winter 13 graden uitstralen. In de zomer koelt het systeem, terwijl de inkomende lucht in de winter nooit kouder is dan 8 graden.

  Via drie bronnen pompt John Theelen grondwater op. De energie hiervan wordt met warmtewisselaars op de koelvloeistof overgebracht. Dat resulteert in lamellen die zowel zomer als winter 13 graden uitstralen. In de zomer koelt het systeem, terwijl de inkomende lucht in de winter nooit kouder is dan 8 graden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Via drie retourbronnen gaat het water weer terug de grond in. Door in de zomer te koelen en ’s winters te verwarmen is het saldo van de onttrokken energie 0.

  Via drie retourbronnen gaat het water weer terug de grond in. Door in de zomer te koelen en ’s winters te verwarmen is het saldo van de onttrokken energie 0.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Door de warmere binnenkomende lucht kunnen de broers bij minimumventilatie toch meer kuubs ventileren zonder veel warmte te verliezen of extreme stookkosten te hebben. Ook bij speenbiggen.

  Door de warmere binnenkomende lucht kunnen de broers bij minimumventilatie toch meer kuubs ventileren zonder veel warmte te verliezen of extreme stookkosten te hebben. Ook bij speenbiggen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Dat komt het klimaat ten goede, wat leidt tot een hogere standaard van de fokgelten. John: “Nu verwachten we ook bij warme zomerperioden de voeropname op peil te houden. In het verleden leidde een dip in de voeropname tot extra vetaanzet bij de fokgelten in het najaar. Dat willen we voorkomen. De meerprijs van het systeem is wel fors, maar dankzij een EU-subsidie van 35 procent van de investering durfden we het toch aan. Ook kenden en vertrouwden we de leverancier R&R.”

  Dat komt het klimaat ten goede, wat leidt tot een hogere standaard van de fokgelten. John: “Nu verwachten we ook bij warme zomerperioden de voeropname op peil te houden. In het verleden leidde een dip in de voeropname tot extra vetaanzet bij de fokgelten in het najaar. Dat willen we voorkomen. De meerprijs van het systeem is wel fors, maar dankzij een EU-subsidie van 35 procent van de investering durfden we het toch aan. Ook kenden en vertrouwden we de leverancier R&R.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het nieuwe stalgedeelte biedt plaats aan 3.072 dieren. Er zijn zestien afdelingen met elk zestien hokken voor twaalf dieren.

  Het nieuwe stalgedeelte biedt plaats aan 3.072 dieren. Er zijn zestien afdelingen met elk zestien hokken voor twaalf dieren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ook de bestaande stallen worden voorzien van de wisselaars. Hier is het systeem nog in aanbouw.

  Ook de bestaande stallen worden voorzien van de wisselaars. Hier is het systeem nog in aanbouw.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de bestaande biggenstal met voerpadventilatie is zijn de wisselaars al wel operationeel. Voorheen warmde vloerverwarming in de centrale gang de binnenkomende lucht op. John: “Bij echt koud weer merkte je dat de warme en koude lucht niet echt mengen. Hierdoor kwam alsnog koude lucht de afdelingen binnen. Nu is dat veel minder. Met binnenkomende lucht van 8 graden merk je dat het een stuk minder koud is.”

  In de bestaande biggenstal met voerpadventilatie is zijn de wisselaars al wel operationeel. Voorheen warmde vloerverwarming in de centrale gang de binnenkomende lucht op. John: “Bij echt koud weer merkte je dat de warme en koude lucht niet echt mengen. Hierdoor kwam alsnog koude lucht de afdelingen binnen. Nu is dat veel minder. Met binnenkomende lucht van 8 graden merk je dat het een stuk minder koud is.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De lucht komt in de kap binnen en stroomt dan tussen deze lamellen door de centrale gang in.

  De lucht komt in de kap binnen en stroomt dan tussen deze lamellen door de centrale gang in.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De vloerverwarming in de stallen haalt via warmtewisselaars juist energie uit het reeds aanwezige koeldeksysteem. De mest wordt gekoeld om emissie te beperken, terwijl de warmte nu ook benut wordt voor de vloerverwarming.

  De vloerverwarming in de stallen haalt via warmtewisselaars juist energie uit het reeds aanwezige koeldeksysteem. De mest wordt gekoeld om emissie te beperken, terwijl de warmte nu ook benut wordt voor de vloerverwarming.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een blik in de nieuwe stal. Deze is nu grotendeels in gebruik genomen.

  Een blik in de nieuwe stal. Deze is nu grotendeels in gebruik genomen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Voor het montagewerk van ventilatieplafond, stalinrichting en waterleiding maakte Theelen gebruik van medewerkers van AB Werkt. Een positieve ervaring. John: “Mensen uit de buurt die zelfstandig konden werken en waar nodig ook beslissingen maakten. Omdat we zelf tijdens de bouw druk waren met het lopende werk, was dat wel een verademing.

  Voor het montagewerk van ventilatieplafond, stalinrichting en waterleiding maakte Theelen gebruik van medewerkers van AB Werkt. Een positieve ervaring. John: “Mensen uit de buurt die zelfstandig konden werken en waar nodig ook beslissingen maakten. Omdat we zelf tijdens de bouw druk waren met het lopende werk, was dat wel een verademing.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De centrale gang is strak afgewerkt. Er is voor gekozen om alles centraal te regelen en daarom is in de stal is geen enkele regelkast van het klimaat te vinden.

  De centrale gang is strak afgewerkt. Er is voor gekozen om alles centraal te regelen en daarom is in de stal is geen enkele regelkast van het klimaat te vinden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Theelen liet speciale beugels maken waar de leidingen op rusten. Een detail dat bijdraagt aan de opgeruimde aanblik.

  Theelen liet speciale beugels maken waar de leidingen op rusten. Een detail dat bijdraagt aan de opgeruimde aanblik.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Theelen koos voor een klimaatsysteem van de regionale installateur AEM. Dit bedrijf leverde Theelen in 1995 al een systeem met centrale afzuiging en onderdrukgestuurde regelkleppen per afdeling. Hiermee was het bedrijf zijn tijd ver vooruit. Het is nog altijd naar tevredenheid in bedrijf. De broers roemen de eenvoud. De stal is ontworpen op een maximimumventilatie van 60 kuub per dierplaats per uur. Nu staat de curve op maximaal 50 kuub per uur. Het plafond installeerden de ondernemers in eigen beheer.

  Theelen koos voor een klimaatsysteem van de regionale installateur AEM. Dit bedrijf leverde Theelen in 1995 al een systeem met centrale afzuiging en onderdrukgestuurde regelkleppen per afdeling. Hiermee was het bedrijf zijn tijd ver vooruit. Het is nog altijd naar tevredenheid in bedrijf. De broers roemen de eenvoud. De stal is ontworpen op een maximimumventilatie van 60 kuub per dierplaats per uur. Nu staat de curve op maximaal 50 kuub per uur. Het plafond installeerden de ondernemers in eigen beheer.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ook deinst AEM niet terug voor maatwerk en is de computer praktisch. Zo wordt geen percentage ventilatie aangegeven, maar de actuele ventilatiehoeveelheid in kuubs per dierplaats. John: “Spreek je met klimaatspecialisten, dan is dat een begrip. Percentages zeggen mij niets. Dus logisch om ook de kuubs weer te geven. Dat maakt het geheel veel concreter.”

  Ook deinst AEM niet terug voor maatwerk en is de computer praktisch. Zo wordt geen percentage ventilatie aangegeven, maar de actuele ventilatiehoeveelheid in kuubs per dierplaats. John: “Spreek je met klimaatspecialisten, dan is dat een begrip. Percentages zeggen mij niets. Dus logisch om ook de kuubs weer te geven. Dat maakt het geheel veel concreter.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Naast de klimaatregeling schreef AEM ook software voor de aansturing van onder meer de TL-verlichting. Deze is dimbaar. Alle denkbare instellingen zijn via de computer te regelen. John: “Bij fokgelten is het belangrijk om een juist dag-nachtritme te creëren, dus dat kan ik zo perfect regelen.”

  Naast de klimaatregeling schreef AEM ook software voor de aansturing van onder meer de TL-verlichting. Deze is dimbaar. Alle denkbare instellingen zijn via de computer te regelen. John: “Bij fokgelten is het belangrijk om een juist dag-nachtritme te creëren, dus dat kan ik zo perfect regelen.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Achter de stal staat over de volle breedte van de stal een chemische combiwasser. Bijzonder: via een einddeur in de centrale gang (rechts buiten beeld) loop je zo de drukkamer van de wasser binnen.

  Achter de stal staat over de volle breedte van de stal een chemische combiwasser. Bijzonder: via een einddeur in de centrale gang (rechts buiten beeld) loop je zo de drukkamer van de wasser binnen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een blik in de wasser.

  Een blik in de wasser.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Achter de wasser staat een wortelpakket voor extra geurreductie. “Geur was beperkend bij onze uitbreiding, dus zetten we er sterk op in om die emissie terug te dringen”, zegt John.

  Achter de wasser staat een wortelpakket voor extra geurreductie. “Geur was beperkend bij onze uitbreiding, dus zetten we er sterk op in om die emissie terug te dringen”, zegt John.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om het afzetgebied voor de fokgelten te vergroten, en de buurt te informeren, lieten de ondernemers een website maken: www.theelenfokvarkens.nl.

  Om het afzetgebied voor de fokgelten te vergroten, en de buurt te informeren, lieten de ondernemers een website maken: www.theelenfokvarkens.nl.

  Foto: Matthijs Verhagen

Of registreer je om te kunnen reageren.