Varkenshouderij

Foto & video 9 reacties

‘Probleem bij mester is ook mijn probleem’

De Deen Pedersen exporteert zijn biggen al 10 jaar. Hij is zich bewust van het belang van kwaliteit.

Foto

 • Bent Pedersen (59) heeft in Rødkærsbro (Denemarken) een vermeerderingsbedrijf met 1.500 DanAvl-zeugen x Duroc-Eindbeer.

  Bent Pedersen (59) heeft in Rødkærsbro (Denemarken) een vermeerderingsbedrijf met 1.500 DanAvl-zeugen x Duroc-Eindbeer.

  Foto: Henk Riswick
 • Op het bedrijf zijn 7 mensen in dienst. Eén daarvan is verantwoordelijk voor de bio-vergister, de overige werken bij de varkens. Pedersen exporteert zijn biggen al 10 jaar. De Deense veehouderij is grondgebonden. Hoge grondprijzen weerhielden hem toentertijd uit te breiden met vleesvarkens.

  Op het bedrijf zijn 7 mensen in dienst. Eén daarvan is verantwoordelijk voor de bio-vergister, de overige werken bij de varkens. Pedersen exporteert zijn biggen al 10 jaar. De Deense veehouderij is grondgebonden. Hoge grondprijzen weerhielden hem toentertijd uit te breiden met vleesvarkens.

  Foto: Henk Riswick
 • Wekelijks verlaten 530 biggen het bedrijf. Eenmaal in de drie weken komt daar een koppel van 650 biggen bij. Op jaarbasis 39.000 biggen.

  Wekelijks verlaten 530 biggen het bedrijf. Eenmaal in de drie weken komt daar een koppel van 650 biggen bij. Op jaarbasis 39.000 biggen.

  Foto: Henk Riswick
 • De oplegger waar de biggen ingaan is brandschoon. De chauffeur verdeelt zaagsel over de vloer, voordat de dieren op de auto gaan.

  De oplegger waar de biggen ingaan is brandschoon. De chauffeur verdeelt zaagsel over de vloer, voordat de dieren op de auto gaan.

  Foto: Henk Riswick
 • De afgelopen 8 jaar zijn de biggen naar dezelfde mester in Oost-Duitsland gegaan. De koppeling is structureel.

  De afgelopen 8 jaar zijn de biggen naar dezelfde mester in Oost-Duitsland gegaan. De koppeling is structureel.

  Foto: Henk Riswick
 • De Deen streeft ernaar sterke biggen te leveren van minimaal 28 kilo. Ze zijn geënt tegen circo, mycoplasma en APP.

  De Deen streeft ernaar sterke biggen te leveren van minimaal 28 kilo. Ze zijn geënt tegen circo, mycoplasma en APP.

  Foto: Henk Riswick
 • De biggen voldoen niet altijd. Als het veterinair niet goed loopt, hebben de dierenarts van de mester en die van Pedersen contact en zoeken ze samen naar een oplossing. Pedersen hecht veel waarde aan communicatie: “Een probleem bij de mester is ook mijn probleem.” Eenmaal per jaar ontmoet de Deen de mester zelf. Dan zoeken ze elkaar op.

  De biggen voldoen niet altijd. Als het veterinair niet goed loopt, hebben de dierenarts van de mester en die van Pedersen contact en zoeken ze samen naar een oplossing. Pedersen hecht veel waarde aan communicatie: “Een probleem bij de mester is ook mijn probleem.” Eenmaal per jaar ontmoet de Deen de mester zelf. Dan zoeken ze elkaar op.

  Foto: Henk Riswick
 • Jan Sunesen, medewerker van het handelsbedrijf kijkt of de biggen goed genoeg zijn voor de mester. Tevens is er een dierenarts bij van de Deense ‘NVWA’, die kijkt of het transport aan de voorwaarden voldoet.

  Jan Sunesen, medewerker van het handelsbedrijf kijkt of de biggen goed genoeg zijn voor de mester. Tevens is er een dierenarts bij van de Deense ‘NVWA’, die kijkt of het transport aan de voorwaarden voldoet.

  Foto: Henk Riswick
 • De Deense distributeur van DanAvl-genetica Porc Ex doet de biggenexport.

  De Deense distributeur van DanAvl-genetica Porc Ex doet de biggenexport.

  Foto: Henk Riswick
 • Er wordt uit twee stallen geladen. Halverwege het laden wordt de truck verzet. Voor het vervoer is een transporteur ingehuurd. Porc Ex heeft zelf ook veeauto’s.

  Er wordt uit twee stallen geladen. Halverwege het laden wordt de truck verzet. Voor het vervoer is een transporteur ingehuurd. Porc Ex heeft zelf ook veeauto’s.

  Foto: Henk Riswick
 • De biggen zijn PRRS-, mycoplasma- en APP-positief. Meer achtergronden over dit bedrijf, plus prijzen, in Boerderij 12, van 16 december.

  De biggen zijn PRRS-, mycoplasma- en APP-positief. Meer achtergronden over dit bedrijf, plus prijzen, in Boerderij 12, van 16 december.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • rood1234

  6 medewerkers voor 1500 zeugen? Is dit niet wat aan de ruime kant?

 • brabantsduitserke

  niet voor deense zeugen die zijn nou eenmaal gevoeliger

 • Khalid en zijn maten

  Op foto 2 zie je drie graansilo's boven de stal uitsteken,dus er zal ook wel akkerbouw bij horen.

 • flyinghollander

  Lezen is ook een vak blijkbaar. Staat al in de tekst dat er 1 voor biogister, daarnaast stond in de tekst grond gebonden, dus ga er maar vanuit dat er een beste akkerbouwtak bij zit en Denen doen graag veel zelf dus daar zal ook wel personeel inzitten, daarnaast is werkweek in Denemarken maar 36.5 uur per week.

 • Wim 1

  Ik dacht dat je met deense zeugen meer als dertig biggen kon halen maar hier komen ze maar aan de 26 biggen 39000/1500.

 • John*

  dat zijn natuurlijk de goeie biggen..

 • Wim 1

  Hebben ze veel slachtbiggen.

 • W Geverink

  Dat neem ik aan John. Als je een gesloten bedrijf hebt en zelf de biggen mest die je produceerd of als je als fokker een langdurig goede relatie met de mester belangrijk vindt, dan kun je beter geen biggen mee sturen waarvan je weet dat er voor de mester niets aan te verdienen is. Met de 36.5 arbeidsuren die hij van zijn werknemers beschikbaar heeft kan hij beter snel wat extra zeugen dekken dan bv een hele hoop tijd en moeite besteden aan niet levensvatbare biggen.

 • joannes

  Zo zie je maar weer dat zo´n Vermeerderaar-Mester relatie óók een selectie moment heeft! Die 26 biggen van minimaal 28kg gesorteerd zullen natuurlijk goed betaald worden! Het benodigde vertrouwen in een 10 jarige leveranciers relatie moet bij elke levering weer bewezen worden! Al mag je verwachten dat er enig krediet is opgebouwd! Ik ben benieuwd naar de resultaten van deze Mester en dat in vergelijking van een Mester die met wisselende kontakten/Vermeerderaars werkt! Want uiteindelijk zal het voordeel in kwaliteit, mestperiode duur, en opbrengst de Vaste Relatie motiveren en bevestigen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.