Varkenshouderij

Foto & video 14 reacties

Boze Brabantse boeren en burgers protesteren

Met strobalen en spandoeken blokkeerden vrijdagochtend 7 februari zeventig varkenshouders de ingang van het provinciehuis van Noord-Brabant. Vrijdag stellen de Brabantse Staten nieuw veehouderijbeleid vast.

Foto

 • Brabantse veehouders mogen alleen bouwen mits ze voldoen aan nieuwe, strengere regels, deels bovenwettelijk. De Brabantse boeren vinden het onverteerbaar dat zij aan bovenwettelijke duurzaamheidseisen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning, terwijl de retail niet meer wil betalen voor het Brabantse product. Ook boze burgers protesteerden voor aanvang van de Statenvergadering.

  Brabantse veehouders mogen alleen bouwen mits ze voldoen aan nieuwe, strengere regels, deels bovenwettelijk. De Brabantse boeren vinden het onverteerbaar dat zij aan bovenwettelijke duurzaamheidseisen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning, terwijl de retail niet meer wil betalen voor het Brabantse product. Ook boze burgers protesteerden voor aanvang van de Statenvergadering.

  Foto: Jan Zandee
 • Al jaren zijn burgers in Noord-Brabant de geur van mest beu. Tel daarbij op de angst om ziek te worden van vee, beperking van het zicht, stof en de weerstand tegen megastallen. Burgers eisen een standstill van het aantal dieren.

  Al jaren zijn burgers in Noord-Brabant de geur van mest beu. Tel daarbij op de angst om ziek te worden van vee, beperking van het zicht, stof en de weerstand tegen megastallen. Burgers eisen een standstill van het aantal dieren.

  Foto: Jan Zandee
 • Yves de Boer (rechts) is de verantwoordelijke provinciebestuur. Hij hoort de boze burgers aan op de stoep van het provinciehuis. De Boer wil nieuwe regelgeving die boeren stimuleert om te innoveren. “Boeren moeten ontwikkelruimte verdienen.”

  Yves de Boer (rechts) is de verantwoordelijke provinciebestuur. Hij hoort de boze burgers aan op de stoep van het provinciehuis. De Boer wil nieuwe regelgeving die boeren stimuleert om te innoveren. “Boeren moeten ontwikkelruimte verdienen.”

  Foto: Jan Zandee
 • Provincie Brabant stelde 20 september een bouwstop in tot de nieuwe, strengere regels in werking treden. 7 februari stemmen de Brabantse Staten over de regels voor de veehouderij, die onderdeel worden van de nieuwe Verordening ruimte. Als de nieuwe regels niet in werking zijn op 19 maart, moeten bij de gemeenten ingediende bouwaanvragen volgens het oude recht worden behandeld. Aanvullend op de nieuwe regels wordt een maatlat ontwikkeld die de verduurzaming van de veehouderij moet versnellen: de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV). Uitgangspunt van de nieuwe Verordening ruimte is bescherming van burgers tegen overlast van veehouderij.

  Provincie Brabant stelde 20 september een bouwstop in tot de nieuwe, strengere regels in werking treden. 7 februari stemmen de Brabantse Staten over de regels voor de veehouderij, die onderdeel worden van de nieuwe Verordening ruimte. Als de nieuwe regels niet in werking zijn op 19 maart, moeten bij de gemeenten ingediende bouwaanvragen volgens het oude recht worden behandeld. Aanvullend op de nieuwe regels wordt een maatlat ontwikkeld die de verduurzaming van de veehouderij moet versnellen: de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV). Uitgangspunt van de nieuwe Verordening ruimte is bescherming van burgers tegen overlast van veehouderij.

  Foto: Jan Zandee
 • De protesten van burgers ten spijt, boeren willen ruimte om te ondernemen en wijzen op het economisch belang van hun sector.

  De protesten van burgers ten spijt, boeren willen ruimte om te ondernemen en wijzen op het economisch belang van hun sector.

  Foto: Jan Zandee
 • De NVV wil een meerprijs voor de duurzame Brabantse vleesproductie. Het spandoek hangt over een beeld van een zeug met biggen, voor de ingang van het provinciehuis. Het beeld typeert de grote veedichtheid: Brabant heeft 2,5 miljoen inwoners en 5 miljoen varkens.

  De NVV wil een meerprijs voor de duurzame Brabantse vleesproductie. Het spandoek hangt over een beeld van een zeug met biggen, voor de ingang van het provinciehuis. Het beeld typeert de grote veedichtheid: Brabant heeft 2,5 miljoen inwoners en 5 miljoen varkens.

  Foto: Jan Zandee
 • Zeventig leden van de NVV protesteren bij de ingang van het provinciehuis in Den Bosch. Frank Donkers, secretaris van de NVV, staat de pers te woord. Er was veel aandacht van de regionale en landelijke pers voor de demonstratie van de boze boeren.

  Zeventig leden van de NVV protesteren bij de ingang van het provinciehuis in Den Bosch. Frank Donkers, secretaris van de NVV, staat de pers te woord. Er was veel aandacht van de regionale en landelijke pers voor de demonstratie van de boze boeren.

  Foto: Jan Zandee
 • De NVV deelt flyers uit met de tekst ‘Boeren Zonder Vergoeding’.

  De NVV deelt flyers uit met de tekst ‘Boeren Zonder Vergoeding’.

  Foto: Jan Zandee
 • De NVV-leden gehuld in gele hesjes horen de Statenvergadering aan vanaf de tribunes.

  De NVV-leden gehuld in gele hesjes horen de Statenvergadering aan vanaf de tribunes.

  Foto: Jan Zandee
 • De Brabantse boeren vinden het onverteerbaar dat zij aan bovenwettelijke duurzaamheidseisen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning, terwijl de retail niet meer wil betalen voor het Brabantse product.

  De Brabantse boeren vinden het onverteerbaar dat zij aan bovenwettelijke duurzaamheidseisen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning, terwijl de retail niet meer wil betalen voor het Brabantse product.

  Foto: Jan Zandee
 • Commissaris van de Koning Wim van de Donk opent de Statenvergadering om 9.40 uur.

  Commissaris van de Koning Wim van de Donk opent de Statenvergadering om 9.40 uur.

  Foto: Jan Zandee
 • Vanwege de grote belangstelling is buiten de Statenzaal plaats gemaakt om de vergadering te volgen.

  Vanwege de grote belangstelling is buiten de Statenzaal plaats gemaakt om de vergadering te volgen.

  Foto: Jan Zandee

Laatste reacties

 • Marco22

  Waar was de LTO?????????

 • gjh

  marco die lagen nog te slapen zoals gewoonlijk. Die maken zich niet druk om de varkenshouderij. Ze maken zich nergens druk over!!!!

 • w v gemert

  Royakkers kwam te laat , de zaal zat al vol met NVV-ers het zijn ook maar bijverdiensten voor hen. Verder ben ik geen ZLTO-ers tegengekomen.

 • marcobotden

  Retail is aanjager en koploper verduurzaming, en ieder in de schakel zou mee betalen bij omschakeling veehouderij. (verbond van Den Bosch)

  Wat gebeurt er: Retail heeft geen cent over voor duurzaam vlees, en de provincie wentelt overgang duurzame veehouderij met BZV af op de boer.

  Dit spel kent alleen maar verliezers..... zo is BZV Bemoeienis Zonder Verdiensten. straks Brabant Zonder Boeren!!!!!!!!!!!!!!!

  WAKKER WORDEN IEDEREEN

 • theorikyreintjes1

  Iedereen de mond vol over verduurzaming, maar geen cent er voor over hebben als er voor betaald moet worden!
  ZLTO, durf is een vuist te maken samen met de NVV!!!!
  Samen sta je sterk, dit is een plicht om duurzaam te worden. Het moet betaald worden, het kost de consument maar een klein beetje! Laat er wat onzinnige regels voor weg en denk eens wat economisch haalbaar en betaalbaar is voor u zelf en de consument.

 • schoenmakers1

  heel simpel, de regel moet zijn die ook in de rest van de wereld geld, men wil immers vrije wereldhandel, als er bepaalde consumenten zijn die voor welke onzin ook meer willen betalen, kunnen ze hebben, ik denk dat er altijd ondernemers zullen zijn die hier in willen springen, maar waar men momenteel mee bezig is, vanalles opleggen, zelfs de buren laten beslissen over jou bedrijfsvoering, waar slaat dit alles op?

 • Marco22

  Zlto zal wel 30 zilveren penningen gekregen hebben.

 • koestal

  boeren krijgen stank voor dank

 • w v gemert

  De protesterende burgers waren mensen waarvan 90% boven de 65 was, is mijn inschatting. Ik heb geen idee of het draagvlak voor hun acties ook beperkt is tot deze bevolkingsgroep. Bij de NVV leden waren het zowel jonge ondernemers als mede de oudere. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de protesterende groep burgers die diverse organisaties vertegenwoordigde dit hoofdzakelijk doen als tijdverdrijf en om in beeld te komen hoe belangrijk ze wel zijn.(misschien veel oud ambtenaren die de weg weten in Den Bosch)

 • l coumans

  reden temeer om rekening mee te houden W.vGemert

 • krulsaart

  Ik wilde een stukje schrijven over 65+ers, maar ik doe het toch maar niet. Teveel off topic.

 • hertha

  Mosterd na de maaltijd, eerst een gegarandeerde kostprijs dekkende
  varkensprijs dan investeren in opgelegde regels.

 • l coumans

  kijk Hertha dat heb je goed gezien!!!!!!

 • politiek

  Helemaal niet vreemd dat er de (Z)LTO niet was. Zolang er met instemming van de (Z)LTO burgerhuizen gebouwd kunnen worden binnen de geurcontouren van veehouderijbedrijven lijkt alles geregeld te zijn. Bewuste veehouders , die belemmerend zijn voor die woningbouw krijgen een soort zwijggeld om geen bezwaar in te dienen. Dat wordt doodgewoon binnenkamers geregeld. Echter voor de veehouders die verder willen in de toekomst geeft dit inderdaad wel problemen. Bewuste burgerwoningen krijgen namenlijk ook recht van inspraak in buitengebied..

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.