Varkenshouderij

Foto & video 4040 x bekeken 1 reactie

Extra investeringen lonen

John van Paassen liet twee jaar geleden een nieuwe zeugenstal bouwen. Die bevalt hem prima, maar hij deed wel een paar aanpassingen.

Foto

 • John van Paassen (48) in Deurne (N.-Br.) heeft een bedrijf met 4.000 vleesvarkens en 430 zeugen. Begin 2012 bouwde hij een nieuwe zeugenstal met veel extra investeringen. Dat betekende toen bijna een capaciteitsverdubbeling qua aantal zeugen. Opvallend is dat de nieuwe stal met behulp van een stedenbouwkundige werd gebouwd.

  John van Paassen (48) in Deurne (N.-Br.) heeft een bedrijf met 4.000 vleesvarkens en 430 zeugen. Begin 2012 bouwde hij een nieuwe zeugenstal met veel extra investeringen. Dat betekende toen bijna een capaciteitsverdubbeling qua aantal zeugen. Opvallend is dat de nieuwe stal met behulp van een stedenbouwkundige werd gebouwd.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De zeugenstal is door de architectonische uitstraling niet te missen. Voor de bouw ervan deed Van Paassen mee aan het Alfa-project van ZLTO en provincie Noord-Brabant. Die extra investering betaalt zich volgens de varkenshouder terug. “De reacties in de buurt zijn erg positief, sommige mensen denken zelfs dat het een manege is. Dat draagvlak kostte wat, maar ik heb geld bespaard in het vergunningentraject en eventuele conflicten waren er nu niet. Het is veel moois tegen relatief geringe kosten.”

  De zeugenstal is door de architectonische uitstraling niet te missen. Voor de bouw ervan deed Van Paassen mee aan het Alfa-project van ZLTO en provincie Noord-Brabant. Die extra investering betaalt zich volgens de varkenshouder terug. “De reacties in de buurt zijn erg positief, sommige mensen denken zelfs dat het een manege is. Dat draagvlak kostte wat, maar ik heb geld bespaard in het vergunningentraject en eventuele conflicten waren er nu niet. Het is veel moois tegen relatief geringe kosten.”

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Van Paassen koos voor een 70 centimeter hoge lichtstraat aan de zijkant van de stal. Die lichtstraat zit op ooghoogte, waardoor het prettig werken is in de stal. Een ander voordeel is dat mensen die op bedrijfsexcursie zijn, gemakkelijk naar binnen kunnen kijken. De overstekende dakrand zorgt voor voldoende schaduw in de zomer.

  Van Paassen koos voor een 70 centimeter hoge lichtstraat aan de zijkant van de stal. Die lichtstraat zit op ooghoogte, waardoor het prettig werken is in de stal. Een ander voordeel is dat mensen die op bedrijfsexcursie zijn, gemakkelijk naar binnen kunnen kijken. De overstekende dakrand zorgt voor voldoende schaduw in de zomer.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Van Paassen deed meer extra investeringen. Bij de dragende zeugen koos hij voor kanaalventilatie. Die bevalt hem erg goed. Er zijn veel minder temperatuurschommelingen en de windinvloed wordt uitgesloten. Het resultaat is een beter klimaat. De vloeren zijn droger en het liggedrag van de zeugen is beter.

  Van Paassen deed meer extra investeringen. Bij de dragende zeugen koos hij voor kanaalventilatie. Die bevalt hem erg goed. Er zijn veel minder temperatuurschommelingen en de windinvloed wordt uitgesloten. Het resultaat is een beter klimaat. De vloeren zijn droger en het liggedrag van de zeugen is beter.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Een overzicht van één van de hokken. Van Paassen werkt met hekken als hokafscheiding. Die maken nu groepen van zes zeugen mogelijk. De varkenshouder had de hekken achteraf liever zo gemaakt dat groepen van twintig dieren ook mogelijk waren geweest. Dan had hij aan andere marktconcepten mee kunnen doen.

  Een overzicht van één van de hokken. Van Paassen werkt met hekken als hokafscheiding. Die maken nu groepen van zes zeugen mogelijk. De varkenshouder had de hekken achteraf liever zo gemaakt dat groepen van twintig dieren ook mogelijk waren geweest. Dan had hij aan andere marktconcepten mee kunnen doen.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De betonvloer in de hokken voor groepshuisvesting was in eerste instantie te glad afgewerkt. De zeugen hadden onvoldoende grip. Zeker als ze net geürineerd hadden. Vorig jaar liet Van Paassen daarom de vloer zandstralen. De vloer is nu veel ruwer, er is meer grip.

  De betonvloer in de hokken voor groepshuisvesting was in eerste instantie te glad afgewerkt. De zeugen hadden onvoldoende grip. Zeker als ze net geürineerd hadden. Vorig jaar liet Van Paassen daarom de vloer zandstralen. De vloer is nu veel ruwer, er is meer grip.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De zeugenhouder had liever deze vloer in de centrale gang voor de groepshuisvesting gebruikt: platen van gietasfalt. Die zorgen voor meer grip.

  De zeugenhouder had liever deze vloer in de centrale gang voor de groepshuisvesting gebruikt: platen van gietasfalt. Die zorgen voor meer grip.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Een detail van die gietasfaltvloer in de centrale gang.

  Een detail van die gietasfaltvloer in de centrale gang.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De verlichting kan Van Paassen eenvoudig met een lier laten zakken. Praktisch voor het vervangen van de lampen. De zeugenhouders is er blij mee dat hij hiervoor gekozen heeft. Het scheelt tijd.

  De verlichting kan Van Paassen eenvoudig met een lier laten zakken. Praktisch voor het vervangen van de lampen. De zeugenhouders is er blij mee dat hij hiervoor gekozen heeft. Het scheelt tijd.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Dit is één van de boxen met uitloop in de zeugenstal. Hier blijven de dieren tot dertig dagen dracht. Tijdens het voeren staan ze dan opgesloten, Dat is voor op conditie voeren en een goed drachtigheidspercentage belangrijk, aldus Van Paassen

  Dit is één van de boxen met uitloop in de zeugenstal. Hier blijven de dieren tot dertig dagen dracht. Tijdens het voeren staan ze dan opgesloten, Dat is voor op conditie voeren en een goed drachtigheidspercentage belangrijk, aldus Van Paassen

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Een kleine aanpassing: Van Paassen plaatste een 80 centimeter hoge wand (rechts) om het gedeelte waar de lucht op de centrale gang komt van onderuit het grondkanaal. Vervolgens stroomt die lucht via plafondventilatie in de biggenafdelingen. Die wand was nodig, omdat te vaak mestresten in het luchtkanaal kwamen.

  Een kleine aanpassing: Van Paassen plaatste een 80 centimeter hoge wand (rechts) om het gedeelte waar de lucht op de centrale gang komt van onderuit het grondkanaal. Vervolgens stroomt die lucht via plafondventilatie in de biggenafdelingen. Die wand was nodig, omdat te vaak mestresten in het luchtkanaal kwamen.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Van Paassen koos voor een dwarsopstelling in de kraamafdeling. Hij hoeft zo veel minder vaak het kraamhok in te stappen. Dat scheelt tijd en hij kan op deze manier zo veel mogelijk uit het kraamhok blijven. Dat is beter voor de gezondheid van de dieren. Het risico op verspreiding van ziektes is op deze manier kleiner. De zeugenhouder is erg tevreden over het systeem.

  Van Paassen koos voor een dwarsopstelling in de kraamafdeling. Hij hoeft zo veel minder vaak het kraamhok in te stappen. Dat scheelt tijd en hij kan op deze manier zo veel mogelijk uit het kraamhok blijven. Dat is beter voor de gezondheid van de dieren. Het risico op verspreiding van ziektes is op deze manier kleiner. De zeugenhouder is erg tevreden over het systeem.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Nog een aanpassing. Van Paassen sloopte het hekwerk uit drie kraamhokken en maakte er deze moederloze opfok van. “We spenen 13,5 big per worp”, legt hij uit, “en een aantal biggen had daardoor een te laag speengewicht. Omdat ik zelf afmest, is dat juist enorm belangrijk. Deze verandering bood uitkomst.”

  Nog een aanpassing. Van Paassen sloopte het hekwerk uit drie kraamhokken en maakte er deze moederloze opfok van. “We spenen 13,5 big per worp”, legt hij uit, “en een aantal biggen had daardoor een te laag speengewicht. Omdat ik zelf afmest, is dat juist enorm belangrijk. Deze verandering bood uitkomst.”

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • In de laatste biggenafdeling in de stal deed Van Paassen ook een aanpassing. Het werd er onvoldoende warm. Daarom plaatste hij de verwarming verder van de muur af. Het converteren gaat nu beter. De warmteafgifte ligt inmiddels 30 procent hoger.

  In de laatste biggenafdeling in de stal deed Van Paassen ook een aanpassing. Het werd er onvoldoende warm. Daarom plaatste hij de verwarming verder van de muur af. Het converteren gaat nu beter. De warmteafgifte ligt inmiddels 30 procent hoger.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De extra investeringen in de stal én in de kwaliteit van de big werpen inmiddels hun vruchten af. De gezondheid ging met sprongen vooruit en de voerbenutting werd ook beter. De gemiddelde daggroei nam in krap twee jaar tijd met 50 gram toe.

  De extra investeringen in de stal én in de kwaliteit van de big werpen inmiddels hun vruchten af. De gezondheid ging met sprongen vooruit en de voerbenutting werd ook beter. De gemiddelde daggroei nam in krap twee jaar tijd met 50 gram toe.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Het rondpompsysteem voor de vloerverwarming in de stal bevalt Van Paassen erg goed. Het energieverbruik is laag en bovendien kan de varkenshouder er ook nog andere ruimtes mee verwarmen. Het systeem is functioneel en goedkoop, stelt hij.

  Het rondpompsysteem voor de vloerverwarming in de stal bevalt Van Paassen erg goed. Het energieverbruik is laag en bovendien kan de varkenshouder er ook nog andere ruimtes mee verwarmen. Het systeem is functioneel en goedkoop, stelt hij.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • In de voorgevel van de stal zit een ki-luikje. Daarachter zit deze reguliere ki-box, geen ingebouwd koelkastje. Dat scheelde geld en Van Paassen merkt dat het zeker zo goed werkt.

  In de voorgevel van de stal zit een ki-luikje. Daarachter zit deze reguliere ki-box, geen ingebouwd koelkastje. Dat scheelde geld en Van Paassen merkt dat het zeker zo goed werkt.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De hygiënesluis is opvallend ruim en schoon. Er zijn drie douches en kleding en schoenen zijn er in verschillende maten.

  De hygiënesluis is opvallend ruim en schoon. Er zijn drie douches en kleding en schoenen zijn er in verschillende maten.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.