Varkenshouderij

Foto & video 5808 x bekeken 4 reacties

Optimaliseren met omgekeerde osmose

Maatschap van Vlerken zette twee jaar geleden een nieuwe vleesvarkensstal. Die bevalt goed. De osmoseapparatuur moet zich na aanpassingen nog bewijzen.

Foto

 • Frits (30) en Henk (61) van Vlerken zitten in maatschap met Henriëtte (61) en Frank (28). De maatschap heeft in Asten (N-Br.) een varkensbedrijf met 3.000 vleesvarkens en 30 hectare land (mais en bieten). De maatschap liet twee jaar geleden een nieuwe stal voor 2.556 vleesvarkens bouwen. Van Vlerken pionierde dat jaar met de biologische luchtwasser met omgekeerde osmose-installatie.

  Frits (30) en Henk (61) van Vlerken zitten in maatschap met Henriëtte (61) en Frank (28). De maatschap heeft in Asten (N-Br.) een varkensbedrijf met 3.000 vleesvarkens en 30 hectare land (mais en bieten). De maatschap liet twee jaar geleden een nieuwe stal voor 2.556 vleesvarkens bouwen. Van Vlerken pionierde dat jaar met de biologische luchtwasser met omgekeerde osmose-installatie.

  Foto: Bert Jansen
 • Een overzicht van de jongste vleesvarkensstal. Die is gebouwd volgens de eisen van het Good Farming Star-concept. De stal bevalt Frits van Vlerken over het algemeen goed, al deed hij wel aanpassingen. Het arbeidsgemak vindt hij een groot pluspunt. Alle varkens kan hij binnen het uur controleren.

  Een overzicht van de jongste vleesvarkensstal. Die is gebouwd volgens de eisen van het Good Farming Star-concept. De stal bevalt Frits van Vlerken over het algemeen goed, al deed hij wel aanpassingen. Het arbeidsgemak vindt hij een groot pluspunt. Alle varkens kan hij binnen het uur controleren.

  Foto: Bert Jansen
 • Eén van de afdelingen, met een ruime lichtstraat (verlichtingssterkte 400 lux) in de achterwand. De varkens staan in groepen van 23. De biggen worden telkens in grote koppels van 400 aangevoerd. Ook dat geeft veel arbeidsgemak. Van Vlerken werkt met een vaste fokker.

  Eén van de afdelingen, met een ruime lichtstraat (verlichtingssterkte 400 lux) in de achterwand. De varkens staan in groepen van 23. De biggen worden telkens in grote koppels van 400 aangevoerd. Ook dat geeft veel arbeidsgemak. Van Vlerken werkt met een vaste fokker.

  Foto: Bert Jansen
 • De afdeling, gezien vanaf de lichtstraat. Voorin bij de deur is het te donker. De verlichtingssterkte is hier te laag en zit onder de norm van 40 lux. Van Vlerken gaat daarom in elke afdeling een extra lamp plaatsen. Beter voor het welzijn en de groei. Exclusief arbeid nog een extra investering van €1.500.

  De afdeling, gezien vanaf de lichtstraat. Voorin bij de deur is het te donker. De verlichtingssterkte is hier te laag en zit onder de norm van 40 lux. Van Vlerken gaat daarom in elke afdeling een extra lamp plaatsen. Beter voor het welzijn en de groei. Exclusief arbeid nog een extra investering van €1.500.

  Foto: Bert Jansen
 • Aan de achterkant van de afdelingen komt via de lichtstraat dan weer ruim voldoende daglicht binnen. Maar het is geen zonwerend glas. Daardoor wordt het op warme dagen nog wel eens te heet. Een aandachtspunt voor de varkenshouder.

  Aan de achterkant van de afdelingen komt via de lichtstraat dan weer ruim voldoende daglicht binnen. Maar het is geen zonwerend glas. Daardoor wordt het op warme dagen nog wel eens te heet. Een aandachtspunt voor de varkenshouder.

  Foto: Bert Jansen
 • Achterin de hokken zitten deze deurtjes waardoor Van Vlerken de varkens eenvoudig apart kan zetten. Elk hok is daarnaast voorzien van afleidingsmateriaal.

  Achterin de hokken zitten deze deurtjes waardoor Van Vlerken de varkens eenvoudig apart kan zetten. Elk hok is daarnaast voorzien van afleidingsmateriaal.

  Foto: Bert Jansen
 • Een ander aandachtspunt is de mestspleet achterin de laatste hokken van de afdeling. De mest onder de spleet hoopt zich in de praktijk te veel op. Dat kan in de toekomst problemen gaan geven, denkt Van Vlerken. Misschien laat hij die spleet alsnog dichtmaken.

  Een ander aandachtspunt is de mestspleet achterin de laatste hokken van de afdeling. De mest onder de spleet hoopt zich in de praktijk te veel op. Dat kan in de toekomst problemen gaan geven, denkt Van Vlerken. Misschien laat hij die spleet alsnog dichtmaken.

  Foto: Bert Jansen
 • Het eerste jaar had Van Vlerken een flink vliegenprobleem in de stal. Hij startte op met een te droge mestput. Daardoor konden de vliegen veel eitjes leggen, dat probleem is nu gelukkig voorbij.

  Het eerste jaar had Van Vlerken een flink vliegenprobleem in de stal. Hij startte op met een te droge mestput. Daardoor konden de vliegen veel eitjes leggen, dat probleem is nu gelukkig voorbij.

  Foto: Bert Jansen
 • Van Vlerken koos voor een computergestuurde droogvoerinstallatie. De software hiervan werkte in het eerste jaar nog niet optimaal. Er waren te veel tussenpauzes waardoor het voeren gemiddeld 4,5 uur duurde. Nu de juiste afstelling is gevonden, is dat 3 uur. Het systeem kan nu tegelijkertijd voeren en voer aanmaken. In het begin kon dat nog niet. En dat scheelt dus veel tijd.

  Van Vlerken koos voor een computergestuurde droogvoerinstallatie. De software hiervan werkte in het eerste jaar nog niet optimaal. Er waren te veel tussenpauzes waardoor het voeren gemiddeld 4,5 uur duurde. Nu de juiste afstelling is gevonden, is dat 3 uur. Het systeem kan nu tegelijkertijd voeren en voer aanmaken. In het begin kon dat nog niet. En dat scheelt dus veel tijd.

  Foto: Bert Jansen
 • De software van het voersysteem werkt nu prima. Van Vlerken heeft snel een goed overzicht van het voeren en inzicht in de voeropname. Hij kan direct zien wat er gebeurt en krijgt een goede indicatie van wat er gaat gebeuren.

  De software van het voersysteem werkt nu prima. Van Vlerken heeft snel een goed overzicht van het voeren en inzicht in de voeropname. Hij kan direct zien wat er gebeurt en krijgt een goede indicatie van wat er gaat gebeuren.

  Foto: Bert Jansen
 • Van Vlerken koos in de stal voor een biologische luchtwasser met omgekeerde osmose-installatie. Die beloofde een reductie van 85 procent in geur en ammoniak. Dát maakt de wasser waar, ruim zelfs. De omgekeerde osmose geeft echter nog problemen. Maar dit systeem wordt door de leverancier nog verder doorontwikkeld.

  Van Vlerken koos in de stal voor een biologische luchtwasser met omgekeerde osmose-installatie. Die beloofde een reductie van 85 procent in geur en ammoniak. Dát maakt de wasser waar, ruim zelfs. De omgekeerde osmose geeft echter nog problemen. Maar dit systeem wordt door de leverancier nog verder doorontwikkeld.

  Foto: Bert Jansen
 • De varkenshouder koos voor een put onder de luchtwasser. Deze bleek tijdens het opstarten niet helemaal dicht en gaf daardoor lekkage.

  De varkenshouder koos voor een put onder de luchtwasser. Deze bleek tijdens het opstarten niet helemaal dicht en gaf daardoor lekkage.

  Foto: Bert Jansen
 • Dit is de 'oorspronkelijke' omgekeerde osmose-installatie. De theorie: het spuiwater gaat langs een membraan in het osmoseapparaat. Het membraan filtert het water tot meer geconcentreerd spuiwater. De praktijk: na filtering twee keer zoveel spuiwater als verwacht en bovendien onvoldoende geconcentreerd. Het membraan zat zeker in het begin om de zeven weken al dicht terwijl dit eigenlijk één keer per jaar zou moeten zijn.

  Dit is de 'oorspronkelijke' omgekeerde osmose-installatie. De theorie: het spuiwater gaat langs een membraan in het osmoseapparaat. Het membraan filtert het water tot meer geconcentreerd spuiwater. De praktijk: na filtering twee keer zoveel spuiwater als verwacht en bovendien onvoldoende geconcentreerd. Het membraan zat zeker in het begin om de zeven weken al dicht terwijl dit eigenlijk één keer per jaar zou moeten zijn.

  Foto: Bert Jansen
 • Dit is de aangepaste osmose-installatie. Links is er een heel deel bijgekomen. De leverancier plaatste extra reinigingsapparatuur en voegde ook salpeterzuur toe. Het filteren gaat nu beter, maar tevreden is de varkenshouder nog niet. Het systeem stond bij aanschaf nog in de kinderschoenen, maar moet zich na deze aanpassingen nu wel gaan bewijzen.

  Dit is de aangepaste osmose-installatie. Links is er een heel deel bijgekomen. De leverancier plaatste extra reinigingsapparatuur en voegde ook salpeterzuur toe. Het filteren gaat nu beter, maar tevreden is de varkenshouder nog niet. Het systeem stond bij aanschaf nog in de kinderschoenen, maar moet zich na deze aanpassingen nu wel gaan bewijzen.

  Foto: Bert Jansen
 • De plafondventilatie (luchtinlaat via drukgeregeld gordijn) bevalt Van Vlerken erg goed. Er heerst een fris klimaat in de stal.

  De plafondventilatie (luchtinlaat via drukgeregeld gordijn) bevalt Van Vlerken erg goed. Er heerst een fris klimaat in de stal.

  Foto: Bert Jansen
 • Qua ventilatie deed de varkenshouder wel een aanpassing. Hij plaatste een extra onderdrukkast voor de ventilatiegordijnen.

  Qua ventilatie deed de varkenshouder wel een aanpassing. Hij plaatste een extra onderdrukkast voor de ventilatiegordijnen.

  Foto: Bert Jansen
 • Dit is dat ventilatiegordijn. Dat reageerde in het begin te snel, was te gevoelig. Na de plaatsing van het onderdrukkaste is dat voorbij. Het klimaat in de stal is nu ook constanter.

  Dit is dat ventilatiegordijn. Dat reageerde in het begin te snel, was te gevoelig. Na de plaatsing van het onderdrukkaste is dat voorbij. Het klimaat in de stal is nu ook constanter.

  Foto: Bert Jansen
 • Van Vlerken werkte eerst met bronwater in de stal, maar dat bleek te vuil. Bovendien was de waterbehoefte te groot, met bronwater was het niet bij te houden. De varkenshouder stapte daarom over op leidingwater.

  Van Vlerken werkte eerst met bronwater in de stal, maar dat bleek te vuil. Bovendien was de waterbehoefte te groot, met bronwater was het niet bij te houden. De varkenshouder stapte daarom over op leidingwater.

  Foto: Bert Jansen
 • Het laatste deel (15 meter) van de centrale gang bestaat uit roosters. Van Vlerken koos hiervoor omdat hij bang was dat de varkens anders zouden uitglijden. Maar de roosters hebben een groot nadeel: de stankoverlast.

  Het laatste deel (15 meter) van de centrale gang bestaat uit roosters. Van Vlerken koos hiervoor omdat hij bang was dat de varkens anders zouden uitglijden. Maar de roosters hebben een groot nadeel: de stankoverlast.

  Foto: Bert Jansen
 • De daggroei neemt gestaag toe en zit nu tussen de 850 en 870 gram.

  De daggroei neemt gestaag toe en zit nu tussen de 850 en 870 gram.

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • beversbv1

  als het zomer word kalk dat in de kassen word gebruikt tegen de ramen spuiten met onkruidspuit,werkt prima kost geen drol.
  bij opleg in een nieuwe varkensstal altijd 5 centimeter water in put zetten,wel controleren of stoppen goed afsluiten anders werkt het niet.
  vliegenprobleem opgelost.

 • biggetje32

  Beter 10cm dunne mest.
  Bij water krijg je muggen

 • c.putten

  beter geiten kunnen beginnen,helft investering,driedubbel zoveel verdiend.

 • vealbg1

  Het was beter geweest om als miljonar te beginnen, geen werk en toch veel geld

Of registreer je om te kunnen reageren.