Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Brazil goes welfare (2)

Boerderij bezocht het varkensbedrijf van Caroline van Schenkel in Brazilië. Een impressie.

Foto

 • Caroline van Schenkel heeft met haar vader en broer een boerderij in Campo Verde in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. Het varkensbedrijf heeft 420 zeugen en 1.100 hectare akkerbouw. Familie Van Schenkel verbouwt voornamelijk soja en mais. Dit is geen doorsnee varkenshouderij, maar een bedrijf met extra focus op welzijn. Het bedrijf is veel kleiner dan gemiddeld.

  Caroline van Schenkel heeft met haar vader en broer een boerderij in Campo Verde in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. Het varkensbedrijf heeft 420 zeugen en 1.100 hectare akkerbouw. Familie Van Schenkel verbouwt voornamelijk soja en mais. Dit is geen doorsnee varkenshouderij, maar een bedrijf met extra focus op welzijn. Het bedrijf is veel kleiner dan gemiddeld.

  Foto: Annechien ten Have
 • Caroline van Schenkel en haar vader Celcio zijn ondernemers van Duitse oorsprong. Caroline heeft agrarische economie gestudeerd, maar besloot vier jaar geleden om varkenshouder te worden. Ze heeft een aantal cursussen gevolgd over het houden van varkens. Langzamerhand wordt het bedrijf klaargemaakt voor de toekomst. Caroline is zich zeer bewust van de eisen ten aanzien van het welzijn van het varken en is zeer geïnteresseerd in de Europese ontwikkelingen.

  Caroline van Schenkel en haar vader Celcio zijn ondernemers van Duitse oorsprong. Caroline heeft agrarische economie gestudeerd, maar besloot vier jaar geleden om varkenshouder te worden. Ze heeft een aantal cursussen gevolgd over het houden van varkens. Langzamerhand wordt het bedrijf klaargemaakt voor de toekomst. Caroline is zich zeer bewust van de eisen ten aanzien van het welzijn van het varken en is zeer geïnteresseerd in de Europese ontwikkelingen.

  Foto: Annechien ten Have
 • Caroline heeft een cursus gedaan voor bedrijfs-ki. Zij voert dit op het bedrijf zelf uit. Het nieuwe laboratorium is net klaar. Het sperma komt via het raampje binnen in het kantoor. In de ruimte erachter is het spermavangstation. De nieuwe hygiënesluis is net klaar. In de toekomst moeten bezoekers ook douchen.

  Caroline heeft een cursus gedaan voor bedrijfs-ki. Zij voert dit op het bedrijf zelf uit. Het nieuwe laboratorium is net klaar. Het sperma komt via het raampje binnen in het kantoor. In de ruimte erachter is het spermavangstation. De nieuwe hygiënesluis is net klaar. In de toekomst moeten bezoekers ook douchen.

  Foto: Annechien ten Have
 • Het bedrijf heeft vijf beren. De meeste beren zijn in een kooi gehuisvest in Brazilië. Op dit bedrijf zitten de beren in een ruim hok. Op de cursus heeft Caroline geleerd dat huisvesting in een hok een veel betere manier is. In de beren zat Duroc-bloed.

  Het bedrijf heeft vijf beren. De meeste beren zijn in een kooi gehuisvest in Brazilië. Op dit bedrijf zitten de beren in een ruim hok. Op de cursus heeft Caroline geleerd dat huisvesting in een hok een veel betere manier is. In de beren zat Duroc-bloed.

  Foto: Annechien ten Have
 • Een overzichtsfoto van de kraamstal. De kraamstallen zijn bewust nog niet gemoderniseerd. Familie Van Schenkel wil eerst de ontwikkelingen op dit gebied afwachten.

  Een overzichtsfoto van de kraamstal. De kraamstallen zijn bewust nog niet gemoderniseerd. Familie Van Schenkel wil eerst de ontwikkelingen op dit gebied afwachten.

  Foto: Annechien ten Have
 • De kraamhokken zijn van volledig rooster gemaakt en verhoogd. Mest en urine vallen door de roosters op de grond. Dagelijks worden deze schoongespoten, mest en urine worden afgevoerd uit stal. Het ruikt er in het geheel niet naar ammoniak. Je ziet dat de zeug wat voer knoeit. Ook bij deze kraamstallen is een biggennest met wat strooisel en een lamp. Dat is links op de foto naast de voerbak.

  De kraamhokken zijn van volledig rooster gemaakt en verhoogd. Mest en urine vallen door de roosters op de grond. Dagelijks worden deze schoongespoten, mest en urine worden afgevoerd uit stal. Het ruikt er in het geheel niet naar ammoniak. Je ziet dat de zeug wat voer knoeit. Ook bij deze kraamstallen is een biggennest met wat strooisel en een lamp. Dat is links op de foto naast de voerbak.

  Foto: Annechien ten Have
 • De kraamstal vanaf het middenpad. De witte bakken zijn de biggennesten. Caroline vertelt dat ze sinds kort de staarten van de biggen niet meer coupeert. Ook de tandjes worden niet meer geslepen. Over de resultaten kan ze nog niets zeggen. De zeugen worden gespeend op 21 dagen. Dat is vrij algemeen in Brazilië.

  De kraamstal vanaf het middenpad. De witte bakken zijn de biggennesten. Caroline vertelt dat ze sinds kort de staarten van de biggen niet meer coupeert. Ook de tandjes worden niet meer geslepen. Over de resultaten kan ze nog niets zeggen. De zeugen worden gespeend op 21 dagen. Dat is vrij algemeen in Brazilië.

  Foto: Annechien ten Have
 • De kraamstallen aan de buitenkant. De strategie van de ondernemers is om het bedrijf langzamerhand uit te breiden naar 600 zeugen. Het deel links is bedoeld voor de uitbreiding. Nu staan er nog wat machines voor de akkerbouw.

  De kraamstallen aan de buitenkant. De strategie van de ondernemers is om het bedrijf langzamerhand uit te breiden naar 600 zeugen. Het deel links is bedoeld voor de uitbreiding. Nu staan er nog wat machines voor de akkerbouw.

  Foto: Annechien ten Have
 • De stal voor de gespeende biggen. De voorste hokken zijn net schoongemaakt. Tijdens elke schoonmaakbeurt worden de roosters eruit gehaald, het hok volledig gereinigd en de muren opnieuw gekalkt. De gespeende biggen blijven ongeveer 42 dagen in de speenstal en gaan dan op een gewicht van 28 tot 30 kilo naar de vleesvarkensafdeling.

  De stal voor de gespeende biggen. De voorste hokken zijn net schoongemaakt. Tijdens elke schoonmaakbeurt worden de roosters eruit gehaald, het hok volledig gereinigd en de muren opnieuw gekalkt. De gespeende biggen blijven ongeveer 42 dagen in de speenstal en gaan dan op een gewicht van 28 tot 30 kilo naar de vleesvarkensafdeling.

  Foto: Annechien ten Have
 • Een hok met gespeende biggen. Het mestgedrag is prima op dit bedrijf. Voor in het hok eten en rusten de biggen. De dieren knoeien vrij veel met voer, maar mesten weinig in dit gedeelte. Het bedrijf is arbeidsintensief. Er werken zeven medewerkers op het varkensbedrijf. Ze wonen met hun gezinnen allemaal op het terrein. De ondernemers wonen in Campo Verde, een kleine stad op ongeveer 15 kilometer afstand. Te bereiken via een gravelweg.

  Een hok met gespeende biggen. Het mestgedrag is prima op dit bedrijf. Voor in het hok eten en rusten de biggen. De dieren knoeien vrij veel met voer, maar mesten weinig in dit gedeelte. Het bedrijf is arbeidsintensief. Er werken zeven medewerkers op het varkensbedrijf. Ze wonen met hun gezinnen allemaal op het terrein. De ondernemers wonen in Campo Verde, een kleine stad op ongeveer 15 kilometer afstand. Te bereiken via een gravelweg.

  Foto: Annechien ten Have
 • Het oudste gedeelte van het bedrijf is de dragendezeugenstal. De zeugen worden in een stabiele groep gehouden. Caroline vertelt dat hun bedrijf één van de weinige is die groepshuisvesting heeft. Ze is tevreden over de groepshuisvesting. De zeugen vechten niet en tonen goed gedrag, vertelt ze.

  Het oudste gedeelte van het bedrijf is de dragendezeugenstal. De zeugen worden in een stabiele groep gehouden. Caroline vertelt dat hun bedrijf één van de weinige is die groepshuisvesting heeft. Ze is tevreden over de groepshuisvesting. De zeugen vechten niet en tonen goed gedrag, vertelt ze.

  Foto: Annechien ten Have
 • Deze vleesvarkens worden de komende week afgeleverd naar de slachterij. De varkens worden licht geslacht op een gewicht van 90 à 100 kilo levend-gewicht. Er is een weegbrug, dus worden de varkens gewogen op het bedrijf zelf. Afgelopen jaar hebben ze goed verdiend aan de varkens. Meer dan aan de akkerbouw, vertelt Caroline.

  Deze vleesvarkens worden de komende week afgeleverd naar de slachterij. De varkens worden licht geslacht op een gewicht van 90 à 100 kilo levend-gewicht. Er is een weegbrug, dus worden de varkens gewogen op het bedrijf zelf. Afgelopen jaar hebben ze goed verdiend aan de varkens. Meer dan aan de akkerbouw, vertelt Caroline.

  Foto: Annechien ten Have
 • Er zitten 50 tot 60 vleesvarkens in één groep. In het gangpad zie je zakken met voer staan. Ook hier wordt het voer handmatig verstrekt. Het doel is om binnen afzienbare tijd het voeren te automatiseren.

  Er zitten 50 tot 60 vleesvarkens in één groep. In het gangpad zie je zakken met voer staan. Ook hier wordt het voer handmatig verstrekt. Het doel is om binnen afzienbare tijd het voeren te automatiseren.

  Foto: Annechien ten Have
 • De mest gaat naar een vijver zonder afdekking en zonder zeil. De mest is vrij dun, omdat er veel water wordt gebruikt doordat de mest dagelijks uit de stallen wordt afgevoerd met water. De afzet van de mest is geen probleem. Zelf hebben de ondernemers 1.100 hectare. Een oom met ook 1.100 hectare krijgt mest en een neef met 600 hectare krijgt ook nog wat. Hectares zijn hier te over. Geen mestprobleem dus.

  De mest gaat naar een vijver zonder afdekking en zonder zeil. De mest is vrij dun, omdat er veel water wordt gebruikt doordat de mest dagelijks uit de stallen wordt afgevoerd met water. De afzet van de mest is geen probleem. Zelf hebben de ondernemers 1.100 hectare. Een oom met ook 1.100 hectare krijgt mest en een neef met 600 hectare krijgt ook nog wat. Hectares zijn hier te over. Geen mestprobleem dus.

  Foto: Annechien ten Have
 • Tot slot nog een overzichtsfoto van het gecombineerde akkerbouw -en varkensbedrijf van de familie Van Schenkel. Ondernemers met oog voor de toekomst en voorlopers in Mato Grosso als het gaat over de ontwikkelingen in de varkenshouderij op het gebied van dierenwelzijn. In Brazilië zetten vrouwen de koers.

  Tot slot nog een overzichtsfoto van het gecombineerde akkerbouw -en varkensbedrijf van de familie Van Schenkel. Ondernemers met oog voor de toekomst en voorlopers in Mato Grosso als het gaat over de ontwikkelingen in de varkenshouderij op het gebied van dierenwelzijn. In Brazilië zetten vrouwen de koers.

  Foto: Annechien ten Have

Eén reactie

 • filip bonte

  Daar kunnen wij Vlamingen nog wat van leren .Spenen op 21 dagen , laat ons zeggen 7 kg speengewicht .In 42 dagen (speenstal) maar liefst 22 kg gewichtsaanwinst , een groei van 523 gr /dag.Bravo, wij geraken niet boven de 400 gr groei.

Of registreer je om te kunnen reageren.